23 aprilie 2018 – Discuţii procedurale referitoare la ordinea de zi.

Florin Iordache Alte intervenţii? Doamnă Turcan, vă rog.

Raluca Turcan Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Vă solicităm, din nou, dezbaterea, în această zi - chiar dacă comisia de fond refuză să transmită raportul - a două proiecte de lege referitoare, o dată, la indexarea pensiilor de la 1 ianuarie, precum şi la diminuarea contribuţiei la Pilonul II de pensii, adică Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82, precum şi Legea nr. 267/2017 care modifică Legea privind sistemul public de pensii, astfel încât să fie recalculate pensiile pentru cei care au ieşit la pensie până la 1 ianuarie 2011. Facem această solicitare, din nou, aşa cum am spus şi, din păcate, constatăm că există un refuz brutal al comisiei de fond, să dezbată şi să ajungem la vot, în baza unui raport pe aceste două proiecte de lege referitoare la pensii care vizează, aşadar, milioane de români - unii care îşi plătesc contribuţia pentru momentul în care vor ieşi la pensie, şi anume, contribuţia la Pilonul II de pensii, şi alta referitoare la pensiile aflate în plată şi care, dacă ar beneficia de indexarea de la 1 ianuarie, la finalul anului ar fi cu 30% mai mari, nu cu procentul pe care dumneavoastră îl stabiliţi din pix atunci când consideraţi că este mai oportun politic. Vreau să menţionez, de asemenea, că observăm că astăzi figurează pe ordinea de zi două proiecte de lege, din nou, surpriză, referitoare la justiţie, şi anume, două proiecte de lege care vizează măsuri alternative pentru pedepsele de corupţie, măsuri alternative pe care dumneavoastră le-aţi introdus ca amendamente la un proiect bun al Partidului Naţional Liberal, astfel încât cei cu pedepse de până în 5 ani, pentru condamnări de corupţie, la decizia unui judecător din penitenciar, să beneficieze de înlocuirea pedepsei şi să stea acasă, la domiciliu, în loc să răspundă pentru faptele de corupţie. Deci aceste proiecte de lege figurează pe ordinea de zi, în timp ce proiecte de lege privind nivelul pensiilor nu doriţi să fie dezbătute. Este revoltător şi facem un apel să vă opriţi din această sfidare naţională, din această bătălie absurdă pe care aţi început-o pentru salvarea unor probleme de corupţie pentru unii de-ai dumneavoastră! Aţi promis românilor că le veţi da bunăstare. Nu le-aţi vorbit despre spălarea dosarelor, nici ale lui Liviu Dragnea, nici ale altor apropiaţi ai dumneavoastră. Facem această solicitare de bun-simţ. Haideţi să dezbatem! OK. Figurează pe ordinea de zi şi proiectele dumneavoastră, pe care, cel mai probabil, le veţi vota, astfel încât cei care au furat şi sunt condamnaţi pentru corupţie să stea acasă, să-şi ispăşească pedeapsa. Dar haideţi să dăm votul şi pe aceste două proiecte referitoare la pensii, referitoare la bani, referitoare la bunăstarea a milioane de români.

Florin Iordache Da. Înainte de a-i da cuvântul domnului Suciu, am şi eu două comentarii, doamnă. În Biroul permanent, tocmai am hotărât - colegii dumneavoastră au fost prezenţi - că vom discuta toate proiectele pentru care s-a primit raport. Deci şi aceste două proiecte... Eu voi supune votului, dacă le discutăm sau nu le discutăm cu raport... Noi, în Biroul permanent, propunem plenului aceste două proiecte care trebuie să vină de la Comisia pentru muncă, să vină cu raport. Deci în momentul în care vom primi raportul, le vom discuta. Eu ştiu că în acest moment se discută în Comisia juridică chiar şi aceste proiecte ale dumneavoastră, care vizează executarea pedepselor. Iar faptele de corupţie nu sunt eliminate. Dacă dumneavoastră ştiţi mai bine că faptele de corupţie sunt eliminate, înseamnă că ştiţi ceva mai mult decât ce se întâmplă acum în Comisia juridică. Domnul Suciu şi apoi domnul Solomon.

