23 aprilie 2018 – Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.70/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar (PL-x 450/2017/2018). ( rămasă pentru votul final )

Florin Iordache 10. Reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar; procedură de urgenţă. Guvernul, vă rog.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Raport comun, Comisia pentru agricultură şi Comisia pentru sănătate. Domnul preşedinte Buicu, vă rog, prezentaţi raportul comun.

Corneliu-Florin Buicu Bună ziua! Vă mulţumesc. Preşedintele României, în data de 23 februarie, s-a adresat Parlamentului cu cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70 din 2017. În urma reexaminării, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins cererea formulată de preşedintele României şi a adoptat Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 70 din 2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 160 din 1998, în forma transmisă la promulgare, cu un amendament admis. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma dezbaterii cererii de reexaminare şi a legii adoptate de Senat, deputaţii Comisiei pentru agricultură au hotărât, cu majoritate de voturi, respingerea cererii de reexaminare formulate de preşedintele României şi adoptarea Legii pentru aprobarea de urgenţă a Guvernului nr. 70, în forma trimisă iniţial la promulgare de Parlament. În urma dezbaterii cererii de reexaminare, deputaţii au hotărât, cu majoritate de voturi, respingerea cererii de reexaminare formulate de preşedintele României. Şi vă propunem adoptarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar, în forma trimisă iniţial la promulgare, de Parlament. În raport cu obiectul şi conţinutul său, legea face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Intervenţii? Domnul Oros, Grupul PNL.

Nechita-Adrian Oros Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Profesia de medic veterinar este reglementată la nivel european de două directive - Directiva 36/2005 şi Directiva 55/2013, iar la nivel naţional a fost reglementată, începând din 1999, prin Legea nr. 160. Spun "a fost reglementată" pentru că, cu votul majorităţii, la propunerea conducerii ANSVSA, nişte firme care comercializează medicamente în România au transformat medicamentul veterinar în marfă, având consecinţe foarte grave asupra sănătăţii publice, asupra siguranţei alimentare, asupra exportului şi a comerţului intracomunitar. Practic, oricine poate comercializa - cu sau fără prescripţie, cum spune textul legii, modificat - şi utiliza aceste substanţe. Şi pentru că n-a fost suficient, cei de la ANSVSA au vrut să se răzbune pe Colegiul Medicilor Veterinari, pentru că s-a opus acestor aberaţii, acestor abuzuri. Şi atunci, ce au decis dânşii, călcând în picioare cutume, Constituţia şi Legea nr. 188? Au decis ca medicii veterinari care lucrează la stat să nu facă parte din Colegiul Medicilor Veterinari. Spun că au călcat în picioare cutume, pentru că ştiţi cu toţii că atât medicii, cât şi arhitecţii sau alte profesii reglementate fac parte din organizaţiile profesionale, indiferent că lucrează în privat sau lucrează la stat. De asemenea, stimaţi colegi, art. 40 alin. (1) din Constituţie spune că cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în asociaţii patronale, în sindicate şi în alte forme de asociere. De asemenea, Legea nr. 160/1998, la art. 29, spune că funcţionarii publici se pot asocia în organizaţii profesionale sau alte organizaţii având ca scop protejarea intereselor profesionale. De aceea, stimaţi colegi, Partidul Naţional Liberal nu va vota acest proiect de lege sub forma în care ne-a fost prezentat astăzi.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Grupul UDMR, domnul Magyar Loránd-Bálint.

Loránd-Bálint Magyar Nici Grupul UDMR nu susţine această iniţiativă legislativă, aşa cum nu am susţinut-o nici prima dată, când am votat această iniţiativă. Noi avem probleme generale, ceea ce se reglementează prin această lege. Şi fac aici referire la farmaciile veterinare care, în forma actuală a legii, rămân fără medici veterinari. Cum este prevăzut în momentul de faţă, medicul veterinar o să aibă obligaţia numai să supravegheze aceste farmacii. Considerăm că ar fi normal ca medicul veterinar să fie prezent în aceste farmacii, nu numai să supravegheze activităţile. Nu suntem de acord cu faptul că un produs biologic, un ser sau un vaccin poate să fie administrat de oricine, medicamentele să fie folosite de fermier. Considerăm că prin această lege o să creăm probleme referitoare la sănătatea oamenilor. Antibioticele o să rămână ori în carne ori în produsele animaliere, fapt care poate să aibă consecinţe grave asupra sănătăţii oamenilor. Mulţumesc.

Florin Iordache Alte intervenţii dacă sunt? Nu mai sunt alte intervenţii. Avem un singur amendament respins. Dacă se susţine? Nu se susţine. Legea rămâne la votul final, pe raportul comisiilor reunite. Încheiem aici prima parte a dezbaterilor. În continuare, în partea a doua, urmează răspunsurile la interpelările colegilor noştri deputaţi. Vă mulţumesc. Seară bună!