Ben-Oni Ardelean Bună ziua! Declar deschisă şedinţa consacrată răspunsurilor orale la întrebări şi interpelări, din data de 23 aprilie 2018. Daţi-mi voie, pentru început, să întreb dacă este în sală domnul Gheorghe Andrei Daniel? Este în sală domnul deputat. Din partea Ministerului Afacerilor Interne, o invit la microfon pe doamna secretar de stat Ştefania Bîrlibescu. Vă rog.
Ben-Oni Ardelean Mulţumesc foarte mult. Dacă domnul deputat are...? Mulţumesc. Haideţi, poftiţi.
Andrei Daniel Gheorghe În primul rând, vă mulţumesc pentru răspuns. Cred că aici - în astfel de situaţii, care încearcă a se transforma într-un fel de sfidări, pentru că acel gest a fost un gest de provocare al primarului din Sfântu Gheorghe - ar trebui acţionat mai rapid şi mai ferm. Şi cred că şi legea ar trebui înăsprită în ceea ce înseamnă protecţia simbolurilor naţionale şi cadrul legal, juridic, în care un primar, un ales local, un demnitar de cetăţenie română, indiferent de etnia lui, poate sau nu poate să arboreze, după cum îl taie capul, tot felul de steaguri în localitatea pe care o administrează. Nu este prima abatere, îmi permit să spun, şi prima obrăznicie a acestui primar. Mai sunt şi alţi primari de localităţi mai mici care fac gesturi similare, dar dumnealui a fost mediatizat mai mult de presă. Şi cred că ar trebui să existe mai mult curaj în prefecturi. Chiar mă uitam, atunci când s-au arborat drapelele respective, nici nu ştiau bine al cui steag îl pun, al Italiei sau al Ungariei. Până la urmă, şi-au dat seama că este al Ungariei, dar seamănă mai mult cu al Italiei. Da, pur şi simplu, cred că autorităţile române ar trebui să-şi facă datoria mai des şi să nu mai asistăm la tot felul de sfidări de acest tip, pentru că nu există vreo suveranitate paralelă, nici la nivel regional, nici la nivel local. În România avem un tricolor - roşu, galben şi albastru -, iar steagurile altor naţiuni, altor ţări se pot arbora doar în baza legii. Aşa că să nu ne fie frică când aplicăm legea. Pentru că, de multe ori, în România, aplicarea legii este tradusă, aşa, ca un fel de discriminare, ca un fel de atac la mai ştiu eu ce. Nu, legea trebuie aplicată şi trebuie oprit acest război al steagurilor şi al drapelelor pe care primarul de la Sfântu Gheorghe şi alţi aleşi locali tot încearcă să-l provoace. Probabil nu au alte preocupări, cu administraţia stau mai prost şi au găsit aici o soluţie, pur şi simplu, de a se exprima, şi de a ieşi în evidenţă, şi de a deveni situaţie de dezbateri la nivel naţional. Aşadar, cu curaj, aplicaţi legea, pentru că este de partea dumneavoastră. Vă mulţumesc.
Ben-Oni Ardelean Mulţumesc, domnule deputat. Dacă din partea Guvernului mai aveţi...? Nu. Întreb dacă este în sală domnul Lovin Dumitru, din partea ALDE? Nu este. Atunci rog reprezentantul, secretarul de stat din partea Ministerului Finanţelor Publice, Attila György, să depună în scris. Dacă domnul Codreanu Constantin este în sală? Da. Vă rog, din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, domnul secretar de stat Claudiu-Sorin Mareş. Vă rog, domnule secretar.
Ben-Oni Ardelean Mulţumesc, domnule ministru. Dacă domnul deputat Codreanu vrea să intervină? Vă mulţumesc.