Vasile-Daniel Suciu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Cred că este a treia săptămână când avem aceeaşi discuţie şi dispută asupra unui singur subiect. Am auzit, tot aşa, în fiecare săptămână, că este inadmisibil că o comisie nu dă raportul şi acest raport este depăşit. Mai mult decât atât, doar PSD face această îngrozitoare crimă, că nu aduce în plen un proiect de lege fără să fie discutat în comisie, dar să-l discutăm aici, direct. Păi, stimaţi colegi, de această dată din partea dreaptă, am aici o listă cu zece proiecte de lege din perioada 2010-2012, când majoritatea guvernamentală era în partea dreaptă, când colega, omoloaga mea, lider de grup, era în continuare parte a majorităţii parlamentare, iar aceste zece proiecte, extrem de importante - daţi-mi voie să citesc cât de mult erau depăşite! Aveam depăşire la un raport în comisie de trei ani, doamnă Turcan - şi vă şi citesc - PL-x 541. Eraţi în majoritatea guvernamentală! 11 luni, 7 luni, 2 ani, un an şi jumătate, 7 luni, o jumătate de an - totuşi, când vii şi acuzi pe cineva că face nişte lucruri, nu mai bine îţi aduci aminte de ceea ce făceai tu atunci când erai în majoritatea parlamentară? Acest proiect de lege, Ordonanţa de urgenţă nr. 82, va fi discutat în plen - şi o spun a treia oară, de la acest microfon - atunci când raportul comisie va fi gata şi va fi prezentat aici. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Domnule preşedinte Solomon, vă rog.

Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, N-aş fi luat cuvântul, dar am înţeles de la doamna antevorbitoare că "Comisia refuză cu brutalitate să dezbată..." nu ştiu ce înseamnă expresia... poate ne lămureşte şi pe noi... La Comisia pentru muncă este o atmosferă de lucru cât se poate de corectă şi de colegialitate. Ordonanţa nr. 82 a fost dezbătută în şedinţa de săptămâna trecută. S-a amânat luarea unei decizii, pentru că acolo sunt mai multe prevederi. Pe lângă pensii, sunt şi chestiuni legate de indemnizaţia pentru mame şi am cerut Ministerului să găsească o corelaţie mai corectă cu stabilirea cuantumului minim al indemnizaţiei, şi nu referitor la ISR, ci referitor la salariul minim, aşa cum fusese reglementat chiar de noi în 2016, prin modificarea Ordonanţei nr. 111. Pl-x 267, a doamnei Hărău, nu are punct de vedere din partea Guvernului, ceea ce înseamnă că mai multe proiecte de lege pe Legea pensiilor, cu modificarea Legii nr. 263, care nu au puncte de vedere, nu vor intra în dezbaterea comisiei până când Guvernul, cel care trebuie să aplice aceste chestiuni, nu va trimite proiectul de lege cu privire la modificarea Legii pensiilor, pentru că sunt mai multe lucruri care vor fi preluate, inclusiv din acest proiect de lege, vor fi preluate în acel proiect unitar şi nu are rost să facem o dublă dezbatere. Prin urmare, dacă am fi avut punct de vedere din partea Guvernului, l-am fi dezbătut. Noi am cerut de la noul Guvern puncte de vedere. S-au succedat, din 26 iunie anul trecut, atunci când a fost respins de Senat, încă două Guverne, la Palatul Victoria. Şi poate că viziunile Guvernelor sunt diferite. Totodată, rugămintea mea în chestiunea privind pensiile - nu mai vorbiţi despre formula pe care aţi introdus-o prin fraudă în Legea pensiilor nr. 263 - şi cred că vă aduceţi aminte când număra colega dumneavoastră voturile la legea pensiilor, pentru că acea formulă nu mai există. Există un Program de guvernare care prevede la 1 iulie a fiecărui an, până în 2020, creşterea punctului de pensie, astfel încât în 2020 să ajungem la 1.775, adică 45% din salariul mediu brut care va fi în 2020, în plată.

Florin Iordache Da. Doamna Turcan şi apoi domnul Dobre. A, domnul... Vă rog, cum doriţi. Aşa este ordinea la PNL, am înţeles.

