20 martie 2018 – Aprobarea prelungirii programului de lucru.

Petru Gabriel Vlase Domnul Suciu.

Vasile-Daniel Suciu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Vă rog să supuneţi votului plenului prelungirea programului de lucru până la epuizarea dezbaterilor la punctele 2, 3 şi 4 de pe ordinea de zi.

Petru Gabriel Vlase Vot. 145 de voturi pentru, 65 de voturi împotrivă, două abţineri... Vă rog.

Raluca Turcan În felul acesta s-a confirmat tot ceea ce spunea Partidul Naţional Liberal până acum. Şi anume, că aţi schimbat programul de lucru de miercuri - vot final, marţi - vot final, astfel încât astăzi să reuşiţi să daţi votul pe legile justiţiei. De ce? Nu ne-aţi răspuns nici până acum. Mai mult decât atât. Pentru simplul fapt că aţi suprapus dezbaterile în comisia de specialitate cu dezbaterile de plen şi încă nu au sosit rapoartele comisiei de specialitate de pe două legi dintre cele 3 legi ale justiţiei, acum prelungiţi programul de lucru. Pe cine credeţi că păcăliţi? Chiar credeţi că românii vor crede că v-a apucat hărnicia acum şi vreţi să staţi în Parlament, în condiţiile în care aproape zilnic dai cu puşca şi nu vezi parlamentar la dezbateri pe legi cu impact direct asupra nivelului de trai?! Aceasta este o făţărnicie şi în acelaşi timp un abuz incredibil pe care dumneavoastră îl săvârşiţi şi scădeţi încrederea în Parlamentul României, transformaţi Parlamentul, pur şi simplu, într-un instrument care să vă satisfacă această dorinţă oarbă, de a pune mâna pe justiţie! Oameni buni, ne scoateţi afară din Europa! Lăsaţi astăzi să trecem la votul final. Ghinion că n-au terminat la comandă rapoartele pe cele trei legi ale justiţiei, şi încetaţi cu această avalanşă şi cu acest comportament care pur şi simplu aruncă în derizoriu o instituţie fundamentală a statului român!

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Aţi avut o procedură! (Se adresează domnilor deputaţi din Grupul parlamentar al PNL.) Domnul Năsui.

Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Domnule preşedinte, Aceste trei proiecte de lege sunt nediscutate, deci, repet, rapoartele pentru ele ne vor veni acum, unele nici n-au venit, unul ne-a sosit astăzi, după ce am început plenul oficial. Practic încălcaţi orice bun-simţ parlamentar. Într-adevăr, poate găsiţi o procedură de urgenţă pe care să ne cantonaţi. Dar ceea ce este clar pentru tot poporul şi ceea ce explică motivul pentru care Parlamentul este în continuare şi va fi pentru multă vreme în topul instituţiilor cu cea mai mică încredere a populaţiei - deci practic este cea mai necredibilă instituţie - este tocmai genul acesta de atitudine, atitudinea aceasta în care, în loc să dezbatem şi să vorbim, şi să ţinem în procedură normală nişte legi care schimbă fundamental sistemul justiţiei în ţara noastră şi care îl subordonează politic - după cum ştiţi foarte bine, după cum v-au anunţat nu numai opoziţia, ci şi instituţii internaţionale, nişte legi care ne vor supune unor sancţiuni potenţiale de la Uniunea Europeană -, dumneavoastră vreţi să le treceţi pe repede-înainte, în această săptămână. Nu este corect ceea ce faceţi, nu este democratic şi vă reamintesc un singur lucru - nu veţi fi la guvernare tot timpul! La un moment dat lucrurile se vor întoarce împotriva dumneavoastră. În momentul acela, gândiţi-vă, vă doriţi o justiţie subordonată politic sau vă doriţi o justiţie independentă? Sper că v-aţi dori o justiţie independentă, care este mai bună pentru absolut toată lumea! Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Aţi avut o procedură, domnule Stanciu! Aveţi un lider de grup care a vorbit, a invocat procedura.