Petru Gabriel Vlase Rog liderii de grup să-şi invite colegii în sala de şedinţe. Stimaţi colegi, Vă rog să luaţi loc în bănci. Scoatem şi reintroducem cartela, pentru că s-a resetat sistemul, şi vom face un vot test într-un minut. Vot test. Este în regulă. 255. Suntem în cvorum. Începem. Legi organice. Adoptări. Punctul 1. Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, reexaminată ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 33 din 23 ianuarie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 146 din 15 februarie 2018; PL-x 417/2017/2018. Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei propune adoptarea. Vă rog, vot. 183 de voturi pentru, 91 de voturi împotrivă, o abţinere, 3 colegi care nu optează. Adoptată. Explicarea votului domnul Cupşa şi vă hotărâţi, la USR, un singur vorbitor.
Cătălin Drulă Procedură!
Petru Gabriel Vlase Explicarea votului, nu avem procedură aici!
Ioan Cupşa Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Noi, Partidul Naţional Liberal, nu am votat nici forma iniţială a legilor de modificare a legilor justiţiei. Aşa cum nu am făcut-o acum trei luni, la fel vom proceda şi astăzi. Nu am votat acest prim proiect şi nu vom vota nici celelalte două proiecte care urmează. După cum bine ştiţi, acum trei luni, am sesizat Curtea Constituţională şi am făcut-o cu succes. Vom face din nou o sesizare, pe care o vom adresa Curţii Constituţionale a României, şi puteţi conta pe cuvântul nostru. Forma pe care aţi adoptat-o cu mare grabă, înainte de Crăciun, s-a dovedit a fi un act normativ superficial, cu nenumărate erori, erori de limbaj, limbaj neclar, texte neconstituţionale, care au fost sancţionate ca atare. Admiţând sesizarea noastră, Curtea Constituţională a iniţiat această procedură de reexaminare, procedură în care noi ne aflăm astăzi. Din păcate, textele normative, pe care noi nu le vom vota astăzi, vădesc aceeaşi superficialitate... (Vociferări.) Nu cred că o să le lăsăm, dar ţinem cont de dorinţele dumneavoastră! Deci, vădesc aceeaşi lipsă de superficialitate, au fost adoptate cu aceeaşi grabă nejustificată, textele sunt echivoce, textele sunt neclare, sunt impredictibile şi, drept urmare, sunt neconstituţionale. În egală măsură, vă atenţionăm că nu aţi respectat deciziile Curţii Constituţionale, prin felul în care le-aţi transpus în cele trei acte normative. Mai mult decât atât, subliniem faptul că aţi adoptat texte normative modificatoare, care nu au nicio legătură directă şi nici funcţională cu textele care au fost declarate neconstituţionale şi care urmau a fi reexaminate,...
Petru Gabriel Vlase Concluzionaţi, domnule deputat, că aţi depăşit timpul!
Ioan Cupşa ...încălcând din nou Constituţia. În mod cert nu puteam vota şi nu vom face acest lucru! Ce este cu adevărat important în legătură cu aceste modificări ale legilor justiţiei? Nu aspectul lor particular, nu ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni de zile, ci faptul că fac parte dintr-un demers amplu, un adevărat fenomen socio-politic, un fenomen de înstăpânire asupra justiţiei de către PSD şi ALDE.
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc.
Ioan Cupşa Dacă-mi permiteţi să închei şi vă promit că la celelalte două nu voi avea nicio intervenţie.
Petru Gabriel Vlase Încă un minut.
Ioan Cupşa Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Vă rog.
