14 martie 2018 – Supunerea la votul final:

Carmen-Ileana Mihălcescu O să vă rog să luaţi loc şi să efectuăm şi un vot de control. Să vă pregătiţi cartelele de vot. Vot, vă rog. Reluăm votul de control. Mulţi dintre dumneavoastră eraţi în picioare, alţii intră de-abia acum. Vă rog frumos să vă ocupaţi locul în bancă. Reluăm votul de control. Vot, vă rog. Haideţi! Da, este o diferenţă. Bun. Legi ordinare. Adoptări. Punctul 1. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri; este lege ordinară; procedură de urgenţă. Comisia pentru muncă propune adoptarea proiectului de lege. Vă rog, vot. Cu 155 de voturi pentru, 33 de voturi contra şi 57 de abţineri, proiectul a fost adoptat. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de... Explicarea votului, vă rog. De la PNL, domnul Bumb Sorin. Maximum două minute, vă rog.

Sorin-Ioan Bumb Vă mulţumesc, doamnă preşedinte. Stimaţi colegi, Grupul PNL s-a abţinut la acest vot, pentru că a fost dat pe repede înainte. S-a supus votului luni, fără avizul Comisiei pentru industrii. Şi sunt câteva probleme pe care aş fi vrut să le rezolvăm la comisie, dar, din păcate, nu s-a putut. Una dintre aceste probleme este aceea că în această lege nu sunt cuprinşi zilierii care lucrează în agricultură. S-a ţinut cont doar de cei care lucrează în sistemul hotelier. Iar în agricultură sunt foarte multe probleme. Una din aceste probleme este că cei care sunt persoane fizice şi doresc să ţină un registru de evidenţă şi să lucreze cu zilieri nu pot. A doua problemă - PFA-urile. Deci pot să ţină în registru evidenţa persoanelor cu care vor să lucreze, dar, dacă este o zi ploioasă, în acea zi sunt obligaţi să-i plătească. Şi ar trebui să găsim rezolvare la aceste probleme, pentru că sunt foarte mulţi oameni în agricultură, ştim că munca este prost plătită. Şi aceste reglementări ar trebui să le rezolvăm în comisii, nu să venim după o săptămână, două cu modificări ale legii, pentru că legea este incompletă. De aceea, Grupul PNL s-a abţinut la acest vot. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Continuăm. Punctul 2. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 73 din 2017 pentru completarea Legii nr. 202/2006 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, precum şi pentru modificarea art. 24 din Ordonanţa Guvernului nr. 129 din 2000 privind formarea profesională a adulţilor; procedură de urgenţă. Suntem Cameră decizională. Comisia pentru muncă şi Comisia pentru administraţie publică propun adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. Unanimitate, 258 de voturi. Proiectul a fost adoptat. Punctul 3. Proiectul de Lege pentru aprobarea Contractului- cadru de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, România UE cofinanţare pentru transport 2014-2020, semnat la Luxemburg la 18 iulie 2017; lege ordinară; procedură de urgenţă. Comisia pentru buget propune adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. Cu unanimitate, 261 de voturi, proiectul de lege a fost adoptat. Punctul 4. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje; lege ordinară; procedură de urgenţă. Suntem Cameră decizională. Comisia pentru mediu propune adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. Cu 255 de voturi pentru, o abţinere, un coleg care nu are nicio opţiune, proiectul a fost adoptat. Punctul 5. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 85 din 2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23 din 2008 privind pescuitul şi acvacultura; procedură de urgenţă. Suntem Cameră decizională. Comisia pentru agricultură şi Comisia pentru mediu propun adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. Cu 162 de voturi pentru, 12 voturi împotrivă, 84 de abţineri, proiectul a fost adoptat. Legi organice. Adoptări. Punctul 6. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 53 din 2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53 din 2003 - Codul muncii; procedură de urgenţă. Suntem Cameră decizională. Comisia pentru muncă propune adoptarea Proiectului de Lege privind aprobarea OUG nr. 53 din 2017. Vot, vă rog. Cu 177 de voturi pentru, 71 de voturi împotrivă, 6 abţineri, un coleg care nu are nicio opţiune, proiectul de lege a fost adoptat. Explicarea votului, domnul Ignat Miron. Este primul înscris la cuvânt.

Miron Ignat Mulţumesc, doamnă preşedinte. Eu mi-am exprimat dorinţa de a explica votul la Legea precedentă, privind pescuitul şi acvacultura, dar, din grabă, s-a trecut. Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale a votat favorabil pentru acest proiect de lege, deoarece el reglementează foarte multe probleme cu care se confruntă populaţia din Delta Dunării şi din Lunca Dunării, privind pescuitul şi acvacultura. Mulţumesc tuturor colegilor care au votat şi care au susţinut acest proiect de lege.

