Florin Iordache La poziţia 16 avem Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice; Pl-x 267/2017. Dacă iniţiatorul doreşte? Nu doreşte. Este doamna senator Hărău. Domnul preşedinte Adrian Solomon, Comisia pentru muncă, vă rog, prezentaţi raportul.
Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Proiectul are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 263, Legea pensiilor, prin introducerea unui nou articol, art. 169 2 , în sensul recalculării pensiilor stabilite anterior datei de 1 ianuarie 2011. Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice. A fost respinsă de Senat, în 26 iunie 2017. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Comisia propune respingerea propunerii legislative.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt intervenţii. Rămâne la votul final. Caracter organic. Propunere de respingere. (Discuţii în sală. Domnul deputat Dan Vîlceanu solicită să ia cuvântul.) Păi, dacă nu doreşte nimeni? (Vociferări.) N-are cartelă? Haideţi, vă rog, domnule coleg. Haideţi, hotărâţi-vă, haideţi!
Dan Vîlceanu Mulţumesc.
Florin Iordache Vine mai greu, da.
Dan Vîlceanu Când mă vedeţi, vin repede. Doamnelor şi domnilor, Acest proiect de lege se referă la o situaţie complicată. O situaţie pe care Parlamentul - numai Parlamentul - poate să o clarifice. Pentru că, în momentul de faţă, pensionarii care au ieşit la pensie înainte de 2011 şi au grupa I şi II de muncă, au primit decizii de recalculare, din partea Casei de Pensii, pe care le-am arătat şi doamnei ministru, atunci când am discutat moţiunea simplă, decizii de recalculare în minus. Deci primesc decizie cu o pensie mai mică. Aceasta înseamnă că la indexările de pensii ei nu primesc nimic. Până nu vor ajunge cu pensia calculată la nivelul pensiei în plată nu vor primi indexare. Situaţia s-a complicat şi mai mult în momentul în care aceşti pensionari au făcut contestaţie la instanţă. În unele judeţe câştigă, în alte judeţe pierd. Şi, atunci, această situaţie nu poate fi clarificată decât de Parlamentul României, de legislativ. Nu vă mai spun faptul că ministrul muncii, prin Hotărârea de Guvern nr. 291/2017, a fost şi cel care a generat această situaţie. Deci la momentul acesta avem posibilitatea de a clarifica o situaţie, în sensul în care şi instanţele de judecată care judecă aceste contestaţii făcute de pensionari să ştie, să aibă o clarificare legislativă, să ştie cum să judece. Pentru că, v-am spus, în acest moment, în unele judeţe se câştigă, în altele se pierde. De aceea, solicitarea noastră către dumneavoastră este să votaţi acest proiect de lege, pentru că, pe de o parte, rezolvăm o inechitate. Nu e posibil ca pensionarilor care au aceleaşi condiţii, aceeaşi muncă şi au ieşit la pensie înainte de 2011 să li se recalculeze pensia în minus, iar celor de după 2011 să li se recalculeze în plus, să primească ceva în plus. Şi, pe de altă parte, aşa cum v-am spus, este necesar să existe această clarificare legislativă, astfel încât instanţele să poată judeca liniar. Mulţumesc.
Florin Iordache Ştiţi foarte bine că, procedural, declaraţiile politice au fost dimineaţă. Doi. Nu se poate vota atâta timp cât avem un raport de respingere. Deci la acest moment avem raport de respingere, nu putem discuta despre altceva. Mulţumesc. Nu mai sunt intervenţii. Trecem mai departe. Este la... Domnul Roman, vă rog. Păi, vă rog, domnul Roman. V-aţi înscris, iar v-aţi răzgândit, iar... hotărâţi-vă. Da. Hai să vedem ce vreţi să spuneţi.
Florin-Claudiu Roman Domnule preşedinte de şedinţă, Doamnelor şi domnilor colegi, Pentru o vreme am fost preşedinte al Partidului Naţional Liberal, Organizaţia Hunedoara. Şi îmi amintesc că unii dintre colegii noştri au ridicat, în acel moment al campaniei în care se spun foarte multe - şi mă refer explicit la domnul deputat Toma, fost preşedinte al Casei Judeţene de Pensii -, această problemă, a inechităţii pentru cei care au ieşit la pensie înainte şi după 1 ianuarie 2011. La momentul respectiv, îmi amintesc foarte bine că v-aţi angajat, în faţa alegătorilor din Hunedoara, că veţi susţine acest proiect. Şi rugămintea este, dacă colegii nu, măcar dumneavoastră, parlamentarii de Hunedoara, să ţineţi cont de ceea ce v-au rugat oamenii din Valea Jiului, de ceea ce v-au rugat oamenii de la Hunedoara, de ceea ce v-au rugat oamenii de la Călan. Pentru că ştiţi că au dreptate. Aici nu ţine de politică de partid, aici ţine de inechităţi pe care noi, dacă avem voinţă, le putem rezolva. De aceea, vă rog, chiar dacă partidul nu vă dă voie, domnule preşedinte Nistor, domnule Toma, domnule primar, daţi un vot pentru oamenii din Hunedoara. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Domnul deputat Toma şi apoi, domnul preşedinte Solomon. Ştiţi bine că atâta timp cât avem un raport de respingere, trebuia retrimis la comisie, raport favorabil. Dar nu sunt argumente pentru a fi admis. Domnul Toma, vă rog.
