Dan Vîlceanu Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor colegi, Pe ordinea de zi există trecută, sub rezerva primirii raportului, Ordonanţa nr. 82. Vă aduceţi aminte de Ordonanţa nr. 82, este vorba de acea ordonanţă prin care dumneavoastră nu le-aţi mai dat pensionarilor indexarea pensiilor de la 1 ianuarie, ci aţi micşorat contribuţia la Pilonul II, de la 5,1% la 3,75%. Acum, termenul de raport a fost depăşit. Ea poate fi dezbătută de plen şi să intre la votul final. Dacă mai ţineţi cât de cât la ce aţi promis în campanie - pentru că n-aţi promis în campanie că nu veţi respecta Legea pensiilor şi n-aţi promis în campanie că veţi micşora contribuţia la Pilonul II -, dacă n-aţi minţit cinic oamenii, atunci putem dezbate Ordonanţa nr. 82. Pe regulament, se poate. Şi ea să intre la votul final, să o respingem. Astfel încât oamenii să-şi primească indexarea de la 1 ianuarie şi contribuţia la Pilonul II de pensii să nu mai scadă de la 5,1% la 3,75%. Mulţumesc. Şi vă solicit, doamnă preşedinte, să supuneţi votului. Mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Având termenul depăşit, trebuie să facem o solicitare Biroului permanent. Trebuie s-o adresaţi Biroului permanent. Iar Comitetul liderilor să o introducă pe ordinea de zi. (Vociferări.) Nu, ea este introdusă nefiind primit raportul, nu pentru că a fost termenul depăşit. Ea e introdusă la punctul 6, într-adevăr, pe ordinea de zi, dar pentru că nu am primit raportul. Vă rog.
Raluca Turcan Doamnă preşedinte de şedinţă, Există această solicitare făcută oficial către Biroul permanent, cu invocarea articolului de Regulament, că termenul de dezbatere pentru acest proiect de lege a fost cu mult depăşit, cu câteva luni de zile. În acelaşi timp, am invocat şi un regim de urgenţă, pentru că vorbim de o ordonanţă care se referă, pe de o parte, la indexarea pensiilor a milioane de pensionari, iar, pe de altă parte, la contribuţia pentru Pilonul II de pensii, pe care sunt vizaţi, de asemenea, 4 milioane de români. Aşadar, măcar din respect faţă de aceste persoane vizate direct de o ordonanţă de urgenţă cu un scop îndoielnic, cel puţin, dacă nu înşelător şi distructiv, vă solicităm să supuneţi votului dezbaterea acestei ordonanţe, fără raport. Aşa cum aţi procedat de nenumărate ori atunci când aţi invocat diferite urgenţe, cu toate că ele nu existau. Din punct de vedere regulamentar, aveţi toate documentele la dosar pentru ca această ordonanţă să fie dezbătută fără raport. Şi există şi argumentele umane, pentru destinele a milioane de români care sunt vizaţi de această ordonanţă. V-aş mai spune că dacă această ordonanţă continuă să producă efecte, contribuţia la Pilonul II de pensii este în scădere. Şi deja foarte mulţi români au constatat că le-a scăzut această contribuţie, ceea ce înseamnă, pentru oamenii care acum sunt în forţa muncii şi în deplinătatea puterii de muncă, pensii mai mici cu cel puţin 20%-30%, atunci când se vor pensiona. Vă rugăm, aşadar, să supuneţi votului.
Carmen-Ileana Mihălcescu Stimaţi colegi, Avem următoarea situaţie. La Biroul permanent - eu neavând niciun dosar în faţă şi nicio mapă cu solicitările pe care dumneavoastră pretindeţi că le-aţi depus, şi, cu siguranţă, le-aţi depus. Noi am avut un Birou permanent în care am inclus pe ordinea de zi, cu votul dumneavoastră, acest proiect de lege, la punctul 6, sub rezerva primirii raportului. Astăzi avem o situaţie în care dumneavoastră constataţi că termenul a fost depăşit. Ca atare, potrivit regulamentului, acest lucru îl putem face în şedinţa, eventual, de astăzi, a Biroului permanent, numai după ce Comitetul liderilor se întruneşte şi poate să introducă, să includă pe ordinea de zi, dezbaterea unui proiect de lege sau a unei propuneri legislative la care termenul de depunere a raportului a fost depăşit. Deci aceasta este procedura regulamentară normală. Aflându-ne în această situaţie, vă rog frumos să încercăm să respectăm Regulamentul, pentru că explicaţiile mele bănuiesc că au fost suficient de convingătoare, şi lăsaţi-mă să merg mai departe. (Domnul deputat Dan Vîlceanu solicită luarea de cuvânt pe procedură.) Vă rog.