Ioan Cupşa Revenind. Acest fenomen de înstăpânire a justiţiei, în care vă manifestaţi autoritarismul, autoritarism care este foarte bine relevat de expresia "pentru că noi putem!". Aduceţi-vă aminte că unul dintre principalii vorbitori, în numele Partidului Social Democrat, ne-a spus tuturor că "Aceasta este România de astăzi. Pentru că noi putem, o şi facem!". Ne vom opune din răsputeri acestui fenomen din care faceţi parte şi în care tindeţi să trageţi întreaga societate românească! Este un fenomen social care este caracterizat prin acţiuni, activităţi îndelungate. În ultimele 15 luni s-au întâmplat nenumărate lucruri, pe care permiteţi-mi să le enumăr. Nenumăraţi oameni politici, membri ai Guvernului, membri ai Parlamentului s-au implicat în aceste activităţi. Împreună, toate aceste activităţi, relevă esenţa ultimă a scopului pe care îl urmăriţi de un an şi câteva luni. Vă doriţi cu adevărat să vă înstăpâniţi asupra justiţiei. Fenomenul - aduceţi-vă aminte de ianuarie 2017 - amnistia şi graţierea! A reacţionat societatea civilă, au reacţionat organizaţiile profesionale, au reacţionat instituţii şi autorităţi internaţionale, au reacţionat partenerii noştri, am reacţionat noi, partidele politice şi, drept urmare, v-aţi repliat. Februarie 2017 - dezincriminarea abuzului în serviciu, şi nu numai. V-aţi repliat din nou, ca urmare a reacţiilor pe care le-aţi ocazionat. 23 august 2017 - o zi care, într-adevăr, pentru un partid serios, care îşi cunoaşte istoria, înseamnă ceva, adică pentru Partidul Social Democrat. Tezele din 23 august ale domnului Tudorel Toader erau nişte teze ale înstăpânirii asupra justiţiei!
Petru Gabriel Vlase Vă rog să încheiaţi!
Ioan Cupşa Luna octombrie... O să închei! Vă promit că în mai puţin de un minut o să închei! În luna octombrie a anului trecut v-aţi repliat, ca urmare a reacţiilor dure sociale. Zece dintre colegii noştri parlamentari au iniţiat nişte modificări la legile justiţiei, pe care le-au şi motivat amplu, o jumătate de pagină. A urmat dezbaterea în comisiile speciale; totul pe repede-înainte, totul superficial! Urmarea, textele pe care le cunoaşteţi. În luna noiembrie, după ce v-aţi repliat din nou şi n-aţi mai dorit sau n-aţi mai putut, de fapt, să numiţi procurori de rang înalt, n-aţi mai reuşit să duceţi inspecţia juridică, să v-o apropiaţi, ducând-o la Ministerul de Justiţie... (I se întrerupe microfonul.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc, domnule deputat, v-aţi încălcat toate promisiunile pe care mi le-aţi făcut! Continuăm. De la USR, v-aţi decis? Domnul Drulă? Explicarea votului. (Domnul deputat Cătălin Drulă solicită să ia cuvântul pe procedură.) Nu avem procedură în votul final, domnule Drulă!
Cătălin Drulă Domnule preşedinte, Vă atrag atenţia asupra unei situaţii care s-a mai repetat în plen. Pe locurile destinate preşedinţilor comisiilor este o persoană care nu are calitate în Parlamentul României sau nicio calitate pentru a se aşeza acolo,...
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc.
Cătălin Drulă ... domnul Marian Neacşu, secretarul general al PSD...
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc.
Cătălin Drulă Dacă doreşte să asiste la şedinţă, îl puteţi invita la lojele de sus, dar nu pe acele locuri care au un rol bine determinat în Parlament!
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Năsui, explicarea votului.
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Mulţumesc, domnule preşedinte. Iată că s-a abătut din nou iarna asupra noastră. Iarna este momentul cel mai prielnic pentru dumneavoastră să atacaţi justiţia şi să atacaţi instituţiile fundamentale ale statului român! Iarna anului trecut, în luna februarie, aţi dat O.U.G. nr. 13. Nu v-a mers! Tot iarna, anul trecut, aţi dat legile justiţiei şi iată-ne acum, chiar dacă suntem în luna martie, ninge puţin afară şi din nou atacaţi justiţia! Este o tristă ironie că vremea din România chiar arată prin ceea ce trec românii şi frigul în care dumneavoastră băgaţi această ţară, prin a submina unul dintre pilonii esenţiali ai democraţiei şi ai statului de drept, anume instituţiile justiţiei! V-am mai spus că aveţi o putere vremelnică, aveţi o majoritate acum şi probabil până în 2020, dar din 2020 nu ştiţi ce se va întâmpla! Zidul pe care colegii mei l-au făcut aici, USR l-a făcut aici, este un zid de care vă veţi mai lovi mult timp de acum încolo. Chiar vă doriţi o justiţie politizată şi subordonată unui ministru al justiţiei numit politic?! Chiar credeţi că poporul român nu înţelege ceea ce faceţi şi care sunt priorităţile cu adevărat, pe care le-aţi urmărit în momentul în care modificaţi aceste legi, momentul în care instituţia în care suntem este condusă de persoana de care este condusă, cu problemele penale pe care le are?! Vă promit un lucru: că din 2020 vom fi mult mai mulţi, şi vom întoarce toate aceste mizerii pe care le-aţi făcut în justiţie,şi vom restabili statul de drept pe care dumneavoastră cu atâta putere îl atacaţi acum! Dacă aveaţi cea mai mică intenţie să dezbateţi democratic aceste legi, nu le duceaţi în procedură de urgenţă, nu făceaţi o comisie specială, nu făceaţi un blid, punându-le pe ordinea de zi ieri şi aducând rapoartele astăzi, motivând apoi că "A, de ce n-aţi citit rapoartele, vi le-am dat acum două minute?! Sunt încă calde, pentru că au fost proaspăt imprimate!". Problema numărul unu a României este corupţia!
