22 mai 2018 – Dezbaterea Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor cu privire la punerea în aplicare a pachetului de măsuri privind economia circulară: opţiuni pentru abordarea interfeţei dintre legile privind substanţele chimice, produsele şi deşeurile COM(2018) 32 (PH CD 28/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 14. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea de Recomandare a Consiliului privind accesul la protecţie socială pentru lucrători şi pentru persoanele care desfăşoară o activitate independentă; COM 32. Vă rog, domnule preşedinte Tîlvăr.

Angel Tîlvăr Vă mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Vă rog să-mi permiteţi să citesc raportul privind proiectul de hotărâre al Camerei Deputaţilor...

Florin Iordache Partea scurtă...

Angel Tîlvăr ... redactat pe baza opiniei Comisiei pentru afaceri europene. Comisia pentru afaceri europene şi-a întemeiat opinia pe care aţi menţionat-o pe proiectul de opinie transmis de Comisia pentru muncă şi protecţie socială; pe fişa de informare a Direcţiei pentru Uniunea Europeană a Camerei Deputaţilor; pe nota de informare transmisă de Ministerul Afacerilor Externe şi pe analiza realizată în cadrul comisiei noastre. În principal, Comisia pentru afaceri europene s-a raliat opiniei conform căreia un climat mai favorabil participării la mijloace voluntare de asigurări sociale şi prezenţa unui mediu antreprenorial stabil şi consolidat pot reduce solicitările pentru plasele de siguranţă de ultimă instanţă. Totodată, comisia noastră a recomandat aprofundarea analizei discrepanţelor dintre statele membre, în domeniul propunerii, pentru a decela eventuale cauze ale acestora, situate în afara cadrului juridic, cum ar fi condiţiile climatului antreprenorial sau prezenţa semnificativă a activităţilor economice specifice zonelor rurale sau montane. Comisia noastră, domnule preşedinte, a considerat necesară investigarea, în continuare, a tendinţei de apariţie a unor noi forme de ocupare a forţei de muncă, diferite de contractele pe durată nedeterminată cu normă întreagă, pentru a determina din timp dacă este necesară o intervenţie la nivelul Uniunii sau dacă nu ar fi suficient de asigurătoare contractele generale de drept privat. Şi, în ultimul rând, am recomandat elaborarea unor standarde de transferabilitate sau a unor îndrumări de natură tehnică, pentru a asigura transferabilitatea între sisteme a drepturilor la protecţie socială pe planul Uniunii Europene. Opinia, aşa cum a fost adoptată, în unanimitate, de Comisia pentru afaceri europene, în şedinţa din 15 mai 2018, este, domnule preşedinte, supusă aprobării plenului Camerei Deputaţilor. Vreau să vă mulţumesc foarte mult.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Intervenţii dacă sunt? Nu sunt intervenţii. Rămâne la votul final, mâine dimineaţă.