Dan Vîlceanu Mulţumesc. Doamnă preşedinte, Cu tot respectul, plenul este suveran. Noi nu vă cerem altceva decât să supuneţi votului ca această ordonanţă să fie dezbătută. Dacă veţi respinge, foarte bine, revenim la ce spuneţi dumneavoastră. Dar nu puteţi să ne spuneţi că nu a fost discutată în Biroul permanent, din moment ce ea e pe ordinea de zi. Şi, de asemenea, ştiţi foarte bine şi dumneavoastră, conform regulamentului, plenul este suveran. Atât, vă cerem, supuneţi la vot.
Carmen-Ileana Mihălcescu Plenul este suveran, dar, în acelaşi timp, avem două situaţii diferite. Şi daţi-mi voie să vă mai explic încă o dată. Prima situaţie - în care noi am introdus la Biroul permanent, ca urmare a deciziei Comitetului liderilor, acest proiect de lege, sub rezerva primirii raportului. Acum este o situaţie nouă, da? Avem un termen depăşit. Haideţi să respectăm regulamentul. Şi astăzi o să o introducem pe ordinea de zi. Solicitarea dumneavoastră o introducem pe ordinea de zi la Biroul permanent, pentru că avem un termen, într-adevăr, depăşit. Deci e o altă situaţie. Dumneavoastră nu aţi depus o solicitare pentru un termen depăşit, la Biroul permanent.
Raluca Turcan Cu tot respectul, doamnă preşedinte de şedinţă, şi preţuirea pentru că aveţi răbdare şi ne permiteţi să intervenim pe acest subiect atât de important. Aş dori să vă citesc art. 38 lit. c): "poate include în ordinea de zi dezbaterea unui proiect de lege sau a unei propuneri legislative la care termenul de depunere a raportului a fost depăşit". "Comitetul liderilor grupurilor parlamentare este alcătuit din liderii grupurilor parlamentare", şi această discuţie a existat şi a fost validată de Biroul permanent. Aşadar, vă invoc, negru pe alb, textul de Regulament prin care plenul este suveran să includă pe ordinea de zi un proiect de lege de aprobare, sau de respingere, sperăm noi, şi o să milităm cu toată forţa şi convingerea să respingem această ordonanţă, care vizează deopotrivă 5 milioane de pensionari şi 4 milioane de români aflaţi în câmpul muncii. Nu este o mare filosofie. Nu vă cerem să votaţi că negrul este alb. Vă solicităm doar să aplicaţi un text de Regulament pentru ca astăzi plenul Camerei Deputaţilor să se pronunţe pe o ordonanţă cu impact direct asupra a milioane de români care s-au uitat chiar cu încredere şi speranţă spre această guvernare. E o rugăminte regulamentară, legală şi decentă. Vă rugăm doar să supuneţi votului.
Carmen-Ileana Mihălcescu Bun. Nu vreau să intru în polemici regulamentare aici. E vorba de Comitetul liderilor, nu de liderii de grup. E vorba de organismul, să zicem, entitatea dumneavoastră, care este formată din liderii de grup. Deci e vorba de Comitetul liderilor. Motiv pentru care rog liderii de grup să se apropie, să vină până la prezidiu. Mulţumesc. (Consultări la prezidiu.) Domnul deputat Daniel Suciu. Vă rog frumos.
Vasile-Daniel Suciu Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Am căzut de acord că n-am căzut de acord! De atâtea ori am auzit că în Parlament trebuie să dezbatem proiecte de lege nu pe repede-nainte şi nici într-un caz să ajungem, pentru că aceasta ne solicită opoziţia, să discutăm despre proiecte de lege înainte de a fi dezbătute în comisie. Suntem într-o situaţie specială. Avem un proiect de lege, nu avem raport pe el, colegii noştri de la Partidul Naţional Liberal ne solicită să sărim peste această etapă, să-l discutăm direct în plen, iar PSD nu este de acord cu această procedură. În condiţiile actuale, ceea ce solicită liderul de grup al Partidului Naţional Liberal, noi vom vota împotrivă, adică aşteptăm raportul Comisiei pentru muncă. Mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Domnul Varujan Pambuccian. Vă rog.
Varujan Pambuccian Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, Este o ordonanţă mult prea importantă pentru a lăsa lucrurile aşa, la o luptă la baionetă între putere şi opoziţie. Sigur că ambele tabere pot veni cu argumente, sigur că ambele tabere pot avea dreptate în ochii propriilor votanţi, numai că, până la urmă, oricum ai da-o, fără să fie discutată în comisie, unde este blocată de una dintre tabere - haideţi să spunem adevărul -, nu poate să fie discutată serios în plen, acolo unde ar vrea cealaltă tabără să fie discutată. În consecinţă, noi nu vom vota, în situaţia aceasta, pentru că nu vrem să transformăm o chestiune care până la urmă ţine de administrarea unor pensii ale unor oameni absolut concreţi, într-o luptă între două tabere. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnul deputat Năsui Claudiu.
