16 aprilie 2018 – Răspunsuri orale la întrebările adresate membrilor Guvernului şi altor conducători ai organelor administraţiei publice.

Ben-Oni Ardelean Bună seara! Deschid şedinţa consacrată răspunsurilor orale la întrebări, din data de 16 aprilie 2018. Şi vreau să întreb, pentru început, dacă din partea minorităţilor, domnul Miroslav Nicolae Petreţchi este în sală? Nu, nu este. Aşadar, din partea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, domnule subsecretar de stat Angel Gheorghiu, vă rog, răspunsul în scris. Da? Mulţumesc tare mult. Dacă domnul Raeţchi Ovidiu, din partea PNL, este în sală? Nu este în sală. Din partea Ministerului Sănătăţii, îl rog pe domnul secretar de stat Dan Dumitrescu să dea răspunsul în scris. Dacă doamna Cosma Lavinia-Corina, din partea USR, este în sală? Nu este în sală. Aşadar, tot din partea Ministerului Sănătăţii, îl rog pe domnul secretar de stat Dan Dumitrescu să dea răspunsul în scris. Dacă din partea minorităţilor, domnul Grosaru Andi-Gabriel este în sală? Nu este în sală. Din partea Ministerului Transporturilor, atunci, domnule secretar de stat Ion Iordănescu, vă rog, răspunsul în scris. Din partea USR, dacă domnul Benga Tudor-Vlad este în sală? Nu este în sală. Aşadar, din partea Ministerului Transporturilor, domnule secretar de stat Ion Iordănescu, vă rog, răspunsul în scris. Întreb din nou dacă domnul Raeţchi Ovidiu este în sală, din partea PNL? Nu este. Aşadar, din partea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, domnule secretar de stat Adrian Marius Rîndunică, vă rog, răspunsul în scris. Din partea PNL, dacă domnişoara deputat Mareş Mara este în sală? Nu este în sală. Aşadar, din partea Ministerului Finanţelor Publice, domnule secretar de stat Florin Horaţiu Iura, vă rog, răspunsul în scris. Mulţumesc. Din partea PMP, dacă domnul Codreanu Constantin este în sală? Nu este în sală. Aşadar, din partea Ministerului Afacerilor Externe, îl rog pe domnul secretar de stat Dănuţ Sebastian Neculăescu să dea răspunsul în scris. Mulţumesc tare mult. Din partea PSD, dacă domnul Laurenţiu Nistor este în sală? Este în sală. Aşadar, îl rog, din partea Ministerului Afacerilor Externe, pe domnul secretar de stat Dănuţ Sebastian Neculăescu să prezinte poziţia ministerului. Vă mulţumesc.

Ben-Oni Ardelean Mulţumesc, domnule secretar de stat. Domnule Nistor Laurenţiu, sunteţi lămurit sau mai aveţi vreo întrebare? Vă rog, poftiţi, este Guvernul dumneavoastră, domnule Nistor. Aveţi tot dreptul, domnule preşedinte.

Laurenţiu Nistor Domnule ministru, Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Domnule ministru, dacă nu foloseaţi o frază, aproape ziceam că aţi făcut un material deosebit, de excepţie. Dar când spuneţi că nici alte state nu prevăd în bugetul ministerelor de externe sume necesare repatrierii persoanelor decedate, aceasta deranjează. Prea mult luăm exemplul altor state. Prea mult luăm exemplul de slugă. Şi cred că a venit momentul în care noi să nu mai luăm exemplele acestea şi să facem ceea ce trebuie pentru noi. De asemenea, v-aş recomanda ca, Ministerul Afacerilor Externe, în momentul în care avem cazuri de morţi colective, în număr mai mare, ar fi bine să trimită, chiar de la Bucureşti, oameni, pentru că dacă lăsăm numai pe seama Consulatului, se pare că nu prea se rezolvă bine. Vreau să vă felicit şi pentru modul cum aţi acţionat şi în Cehia. Iar faptul că v-aţi implicat şi în Cehia, atât dumneavoastră, cât şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, este un lucru extraordinar. Şi, din păcate, nu o să spunem că ne putem bucura de necazul oamenilor, dar oamenii au mulţumit şi mulţumesc Guvernului României pentru ce a făcut pentru ei. Şi aş vrea, ca Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Românilor de Pretutindeni, să insiste pe lângă Guvernul României, pentru ca sumele care sunt necesare familiilor care trebuie să se ocupe de cele rânduieşti, de problemele de înmormântare, de problemele cu care se confruntă familia rămasă singură, să fie considerabile. Pentru că, altfel, numai ne facem că dăm sume şi nu cred că mulţumim oamenii. Mulţumesc.

Ben-Oni Ardelean Mulţumim, domnule preşedinte. Dacă domnul secretar de stat mai are vreun răspuns de dat, în urma acestor felicitări şi aprecieri pe care le-a avut domnul preşedinte? Dumneavoastră nu mai aveţi. Bun. Domnul Bichineţ este în sală. Aşadar, din partea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, îl avem pe domnul vicepreşedinte ANSVSA, domnul Petcu Traian Constantin. Vă rog, domnule Constantin.

Ben-Oni Ardelean Mulţumim, domnule secretar de stat. Domnul Bichineţ. Vă rugăm, domnule deputat.

Corneliu Bichineţ Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Sunt foarte atent la răspunsurile date de reprezentanţii Guvernului, fie ei secretari de stat - pentru că miniştrii nu onorează niciodată -, sau subsecretari. Şi am sesizat că unii parlamentari sunt atât de extaziaţi, de mulţumiţi de răspunsuri, încât îi felicită pe cei pe care i-au adus la rampă. Eu, acum, sunt pus într-o situaţie mai dificilă, pentru că am lucrat cu domnul Petcu, o perioadă, Domnia Sa fiind înlocuitor aici al secretarului de stat, al preşedintelui de la ANSVSA. Şi faptul că ne cunoaştem nu îmi dă dreptul să-l menajez. Şi sper că îmi va mulţumi că i-am dat posibilitatea să se adreseze acestei săli goale, în Parlamentul României. Domnule Petcu, răspunsurile sunt echilibrate, aproximativ cinstite, însă eu o să urmăresc dacă la întâlnirile dintre medicii veterinari - o parte dintre ei foşti grevişti - şi reprezentanţii ANSV se vor rezolva o parte - sper cât mai mult - din revendicările medicilor veterinari. În rest, ce să spun? Evoluţia dumneavoastră este absolut fulminantă. Din Bârlad s-au ridicat Alexandru Ioan Cuza - păstrând proporţiile - Gheorghe Gheorghiu-Dej, şi acum dumneavoastră. Felicitări! Să-i mulţumiţi lui Titi Constantinescu că a avut mână bună, domnul primar.

Ben-Oni Ardelean Mulţumim, domnule deputat. Dacă domnul secretar de stat mai are vreo intervenţie? Nu vreţi să mai interveniţi.