Carmen-Ileana Mihălcescu Dacă s-a întâmplat asta, vă cer scuze, dar eu nu am văzut numele dumneavoastră afişat pe acest display. Domnul Popescu Pavel, de la PNL. Vă rog.

Pavel Popescu Vă mulţumesc, doamnă preşedinte. Stimaţi colegi, Îmi aduc aminte că în această comisie, Comisia pentru muncă, Grupul PNL a luptat foarte mult împotriva acestei legi. Şi argumentul este unul simplu. Când facem legi în această ţară, pentru categorii de angajaţi şi pentru angajatori, ar trebui să ne gândim de foarte, foarte multe ori dacă le putem nenoroci vieţile prin amenzi în cuantum de 10.000 de lei. Imaginaţi-vă următoarea situaţie. Pe un şantier sunt doi angajaţi, unul, "la negru" şi unul angajat cu forme legale. Şi doamna ministru ne-a spus, la Comisia pentru muncă, că această lege este destinată pentru a eradica "munca la negru". De ce am aplica o amendă de 10.000 de lei angajatului cu forme legale, doar pentru faptul că nu are contractul în ziua respectivă la el sau nu îl are pe un suport electronic? Şi, mai mult, de ce am folosi argumentul că un angajat "la negru" ar putea fi deconspirat prin faptul că nu are contractul la el? Oricine poate avea un contract de muncă fals. Şi argumentele aduse în comisie au fost extrem de stupide. Dar mai mult decât argumente sunt aceste amenzi criminale - 10.000 RON. Imaginaţi-vă, toţi cei care aveţi angajaţi, că veţi plăti amenzi de 10.000 RON. Şi mai mult de atât. Aţi făcut o Lege a prevenirii. Dacă vă uitaţi pe acea Lege a prevenirii, nu există o normă care să spună că aceste abateri ar putea fi iertate, pentru cele 6 luni. Dacă tot facem legi, dacă tot faceţi legi, mă scuzaţi, prin care ucideţi mediul de afaceri şi nenorociţi angajaţii, de ce nu introduceţi norme în Legea prevenirii? Datoria noastră este să îi sancţionăm pe oameni? Să îi luăm salariul pe un an întreg unui angajat? Sau este să-l lăsăm să...

Carmen-Ileana Mihălcescu Aţi depăşit cele două minute regulamentare. Vă rog să încheiaţi.

Pavel Popescu ... îşi desfăşoare munca în condiţii normale, în condiţii fără stres? Pentru că toţi angajaţii sunt acum stresaţi că vor veni şi vor trebui să aibă contractele la ei. Stimaţi colegi, haideţi să gândim când facem legi. Şi singura metodă prin care puteţi repara această lege este să introduceţi în Legea prevenirii, pe care aţi adoptat-o în 17 ianuarie, o normă care să spună clar că angajaţii care sunt angajaţi cu forme legale să poată fi iertaţi pentru prima abatere, în cazul în care nu au contractul de muncă. Partidul Naţional Liberal nu poate vota şi a votat împotriva acestei legi. (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Domnul Seidler Cristian, USR.

Cristian-Gabriel Seidler Dragi antreprenori români, porniţi copiatoarele sau număraţi banii, 10.000 de lei pentru fiecare contract de muncă care lipseşte, în copie, de la fiecare punct de lucru. Mulţumiţi-le pentru aceasta PSD-ului şi ALDE. (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Legi organice. Respingeri. Punctul 7. Propunerea legislativă privind modificarea Art. 2, alin (1) şi Art. 3 din Legea nr. 186 din 2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii şi a Art. 2 alin. (1) şi Art. 5 alin. (3) din Anexa: Contract de asigurare socială; procedură de urgenţă. Suntem Cameră decizională. Comisia pentru muncă propune respingerea propunerii legislative. Vă rog, votaţi. Cu 168 de voturi pentru, 57 de voturi împotrivă, 31 de abţineri şi un coleg care nu are opţiune, propunerea legislativă a fost respinsă. Punctul 8. Propunerea legislativă pentru completarea art. 111 din Legea educaţiei naţionale. Comisia pentru învăţământ propune respingerea propunerii legislative. Vă rog, votaţi. Cu 174 de voturi pentru, 17 voturi împotrivă, 72 de abţineri, propunerea legislativă a fost respinsă. Punctul 9. Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1 din 2011; procedură de urgenţă am avut. Comisia pentru învăţământ propune respingerea propunerii legislative. Vă rog, votaţi. Cu 221 de voturi pentru, 13 voturi împotrivă, 31 de abţineri, propunerea legislativă a fost respinsă. Închidem aici şedinţa noastră de astăzi. Vă doresc o zi bună! Mulţumesc. Biroul permanent... Şedinţa s-a încheiat la ora 12,16.