3 aprilie 2018 – Păstrarea unui moment de reculegere în memoria românilor ucişi în masacrul de la Fântâna Albă.

Eugen Tomac Şi pentru că, doamnă prim-ministru, stimaţi membri ai Guvernului, stimaţi colegi, în urmă cu două zile, împreună cu mai mulţi colegi parlamentari, am fost prezenţi la Fântâna Albă, acolo unde, în 1941, aproape 3.000 de români au fost omorâţi pe nedrept doar pentru că au fost minţiţi că vor fi repatriaţi în România, propun, în semn de respect, în amintirea lor, să păstrăm un moment de reculegere. (Se păstrează un moment de reculegere.) Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Luările de cuvânt au fost epuizate. Colegii de la UDMR şi de la minorităţi nu au niciun vorbitor. Drept la replică. Doamnă Turcan, aveţi un minut. Vă rog.

Raluca Turcan Un minut pentru fiecare dată când mi s-a rostit numele, bănuiesc, pentru că mi s-a rostit obsesiv. (Vociferări.) Aş dori să...

Florin Iordache S-a spus... între cei care au susţinut... erau sub 25%, doamnă!

Raluca Turcan Mulţumesc. Am înţeles că datele pe care le-am prezentat nu sunt exacte. Şi ne întrebăm când veţi schimba şi conducerea Institutului Naţional de Statistică, când o să schimbaţi legea, pentru că am citat din cifrele date de Institutul Naţional de Statistică. Dar poate că nu sunt suficiente. Aşadar, vă provoc la o serie de întrebări şi de răspunsuri, dacă puteţi, oneste. Ştiţi cât costă acum o pâine? Ştiţi cât costă ouăle? Ştiţi cât costă un litru de ulei? (Vociferări.) Cunoaşteţi cât costă un kilogram de carne? Dacă nu, vă spun aici. În timpul Guvernului Grindeanu, un bon cu carne de porc, pâine, ulei, lapte, ouă şi unt valora 43 de lei. În timpul Guvernului Tudose, valora 65 de lei. Iar astăzi, în timpul guvernării doamnei Dăncilă, valorează 86 de lei. (Vociferări.)(Aplauze.) Vi-l las aici, să vă uitaţi la el, atunci când spuneţi că cifrele contrazic realitatea. Mai mult decât atât, am auzit datele, repetate cu obstinaţie, din 2017, şi vă întreb, domnule Dragnea - mă rog, sunteţi absent, dar poate îmi răspundeţi la televizor -, de ce l-aţi schimbat pe domnul Tudose? De ce aţi schimbat guvernarea Grindeanu, dacă toate acele date şi investiţii, şi locuri de muncă au fost atât de bune?

Florin Iordache Doamnă Turcan, dreptul la replică, vă rog frumos!

Raluca Turcan Dreptul la replică se referă şi la următorul lucru. Realitatea este că există un stat paralel, dar statul acela paralel este format din dumneavoastră şi trăiţi în acest stat paralel, doamnă prim-ministru, dumneavoastră cu acoliţii, iar România reală este o Românie care sărăceşte, este o Românie din care ne pleacă tinerii în străinătate, şi aleg să-şi trăiască viaţa în străinătate. Şi sunt oameni care o duc din ce în ce mai rău, iar dumneavoastră, ca prim-ministru, ca femeie, ar trebui să aveţi răspunsuri măcar la una dintre problemele pe care astăzi le-am invocat aici! Am auzit marile realizări...

Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă deputat.

Raluca Turcan ... dar în realitate niciun răspuns concret! Vă mulţumesc.

Florin Iordache În continuare, o invit pe doamna prim-ministru, Viorica Dăncilă, pentru a răspunde. Vă rog.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Am încheiat dezbaterile la acest punct. Pauză 10 minute. Apoi începem dezbaterea moţiunii simple.