Petru Gabriel Vlase Concluzionaţi!
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Avem un stat mare şi îmbâcsit, din care se fură cu duiumul! (Vociferări.) Toate rapoartele Curţii de Conturi ne-au arătat lucrul acesta. Cum aţi jefuit ţara, prin programe pe care le susţineţi - PNDL -, din care furaţi întruna! (Gălăgie.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc.
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Singura şansă pe care o avea România... (Gălăgie.)
Petru Gabriel Vlase Vă rog, stimaţi colegi!
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Numai atât mai spun, domnule preşedinte!
Petru Gabriel Vlase Vă rog, stimaţi colegi! (Gălăgie.) Numai un pic, domnule deputat!
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Singura şansă pe care o avea România era ca instituţiile justiţiei, care au început să-şi facă treaba, să şi-o facă până la capăt... (Gălăgie.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc.
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui ...şi lucrul acesta îl împiedicaţi astăzi! (Gălăgie.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc.
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Să vă fie ruşine! (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Băişanu.
Ştefan-Alexandru Băişanu Stimaţi colegi, Cu tot respectul pentru toate forţele politice din Parlamentul României, vreau să vă spun că m-am gândit mult dacă astăzi să iau cuvântul sau nu, pentru că este un moment important - sunt foarte mulţi ochi asupra noastră. După ce voi spune, ce voi spune, sunt convins că mă voi înscrie clar pe acea linie cu care ne-am obişnuit cu toţii, şi anume, aceea de a deveni, posibil, foarte repede, un penal. Am să vă dau un exemplu. La 1640, România era bântuită de holeră. Un cetăţean neromân, care făcea comerţ cu alcool în Moldova, s-a gândit să profite de această boală şi a început să vândă la sticluţe mici alcool pentru bolnavii de holeră. Bolnavii de holeră aveau frisoane, iar în momentul în care luau 50-100 de mil. de rachiu îşi mai reveneau, şi toţi spuneau că este un medicament. Acel rachiu poartă numele astăzi de holercă. Băieţii care au făcut comerţ şi au făcut bani în România, vânzându-ne alcool pe drept de pansament şi de panaceu pentru boala secolului, pentru holeră, s-au îmbogăţit, românii noştri, moldovenii noştri, au murit, care au murit, unii au mai scăpat, dar a rămas încetăţenit că ce le-a adus omul acela din străinătate, holerca, i-a salvat. Domnule, în situaţia aceasta ne aflăm noi astăzi. Cineva, din afara ţării, care vine şi suge banii poporului român, pentru că toţi banii noştri pleacă afară... Dacă vrei să cumperi pâine, cumperi pâine congelată adusă de afară! Dacă vrei să cumperi roşii, le aduci din Turcia şi din Polonia! Dacă vreţi să-ţi cumperi benzină, motorină, o cumperi din Austria! Dacă vrei să te împrumuţi, te împrumuţi de la bănci din străinătate! Noi am rămas cu holerca, cu rachiul, şi am continuat-o pe drumul acesta, iar băieţii şi-au făcut de cap, în continuare, în Ţara Românească. Aşa se întâmplă şi astăzi, când văd, în momentul de faţă, că nimeni nu mai vorbeşte de muncă, de demnitate, de căinţă şi de patriotism. Vorbim de "Hai, cum să-i mai arestăm pe aceia care au furat?!". (Vociferări.) Da, domnilor, sunt de acord cu lucrul acesta. Sunt de acord cu lucrul acesta! O justiţie corectă, în care orice om, care are un dosar penal, este judecat, şi dacă este găsit vinovat, să plătească! Dar nu orice om care primeşte de la "un prieten" o zapistă, o hârtie precum că ar fi penal, să fie transformat cu adevărat în penal. Cei care trebuie să plătească în România, vă dau un exemplu, doi, trei, de pe la fostul PDL... (Vociferări) ... care au furat milioane, care au făcut...
