14 mai 2018 – Informare privind distribuirea unor documente la casetele deputaţilor, potrivit prevederilor art.94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Petru Gabriel Vlase Bună ziua, stimaţi colegi. Rog liderii de grup să-şi invite colegii în sala de şedinţă. Declar deschisă şedinţa de astăzi a Camerei Deputaţilor. Vă anunţ că şi-au înregistrat prezenţa 194 de colegi. În conformitate cu prevederile art. 94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, vă informez că au fost distribuite deputaţilor următoarele documente: ordinea de zi pentru şedinţele Camerei Deputaţilor, din zilele de luni, 14 mai, şi miercuri, 16 mai; programul de lucru pentru perioada 14-19 mai; lista rapoartelor depuse în perioada 9-14 mai de comisiile permanente sesizate în fond; lista cu legile pentru care se poate exercita dreptul de sesizare a Curţii Constituţionale; informarea cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Camera Deputaţilor şi care urmează să fie avizate de comisiile permanente. Dacă sunt intervenţii înainte de începerea ordinii de zi? Domnul Stelian Ion, am înţeles. Vă rog.

Stelian-Cristian Ion O chestiune legată de procedură. Pe ordinea de zi a şedinţei trecute se regăseau 3 proiecte de lege care vizau Legile justiţiei, altele decât cele asupra cărora am discutat şi au fost atâtea dezbateri şi tensiuni publice. În decembrie 2017, în jur de 40 de parlamentari ai PSD au depus alte proiecte de modificări ale Legilor justiţiei. Din păcate, Biroul permanent nu a avut grijă de această chestiune şi a trimis aceste proiecte - este vorba despre 3 proiecte - Pl-x 595, Pl-x 596 şi Pl-x 598 din 2017 -, a trimis proiectele Comisiei juridice, în condiţiile în care dumneavoastră, puterea, aţi înfiinţat această Comisie specială care viza Legile justiţiei, şi care ar fi avut competenţă să le discute şi să le respingă sau să le aprobe. Ideea este că ele nu au fost discutate, nu au fost trimise unde ar fi trebuit, Comisia juridică nu s-a ocupat absolut deloc de aceste proiecte şi au trecut tacit de Camera Deputaţilor nişte prevederi foarte, foarte grave. Noi le considerăm grave. Acelea prin care, spre exemplu, este oprită posibilitatea procurorului să formuleze o cale de atac împotriva sentinţei, hotărârii judecătoreşti date în primă instanţă la Înalta Curte, doar inculpatul având o astfel de posibilitate. Considerăm grave prevederile referitoare la numirea judecătorilor, conducătorilor instanţei supreme, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorilor de rang înalt, astfel încât aceştia să fie numiţi de Senat, nu de Preşedintele României. Iată că sunt chestiuni atât de grave, puse pe sub uşă, fără nicio dezbatere şi trecute de Camera Deputaţilor. I-aş ruga pe colegii care sunt membri în comisia permanentă şi, de asemenea, pe preşedintele Comisiei juridice, să aibă foarte mare atenţie cu privire la aceste chestiuni şi să respecte Regulamentul. Mulţumesc frumos.