16 mai 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind pieţele de instrumente financiare (PL-x 253/2018). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 6. Proiectul de Lege privind pieţele de instrumente financiare. În procedură de urgenţă. Comisia pentru buget, domnul Budăi.

Marius-Constantin Budăi Mulţumesc frumos. Raport asupra Proiectului de Lege privind pieţele de instrumente financiare. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal privind pieţele de instrumente financiare din România, prin asigurarea transpunerii integrale a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 15 mai 2014 privind pieţele instrumentelor financiare şi de modificare a Directivei 2002/92/CE şi a Directivei 2011/61/UE, a Directivei 2001/24/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 aprilie 2001 privind reorganizarea şi lichidarea instituţiilor de credit, precum şi a art. 2 alin. (4) paragraful l din Directiva delegată (UE) 2017/593 a Comisiei din 7 aprilie 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte protejarea instrumentelor financiare şi a fondurilor care aparţin clienţilor, obligaţiile de guvernanţă a produsului şi normele aplicabile la acordarea sau primirea de onorarii, comisioane sau alte tipuri de beneficii pecuniare sau nepecuniare. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, Proiectul de Lege privind pieţele de instrumente financiare, cu amendamentele admise prezentate în anexă. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice. Mulţumesc frumos.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri generale? Domnul Neagu.

Nicolae Neagu Ne aflăm în momentul în care una dintre problematicile importante în gestiunea şi definirea noastră, ca şi parcurs european, este cel în care va trebui să avem puncte de vedere şi poziţii atunci când reglementăm cadrele legale, bugetar-fiscale unitare, şi ne apropiem de acel moment istoric. Este posibil ca în exerciţiul bugetar viitor să discutăm de o singură formulă, unitară, pe un cadru bugetar fiscal. În acest sens, a veni şi a introduce directive care reglementează instrumente sau pieţe de instrumente financiare, este obligatoriu. Eu sper ca acest lucru chiar să se întâmple şi chiar dacă încă există o anumită necesitate de armonizare între SSIF şi ASF, lucrurile să fie derulate corespunzător. Grupul Partidului Naţional Liberal va susţine acest proiect de lege.

Petru Gabriel Vlase Doamna Cosette.

Cosette-Paula Chichirău Bună dimineaţa, dragi colegi. Această lege este, în mare parte, o transpunere a directivelor europene. Este o reformă bună în domeniul pieţelor de capital şi este una din cele patru legi pe care le aşteptăm. Prima a fost adoptată anul trecut, pe a doua o adoptăm astăzi şi mai aşteptăm încă două. O văd ca pe o reformă absolut necesară a pieţelor de capital şi sper că va îmbunătăţi mersul lucrurilor în pieţele de capital din România. Grupul parlamentar al USR va susţine acest proiect.

Petru Gabriel Vlase Alte intervenţii, dacă mai sunt? La articole dacă sunt? Nu. Vot final.