Petru Gabriel Vlase 24. Proiectul de Lege pentru completarea Anexei la Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope. Doamna Lucreţia Roşca.
Lucreţia Roşca Mulţumesc, domnule preşedinte. În temeiul dispoziţiilor art. 95 din Regulamentul Camerei, Comisia pentru sănătate şi familie a fost sesizată spre dezbatere în fond. Senatul, în calitate de primă Cameră, a adoptat proiectul de lege. Potrivit dispoziţiilor art. 75 din Constituţia României şi ale art. 92 din Regulamentul Camerei, Camera Deputaţilor este cameră decizională. La întocmirea raportului, comisia a avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Anexei la Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, în sensul introducerii unor noi substanţe stupefiante şi psihotrope, ca urmare a completării Tabelelor Convenţiei Naţiunilor Unite asupra substanţelor stupefiante, din 1961, şi cele asupra substanţelor psihotrope, din 1971, de către Comisia pentru stupefiante a ONU. În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, comisia a examinat iniţiativa legislativă, în şedinţa din 27 februarie 2018. În urma dezbaterilor, Comisia pentru sănătate şi familie a hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege, cu amendamentele de redactare formulate în anexa la prezentul raport. Legea, prin conţinutul său, are caracter ordinar. Şi vă rog să-mi daţi voie, domnule preşedinte, să adaug că, după ce raportul comisiei a fost trimis către plen, Departamentul Legislativ ne-a trimis o notă de tehnică legislativă. În urma analizei raportului Comisiei pentru sănătate şi familie asupra Legii pentru completarea Anexei la Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, facem următoarea precizare, pentru respectarea normelor de tehnică legislativă. Pentru că în textul legii nu există numerele curente I, II şi III, vă propunem ca partea dispozitivă a punctelor I, II, III şi IV ale legii să fie formulată astfel. În tabelul I, Secţiunea "Stupefiante", după poziţia 17 se introduc trei noi poziţii. De asemenea, pentru corelarea cu numărătoarea actuală din lege, propunem ca la pct. 2, substanţele nou introduse să fie numerotate, de la 32 1 , la 32 alin. (3); la pct. 3, de la 15 1 , la 15 7 , iar la pct. 4, 71 1 . Vă mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase La comisie. Vă propun să retrimitem la comisie până săptămâna viitoare, pentru corelare legislativă, pentru că este prea largă... Da? De acord liderii? Facem şi un vot pentru aceasta. Vot. Să intre în primul plen, nu ştiu... Deci la primul plen! (Domnul deputat Vasile-Florin Stamatian solicită să ia cuvântul.) Îmi cer scuze, domnule Stamatian, dar nu cred că mai este cazul să mai dezbateţi acum; dezbateţi atunci, vă dau cuvântul, vă promit! Vă rog, dar nu mai este... Cum doriţi!
Vasile-Florin Stamatian Este cel mai mare flagel pe care l-am moştenit după Revoluţie, prin democraţie. Dar, oare, ca să nu ne încurcăm în numere, în litere, în asta..., nu era mai normal ca introducerea pe listă a noilor substanţe să fie făcută automat de Agenţia Antidrog, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Agriculturii, prin ordin de ministru?! Trebuie să legiferăm că o plantă intră într-o lege?! Era mai simplu şi nu aveam atâtea numere şi nu ne încurcam în alineate!
Petru Gabriel Vlase De aceea am şi trimis-o, domnule doctor, înapoi! Încercaţi să faceţi acolo o chestie mai sănătoasă! Suspendăm şedinţa până la ora 12,00.