16 aprilie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană (PL-x 79/2018). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 7. Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană. Comisia pentru agricultură, domnul Stănescu.

Alexandru Stănescu Raport asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană. Comisia pentru agricultură a fost sesizată, spre dezbatere pe fond, cu Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. La întocmirea prezentului raport, comisia a avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ şi avizul favorabil al Comisiei pentru industrii şi servicii. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană, al cărui scop este facilitarea accesului la finanţare a investiţiilor pentru înfiinţarea acestor centre. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate de membrii comisiei, s-a hotărât, în unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană, cu amendamentele admise, redate în Anexa nr. 1, şi amendamentele respinse redate în Anexa nr. 2, care fac parte integrantă din prezentul raport. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Domnul Simionca. Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Parlamentarii Grupului PMP vor vota pentru acest proiect legislativ. Este foarte important să susţinem zona montană pentru înfiinţarea de noi centre de colectare. În acelaşi timp, ar trebui susţinută şi zona submontană, şi nu numai pentru înfiinţare, dar şi pentru renovarea celor care deja sunt. Pentru că sunt fermieri, sunt oameni care au centre de colectare a laptelui şi ei acum trebuie să-şi facă un altfel de proiect, ca să-şi facă un centru nou. Cred că ar trebui să ne gândim cum putem să-i susţinem şi pe cei care au deja aceste centre de colectare. Parlamentarii PMP vor vota pentru acest proiect. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Oros.

Nechita-Adrian Oros Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Zona montană cuprinde peste 30% din suprafaţa ţării, peste 20% din UAT-uri şi peste 15% din locuitori, care, sigur, trăiesc într-o zonă cu dezavantaje naturale. Este vorba aici despre distanţele mari, despre căile de comunicaţie şi despre pieţele de desfacere izolate. De aceea, acest proiect - dacă Ministerul Agriculturii va reuşi să-l implementeze cu adevărat şi nu va rămâne doar pe hârtie - este un proiect util şi aşteptat de crescătorii de animale din zona montană. De aceea, Partidul Naţional Liberal va vota pentru adoptarea acestui proiect. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Olar.

Corneliu Olar Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Mă obligă zona de unde vin, vin dintr-o zonă de munte. Şi chiar în Comisia pentru agricultură susţineam aceste proiecte. Proiecte pe care le voi urmări îndeaproape, dacă se pun în aplicare şi dacă vor fi finanţate. Şi spuneam că de multe ori vorbesc despre zona montană chiar colegi şi prieteni care se uită cu binoclul la munte. Şi, de aceea, mai bine să vorbim noi, aceştia, care trăim în zona montană şi susţinem proiectele din zona montană. Însă să ştiţi că le urmărim îndeaproape, dacă se pun în aplicare şi dacă se finanţează. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Căciulă.

Aurel Căciulă Partidul Social Democrat susţine această măsură. Este o măsură foarte bună. Poate încuraja creşterea vitelor în continuare. Şi atunci cantitatea de lapte care se va colecta va fi mult mai mare. Este în beneficiul cetăţenilor, de aceea susţinem acest proiect.

Petru Gabriel Vlase Alte intervenţii? La articole? Nu. Mulţumesc.