26 martie 2018 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul educaţiei şi sportului (Pl-x 463/2017). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 7. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul educaţiei şi sportului; Pl-x 463/2017. Comisia pentru învăţământ.

Camelia Gavrilă Comisia pentru învăţământ a primit, cu nr. Pl-x 463, spre dezbatere în fond, Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul educaţiei fizice şi sportului. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale şi a Legii educaţiei fizice şi sportului, în sensul promovării unor modificări legislative cu privire la orele de educaţie fizică şi sport, pentru dezvoltarea sportului de masă şi pentru a atrage tinerii spre mişcare, creşterea numărului orelor de sport la toate nivelurile de învăţământ din România, modificări curriculare, introducerea la bacalaureat a disciplinei, fapt ce ar contribui şi la creşterea bazei de selecţie pentru sportul de performanţă. Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice. Potrivit art. 75 din Constituţia României, Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată. În urma dezbaterii din şedinţele din 6, 13 şi 20 martie, comisia a propus respingerea propunerii legislative, din următoarele considerente. Conform prevederilor art. 65 din Legea educaţiei naţionale, planurile-cadru, domeniile de studiu, modulele de pregătire obligatorii şi opţionale, precum şi numărul minim şi maxim de ore aferente acestora sunt aprobate de către instituţiile şi organismele abilitate din Ministerul Educaţiei Naţionale, prin ordin al ministrului educaţiei naţionale. Pe cale de consecinţă, prevederile respective reies din prerogativele elaborării, modificării, completării şi aprobării planurilor-cadru, şi acestea aparţin Ministerului Educaţiei. Totodată, conform art. 77 alin. (5) din Legea menţionată, conţinuturile programelor de examen sunt stabilite de Ministerul Educaţiei, se dau publicităţii la începutul primei clase de liceu. În condiţiile legii, calendarul, metodologia, modul de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat se stabilesc de Ministerul Educaţiei. Măsurile propuse se referă la numărul de ore de educaţie fizică şi încadrarea şi titularizarea profesorilor de educaţie fizică. Deci sunt implicaţii financiare, implicaţii care presupun şi precizări, şi fişe de calcul, conform prevederilor din Legea responsabilităţii fiscale nr. 69 şi din Legea nr. 24, care prevede fişă financiară şi metodologie de calcul, în sensul cheltuielilor bugetare. Prin ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale sunt reglementate etapele elaborării planurilor-cadru de învăţământ şi a programelor şcolare, precum şi condiţiile promovării disciplinelor opţionale. Propunerea legislativă nu respectă unele norme de tehnică legislativă în ceea ce priveşte redactarea textului şi corelarea cu legislaţia în vigoare. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri generale? Doamna Cherecheş.

Florica Cherecheş Partidul Naţional Liberal va vota pentru respingerea acestui proiect legislativ, pentru motivul care a fost invocat şi de doamna preşedinte, anume planurile-cadru nu se modifică prin modificarea legii, nu se modifică prin lege, ci prin ordin de ministru. Şi nu punem la îndoială faptul că elevii ar fi bine să facă mai multe ore de sport, dar nu aceasta este modalitatea prin care putem influenţa acest lucru. De asemenea, în propunerea legislativă nu s-a efectuat niciun fel de studiu de impact privind estimarea numărului de beneficiari şi a eventualului efort bugetar pe care l-ar presupune implementarea acestei iniţiative. Şi mai este un motiv foarte important, şi anume infrastructura actuală a sistemului de învăţământ nu permite creşterea numărului de ore de sport, de educaţie fizică. În consecinţă, Partidul Naţional Liberal va vota pentru respingerea acestui proiect legislativ.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Alte intervenţii dacă mai sunt? Nu mai sunt. Vot final.