9 mai 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind participarea României la majorarea de capital a Băncii Internaţionale de Investiţii (PL-x 36/2018). ( rămas pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu 8. Proiectul de Lege privind participarea României la majorarea de capital a Băncii Internaţionale de Investiţii; PL-x 36/2018. Avem raport fără amendamente; caracter ordinar. Reprezentantul Guvernului? Vă rog.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Din partea Comisiei pentru buget, prezentarea raportului. Domnule preşedinte Budăi, vă rog.

Marius-Constantin Budăi Mulţumesc frumos. Raport asupra Proiectului de Lege privind participarea României la majorarea de capital a Băncii Internaţionale de Investiţii. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare majorarea capitalului deţinut de România, în calitate de membru la Banca Internaţională de Investiţii, cu suma de 4 milioane de euro, ca urmare a deciziei Consiliului de Administraţie al Băncii Internaţionale de Investiţii, de creştere a capitalului subscris vărsat la bancă, cu 100 de milioane de euro. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună spre dezbatere şi adoptare, plenului Camerei Deputaţilor, Proiectul de Lege privind participarea României la majorarea de capital a Băncii Internaţionale de Investiţii, în forma adoptată de Senat. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc frumos.

Carmen-Ileana Mihălcescu La dezbateri generale, domnul Neagu Nicolae doreşte să intervină?

Nicolae Neagu Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Noi am fi vrut şi am discutat la Comisia pentru buget, finanţe - noi, Grupul Partidului Naţional Liberal, fiind membri în Comisia pentru buget, finanţe - mai multe date referitoare la această bancă. Adică trebuie să vedem oportunităţile: ce câştigă România, majorând capitalul subscris, în ce constă faptul că suntem acolo mai bine reprezentaţi în Consiliul de Administraţie şi care este istoricul acestei bănci. Pentru că această bancă, numită "de investiţii", are un istoric de care ar cam trebui să ne îndepărtăm în acest moment. Sediul central nu dă bine, zic eu, în contextul în care România accelerează procesele de integrare, solicitând azi-mâine participare inclusiv în zona Schengen. Nu am primit aceste explicaţii. Nici nu ştim în acest moment, de exemplu, după perioada 1990 până în prezent, cât se regăsesc din participările româneşti investiţii în economia românească, dincolo, că ar da bine în rating. Motiv pentru care, neavând aceste explicaţii, Grupul Partidului Naţional Liberal nu poate susţine acest proiect de lege.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnul Dobrovie Adrian?

Matei-Adrian Dobrovie Mulţumesc, doamnă preşedinte. Este încă o iniţiativă care ne arată că PSD are alte idei de orientare strategică a României, decât noi, cei care ne dorim apropierea de Vest, de nucleul dur al Uniunii Europene şi de Statele Unite. Nu avem niciun beneficiu din participarea la acest format, la această bancă dubioasă care are sediul la Moscova şi este condusă de un rus care apare în investigaţia Panama Papers. Nu avem niciun câştig din creşterea ponderii de vot, mai ales că această creştere nu va duce decât la predominanţa Rusiei în acest organism. Nu avem niciun interes să participăm la un format în care suntem într-o companie selectă - Vietnam, Rusia, Mongolia şi aşa mai departe. Nu ne aduce absolut niciun avantaj. Nu a ştiut să explice nici Comisia pentru buget, finanţe care sunt avantajele participării la această bancă. Nu facem decât să mai dăm nişte bani aiurea, pentru nişte orientări pe care nu ni le dorim. Dacă colegii de la PSD îşi doresc o apropiere de Rusia sau, oricum, de zona estică, noi nu ne dorim acest lucru. Şi USR va vota categoric împotriva acestui proiect care nu are nicio fundamentare, în primul rând, financiar-economică, ce anume câştigă România, concret. Nu vedem niciun beneficiu, în afară de această mărire a drepturilor de vot care, practic, nu înseamnă nimic, într-un organism, iar, repet, dubios, care îşi are undeva originea, în anii ’60, o perioadă de tristă amintire, de care nu vrem să ne amintim. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Nu mai sunt alte intervenţii. Proiectul nu are amendamente şi merge la votul final.