Petru Gabriel Vlase Vă rog să încheiaţi.
Ştefan-Alexandru Băişanu ... un an, doi de puşcărie, iar banii nu s-au întors în România, nu mai există...
Petru Gabriel Vlase Încheiaţi.
Ştefan-Alexandru Băişanu ... avem doar oameni arestaţi. De ce voi vota. Voi vota, şi o să le spun colegilor de la USR şi prietenilor pe care îi susţin, de afară. Mi-e frică, Doamne, fereşte, ca mâine să nu primim iar de la Bruxelles, de la Comisia Europeană, o hârtie prin care să ni se ceară, stimaţi liberali, arestarea Brătienilor, arestarea lui Iorga, arestarea lui Eminescu, pentru că, nu-i aşa, nici ei n-au fost perfecţi. Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Movilă.
Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Sigur, n-am avut şansa să fiu nici prefect al PNL, nici al PDL, să-i înjur pe aceia care atunci m-au ţinut în braţe şi acum fac din ei adevăraţii inamici. Şi am mai atras, încă o dată, atenţia că puţină măsură nu strică niciodată la microfon. Nici să nu uităm istoria, că unii au cărat genţi la PNL, PDL, PSD şi acum sunt prin alte partide. Şi nici să nu uităm faptul că, într-adevăr, legile justiţiei sunt un proiect important, un proiect de cursă lungă care trebuie să asigure separaţia puterilor în stat, un stat de drept; trebuie să asigure lupta împotriva corupţiei, cu respectarea, deopotrivă, a drepturilor omului. Din păcate, au fost proceduri, mecanisme parlamentare care ne-au determinat pe noi, Partidul Mişcarea Populară, să votăm împotriva acestui pachet de proiecte de lege. Lucru pe care îl facem şi astăzi, cu argumentul - important, tehnic - că nu aveam nicio obligaţie să votăm azi, puteam să votăm şi mâine, era program normal. Pentru ca membrii Parlamentului României să aibă timp să citească raportul comisiilor de specialitate, care, într-adevăr, a venit cu câteva minute înainte de votul final. Vă mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Continuăm. 2. Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, reexaminată ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 45 din 30 ianuarie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 199 din 5 martie 2018; PL-x 418/2017/2018. Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei propune adoptarea legii cu amendamente. Vă rog să votaţi. 190 de voturi pentru, 98 de voturi împotrivă, două abţineri. Adoptată. Vă rog, domnule Stelian. (Vociferări. Rumoare.) Vă rog, stimaţi colegi, e un drept regulamentar. Şi remarc că după explicarea voturilor creşte numărul de voturi pentru. Vă rog.
Stelian-Cristian Ion O imagine sugestivă cu ce s-a întâmplat şi se întâmplă cu aceste legi ale justiţiei. O doamnă, Justiţia, se prezintă cu o durere de gât la medic. Şi acesta o prinde. O prinde şi îi face operaţie forţată, aşa, de transplant de ficat. De care nu are nevoie, fără analize, care... O voce din sală : Misoginule, de ce o doamnă?
Stelian-Cristian Ion Pentru că e vorba de Justiţie, de aceea. ... n-are nevoie, fără studii, fără măcar o ecografie. Cam asta se întâmplă. Cu efecte nocive pe termen lung. Că poate a doua zi va fi OK, poate va fi şi peste o lună, dar nu avea nevoie de aşa ceva. O imagine plastică. Am vorbit deja de efectele negative. Această lege, Legea nr. 303 e una din cele mai nocive legi din cele trei. Pentru că are o întindere mare şi are reglementări vaste pe diferite paliere. Afectează, în primul rând, magistraţii. Am amintit deja, şi nu mai dezvolt, de deficitul de magistraţi pe care îl creează. Am vorbit de aceste mecanisme de intimidare a magistraţilor. Şi, în plus faţă de ce am zis mai devreme, vă dau un simplu exemplu. Pe viitor, un judecător sau procuror, dacă îşi va spune părerea unui prieten - şi poate aveţi prieteni judecători sau procurori şi mai vorbiţi cu ei, aşa, de anumite aspecte. Dacă îşi va spune părerea cu privire la o anumită pricină - nu pricina sa, o pricină din ţară, de undeva - va putea fi exclus din magistratură, potrivit noii legi. Pentru că e singura posibilitate pe care o dă legea. Nu are dreptul să dea consultaţii, aceasta este o interdicţie. Prin legea acesta s-au stabilit ca unice sancţiuni doar retrogradarea în grad profesional şi excluderea din magistratură. Dacă ar fi la judecătorie, nu are unde să se ducă mai jos, va fi...
