14 mai 2018 – Primirea de răspunsuri la interpelările adresate membrilor Guvernului.

Petru Gabriel Vlase Continuăm cu partea a doua a şedinţei noastre de astăzi, consacrată primirii răspunsurilor orale. Vă rog, domnul Paşcan, dacă doriţi să repetaţi, un minut. Ministerul Justiţiei.

Emil-Marius Paşcan Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Am readresat o interpelare Ministerului Justiţiei, în numele Serviciului de Probaţiune Mureş. Întrucât sediul în care funcţionează acest serviciu în momentul de faţă, parte a instituţiei Curţii de Apel din Târgu Mureş, urmează să intre în reabilitare, este în situaţia în care acest serviciu urmează a fi evacuat. Problema este veche. De 2 ani de zile, Serviciul de Probaţiune Mureş face schimb de adrese, în privinţa acestei situaţii, cu Ministerul Justiţiei. Nu s-a rezolvat nici până azi. Am revenit, arătând că s-au epuizat etapele invocate în răspunsul anterior al Ministerului Justiţiei, privind găsirea unui sediu, cu titlu de comodat, care să fie pus la dispoziţie gratuit pentru acest serviciu. Şi, în consecinţă, aştept răspuns, pentru că etapele eu le consider epuizate. Cele privind acordarea, din partea unei alte instituţii, a unui sediu, cu titlu gratuit, pentru Serviciul de Probaţiune Mureş. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Vă mulţumesc. (Rumoare.) Stimaţi colegi, şi de la PSD, şi de la PNL, Suntem într-o şedinţă de plen, chiar dacă sunt interpelări şi răspunsuri. Vă rog, domnule ministru. Vă rog, aveţi 3 minute la dispoziţie pentru răspuns.

Petru Gabriel Vlase Vă mulţumesc, domnule ministru. Domnule Paşcan, eu sunt obligat, regulamentar, să vă dau cuvântul încă un minut, dar am o rugăminte la dumneavoastră. Aveţi 5 astăzi. Şi mă adresez şi altor colegi, care, tot la fel, au câte 3-4. Ţinând cont că programul de lucru e până la ora 18,00, din respect pentru toată lumea, ca să putem să lucrăm astăzi în programul aprobat deja, dacă puteţi să le sistematizaţi puţin pe unele dintre ele. Da? Vă rog, un minut.

Emil-Marius Paşcan Vă mulţumesc. Domnule ministru, Nota bene. Sunteţi primul ministru care vine şi răspunde în mod direct la o interpelare. Deci nu pot decât să apreciez acest lucru. Vă informez însă că, din păcate, şi chiar vă rog, probabil nu aveţi timp, dar desemnaţi pe cineva din cadrul ministerului, de încredere, să viziteze actualele spaţii în care funcţionează Serviciul de Probaţiune Mureş. Veţi vedea angajaţi care ar trebui să consilieze puşcăriabili - anumite persoane cu probleme penale, care trebuie reintegrate social - stând la un birou două persoane, într-un spaţiu foarte mic, foarte strâmt. I-am şi întrebat dacă nu au probleme de respiraţie. Ei bine, eu cred că ar trebui, dincolo de acest schimb de corespondenţă, chiar să se facă ceva la modul concret, întrucât schimbul de adrese dintre consiliul local - Primăria Târgu Mureş, legat de spaţiile de care faceţi vorbire, se derulează consecvent. Ultima adresă este din decembrie, anul trecut, în care primăria declară că nu poate pune la dispoziţie vreun spaţiu. Prin urmare, nu rămâne decât situaţia de a se închiria un spaţiu în altă parte. Prin urmare, s-ar putea arde nişte etape procedurale de care faceţi vorbire. Nu vrea nimeni să nu se respecte legea, dar, în condiţiile actuale, vă asigur că, într-un fel sau altul, serviciul va funcţiona în stradă cât de curând. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc şi eu. Mai doriţi? Vă rog, un minut.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Continuăm. Domnul Paşcan, Ministerul de Interne.

