Carmen-Ileana Mihălcescu Trecem la dezbaterea iniţiativelor legislative înscrise pe ordinea de zi. La punctul 2 avem... Doamna Moagher, vă rog frumos, pe procedură.
Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher Doamnă preşedinte, Solicit mutarea PL-x-ului 547/2017 - Proiectul de Lege pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, pe poziţia 5. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu La ce număr se află PL-x-ul respectiv, vă rog?
Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher 26.
Carmen-Ileana Mihălcescu Pe cât?
Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher Pe 5, de pe 26. Şi, ulterior, doresc retrimiterea la comisie, pentru două săptămâni. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Procedură, vă rog.
Victor Paul Dobre Doamnă vicepreşedinte, preşedinte de şedinţă, Vă rog să aveţi amabilitatea să-l ascultăm pe preşedintele Comisiei pentru transporturi, legat de această cerere a Grupului parlamentar al PSD. Mulţumesc. Doamnă, Am cerut, în calitate de vicelider, să daţi dreptul preşedintelui comisiei să exprime un punct de vedere. Mi se pare că e o chestiune normală.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mie daţi-mi voie să finalizez procedura în care mă aflu în momentul de faţă, adică votul respectiv. (Vociferări.) Dacă îmi invocaţi articolul... Cu tot respectul faţă de dumneavoastră, invocaţi-mi articolul, şi atunci eu am să-l respect.
Victor Paul Dobre Era mai corect, doamnă, să prezinte preşedintele comisiei. E mult mai calificat. Dar o să încerc eu să vă explic motivele pentru care nu suntem de acord. Reglementările instituite prin această iniţiativă vizează administratorul căii ferate, care are obligaţia să doteze trecerile la nivel cu calea ferată ale tuturor drumurilor internaţionale, precum şi ale drumurilor naţionale care prezintă un risc ridicat de accidente, cu bariere şi semibariere şi totodată să asigure vizibilitatea la aceste treceri pe o distanţă de 150 de metri. Dacă aceste prevederi nu sunt respectate, norma prevede aplicarea unor amenzi pentru administratorul căii ferate, de la 50.000 la 250.000 sau de la 30.000 la 150.000 de lei, în funcţie de abatere. Problema modernizării trecerilor la nivel cu calea ferată este una de anvergură naţională şi vizează, în primul rând, siguranţa cetăţeanului. În România, ritmul de modernizare a acestor treceri la nivel cu calea ferată este unul extrem de lent. Din totalul de 5.080 de treceri la nivel cu calea ferată doar 1.071 sunt prevăzute cu sisteme automate de avertizare. Avem 3.493 de treceri la nivel prevăzute doar cu indicatoare rutiere, adevărate capcane ale morţii. Iar anul trecut au fost reabilitate doar 71 de astfel de treceri. În acest ritm, am avea nevoie de 49 de ani pentru a le aduce la un standard modern şi sigur. Am afirmat de multe ori că CFR-ul este în colaps. Şi aceasta, nu din cauza subfinanţării, ci din cauza indolenţei, a managementului deficitar şi a amatorismului. Starea infrastructurii feroviare din România este deplorabilă, iar numărul de accidente ne plasează pe locul 3 în Europa, cu 187 de victime, în 2016. Scuzele celor care conduc societăţile de cale ferată şi ale responsabililor din minister nu pot fi acceptate. Aşteptăm din partea lor soluţii urgente şi o mobilizare exemplară pentru a resuscita acest sector strategic pentru România, care, să nu uităm, are o reţea de cale ferată extinsă, fiind a şaptea din Uniunea Europeană. Dar, din păcate, şi cea mai învechită. De aceea, urgentarea acestei iniţiative legislative este atât de necesară, iar tragerea de timp a PSD-ului nu o putem înţelege.
Carmen-Ileana Mihălcescu Dacă mai sunt intervenţii pe procedură? Domnul Simionca Ionuţ. Şi vă rog să-mi invocaţi şi articolul din Regulament.