Petru Gabriel Vlase Concluzionaţi, domnule deputat.
Stelian-Cristian Ion ... exclus din magistratură. Vă dau nişte exemple concrete, ca să înţelegeţi ce aţi făcut cu aceste legi. Că sunt convins că mulţi dintre dumneavoastră habar n-aveţi despre ce e vorba. (Vociferări. Rumoare.) Justiţia are nevoie de trei lucruri. Are nevoie de o balanţă, are nevoie de o sabie şi are nevoie de o eşarfă. Nu are nevoie să-i scoateţi dumneavoastră ochii sau să îi tăiaţi mâinile şi picioarele. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Conti... Domnul Cupşa? Domnul Cupşa? Nu... Domnule Cupşa, v-aţi epuizat timpul, conform promisiunilor. Vă mulţumesc. Vă mulţumesc, domnule deputat. Mi-aţi promis ceva, mi-aţi cerut o îngăduire...
Ioan Cupşa ... m-aţi întrerupt.
Petru Gabriel Vlase La 7 minute v-am întrerupt. Vă rog să luaţi loc în bancă. 3. Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, reexaminată ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 61 din 13 februarie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 204 din 6 martie 2018; PL-x 419/2017/2018. Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei propune adoptarea legii cu amendamente. Vot. 189 de voturi pentru, 101 voturi împotrivă, o abţinere, 2 colegi care nu optează. Adoptată. Explicarea votului, domnul Barna.
Ilie Dan Barna Aşadar, am început din nou. Că, practic, astăzi, prin acest vot, am început din nou. Tot anul trecut România a fost ţinută captivă de problemele penale ale domnului Liviu Dragnea. Tot anul trecut, tema României - tema României - a fost justiţia. Sute de mii de oameni în stradă, scrisori de la Uniunea Europeană, mesaje de la Departamentul de Stat, vizite de la Uniunea Europeană, mesaje de la cetăţeni; din februarie până în decembrie. Anul trecut, România n-a discutat despre autostrăzi. N-a discutat despre spitalele acelea regionale, magice, care să îndepărteze infecţiile nosocomiale. A discutat doar despre justiţie. Pentru că asta aţi servit României. Şi acum, deşi cumva am sperat - poate pentru că încă suntem naivi şi la început de drum în politică - am sperat că învăţătura anului trecut o să ajute cu ceva această guvernare stabilă şi consistentă. Efectul care este? Un abuz fără precedent de legislaţie şi de regulament parlamentar, astăzi. Ne-aţi aruncat printurile calde ale rapoartelor şi ne-aţi spus: haideţi să votăm legile justiţiei, că am rezolvat. O temă importantă cum e justiţia - pentru că chiar este şi pot fi de acord că sunt lucruri de îmbunătăţit acolo -, o astfel de temă o expediaţi pe scurt, pe genunchi, într-o şedinţă de două sau de trei ore. Ce s-a întâmplat? Domnul Márton Árpád ne spune frumos că infractorii sunt supăraţi pe organele de cercetare. Incredibil! Domnul Iordache ne spune senin, privindu-ne în ochi, că respectiv Comisia de la Veneţia ne susţine şi şi-a dat acordul la întrebări pe care nu i le-am pus niciodată, de fapt. Sau, pensionând mii de magistraţi, dumneavoastră spuneţi că sistemul va fi mai funcţional şi mai bun, e "reformă". Practic, suntem în pilda aceea, cu calul care, spre surpriza noastră, moare când abia îl învăţasem să trăiască fără mâncare. Pentru că asta se întâmplă. Dacă omorâm sistemul, dacă eliminăm oameni din sistem fără să venim cu forţe proaspete, ce se va întâmpla când intraţi prin instanţe sau când mergeţi pe la instituţii publice - şi nu vorbesc doar de justiţie - şi cad bibliorafturile pe noi? Asta de unde vine? Hai să mai pensionăm nişte magistraţi, ca să crească vraful de hârtie şi tonele de cauze pe care le au în analiză.
Petru Gabriel Vlase Vă rog să concluzionaţi, domnule deputat.