Emil-Marius Paşcan Foarte pe scurt. Am adresat o interpelare Ministerului de Interne, arătând că normativele privitoare la actualul Cod rutier sunt, uneori, ieşite din comun, întrucât, de pildă, în timpul zilei, un agent care opreşte un autoturism şi acestuia nu-i funcţionează lumina, becul, pentru fază scurtă, poate reţine certificatul de înmatriculare a respectivului autovehicul. Mai apoi, ca să-l redobândească, proprietarul trebuie neapărat să se programeze la Registrul Auto Român. Ştiţi exact ce aglomeraţie este la această instituţie. Şi, sigur, după ce face acea verificare, uneori venind de la 60 de kilometri până unde are sediul acest Registru Auto Român, ajunge mai apoi să planifice să-şi recupereze - pentru, repet, un singur bec ars - certificatul de înmatriculare, de la instituţia poliţiei din municipiul reşedinţă de judeţ. Şi am cerut o simplificare a acestui Cod rutier, pentru că nu este firesc să se întâmple aşa. Şi eu cred că orice serviciu de inspecţie tehnică autorizat de R.A.R. poate efectua acea verificare şi să dea avizul pentru ca autoturismul respectiv să poată reintra în circulaţie şi să redobândească proprietarul acestuia certificatul de înmatriculare. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Răspuns, Ministerul de Interne, doamna secretar de stat Bîrlibescu.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Popescu Pavel. Tot doamna Bîrlibescu, răspunsul. Vă rog.

Petru Gabriel Vlase Concluzionaţi, doamnă secretar de stat, că oricum nu vă ascultă. Vorbeşte la telefon, nu e atent.

Petru Gabriel Vlase Vă mulţumesc. Domnul Andrei Gheorghe nu este în sală. Domnule Lovin, aveţi 3. Credeţi că puteţi să vă alegeţi una din ele? Care? Vă rog, la microfon. Vă invit la microfon. Şi reamintiţi tema, una din 3, care doriţi dumneavoastră. Şi, după aceea, fac eu ordine aici. Vă mai las să vă mai gândiţi 5 minute şi merg mai departe? Da. Domnul Dohotaru? Nu este. Domnul Lupescu, un minut, reamintiţi tema.

Dumitru Lupescu Am cerut răspunsul verbal.

Petru Gabriel Vlase Poftim? Şi nu mai veniţi la microfon?

Dumitru Lupescu Ba da, dacă trebuie...

Petru Gabriel Vlase Dacă nu doriţi să reamintiţi tema, îi dau cuvântul domnului secretar de stat. OK, vă rog, domnul Mergeani. Da, luaţi loc în prima bancă, aici, dacă, eu ştiu, mai vreţi să interveniţi, după aceea. Vă rog, domnul Mergeani, Ministerul Muncii.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Mai aveţi? Vă rog, lămuriri suplimentare, domnul Lupescu.

Dumitru Lupescu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Aş vrea să îl rog pe reprezentantul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale să ia act, da, că i-au fost adresate 20 de întrebări. Răspunsul este conţinut la întrebarea nr. 2 pe care am pus-o eu. Şi anume, este răspunsul dat de Ministerul Muncii generalului Gropan, la data de 11 aprilie 2017, prin care se spune că Ministerul Muncii nu are competenţă în domeniul pensiilor militare. Celelalte probleme pe care le-am întrebat nu au primit niciun fel de răspuns prin adresa pe care aţi făcut-o. Solicit în continuare darea răspunsului la întrebările noastre. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnule deputat, vă rog, aici, împreună cu domnul secretar de stat, să lămuriţi problema aceasta până se termină şedinţa. Domnule Lovin, v-aţi decis?

Dumitru Lovin Da, da.

Petru Gabriel Vlase Vă rog.

Dumitru Lovin Mulţumesc, domnule preşedinte.

Petru Gabriel Vlase Tema?