Constantin Codreanu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Îi mulţumesc şi domnului secretar de stat pentru acest răspuns. Regret totuşi că o parte dintre întrebările care au fost încorporate în această interpelare au rămas fără răspuns. Una dintre ele referindu-se la proiecte care să prevadă mărirea volumului de producţie agricolă care să fie importat pe piaţa din România din cel de-al doilea stat românesc. Este păcat că nu se cunoaşte care a fost cantitatea de produse agricole din Republica Moldova, importată în România. Şi mai ales este păcat că a rămas fără răspuns şi întrebarea privind eventualele măsuri legislative iniţiate, de ce nu, dinspre Guvern sau împreună cu Parlamentul, pentru a oferi acces mai uşor fermierilor, producătorilor din Republica Moldova, mai ales în acest an, 2018, anul Centenarului Marii Uniri, atunci când trebuie să ne comportăm într-un mod cât mai pragmatic, pentru a-i ajuta pe românii din Republica Moldova, mai ales într-un an în care, dacă e să comparăm cu anii precedenţi, a existat un deficit între importuri şi exporturi. Şi, în loc să beneficiem de ceea ce există în acest moment în Republica Moldova, noi nu facem decât să aducem produse de mai proastă calitate, pentru care transportul prezintă costuri mult mai mari. Şi la fel de regretabil este faptul că nu există un proiect la nivel naţional, asumat de statul român, pentru a încuraja această cooperare. Voi încerca, pe viitor, să aducem, dacă este nevoie de aşa ceva, dacă este nevoie să se ceară din Republica Moldova şi nu este suficient ca eu, în calitate de deputat şi de cetăţean al celor două state româneşti, să cer acest lucru, vom veni şi cu asociaţiile de producători din Republica Moldova să cerem ca acest lucru să fie îmbunătăţit în perioada imediat următoare. Vă mulţumesc.
Ben-Oni Ardelean Mulţumesc, domnule deputat. Dacă din partea ministerului mai doriţi vreo intervenţie? Nu. Domnul Codreanu Constantin, care este în sală, a mai adresat o interpelare Ministerului Sănătăţii. Aşadar, fiind în sală, dacă este domnul secretar de stat Dan Dumitrescu? Vă rog, poftiţi.
Ben-Oni Ardelean Mulţumesc. Domnul deputat? Este bine. Mulţumesc tare mult. Mergem mai departe. Domnul Gheorghe Andrei Daniel este în sală. Aşadar, din partea Ministerului Sănătăţii, acelaşi domn secretar de stat, Dan Dumitrescu.
Ben-Oni Ardelean Mulţumesc. Domnul deputat?
Andrei Daniel Gheorghe Mulţumesc domnului secretar de stat. Voi fi destul de rapid. Cred că această problemă gravă, problemă de siguranţă naţională, problema şocului creat în sistemul medical din România, de scăderea acelor sporuri, de problema plăţii gărzilor, de aplicarea noii grile de salarizare, care, din păcate, nu a ieşit foarte bine din impactul trecerii contribuţiilor de la angajator către angajat, şi toate celelalte decizii luate în baza aşa-numitei revoluţii fiscale, trebuie să reprezinte o prioritate. Şi nu, nu putem să stăm prea mult, nu putem să aşteptăm. Este drept, salariile medicilor au crescut, dar abordarea egalitaristă în ceea ce înseamnă salarizarea personalului medical a dus la mari inechităţi şi, îmi permit să spun, chiar la nedreptăţi. De asemenea, sunt câteva sectoare, precum psihiatria, unităţile de primiri urgenţe, terapia intensivă, unde efortul psihic, fizic şi intelectual pe care îl depun medicii este uriaş. De aceea, cred că aceste sectoare, care ţin de medicina de urgenţă şi de specialităţile medicale cele mai delicate, ar trebui să constituie o prioritate. Şi regret că aici au apărut probleme legate de plata sporurilor şi probleme legate de aplicarea noii grile de salarizare. Sistemul medical trebuie să reprezinte o prioritate. Este firesc ca Guvernul să ia în calcul toate cerinţele care sunt în România şi tot ceea ce se întâmplă în acest domeniu atât de important, dar cred că aceste măsuri ar trebui să vină în maximă urgenţă. Şi cred că ministerul nu poate întârzia, atât timp cât vorbim despre vieţile oamenilor, vorbim despre sănătatea publică şi mai ales vorbim despre un lucru foarte important - păstrarea medicilor români, foarte mulţi dintre ei profesionişti de excepţie, în sistemul medical din România. Astfel de gafe guvernamentale, astfel de erori, comise în lanţ, nu duc decât, din păcate, la plecarea medicilor din România, la plecarea celor mai buni şi mai pregătiţi oameni din sistemul medical românesc, lucru care ne pune, din păcate, în faţa unor situaţii deosebit de delicate, care privesc viaţa oamenilor. Sper că aceste măsuri se vor lua cât se poate de rapid şi situaţia va reintra în normal. Vă mulţumesc.