Ilie Dan Barna Este o problemă foarte mare. Astăzi, prin votul de astăzi, tocmai am făcut un pas uriaş, noi, ca ţară, spre "Neuropa" Rusiei sau a Turciei, pentru că e modelul pe care îl urmăm. Da, haideţi să fim foarte corecţi unii cu ceilalţi. Ne propuneţi să începem un nou an de trosneală socială. Probabil pentru asta USR trebuie să fie aici şi probabil societatea va trebui să reacţioneze. Pe asta contăm. Felicitări, domnilor! (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Márton Árpád. Doamnă Turcan, aţi desemnat pentru explicarea votului un coleg de-al dumneavoastră... (Vociferări.)
Árpád-Francisc Márton Domnule...
Petru Gabriel Vlase Domnule Márton Árpád, numai o secundă. Aţi desem... nu, ca să înţelegem, să nu mai spuneţi că nu ştiu ce abuzuri fac eu. Aţi desemnat un coleg care mi-a cerut toţi timpii pentru cele trei legi. L-am lăsat încă un minut şi jumătate peste cele 6 regulamentare. Deci, în ceea ce priveşte punctele 1, 2 şi 3, v-a expirat timpul pentru explicarea votului. Vă mulţumesc. Domnul Márton Árpád.
Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor, Deloc stimate coleg antevorbitor, Puteţi verifica ce am spus eu. Am grăit în felul următor: comunitatea maghiară este revoltată. Dumneavoastră adineauri aţi zis că eu am vorbit despre infractori care sunt revoltaţi. Aţi făcut comunitatea maghiară infractoare? Dacă nu asta aţi dorit, vă rog să vă cereţi scuze. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc.
Ilie Dan Barna Evident că nu mă refeream la comunitatea maghiară. Pentru că, domnule Márton Árpád, ştiţi foarte bine ce amendamente aţi susţinut în Comisia Iordache. Mă refeream exact la argumentele pe care dumneavoastră le-aţi invocat, care au fost invocate în cadrul Comisiei Iordache, prin care dumneavoastră aţi spus, repet, de nenumărate ori, că instituţiile publice responsabile cu implementarea legii în România abuzează, şi infractorii suferă din această cauză. Despre asta vorbim. Hai să nu dăm nuanţe. Deci, ca să fie foarte clar, nu m-am referit la comunitatea maghiară în ansamblu. Nu vreau să fie niciun echivoc aici. (Vociferări. Rumoare.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc, domnule Barna. Continuăm. 4. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative; Pl-x 448/2017. Comisia pentru administraţie publică şi Comisia pentru apărare propun adoptarea. Vă rog, vot. 174 de voturi pentru, 57 de voturi împotrivă, 63 de abţineri. Adoptată. Continuăm? Nu văd de aici. Continuăm. 5. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011; lege organică. Comisia pentru învăţământ propune adoptarea. Vă rog să votaţi. 201 voturi pentru, 57 de voturi împotrivă, 33 de abţineri. Adoptată. 6. Propunerea legislativă pentru completarea art. 65 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011; lege organică. Comisia pentru învăţământ propune adoptarea. Vă rog să votaţi. 231 de voturi pentru, 56 de abţineri. Adoptată. Legi ordinare. Adoptări. 7. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 76/2017 privind înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică-S.A. ca urmare a reorganizării Regiei Autonome "Editura Didactică şi Pedagogică" prin transformare; lege ordinară. Comisia pentru învăţământ şi Comisia pentru politică economică propun adoptarea. Vă rog, vot. 191 de voturi pentru, 97 de voturi împotrivă, 3 abţineri, un coleg care nu optează. Adoptat. Domnul Simionca, explicarea votului.
Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, În calitate de vicelider al Grupului PMP, explic că noi am votat împotriva acestui proiect legislativ. Şi noi împreună cu cei de la USR vom contesta această lege la CCR. Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase OK. Doamna Cherecheş.
Florica Cherecheş Deputaţii Partidului Naţional Liberal au votat împotriva acestei legi prin care se instituie monopolul, prin faptul că Editura Didactică şi Pedagogică va fi unicul producător de carte şcolară în România. Şi, de fapt, în acest fel, se încearcă mascarea neputinţei de a gestiona problema contestaţiilor în ceea ce priveşte procedura de achiziţie publică. Vreau să vă spun, dragi colegi, că toate acele contestaţii au avut câştig de cauză, deci au fost "pe bune". Se încalcă legi economice. Se încalcă Legea concurenţei. Este un mod abuziv prin care se elimină concurenţa, ceea ce nu ar duce la creşterea calităţii. Ne dorim manuale bune şi ne dorim să existe competiţie reală, pentru a avea cele mai bune manuale, cu conţinut şi cu o prezentare grafică de excepţie. Pentru că ceea ce dumneavoastră aţi făcut astăzi este să omorâţi tot ceea ce vine din alte edituri şi să ţineţi în braţe o singură editură care a fost cea mai neperformantă, în condiţiile în care a câştigat doar sub 5% din toate achiziţiile publice. Şi, domnule... O voce din sală : Aveţi poză?