Ilie Toma Dacă... Mulţumesc mult, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Dacă tot aţi deschis subiectul. La vremea respectivă, să nu uitaţi, foarte bine, că ne-am ţinut de cuvânt. Patru ani de performanţe. Dumneavoastră spuneţi că putem calcula pensiile cu creionul. Eu v-am dat creionul, la un moment dat. N-aţi vrut să le calculaţi. Să nu uitaţi chestiunea aceasta. Şi să nu uitaţi că, la acel moment, "Toma şi colegii lui", cum spuneţi dumneavoastră, aveau grad de popularitate 68%, în judeţ, şi îl are la fel. Pe când dumneavoastră, 15%, şi tot la fel îl aveţi.
Florin Iordache Da.
Ilie Toma Ştiţi foarte bine, eu am depus interpelări şi întrebări pe această temă şi am avut discuţii cu factorii decidenţi... (Discuţii în sală.) Eu v-am ascultat, domnule Roman, îmi pare rău, dacă nu ştiţi să ascultaţi, învăţaţi. Am avut discuţii cu factorii decidenţi şi e normal, pe noua Lege a pensiilor, să se introducă toate aceste nemulţumiri. Într-adevăr, sunt nişte inechităţi, din cauza sistemului legislativ care "s-a călărit" în decursul timpului. Nu au vină nici politicienii de la vremea respectivă, nici funcţionarii caselor de pensii. Dânşii doar au aplicat legile.
Florin Iordache Vă rog să concluzionaţi, domnule coleg.
Ilie Toma Da. Deci suntem foarte atenţi. Şi pe noua Lege a pensiilor, cu siguranţă, cred că se introduc toate aceste amendamente. Mulţumesc frumos.
Florin Iordache Domnul Roman. Înţeleg că aveţi drept la replică. Domnul Roman. Vă rog, un minut.
Florin-Claudiu Roman Deci... Domnule preşedinte, Eu am înţeles de la domnul Toma că de vină sunt pensionarii. Ceea ce este foarte grav, domnule Toma. Încercaţi să treceţi de partea aceasta politică. Sunteţi la putere. Ştiu că scrieţi interpelări şi întrebări. Vă întrebaţi Guvernul pe care îl susţineţi. Păi, sunteţi la putere. Dacă vreţi să faceţi ceva, rezolvaţi problema, nu daţi vina pe pensionari. Nu ei au minţit...
Florin Iordache Da. Mulţumesc.
Florin-Claudiu Roman ... dumneavoastră aţi minţit.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Ultimul vorbitor, domnul Solomon, vă rog. (Vociferări.) Ultimul vorbitor, nu replică la replică, să terminăm. Mergem mai departe. E raport de respingere, am spus o dată. Vă rog, aveţi un minut, domnule coleg.
Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Din nefericire, Partidul Naţional Liberal nu acordă atenţia necesară domeniului pe care Comisia pentru muncă îl are în grijă. De aceea, din şase membri, câţi aveţi, n-aveţi decât două locuri ocupate. Din nefericire, domnul Oprea este într-un concediu medical prelungit. Şi de-abia îl aştept să vină, să am şi eu cu cine vorbi acolo. Trimiteţi la tribună tot felul de vorbitori după ureche, sau, mai exact, de vorbitori din cărţi. Problema este că... cărţile din care citiţi dumneavoastră sunt scrise de bietul Ludovic, cu parul. Dacă le-ar fi scris cu creionul, sau cu pixul, sau cu creta măcar, pe tablă, aşa, lucrurile ar fi fost pe înţelesul... şi al dumneavoastră. Avem o lege în vigoare, Legea nr. 192/2015, care recalculează pensiile celor cu grupa I şi a II-a de muncă. Procesul se va finaliza la sfârşitul lunii iunie, adică la sfârşitul semestrului I. În urma recalculării şi aplicării condiţiilor din Legea nr. 263, aşa cum am spus noi că se va face, toţi cei care spuneau că sunt dezavantajaţi, că unii au fost avantajaţi, că alţii, nu, vor primi acasă o decizie în care unii vor primi mai puţin în urma recalculării pe baza condiţiilor din Legea nr. 263, alţii, deloc şi alţii mai mult cu 50 de lei maximum. Deci lucrurile acestea trebuie să fie finalizate, ca să vedem tabloul complet. Dacă, în urma recalculării, există un cuantum mai mic, inclusiv la puncte, acestea nu se iau în calcul. Şi rămâne în calcul, în plată, cuantumul prevăzut în vechea decizie şi... care se găseşte pe fluturaşul de pensie. Faceţi o întreagă dezbatere aici, în loc să fiţi foarte aplicaţi, să vedeţi că avem nu numai un proiect, al doamnei Hărău, avem şi proiectul iniţiat de doamna Lucreţia Roşca, şi care este semnat de mai mulţi colegi. Mai sunt şi alte proiecte cu acelaşi obiect de activitate sau de reglementare.
Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule coleg.
Adrian Solomon Prin urmare, în noua Lege a pensiilor, această problemă va fi rezolvată în chip fericit pentru toată lumea. Dar, puţină răbdare. Noi nu o să facem la comisie dezbateri, nici sub presiunea doamnei Turcan, nici sub presiunea doamnei Hărău. Şi, puţintică răbdare, că o să rezolvăm toate lucrurile acestea. (Aplauze.)