Victor Paul Dobre Aş vrea să-i răspund domnului Solomon, cu care am colaborat atâta vreme. Vreau să-i aduc aminte că în primul Guvern PSD ministrul muncii se numea Lia Olguţa Vasilescu. În al doilea Guvern PSD ministrul muncii se numea Lia Olguţa Vasilescu. Şi în al treilea Guvern PSD ministrul muncii se numeşte Lia Olguţa Vasilescu. Deci motivaţia aceasta, că s-a schimbat Guvernul, este probabil datorată "brutalităţii" domnului Solomon. Iar pentru domnul Suciu, vreau să vă spun că pe partea dreaptă erau unii care au fost în opoziţie şi în anii aceia. Pentru că nu a fost numai anul 2010, a fost şi 2009. Dumneavoastră nu aveţi cum să ştiţi, dar îmi pare bine că vorbiţi din ce în ce mai mult, cu cât vă pomenim mai des. Mulţumesc.

Florin Iordache Da. Doamna Turcan, vă rog.

Raluca Turcan "Noi nu guvernăm pentru români, noi guvernăm pentru Programul de guvernare" - citat încheiat, din doamna Viorica Dăncilă. Probabil că asta vă ghidează şi consider realmente sfidător ca după deja aproape 3 ani de guvernare să daţi vina pe greaua moştenire. Două luni şi şase luni sunt termenele în care două proiecte de lege puteau fi votate şi dezbătute, pentru că se refereau la pensiile a milioane de români. Nu mai minţiţi poporul cu tribuna Parlamentului! Legea pensiilor este în vigoare. Cu alte cuvinte, dacă dumneavoastră nu aţi opri brutal indexarea pensiilor, acestea ar creşte în raport cu rata inflaţiei pe care aţi binevoit să o aduceţi la maximum istoric şi pe primul loc în Uniunea Europeană şi, de asemenea, în raport cu evoluţia venitului mediu. Aşadar, vă solicităm să reveniţi cu picioarele pe pământ din statul paralel pe care l-aţi creat. Sunt legi de interes public. Nu sunt de interes public cele referitoare la pedepse alternative pentru cei care au săvârşit fapte conexe infracţiunilor de corupţie. Aşa figurează, în momentul de faţă, ca amendament admis pe aceste două proiecte pe care le-aţi pus pe ordinea de zi şi, ce să fie?, ca amendament respins avem acolo, undeva, puse la sertar şi infracţiunile de corupţie pentru cei care au fost condamnaţi cu pedepse de până la 5 ani, şi nu 3 ani, aşa cum este cadrul european. Vă rugăm frumos, opriţi-vă din această minciună generalizată şi batjocură generalizată, care nu au nicio legătură cu ceea ce aşteaptă oamenii de la dumneavoastră! Nu am respins dezbaterea unor proiecte în comisiile parlamentare; pe ce vreţi dumneavoastră. Însă vă solicităm să nu fugiţi de două proiecte de lege pe care, dacă dumneavoastră v-aţi asuma şi v-aţi respecta angajamentul de bază pe care l-aţi făcut în campania electorală, ar trebui să le puneţi pe primul loc în ceea ce înseamnă prioritate legislativă.

Florin Iordache Domnul Florin Roman.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. O completare la ceea ce spunea domnul preşedinte Solomon. I-am spus treaba asta şi în comisie, o să-i spun şi aici, deşi data trecută s-a supărat. Aţi uitat, în prezentarea aceasta, a dumneavoastră, domnule preşedinte, să vorbiţi despre faptul că 6 luni aţi prorogat indexarea punctului de pensie şi aţi uitat să spuneţi că 6 luni aţi luat din banii pensionarilor, câte 3 milioane, câte 4 milioane, câte 5 milioane, ceea ce nu este corect şi nu este în regulă. Tot în comisie, domnule preşedinte, v-am dat şi o soluţie. Dacă vreţi cu adevărat să ajutaţi mamele, copiii, mai mult decât o lozincă şi mai mult decât un referendum pentru familia tradiţională, v-am spus, tăiaţi ajutoarele sociale pentru cei care nu le merită, tăiaţi, fiţi de acord să tăiem ajutoarele sociale pentru cei care nu merită şi avem bani pentru copii şi pentru mame. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Domnul Suciu.

