20 martie 2018 – Discuţii procedurale în legătură cu ordinea de zi.

Petru Gabriel Vlase Bună dimineaţa! Vă rog să vă invitaţi colegii în sală. Continuăm lucrările de astăzi ale Camerei Deputaţilor şi vă anunţ că, din totalul celor 329 de deputaţi, până în acest moment şi-au înregistrat prezenţa 179. Începem cu punctul 5. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017... Vă rog, domnule Năsui.

Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Bună ziua, domnule preşedinte. Am dori să revenim cu o cerere de scoatere de pe ordinea de zi a punctelor 2, 3 şi 4, puncte care au fost adăugate din scurt ieri, şi pentru unele dintre ele chiar avem deja raport, deci a fost adăugat ieri pe ordinea de zi. Şi astăzi, totodată, este pus, mai ales că este vorba de un punct foarte important, referitor la reforma în justiţie, aşa-zisa "reformă" în justiţie şi la "faimoasele" Legi ale justiţiei. Considerăm că lucrurile acestea se întâmplă mult prea rapid - ieri au fost puse pe ordinea de zi, astăzi deja o să le propuneţi la votul final. Prin urmare, solicităm scoaterea de pe ordinea de zi a punctelor 2, 3 şi 4. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase S-a votat ieri, domnule Năsui! S-a votat ieri! (Vociferări.) Doamnă Elvira Şarapatin, aţi apăsat din greşeală? Nu. Domnul Vîlceanu.

Dan Vîlceanu Mulţumesc, domnule preşedinte. Intervin pentru a reclama o încălcare a Regulamentului Camerei Deputaţilor. Este legată exact de punctul acesta de pe ordinea de zi, Ordonanţa nr. 90, în sensul în care au fost aprobate ieri, într-o şedinţă care nu a fost aprobată de Biroul permanent, prin programul stabilit pentru Camera Deputaţilor, o şedinţă care n-a fost anunţată, conform Regulamentului, cu 24 de ore înainte. Deci, practic, această şedinţă nu există. De altfel, dacă consultaţi raportul acestui proiect de act normativ, o să vedeţi că ce am discutat ieri nici măcar nu există în raport şi au fost admise anumite amendamente, lucru care mă face să vă solicit, conform Regulamentului, retrimiterea la comisie, pentru ca aceste amendamente sau orice alte discuţii să se discute în cadrul regulamentar legal. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnule Vîlceanu, ieri aţi fost în şedinţa Biroului permanent şi aţi aprobat chestiunea aceasta. În fine, voi fi nevoit să supun votului retrimiterea la comisie. Vă rog, vot. 49 de voturi pentru, 106 voturi împotrivă, două abţineri. Respins. Da, doamnă Turcan.

Raluca Turcan În baza art. 69 alin. (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, proiectele de lege intră în dezbatere, în urma depunerii rapoartelor din partea comisiilor, transmise cu 24 de ore înainte. Aş dori să vă rog să vă uitaţi la ceas. Arată 10 şi 15 minute. Pe punctul 3 al ordinii de zi, imediat, probabil, după ce dezbatem Ordonanţa nr. 90, avem Proiectul de Lege nr. 304, din calupul de Legi ale justiţiei, pentru care raportul a fost pus pe site la ora 10 şi două minute. Aşadar, dragi colegi din majoritatea parlamentară, astăzi, pe ordinea de zi, ar trebui să începem dezbaterea legilor justiţiei, probabil după ora 10 şi 25, în condiţiile în care raportul pe prima Lege a justiţiei a fost depus la 10 şi două minute sau şi trei minute. Revin cu o întrebare pe care am adresat-o şi ieri. Care este graba, care este motivul pentru care dumneavoastră doriţi să treceţi în această manieră, pe repede-nainte, fără ca măcar parlamentarii, în special cei ai majorităţii guvernamentale, să aibă posibilitatea să citească un raport pe o lege care s-ar putea să le definească în viitor cariera politică? Vă solicităm, aşadar, să mutaţi punctul acesta al ordinii de zi la punctul 47, să treacă 24 de ore, probabil să ajungem săptămâna viitoare în dezbateri, şi toată lumea să aibă posibilitatea să citească acest raport. Acelaşi lucru o să vi-l solicităm şi pentru celelalte două legi, la care acum, în acest moment, au loc dezbateri în comisia specială şi pentru care, probabil, în câteva secunde, subordonând întreg aparatul Camerei Deputaţilor, veţi transmite rapoartele plenului, pentru a primi astăzi votul final. Este nefiresc! Acum se poartă dezbateri în comisia specială. Urmează, pe repede-nainte, să vă transmită cele două rapoarte, pentru 303 şi 317. Vă rog, domnule preşedinte de şedinţă, nu giraţi un asemenea demers din partea majorităţii parlamentare, pentru că, nu numai că o ţară întreagă se va întreba ce stă în spatele acestei uriaşe...

Petru Gabriel Vlase Am înţeles, doamnă deputat!

Raluca Turcan ...grabe care nu are nicio justificare! Ce vă mână în această bătălie, pe care aţi început să o duceţi cu o instituţie care ar trebui să-i apere pe cei mulţi? Vă rog să supuneţi votului ca toate cele trei puncte privind legile justiţiei să fie mutate la punctele 43, 44 şi 45, astfel încât toată lumea să poată să citească raportul.

Petru Gabriel Vlase S-a votat ieri, la propunerea Grupului USR!

Raluca Turcan Articolul 69 alin. (4)!

Petru Gabriel Vlase Articolul 69 nu spune ce spuneţi dumneavoastră! Am citit mai înainte. Mulţumesc. S-a supus votului propunerea dumneavoastră. O singură propunere de procedură, de la USR. A vorbit liderul dumneavoastră de grup, mai acceptăm una.

Tudor - Vlad Benga Bună ziua! Mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Aş vrea să vă solicit în felul următor. De pe punctul 12 al ordinii de zi, Proiectul de Lege pentru ratificarea Tratatului între România şi Republica Federativă a Braziliei privind asistenţa judiciară reciprocă în materie penală, aş vrea să-l mutăm pe primul loc, pentru că mi se pare prioritar să discutăm extrădarea în Brazilia, faţă de... să reîncepem să măcelărim Legile justiţiei. Cred că la final, pentru ţara aceasta, dat fiind că avem oameni în fruntea statului care au anchete demarate şi aici, dar şi pe alte continente, cred că devine aceasta o prioritate. Mulţumesc frumos. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Vot. 56 de voturi pentru, 111 voturi împotrivă, 3 abţineri, un coleg care nu optează. Rămâne la poziţia 12.