Ben-Oni Ardelean Mulţumesc, domnule deputat. Dacă din partea ministerului mai aveţi ceva de adăugat? Mulţumesc. Tot domnul Andrei Daniel Gheorghe, tot Ministerul Sănătăţii - "Situaţia Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca". Vă rog, domnule ministru.
Ben-Oni Ardelean Vă rog, domnule deputat.
Andrei Daniel Gheorghe Vă mulţumesc. Foarte pe scurt. Cred că astfel de instituţii, precum este şi Institutul pentru Transplant Urologic, ar trebui să fie în strategia Ministerului Sănătăţii, unităţi medical de tip strategic, ţinând cont de importanţa pe care acestea o au la nivel naţional, cât şi regional. Sunt instituţii care lucrează la cel mai înalt nivel de competenţă, recunoscut european şi internaţional. Institutul de Urologie, ca şi alte structuri similare, reprezintă un factor a ceea ce putem numi cercetare avansată în domeniul medical şi totodată reprezintă un punct de inovaţie pentru domeniul medical de la noi din ţară. Ca atare, sper ca toate aceste măsuri să fie luate cât mai rapid şi să dea rezultate, dat fiind faptul că, în ultimii ani, personal vorbind, mie mi s-a părut că activitatea de transplant din România a fost oarecum sabotată şi s-a dorit scoaterea ei în derizoriu. Poate că au fost interese, nu ştim de unde, ca România să nu mai aibă capacitate de transplant, iar sistemul medical din România să fie lipsit de astfel de unităţi medicale, care pot face oricând, fără probleme, competiţie oricărui mare institut similar din orice ţară a Uniunii Europene. Sper că toate aceste probleme se vor rezolva şi, cât mai curând, nu doar Institutul de Transplant din Cluj, ci şi toate structurile similare din România vor putea funcţiona în mod normal, eficient şi fără niciun fel de ingerinţe exterioare care să le perturbe activitatea, şi dincolo de orice, să spunem aşa, orice problemă care poate apărea din exterior şi care le poate periclita activitatea şi actul medical. Vă mulţumesc.
Ben-Oni Ardelean Mulţumim, domnule deputat. Doamna deputat Cosma Lavinia-Corina din partea USR? Nu este în sală. Aşadar, din partea Ministerului Sănătăţii, rog răspuns în scris. Domnul Nistor Laurenţiu nu este în sală. Aşadar, din partea Ministerului Mediului, rog răspuns în scris. Din partea USR, domnul Benga Tudor-Vlad? Nu este în sală. Din partea Ministerului Transporturilor, solicit răspuns în scris. Domnul Gheorghe Andrei Daniel este în sală. Din partea Ministerului Cercetării şi Inovării se solicită amânare. Din nou, domnul Lovin Dumitru, ALDE. Din partea Ministerului Economiei se solicită amânare. Domnul Paşcan Emil-Marius nu este în sală. Dar oricum se solicită amânare. Tot pentru domnul deputat Paşcan Emil-Marius, din partea Ministerului Tineretului şi Sportului se solicită amânare. Aşadar, declar închisă şedinţa consacrată răspunsurilor orale la interpelări, din data de 23 aprilie 2018. Şi vă mulţumesc. O după-amiază plăcută! Şedinţa s-a încheiat la ora 17,37.