19 martie 2018 – Discuţii procedurale în legătură cu ordinea de zi.

Raluca Turcan Bună ziua! Domnule preşedinte de şedinţă, Dragi colegi, Intervenţia mea este la ordinea de zi. Şi vreau să ştiu dacă îmi permiteţi să intervin pe ordinea de zi?

Petru Gabriel Vlase N-am înţeles. Mai spuneţi o dată, vă rog frumos.

Raluca Turcan Îmi permiteţi să intervin pe ordinea de zi?

Petru Gabriel Vlase Sigur, păi...

Raluca Turcan Înainte de a supune votului...

Petru Gabriel Vlase ... e regulamentar, înainte de începerea şedinţei.

Raluca Turcan Mulţumesc frumos. Voiam să mă asigur că îmi permiteţi să intervin. Şi, ca atare, Partidul Naţional Liberal vă solicită să scoateţi de pe ordinea de zi cele 3 puncte aflate sub rezerva primirii raportului de la Comisia juridică, legate de legile justiţiei. Legile justiţiei care au fost retrimise, cum bine ştim, de la Curtea Constituţională, ca urmare a contestaţiilor făcute de Partidul Naţional Liberal, şi care, astăzi, pe repede înainte, în varianta de urgenţă a PSD şi ALDE, au fost votate, unele dintre ele, deja, în Comisia specială, şi altele urmează să fie votate mâine dimineaţă, la 08,30. Deci, practic, pentru a înţelege toată lumea, aş vrea să explic ce se vede din ordinea de zi că doriţi să faceţi dumneavoastră. Astăzi, începând cu ora 16,00 aţi pus deja pe ordinea de zi 3 iniţiative legislative, dintre care... 3 iniţiative legate de legile justiţiei. Deci dintre care doar una a fost dezbătută până acum în Comisia specială pe legile justiţiei, iar alte două urmează să primească votul, în urma dezbaterii, mâine dimineaţă, la 08.30. Şi atunci, la modul cel mai sincer şi democratic cu putinţă, vă întrebăm: Care este urgenţa? De ce astăzi doriţi să antamaţi un vot pe nişte legi declarate deja neconstituţionale, care încă nu au fost dezbătute şi votate în Comisia specială pe care dumneavoastră aţi iniţiat-o? Doamnelor şi domnilor colegi de la PSD şi ALDE, Mă uit în ochii dumneavoastră şi vă întreb: cât mai puteţi gira această bătaie de joc...

Petru Gabriel Vlase Vă rog, doamnă Turcan...

Raluca Turcan ... gestionată de preşedintele partidului, Liviu Dragnea?

Petru Gabriel Vlase Vă mulţumesc.

Raluca Turcan Pentru că este inadmisibil ca în pofida faptului că am solicitat un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia, în pofida faptului că suntem monitorizaţi...

Petru Gabriel Vlase Doamnă deputat, mulţumesc.

Raluca Turcan Închei în 30 de secunde. În pofida faptului că...

Petru Gabriel Vlase Nu, dar n-are nicio legătură cu ordinea de zi...

Raluca Turcan Ba da, are legătură, pentru că încerc să găsesc toate argumentele raţionale şi de bun-simţ pentru a vă convinge să nu votaţi o asemenea... un asemenea abuz, ca să nu caracterizez altfel. În pofida faptului că suntem în Mecanismul de Cooperare şi Verificare, cu recomandare expresă de a avea totuşi un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia, şi că s-a solicitat aici, în România, din partea prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, să avem un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia, dumneavoastră, astăzi, aici, puneţi pe ordinea de zi, fără ca măcar să fie dezbătute la Comisia...

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc, doamnă deputat.

Raluca Turcan ... specială, aceste trei legi.

Petru Gabriel Vlase Vă mulţumesc.

Raluca Turcan Şi singurul... închei... şi singurul răspuns este: acum, vreţi să-l scoateţi pe preşedintele României din procesul de numire a procurorilor şi judecătorilor. Însă mâine...

Petru Gabriel Vlase Doamnă deputat...

Raluca Turcan ... veţi intenţiona să folosiţi justiţia pentru a vă spăla liderii de dosare şi pentru a o controla politic...

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc, doamnă deputat.

Raluca Turcan ... împotriva altora.

Petru Gabriel Vlase Aveţi o propunere? Aţi avut şi o propunere?

Raluca Turcan Propunerea este să supuneţi votului punctele 3, 4 şi 5, legate de Legile nr. 303, 304 şi 317, care încă nu au primit votul în Comisia de specialitate.

Petru Gabriel Vlase Am înţeles. Este aprobarea Biroului permanent pentru includerea pe ordinea de zi, sub rezerva primirii raportului. Deci nu putem dezbate nimic fără... Dar voi supune votului propunerea dumneavoastră, în calitate de lider de grup. Cine este pentru? Voci din sală : Nu merge! (Doamna deputat Raluca Turcan solicită să ia cuvântul.)

Petru Gabriel Vlase Da, vă rog.

Raluca Turcan Vă solicit oficial să repetaţi votul, întrucât îi rog pe colegii mei care n-au reuşit să-şi înregistreze votul, să ridice mâna şi să vă convingem că nu a funcţionat votul. Vă rog să ridicaţi mâna.

Petru Gabriel Vlase Vă rog. Mulţumesc.

Raluca Turcan Deci acestor colegi nu le-a funcţionat sistemul de vot pe aceste legi. Ce coincidenţă!

Petru Gabriel Vlase Doamnă deputat, vă rog. (Vociferări.) Vă mulţumesc. Vă rog. Vă rog, colegii cărora nu le-a funcţionat, să repete operaţiunea cu scoaterea şi introducerea cartelei de vot, încă o dată. Vă supun votului propunerea doamnei lider de grup. Mulţumesc. 62 de voturi pentru, 124 de voturi împotrivă, 3 abţineri. Propunerea dumneavoastră a fost respinsă. Continuăm cu... continuăm... Domnul Stelian? Procedură?

Stelian-Cristian Ion Am avut chiar în sesiunea anterioară discuţii nenumărate pe o chestiune de procedură care văd că încă nu s-a rezolvat. În sensul în care s-a stabilit, în Biroul permanent, şedinţă a Comisiei juridice în paralel cu plenul. Asta mă lipseşte de dreptul de a fi în plen şi de a discuta pe chestiuni de interes. Când am intrat în sală chiar am observat că e vorba de lucruri legate de legile justiţiei. Deci sunt chestiuni foarte importante şi juriştii noştri sunt obligaţi să stea acum în şedinţa Comisiei juridice.

Petru Gabriel Vlase Domnule Stelian, vă rog, vă rog numai un pic să mă ascultaţi. Noi suntem deja în şedinţa de plen. Spuneţi-mi procedura pentru ceea ce facem noi aici. Ce spuneţi dumneavoastră s-a discutat la Biroul permanent deja.

Stelian-Cristian Ion S-a discutat la Biroul permanent. Aici avem toţi colegii de faţă, sunt şi membrii Biroului permanent, şi e o chestiune care ţine de buna organizare a Parlamentului şi de buna funcţionare a Parlamentului. Vreau să supun atenţiei plenului această chestiune care reprezintă un abuz.

Petru Gabriel Vlase Bine. Mulţumesc.

Stelian-Cristian Ion Şi să reveniţi asupra acestei practici absolut incorecte şi abuzive.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc.

Stelian-Cristian Ion Nu putem să mergem la nesfârşit pe această variantă.

Petru Gabriel Vlase Vă mulţumesc. Domnul Simonis.