Ionuţ Simionca În primul rând, Hristos a înviat!, stimaţi colegi. Art. 151. Şi, ca vicelider al Grupului PMP şi iniţiator al acestei propuneri legislative, susţinute de vreo 106 parlamentari din Camera Deputaţilor, cred că cetăţenii noştri merită altfel de atenţie. Cetăţenii noştri merită mai multă grijă din partea demnitarilor, din partea parlamentarilor. Eu m-am luptat şi am strâns semnături pentru această propunere legislativă, pentru că... cred, într-adevăr, că avem nevoie de aceste bariere. Nu mai mult, exemplul de la Bistriţa, unde, într-un singur accident, au murit 5 fraţi. 5! Pe 20 de kilometri de drum, de la Bistriţa la Prundu Bârgăului, sunt patru treceri la nivel cu calea ferată, pe drum european. Stimaţi colegi, Cred că noi avem responsabilitatea cetăţenilor. De aceea suntem aici, de aceea am fost trimişi în Parlamentul României, să-i ajutăm sau să aducem propuneri legislative prin care să le facem viaţa mai uşoară. Dacă noi nu ne gândim la grija cetăţenilor, cine să o facă? Eu cred că această propunere ar trebui să treacă cât de repede, şi în forma în care este, actuală. Că dacă scoatem amenzile, care, într-adevăr, sunt ridicate, pentru cei de la CFR, vom scoate şi responsabilitatea de pe umerii celor de la CFR să le facă. Şi dacă nu se implementează, rămâne o propunere legislativă fără niciun sens, care nu va fi pusă în vigoare. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Domnule deputat, pentru probleme de procedură, într-adevăr, puteţi lua cuvântul, în afara dezbaterilor legislative sau politice. Dumneavoastră n-aţi invocat aici niciun fel de procedură. Vă mulţumesc. Dacă... Domnul deputat Daniel Suciu, vă rog.
Vasile-Daniel Suciu Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Hristos a înviat!, în primul rând. Am început această sesiune de dezbateri, deşi eram pe procedură cu declaraţii politice. N-am să fac acelaşi lucru şi eu. Şi eu sunt iniţiator la acest proiect de lege. Şi dacă cei din opoziţie ne acuză că voiam sau vrem să picăm acest proiect, îl lăsam pe ordinea de zi şi se întâmpla acest lucru. Tocmai ca urmare a discuţiilor şi cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, vă solicităm două săptămâni şi să retrimitem la comisie acest proiect de lege, ca să găsim formula ca acest proiect de lege să devină funcţional. Şi pentru că suntem în procedură, vă rog, doamnă preşedinte de şedinţă, să supuneţi votului cele două solicitări pe care viceliderul Grupului parlamentar al PSD le-a făcut. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Dacă pe procedură mai sunt intervenţii? (Domnul deputat Cătălin Drulă solicită să ia cuvântul pe procedură.) Şi-mi invocaţi şi articolul, din respect pentru colegii dumneavoastră. Vă rog, domnul Drulă.
Cătălin Drulă Art. 151 alin. (3), care spune că trebuie să-i daţi cuvântul unui deputat ori de câte ori vrea să semnaleze încălcări ale regulamentului. Ceea ce vreau şi eu să vă semnalez, în cazul de faţă. Într-adevăr, liderul de grup, între atribuţiile sale, o are şi pe aceea de a cere retrimiterea la comisie a unui proiect de lege, "în condiţiile prezentului regulament". Această sintagmă, "în condiţiile regulamentului", înseamnă că trebuie coroborată cu o altă prevedere regulamentară, care să permită retrimiterea la comisie. Singura care există în regulament, în momentul de faţă, este aceea în care, în cadrul dezbaterilor asupra acelui proiect de lege, sunt relevate consecinţe sau aspecte deosebit de importante. Şi atunci plenul zice: "La asta nu ne-am gândit", şi se întoarce la comisie. Aşa ceva nu s-a întâmplat, adică nu am avut dezbaterile. Liderul Grupului PSD sau reprezentanţii PSD pot, când ajungem la acel punct, să spună: "Uitaţi, am găsit o greşeală!" sau: "Nu e în regulă", "Uitaţi, colegi, despre ce e vorba!", şi putem retrimite. Cutumiar, se putea face acest lucru, într-adevăr, şi înainte. Dar este a nu ştiu câta oară când domnul lider de grup - şi îmi pare rău, domnule lider de grup, niciodată nu respectaţi această cutumă pe care cel care era înaintea dumneavoastră o respecta, să discutaţi efectiv cu celelalte grupuri. Este un proiect de lege care a fost dezbătut în comisie, a parcurs întregul traseu - normal, parlamentar. Prin urmare, este împotriva regulamentului, la acest punct, să-l retrimitem la comisie fără a-l dezbate. La momentul dezbaterilor...
