19 martie 2018 – Proiectul de Lege pentru completarea art.104 din Legea asistenţei sociale nr.292/2011 (PL-x 71/2017). ( retrimis comisie )

Ödön Szabó Da. Următoarea propunere. PL-x 71/2017, de pe punctul 51, să-l aducem pe punctul 3 al ordinii de zi şi să-l retrimitem comisiei. (Proiectul de Lege pentru completarea art.104 din Legea asistenţei sociale nr.292/2011.)

Petru Gabriel Vlase Vot pentru aducere pe punctul 3. 135 de voturi pentru, 61 de voturi împotrivă, 4 abţineri. Aprobat. Vot pentru retrimitere la comisie. Termen? Domnul Szabó? Termen? Două săptămâni. 125 de voturi pentru, 30 de voturi împotrivă, 9 abţineri. Aprobat. Domnul Predoiu. Nu mai vreţi? Că eraţi acolo. Păi, procedură... nu declaraţii. (Voci suprapuse.)

Marian-Cătălin Predoiu Vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru că mi-aţi dat cuvântul la 5 minute după ce l-am solicitat.

Petru Gabriel Vlase Aşa eraţi la rând, domnule deputat.

Marian-Cătălin Predoiu E posibil ca intervenţia mea să pară puţin tardivă. În esenţă, doream să vă subliniez ceea ce v-a spus şi colega mea, doamna Turcan. Facem o mare greşeală prin punerea pe ordinea de zi, mâine, a legilor justiţiei. Pentru că mai e de discutat la aceste legi. Inclusiv problema răspunderii magistraţilor, care, în luna decembrie ne-a luat cam, nu ştiu, 4-5 zile de dezbateri. Şi, tot ca şi acum, am fost grăbiţi atunci. Ca şi acum, am spus atunci că va strica toată povestea această grabă. Şi iată că s-au pierdut...

Petru Gabriel Vlase Vă mulţumesc, domnule deputat.

Marian-Cătălin Predoiu ... s-au pierdut două luni de zile...

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc.

Marian-Cătălin Predoiu ... pentru că sesizarea noastră la Curtea Constituţională a fost admisă.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc.

Marian-Cătălin Predoiu Deci... domnule preşedinte, dacă îmi permiteţi să conchid.

Petru Gabriel Vlase Nu vă permit, pentru că nu aveţi procedură de discuţie, acum, aici.

Marian-Cătălin Predoiu Păi, am cerut cuvântul, mi l-aţi acordat. Trebuie totuşi să spun ceea ce aveam de spus.

Petru Gabriel Vlase Păi, eu am crezut că aveţi o procedură sau aveţi ceva.

Marian-Cătălin Predoiu Am înţeles, domnule preşedinte.

Petru Gabriel Vlase Asta e declaraţie politică, nu vă supăraţi.

Marian-Cătălin Predoiu Îmi rămâne să vă întreb şi eu pe dumneavoastră dacă vă asumaţi această responsabilitate, să mai pierdem încă două-trei luni de zile cu legile justiţiei? Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc şi eu. Domnul Benga. Procedură, da?

Tudor - Vlad Benga E mai degrabă o explicaţie a votului. O rugăminte către colegii de la UDMR. Există aici o cutumă care, vizavi de retrimiterile la comisie, ni s-a adus fiecăruia la cunoştinţă. Ar fi drăguţ să încercăm s-o respectăm. Mulţumesc frumos.

Petru Gabriel Vlase Da. Şi domnul Andronache? Procedură.

Gabriel Andronache Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Invoc art. 151 alin. (3) din Regulament care spune: că atunci când un deputat constată o încălcare a regulamentului, poate lua cuvântul pe procedură, pentru a aduce la cunoştinţa plenului această încălcare. Şi, atunci, mă refer la afirmaţia dumneavoastră de la începutul şedinţei, că au fost distribuite la casetele deputaţilor, casetele electronice, rapoartele aferente punctelor de pe ordinea de zi. Şi vă întreb, domnule preşedinte, pentru punctele 2, 3 şi 4, au fost distribuite rapoartele? Atâta timp cât aceste propuneri legislative se discută încă în Comisia specială? E adevărat că nu au fost distribuite? Cred că este mai bună întrebarea aceasta. Aştept un răspuns, dacă se poate. E o chestiune de procedură, nu este...

Petru Gabriel Vlase Domnule deputat, mulţumesc.

Gabriel Andronache Vă rog.

Petru Gabriel Vlase Vă mulţumesc. Vă dau răspunsul... Mergeţi în bancă, pentru că aţi încercat o chichiţă care nu e aşa cum spuneţi dumneavoastră.

Gabriel Andronache Păi...

Petru Gabriel Vlase N-am încercat niciun regulament.

Gabriel Andronache Staţi puţin. Staţi puţin, că vă dau citire dispoziţiilor regulamentare.

Petru Gabriel Vlase Vă citesc eu.

Gabriel Andronache Vă rog.

Petru Gabriel Vlase Haideţi să vă citesc eu.

Gabriel Andronache ... 94, dacă se poate.

Petru Gabriel Vlase Haideţi să vă citesc eu.

Gabriel Andronache Vă rog.

Petru Gabriel Vlase ... lista rapoartelor depuse în perioada 14-19 martie de comisiile permanente sesizate în fond.

Gabriel Andronache OK...

Petru Gabriel Vlase Şi în niciun caz cu cele care sunt acum pe ordinea de zi. Vă mulţumesc.

Gabriel Andronache Astăzi...

Petru Gabriel Vlase Vă mulţumesc.

Gabriel Andronache Astăzi suntem în data de 19, domnule preşedinte. (I se întrerupe microfonul.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Începem dezbaterile. Doamnă deputat, aţi avut 4 colegi şi n-aţi invocat niciunul o procedură. O să vă dau cuvântul, dar vă întrerup microfonul dacă nu aveţi procedură. Vă rog. (Vociferări.) Vă rog.

Raluca Turcan Pentru procedură. Pentru că se invocă. Şi ar fi bine ca atunci când se invocă, realmente să sesizăm nişte lucruri care nu sunt în regulă. Şi lucrul care nu este în regulă pe procedură este că, în pofida faptului că avem o şedinţă a liderilor grupurilor parlamentare, o şedinţă de Birou permanent unde reprezentanţii grupurilor parlamentare se pot manifesta pentru aducerea unor puncte pe ordinea de zi sau scoaterea unor puncte de pe ordinea de zi, ceea ce, mă rog, astăzi s-a şi întâmplat cu legile justiţiei, aş dori de la acest microfon să ni se spună şi nouă de ce s-a propus ca acel punct 51 să fie adus mai în faţă pe ordinea de zi şi să fie retrimis comisiei.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. S-a votat deja. Vorbiţi cu domnul lider de la UDMR.