9 mai 2018 – Reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr.718 din 8 noiembrie 2017, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.998 din 15 decembrie 2017 (Pl-x 359/2016/2018). ( rămasă pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu Continuăm cu punctul 7. Avem reexaminarea, de pe poziţia 29; caracter organic; avem două amendamente admise. Reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334 din 2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 718 din 8 noiembrie 2017, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 998 din 15 decembrie 2017; este PL-x 359/2016/2018. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva să ia cuvântul? Nu. Din partea comisiilor sesizate în fond, prezentarea raportului? Vă rog.

Costel Neculai Dunava Mulţumesc, doamnă preşedinte. Camera Deputaţilor a hotărât trimiterea, la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi campaniilor electorale. Comisia a procedat la analizarea propunerii legislative, în vederea punerii în acord cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 718/2017 şi a hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, un raport de adoptare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, cu un amendament admis redat în anexă. În raport cu obiectul şi conţinutul său, propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Dezbateri generale, domnul Ion Stelian-Cristian, vă rog.

Stelian-Cristian Ion Ne aflăm în faţa unei reexaminări, după pronunţarea unei decizii a Curţii Constituţionale, prin care proiectul s-a declarat neconstituţional în ansamblul său. Ofer două motive pentru respingerea acestui proiect. USR va vota împotriva acestui proiect. Şi vă reamintesc că Senatul a pus Decizia Curţii Constituţionale nr. 718/2017 în acord cu legea, respingând-o. Ce s-a întâmplat la Comisia juridică a fost ceva inedit, în sensul că, deşi decizia Curţii Constituţionale spune foarte clar că atunci când legea este declarată neconstituţională în ansamblul său, ar trebui reluat întregul parcurs legislativ, pentru un nou proiect, cu o nouă expunere de motive, cu o nouă procedură, în realitate, s-a mers pe vechiul proiect, care pleca de la modificarea unui singur articol din Legea finanţării partidelor politice. Pe acest singur articol, pe acest proiect, s-a venit cu foarte multe amendamente şi s-a deturnat pur şi simplu proiectul iniţial de la scopul său. Aşa încât, pasul normal ar fi fost încetarea procesului legislativ pe acest proiect. Vă solicit respingerea lui. În plus, eu înţeleg că partidelor nu le este foarte comod atunci când vine controlul de la AEP. Şi este vorba de toate partidele politice. Trebuie ţinută o evidenţă foarte clară, amenzile sunt mari. Acest control este neplăcut, dar este necesar, pentru că trebuie să învăţăm toţi să ne ţinem actele în regulă şi să nu facem greşeli. Ca atare, modificarea legii, în sensul de a elimina pur şi simplu măsura confiscării, de a transforma AEP într-un organ mai mult consultativ preventiv decât unul sancţionator, acestea sunt măsuri nepotrivite. Şi ar trebui să nu le acceptăm, pentru că ne sabotăm singuri. N-ar trebui ca partidele politice să-şi vadă, prin votul în Parlament, propriul interes, ci să vadă interesul general, care presupune ca toate partidele politice să respecte legislaţia în materie de finanţare a partidelor politice. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. (Aplauze.) Trecem la dezbaterea legii. Avem două amendamente admise. Dacă la nr. crt. 1 sunt obiecţii? Nu. Adoptat. La nr. crt. 2 sunt obiecţii? Nu. Adoptat. Legea rămâne la votul final.