Florica Cherecheş Şi, domnule... Da, am şi poză. Domnule Tudose, un drept la replică, cu întârziere, că sunt ardeleancă. Aş vrea să vă spun că nu reprezint interesele niciunei edituri. Reprezint interesele milioanelor de elevi din România, ale copiilor, ale părinţilor şi ale profesorilor, care au dreptul să aleagă, în ceea ce priveşte manualele din care să înveţe, să aleagă ceea ce este mai bun şi mai potrivit pentru ei, şi nu să li se dea ceea ce consideră partidul unic şi conducătorul iubit că trebuie să înveţe. Mulţumesc. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Domnul Băişanu.
Ştefan-Alexandru Băişanu Nu vreau să dau drept la replică. Vreau să vă spun doar că Editura Didactică şi Pedagogică a fost şi este o editură serioasă. Patru dintre cărţile mele au fost publicate la această editură. Într-adevăr, acolo n-am văzut decât cărţi de specialitate. (Aplauze.) Cărţi de specialitate şi nu "almanahe". Cărţi de specialitate şi nu broşuri. România şi copiii României au nevoie de o editură care să le publice cărţile repede, şi care să ajungă pe masa elevilor, nu folosindu-ne de tertipuri pentru a bloca lucrul acesta. Consider din nou că e nevoie de monopol pentru elevii din România, şi această editură să poată funcţiona cu adevărat. Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Domnul Bacalbaşa.
Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Din pură întâmplare, absolut din pură întâmplare, am la mine o carte de antropologie, cursul "Medicină şi cultură", la care am lucrat 3 ani, şi pe care am publicat-o la Editura Didactică şi Pedagogică. Asta e una la mână. 2. Vreau să felicit Guvernul care a reuşit să distrugă muşuroaiele de interese în materie de editare a manualelor şi să introducă controlul statului în procesul îmbogăţirii unora pe spinarea copiilor săraci. (Aplauze.) Voci din sală : Ura! Ura!
Petru Gabriel Vlase Domnul Năsui.
Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Mulţumesc, domnule preşedinte. Deci, ca să fii în secolul XXI, să fii dintr-un partid care îşi zice "liberal" şi zice, pe Facebook, "adevăraţii liberali", şi să vii la această tribună să zici că România are nevoie de un monopol, păi, bravo! Bravo, felicitări! Nu ştiu la care lecţie de economie aţi fost, liberală, în care e nevoie de monopoluri. În schimb, pentru explicarea votului, USR împreună cu PMP va ataca la Curtea Constituţională această lege. Şi sperăm să avem câştig de cauză. Să vă spun un singur lucru. De fiecare dată când statul eşuează, cei din Ministerul Educaţiei eşuează, daţi vina pe privat. Şi acum faceţi altceva, chiar creaţi o nouă instituţie. Sper ca aceasta să fie prima companie de stat din România din care nu se va fura ca din codru şi care va merge bine. Mulţumesc. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Domnul Pambuccian.
Varujan Pambuccian Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Eu am votat pentru legea aceasta. Dar dacă auzeam discursurile de dinainte, vă jur că aş fi votat împotrivă. Mi-e foarte greu să cred că de la tribuna Parlamentului, în anul 2018, putem auzi sintagme precum "controlul statului". Mi-e foarte greu să cred lucrul acesta. Vă repet, am votat pentru lege. Dar, vă rog, haideţi să încercăm să gândim lumea în contextul ei de astăzi. Lumea este din ce în ce mai liberă. Că sunt anumite momente când este necesar să faci anumite lucruri, acestea se mai pot înţelege. Dar să lauzi controlul statului nu e bine. Pentru că dacă astăzi îl avem într-un domeniu, mâine îl mai putem avea încă într-unul, poimâine, în altul. Şi, la un moment dat, constatăm că totul devine din nou controlul statului. Şi, ştiţi, îmi aduc aminte de definiţia statului dată de un libertarian, la sfârşitul secolului al XIX-lea, în care eu cred, şi care spunea că "statul este acea mare ficţiune prin care toţi vor să trăiască pe cheltuiala tuturor". Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Am încheiat aici cu explicarea votului. Continuăm. Am încheiat, domnule Bacalbaşa, am încheiat. Am încheiat. 8. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 privind unele... (Rumoare. Vociferări.) Vă rog, vă rog. ... privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene; PL-x 52/2018; lege ordinară. Comisia pentru muncă şi Comisia pentru buget propun adoptarea. Vă rog să votaţi. 186 de voturi pentru, 67 de voturi împotrivă, 31 de abţineri, un coleg care nu optează. Adoptat. Domnul Vîlceanu?