Carmen-Ileana Mihălcescu Da. Mulţumesc. Mulţumesc. Vă mulţumesc.
Cătălin Drulă ... puteţi face această solicitare, ca urmare a dezbaterii.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. (Vociferări.) Cererea de retrimitere la comisie este regulamentară. Voi începe primul vot. (Domnul deputat Victor Paul Dobre solicită să ia cuvântul pe procedură.) Sunt în procedură de vot. Supun votului dumneavoastră trimiterea proiectului de la punctul 26 şi înscrierea lui pe punctul 5. (Vociferări.) Nu trebuie să plecaţi din sală, eram în procedură de vot. Aţi mai cerut procedură şi înainte. Vă rog, domnule deputat, vă rog.
Victor Paul Dobre Sunt nervos, dar mi se pare absolut incalificabil ceea ce face colegul de la PSD. Adică vine la ora 16,00 şi cere: "Scoateţi aia, scoateţi aia", fără o consultare. Acum o jumătate de oră am fost în Biroul permanent, am aprobat ordinea de zi, am aprobat ordinea de zi a plenului, nu aţi avut nicio observaţie. Este incalificabil modul în care trataţi Parlamentul. Adică nu sunteţi la şedinţa dumneavoastră de grup. Sunteţi tânăr, nu sunteţi la şedinţa de grup, să faceţi cum credeţi dumneavoastră. Sunteţi în plen şi vă rog să respectaţi regulamentul. Şi-i atrag atenţia şi doamnei vicepreşedinte care conduce şedinţa. Probabil e emoţionată, dar să facă efortul să respecte regulamentul.
Carmen-Ileana Mihălcescu Exact asta fac, domnule deputat. (Domnul deputat Vasile-Daniel Suciu solicită dreptul la replică.) Domnul Daniel Suciu, vă rog.
Vasile-Daniel Suciu Nu e pentru prima dacă când stimatul meu coleg, vicelider de grup, mă dădăceşte. Stimate coleg, nu accept şi nu primesc lecţii de moralitate pe o procedură parlamentară în vigoare şi permisă de regulament. Şi lăsaţi-mi tinereţea, stimate coleg, în pace. N-am făcut niciodată aprecieri personale, nici vizavi de vârstă, nici de sex. Suntem în procedură parlamentară. La începutul şedinţei, Grupul PSD v-a solicitat retrimiterea unui punct de pe ordinea de zi înapoi la comisie. Lucruri pe care şi Domnia Voastră le faceţi aproape în fiecare săptămână. Mulţumesc. (Domnul deputat Victor Paul Dobre solicită să ia cuvântul.)
Carmen-Ileana Mihălcescu Domnule deputat, lăsaţi-mă să-mi termin procedura de vot...
Victor Paul Dobre Numai puţin...
Carmen-Ileana Mihălcescu Domnule deputat, vă rog frumos, v-aţi spus fiecare punctul de vedere. Vă rog frumos, să încheiem aici. Suntem în procedură de vot. Reiau. De la punctul 26, pe care se află proiectul de lege, vă supun votului mutarea acestuia la punctul 5. Vot, vă rog. Cu 105 voturi pentru, 47 de voturi împotrivă, o abţinere, un coleg care nu votează, care nu are nicio opţiune, a fost trimis pe punctul 5 Proiectul de Lege pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997. Supun votului dumneavoastră retrimiterea acestui proiect de lege de la punctul 5, la comisie. Cu termen? Două săptămâni. Vot, vă rog. Cu 108 voturi pentru, 45 de voturi împotrivă, 3 abţineri şi 2 colegi fără opţiune, proiectul de lege a fost retrimis comisiei.