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Mulţumesc, doamnă preşedinte. Vă reamintesc că, conform Regulamentului, dacă există cazul în care o comisie îşi doreşte să blocheze o lege, plenul, fiind suveran, poate să treacă peste această comisie şi să o voteze chiar şi fără raport. În cazul acestei legi, avem o tergiversare, credem noi, intenţionată, şi o încălcare a termenului de depunere a raportului, care era, conform datelor de pe site-ul Camerei Deputaţilor, conform deciziei Biroului permanent, de 6 februarie. Deci suntem pe 11 aprilie şi de pe 6 februarie raportul la această lege nu a fost dat. În condiţiile acestea, şi având în vedere importanţa acestei ordonanţe, considerăm că ar trebui ca ea să poată să vină la plen şi sperăm noi să fie respinsă aşa cum ar trebui. Pentru că este o ordonanţă prin care s-a ciuntit un drept de-al românilor, anume un drept al românilor la pensia din Pilonul II. Ştiţi foarte bine că o parte din sumele pe care românii le plătesc, ca şi CAS, se duceau în contribuţia la Pilonul II, prin care sistemul de pensii poate deveni sustenabil, pot în sfârşit românii să contribuie undeva, să economisească banii şi să-i acceseze la 65 de ani. Suma aceea care se ducea către pensie a fost ciuntită prin acest OUG, din motive de presiune bugetară, nevoie de bani, nu mai intrăm în discuţia aceasta. Cert este că termenul de depunere a raportului este depăşit, deci este regulamentar acum să putem vota asupra acestei legi şi asupra acestei ordonanţe şi sper eu să o respingem. Mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Doamna Turcan.
Raluca Turcan Resping categoric ideea de tabără, atunci când vorbim de contribuţii la pensii şi contribuţii la pilonul de pensii. Două zile i-au fost necesare comisiei speciale să treacă raportul pe legile justiţiei. Două zile! Această ordonanţă zace la comisia de specialitate, cu termen depăşit din 6 februarie. Astăzi suntem, cred că în 10 aprilie, dacă stăm să ne gândim bine, sau 11! Aşadar, dragi colegi, oameni buni, vorbim de două lucruri extrem de importante. O dată, 5 milioane de pensionari ar trebui să beneficieze de aplicarea unei legi. Şi anume, pensia să fie indexată în funcţie de rata inflaţiei şi de nivelul venitului mediu. În baza acestei legi, dacă s-ar aplica, pensiile lor ar ajunge să fie cu 20%-30% mai mari la finalul anului. Dumneavoastră, din păcate, le daţi doar un procent infim, în funcţie de ...
Carmen-Ileana Mihălcescu Cu respect, doamnă Turcan, vă atrag atenţia că nu suntem la declaraţii politice şi că sunt intervenţii pe procedură!
Raluca Turcan Nu, vreau doar să vă explic! Doamnă preşedinte, Atât vă rog...
Carmen-Ileana Mihălcescu Doamnă Turcan, sunt intervenţii pe procedură!
Raluca Turcan Vreau doar să vă explic de ce nu ţine argumentul de a nu respecta raportul şi procedurile...
Carmen-Ileana Mihălcescu Doamnă Turcan, vă rog frumos!
Raluca Turcan ... parlamentare, atunci când este vorba de români. Când este vorba de Liviu Dragnea, lucrurile se mişcă mult mai repede!
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Sunt intervenţii pe procedură, doamnă Turcan!
Raluca Turcan Când este vorba de cei din afară, lucrurile se blochează în Parlamentul României! Există o explicaţie raţională pentru acest lucru?
Carmen-Ileana Mihălcescu Doamnă Turcan!
Raluca Turcan O explicaţie! Vă rugăm frumos, de la acest microfon...
Carmen-Ileana Mihălcescu Doamnă Turcan, sunt declaraţii politice!
Raluca Turcan ...daţi-ne o explicaţie raţională, pentru care procedurile parlamentare nu se respectă!
Carmen-Ileana Mihălcescu Cu tot respectul faţă de dumneavoastră şi faţă de colegii dumneavoastră, doamnă! Chiar sunt declaraţii politice! Rezumaţi-vă la a interveni pe procedură! Haideţi să începem să ne respectăm! Bun. Supun votului - plenul fiind suveran -, propunerea PNL, de a discuta acest proiect de lege, fără raport, cu termen depăşit. Vot, vă rog. Cu 46 de voturi pentru, 73 de voturi împotrivă, 13 abţineri şi 3 colegi fără opţiune, propunerea nu a întrunit majoritatea voturilor. Mergem mai departe. Am avut punctul 10. Intrăm la "Primă Cameră sesizată". Punctul 11 de pe ordinea de zi.