Dan Vîlceanu Mulţumesc, domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor... (Rumoare.)
Petru Gabriel Vlase Stimaţi colegi, nu s-a încheiat şedinţa...
Dan Vîlceanu Doamnelor şi domnilor, Vă pun în vedere faptul că astăzi, la votul final, aţi votat o lege care are la bază un raport fals. Ceea ce este incredibil. V-am atras atenţia din timpul dezbaterilor. Şi dacă dumneavoastră, domnule preşedinte, şi stimaţi colegi din majoritatea parlamentară continuaţi în acest mod, aici nu mai e Parlamentul României, este Marea Adunare Naţională. Eu nu cred că cineva din ţara aceasta îşi poate imagina lucrurile care se întâmplă în acest Parlament. Această lege are la bază un raport fals. În comisia în care s-a emis acest raport nu s-au discutat acele lucruri, pentru că în acea comisie un amendament apărea respins şi apoi a fost admis. Despre ce vorbim? Încă ceva. După ce prin "marea revoluţie fiscală" aţi condamnat administraţiile publice la sărăcie şi subdezvoltare şi le-aţi luat cam un miliard de euro, acum, prin această lege, le mai luaţi 500 de milioane şi le obligaţi să ia bani de la investiţii şi să plătească asistenţa socială. Pentru că statul român vrea să suporte din aceste cheltuieli doar 90%, şi nu 100%, cum era până acum. 10% din aceste cheltuieli le-aţi transferat autorităţilor publice locale. De unde credeţi că vor lua banii? De la investiţii. Ceea ce nu este în regulă. Însă cea mai mare problemă este că am ajuns să votăm legi având la bază documente false, iar dumneavoastră... dumneavoastră agreaţi acest lucru şi văd că-l perpetuaţi. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Explicarea votului la Pl-x 448, doamna Bîzgan.
Oana-Mioara Bîzgan-Gayral Mulţumesc, domnule preşedinte. Dragi colege, Dragi colegi, Cu siguranţă că poliţiştii şi militarii merită aprecierea şi sprijinul nostru. La fel cum merită medicii, personalul medical, personalul din educaţie, cei din asistenţa socială şi profesioniştii din orice domeniu de activitate. Apreciere şi sprijin merită şi victimele violenţei domestice, copiii care suferă de cancer, cei cu tulburări din spectrul autist sau cu boli rare. Cu toate acestea, pentru niciunul dintre aceste grupuri vulnerabile nu se alocă fonduri pentru centre de primire în regim de urgenţă, tratament, îngrijire sau recuperare. Apreciere şi sprijin merită şi mamele şi taţii care îşi cresc singuri copiii sau toţi cei care nu pot câştiga un venit minim care să le dea acces la o locuinţă. Într-o ţară europeană, în 2018, avem datoria să asigurăm un cadru legal şi instituţional care să nu discrimineze şi mai mult categoriile de cetăţeni. Avem datoria să gestionăm responsabil, şi nu populist, banii cetăţenilor, ajunşi la bugetul de stat. Îmi pare rău că nu reuşim în mod echilibrat şi responsabil să susţinem proiecte echitabile pentru întreaga societate şi pentru toate categoriile de cetăţeni. Vă mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Stanciu-Viziteu, o chestiune de ordin personal.
Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Mulţumesc. Astăzi asistăm la o zi istorică. Câteva paradoxuri. Partidul de guvernare îşi invită secretarul general şi îl pune să troneze peste deputaţi, pentru a verifica că votează bine. Tot aceştia spun că depolitizea... (I se întrerupe microfonul.)
Petru Gabriel Vlase Mulţumesc, domnule deputat. Am înţeles că aveţi o problemă de ordin personal.