Vasile-Daniel Suciu Nici măcar nu am trecut la dezbaterea punctelor de pe ordinea de zi. Dar, dacă tot suntem la declaraţii politice, păi, se poate să vorbim de statul paralel de la acest microfon, şi să ne mai placă şi citatele, când cineva de aici spunea: "acest Kill Bill al politicii româneşti", referindu-se la cineva care făcea parte din statul paralel?! (Aplauze.) Nu se poate totuşi să nu minţim poporul cu acest microfon? Domnule preşedinte, Vă rog din suflet, supuneţi votului solicitarea dragei noastre colege, lider de grup, să discutăm, fără raport, aceste două proiecte de lege. Şi nu vreau să-mi aduc foaia şi să vă citesc despre ce proiecte de lege comisiile conduse de majorităţi ale PDL nu dădeau raportul decât după 3 ani, că nu e bine! Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Drept la replică, doamna Turcan. Şi ultimul vorbitor, domnul Solomon. Apoi să finalizăm dezbaterile. Vă rog, foarte scurt, doamnă.

Raluca Turcan Dragi colegi, Cred că v-aţi dori să fiţi în locul meu, ca după 12 ani de politică, la al patrulea mandat, singurul lucru pe care pot unii care nu au argumente să ţi-l invoce, să fie o figură de stil folosită cu cineva care, dacă ar fi urmărit filmul, probabil că s-ar fi supărat foarte tare de afirmaţia mea. Aşa că v-aş dori ca după 12 ani de politică să dormiţi la fel de liniştiţi şi să aveţi tot atâtea lucruri care să vi se reproşeze, câte am eu!

Florin Iordache Vă mulţumesc. Ultimul vorbitor, domnul Solomon. Apoi voi supune votului discutarea, fără raport, a celor două proiecte. Vă rog, domnule Solomon.

Adrian Solomon Da. Mulţumesc, domnule preşedinte. Sincer, nu aş vrea să fiu în locul dumneavoastră, nicicând! Ceea ce trebuie spus - şi domnul Roman insistă - noi am găsit România, la 1 ianuarie 2017, cu inflaţie sub zero, deflaţie era. Dacă ar fi fost formula celebră a lui Boc, nu ar fi trebuit să adăugăm nimic la pensie la 1 ianuarie 2017. Dar Guvernul PSD a modificat legea prin ordonanţă şi am dat 5%, astfel încât valoarea punctului de pensie crescut la 1 ianuarie anul trecut, de la 871 de lei la 917 lei. La 1 iulie anul trecut, adică în vara anului 2017, am mărit punctul de pensie la 1.000 de lei, cât este şi astăzi. Despre ce procente mai vorbiţi dumneavoastră? Chiar nu mai suntem pe aceeaşi lungime de undă şi nu înţelegem filmul pe care l-aţi urmărit sau vreţi să-l vizionăm noi în continuare. Ceea ce vreau să-i transmit domnului Dobre, în schimb, cu colegialitatea... am avut multe de învăţat şi de la dumnealui!

Florin Iordache Vă mulţumesc. Deci stimaţi colegi, este o solicitare de discutare a celor două proiecte, fără raport, cererea Grupului PNL. Supun votului dumneavoastră această solicitare a Grupului PNL, de a fi discutate fără raport. Să înceapă votul. Pe rând, fiecare proiect. Primul proiect, vă rog. 33 de voturi pentru, 95 de voturi împotrivă, două abţineri... (Vociferări.) Doamnă, staţi puţin! Deci dumneavoastră, la Biroul permanent... Doamnă deputat, la Biroul permanent, solicitarea Grupului PNL a fost să introducem pe ordinea de zi - şi am fost de acord, prin consens - cele două proiecte. (Vociferări.) Am supus votului... A fost solicitarea dumneavoastră, numai puţin! Am verificat împreună cu stafful. Deci la poziţia 15 şi la poziţia 16, în urma propunerii dumneavoastră, în Biroul permanent, repet, am supus votului dumneavoastră introducerea şi discutarea fără raport, a PL-x 584, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82, da? Supun votului... poate v-aţi mai strâns ceva mai mulţi, da? Să ştiţi ce votaţi... Să înceapă votul. Ghinion! 49 de voturi pentru, 99 de voturi împotrivă, 3 abţineri. Nu a fost adoptată propunerea. Următoarea, Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263 privind sistemul unitar de pensii - Pl-x 267. Vreţi să-l discutăm fără raport. Să înceapă votul. 46 de voturi pentru, 101 voturi împotrivă, 4 abţineri, un coleg nu şi-a exprimat votul. Nici acest proiect de lege... Aşteptăm rapoartele Comisiei pentru muncă.