Petru Gabriel Vlase 10, Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 1/2011 a educaţiei naţionale. Comisia? Pl-x 420.
Camelia Gavrilă Raport înlocuitor asupra Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 1/2011 a educaţiei naţionale - Pl-x 420. Comisia noastră a analizat în fond propunerea legislativă menţionată. În şedinţa plenului din 13 februarie s-a hotărât retrimiterea propunerii legislative spre comisia sesizată în fond, în vederea reexaminării şi depunerii unui nou raport. Propunerea legislativă se referă la introducerea în curriculum-ul naţional aferent învăţământului preşcolar, primar şi gimnazial a disciplinei "Nutriţie şi educaţie nutriţională", ca disciplină opţională de studiu, în contextul promovării măsurilor educative menite a preveni şi combate obezitatea în rândul copiilor. Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată. Respingerea noastră iniţială s-a referit la faptul că planurile-cadru şi programele şcolare pentru domeniile de studiu, pentru discipline, modulele de pregătire sunt elaborate de instituţii şi organisme abilitate ale Ministerului Educaţiei Naţionale şi se aprobă prin ordin al ministrului. Am reanalizat, în contextul precizărilor făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în contextul punctului de vedere al Ministerului Sănătăţii. Am avut în vedere faptul că există o disciplină opţională, "Educaţie pentru sănătate", care acoperă foarte multe capitole legate de sănătatea copiilor şi de educaţia în acest sens. Şi, membrii comisiei, de comun acord cu iniţiatorii, au decis să propună o strategie privind educaţia pentru sănătate şi nutriţie, ce va fi transpusă în planurile-cadru pentru disciplinele opţionale din învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial. S-a agreat această formulă care, de altfel, respectă prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1. În urma dezbaterii, comisia a propus, cu 12 voturi pentru, 4 voturi împotrivă şi 3 abţineri, adoptarea propunerii legislative, cu amendamentele admise care se află în anexa acestui raport. Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Domnul Moldovan Sorin, dezbateri generale.
Sorin-Dan Moldovan Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Prin prezentul raport se doreşte introducerea în curriculum-ul naţional pentru învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial, a disciplinei "Nutriţie şi educaţie nutriţională", ca disciplină opţională. Educarea copiilor în ceea ce priveşte sănătatea şi nutriţia este foarte importantă. Astfel că Ministerul Educaţiei Naţionale a introdus deja opţionalul "Educaţie pentru sănătate", ce cuprinde un pachet întreg de norme şi principii care vizează formarea şi sănătatea elevilor. Deci actualul proiect care vă este supus dezbaterii nu îşi mai are rostul. Având în vedere cele expuse mai sus, Grupul parlamentar al PNL nu susţine adoptarea acestui proiect de lege. Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Doamna Cobuz.
Maricela Cobuz Bună ziua! Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Propunerea legislativă 420/2017 are ca obiect de reglementare introducerea în curricula naţională aferentă învăţământului preşcolar, primar şi gimnazial, a disciplinei opţionale "Nutriţie şi educaţie nutriţională". Obezitatea este o problemă majoră de sănătate publică a secolului XXI. România ocupă locul 2 în Europa, în ceea ce priveşte obezitatea infantilă. Pornind de la butada "Copilul nu este un adult în miniatură", avem obligaţia să-i învăţăm să se hrănească sănătos, pentru sănătatea copiilor noştri. Şi vorbesc acest lucru din perspectiva unui medic pediatru care a întâlnit copii de 72 de kilograme la vârsta de 13 ani. Propunerea legislativă a fost semnată de colegi deputaţi şi senatori din toate grupurile parlamentare. Consider că sănătatea nu are culoare politică şi am să vă rog să susţineţi acest proiect legislativ. Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Petru Gabriel Vlase Domnul Zisopol.
Dragoş Gabriel Zisopol Vă mulţumesc, stimate domnule preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor deputaţi, Stimaţi invitaţi, Îi dau dreptate colegului nostru, domnului deputat Moldovan. De altfel, să ştiţi că această propunere legislativă a fost dezbătută intens în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. Iniţial nici eu nu am susţinut-o. Dar având în vedere schimbarea pe care preşedintele comisiei noastre, schimbare pe care a amintit-o aici, de la microfonul Camerei Deputaţilor, adică trecerea de la modificarea sistemului curricular la o strategie privind educaţia pentru sănătate şi nutriţie, în acest context, membrii Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale vor vota în favoarea propunerii legislative, având în vedere ceea ce am subliniat anterior.
Petru Gabriel Vlase Domnul Movilă.
Petru Movilă Partidul Mişcarea Populară va vota acest proiect de lege. Este un proiect de lege care ar fi trebuit să facă parte dintr-o strategie, dintr-un pachet mai larg, care să asigure educaţia pentru sănătate a copiilor. Şi nu mă refer doar la nutriţie. Trebuie să vorbim despre prim-ajutor, trebuie să vorbim despre mişcare, trebuie să vorbim despre multe activităţi pe care noi ar trebui să le susţinem prin lege, astfel încât copiii noştri să devină sănătoşi. Acum 10 ani am iniţiat Legea privind interzicerea fast-food-urilor în şcoli, o lege care a fost un succes. Însă, din păcate, nu se aplică. Şi astăzi, în şcolile şi liceele din România, găsim în continuare produse de fast-food, care nu fac bine sănătăţii copiilor. Şi, tocmai, în continuare, cred că acest proiect de lege este bine-venit. Însă, la un moment dat, Comisia pentru învăţământ - şi o salut pe doamna preşedinte -, sau Ministerul Educaţiei, împreună cu Ministerul Sănătăţii ar trebui să vină cu un pachet complet al legislaţiei privind educaţia pentru sănătate. Pentru că noi, parlamentarii, suntem nevoiţi să avem proiecte de lege, să venim cu soluţii, dar cred că cele două ministere, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, ar putea stabili împreună un pachet legislativ pentru copiii din România, să-l susţinem toţi. Într-adevăr e un lucru necesar, educaţia pentru sănătate. Mulţumesc.
Petru Gabriel Vlase Domnul Ungureanu.
Emanuel-Dumitru Ungureanu O felicităm pe colega noastră, Maricela Cobuz. Am susţinut în Comisia pentru sănătate acest proiect, cu tot dragul. Însă cu o tristeţe şi cu reţinere. În mod normal, atunci când avem un proiect de lege de genul acesta, care întruneşte unanimitatea, ar trebui să avem şi o garanţie că la nivelul Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei deja există un grup de lucru care gândeşte manuale, gândeşte o anumită normare pentru posturi. Adică acest proiect de lege are cap şi coadă. Deocamdată, are cap. Dacă are şi coadă depinde foarte mult de cele două ministere. Noi susţinem orice iniţiativă. Va veni şi una pentru educaţie pentru sănătate în şcoli, care are aceeaşi susţinere, însă nu are încă speranţă pentru o finalitate. Sper ca cei de la cele două ministere să fie responsabili şi să se creeze, în baza acestei legi, un grup de lucru care să dea finalitate acestui demers foarte bun. Mâncăm foarte prost, asta este foarte clar. Se vede foarte clar şi de Crăciun, şi de Paşti, şi de alte evenimente. Nu doar copiii, ci şi adulţii. Orice ne duce spre zona de educaţie pentru un stil de viaţă mai sănătos este un lucru foarte bine-venit.
Petru Gabriel Vlase Dacă mai sunt intervenţii aici? Nu. La articole? Nu. Vot final.