Dumitru Lovin Interpelare adresată domnului prim-viceprim-ministru Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale. În 2016, reprezentanţii Primăriei Râmnicu Vâlcea anunţau că au predat Companiei Naţionale de Investiţii C.N.I.-S.A. amplasamentul de lângă Parcul Zăvoi, în vederea construirii unui bazin de înot, până la finele anului 2018. Comunitatea de la Râmnicu Vâlcea a primit cu multă bucurie această veste, cu atât mai mult cu cât pentru acest oraş, în lipsa unor investiţii serioase pe platforma petrochimică şi a unei autostrăzi care să îi aducă mai aproape de Occident, şansele de dezvoltare sunt limitate. Turismul, atracţiile şi obiectivele care încurajează o viaţă activă sunt, totuşi, câteva dintre acestea. Numai că, la începutul anului 2017, executivul local de la Râmnicu Vâlcea a anunţat că firma care a câştigat licitaţia privind execuţia bazinului de înot de lângă Stadionul Municipal ar fi renunţat la contract, după ce şi-au făcut calcule şi ar fi ajuns la concluzia că nu ar fi o lucrare profitabilă. Din informaţiile pe care le avem ar fi urmat a doua licitaţie la C.N.I. Dar de atunci a trecut încă un an şi nimeni nu pare să ştie care este situaţia exactă la ora actuală. În aceste condiţii, mă adresez dumneavoastră, solicitându-vă ca să-mi transmiteţi în ce stadiu se află acest proiect derulat prin C.N.I.; ce presupune această investiţie; ce valoare are şi când estimaţi că va putea fi valorificată de comunitatea de la Râmnicu Vâlcea. În concluzie, domnule prim-viceprim-ministru, vă rog să vă precizaţi punctul de vedere cu privire la situaţia prezentată mai sus şi, cu autoritatea de care dispuneţi, să găsiţi cele mai bune soluţii de rezolvare. Solicit răspuns scris şi oral. Vă mulţumesc. Cu deosebit respect.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Îl rog pe domnul Angel Gheorghiu... este aici? La microfon. Domnul Ivan, de la Ministerul Economiei, şi domnul Mergeani, de la Ministerul Muncii, răspundeţi în scris domnului Lovin, da? Vă rog.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Toma. Reamintiţi tema? (Vociferări.) Vă rog. Păi, numai una este! Întotdeauna! Dacă nu este, vă răspund eu. Vă rog.

Ilie Toma Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Am adresat o interpelare ministrului sănătăţii, pe tema vaccinurilor, una dintre cele mai discutate teme. În ultima vreme, în judeţul Hunedoara, la cabinetul meu parlamentar s-au prezentat diverse asociaţii ale părinţilor, ale diverselor organizaţii, ONG-uri de sănătate, şi au pus întrebările pe care eu le-am adresat mai departe ministrului sănătăţii. De ce este necesară această vaccinare? Cât este de necesară? Câte vaccinuri din acestea sunt într-adevăr? De ce trebuie să fie obligatorie? Şi eu întotdeauna am pus suflet la ceea ce au întrebat şi chiar sunt alături de dânşii. Aş fi foarte curios dacă toate aceste vaccinuri sunt necesare şi vă rog a se găsi, ştiu eu, o nouă lege a tuturor vaccinurilor, a nu fi obligatorii decât prin consimţământ. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Vă rog, domnule Dumitrescu.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Nicolae Andrei. Tema? Domnule Dumitrescu - răspuns. Domnule Dumitrescu, răspunsul pentru domnul... Staţi să vă aducă aminte tema!

Andrei Nicolae Mulţumesc, domnule preşedinte. Interpelarea mea, adresată ministrului sănătăţii, este legată de stadiul implementării Strategiei Naţionale de Control al TBC. Care sunt noile cazuri apărute în 2017 şi care este stadiul acestei strategii?

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Dumitrescu.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Dohotaru? Nu este. Domnul Codreanu? Nu este. Domnule Paşcan, aveţi trei. V-aţi gândit? Da? Cea cu Ministerul Afacerilor Externe, da? Domnul Gabriel Wienzer vă va răspunde verbal, iar domnii Ion-Ardeal Ieremia şi domnul Butuza vă vor da scris acum, de faţă cu mine. Vă rog.

Emil-Marius Paşcan Am adresat o interpelare ministrului afacerilor externe şi ministrului delegat pentru afaceri europene, arătând că este o gafă impardonabilă ca protecţia drepturilor minorităţilor naţionale să fie transferată Consiliului Uniunii Europene. În acest context, am sesizat că domnul Victor Negrescu, ministru delegat pentru afaceri europene, a trimis Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, un proiect de document privind tematicile prioritare ale Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Acesta se referă la protecţia minorităţilor naţionale, invocându-se ca pretext faptul că legislaţia Uniunii Europene ar fi defazată în comparaţie cu cea a Consiliului Europei. În realitate, România dezavuează ideea de acordare de competenţe Uniunii Europene, în problematica minorităţilor naţionale. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Wienzer.

Petru Gabriel Vlase OK. Mulţumesc. Am terminat. Să aveţi o zi frumoasă! Şedinţa s-a încheiat la ora 17,42.