Florin Iordache Şi ultimul. 18. Proiectul de Lege privind reglementarea activităţii de telemuncă; PL-x 400/2017. Domnul preşedinte Solomon, vă rog.
Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru desfăşurarea activităţii de telemuncă, pentru categoria de locuri de muncă în care se utilizează tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, urmărindu-se flexibilizarea şi adaptarea relaţiilor de muncă în raport cu evoluţia dinamică a pieţei muncii, stabilindu-se avantaje atât pentru salariat, cât şi pentru angajator. În urma reluării dezbaterilor în şedinţa din 6 februarie 2018, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, menţinerea soluţiei iniţiale, de adoptare a proiectului de lege cu amendamente, prezentată în raportul cu nr. 4c-7/1109, depus în data de 20 noiembrie 2017. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în octombrie 2017. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Dezbateri generale? Doamna deputat Mara Calista, Grupul PNL.
Mara-Daniela Calista Mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Partidul Naţional Liberal va vota pentru acest proiect, aşa cum a declarat şi domnul preşedinte Solomon, fiind părtaş la votul din Comisia pentru muncă. Mă bucur că am ajuns la momentul în care putem să fim la acelaşi nivel cu partenerii noştri europeni şi să oferim posibilitatea unor noi forme de angajare, nu cele obişnuite, pe care le ştiam - venim dimineaţa la locul de muncă, stăm opt ore şi am plecat acasă. Trăim într-o eră a digitalizării şi este normal să reuşim să răspundem unor nevoi care ne ajung din urmă. Vă mulţumesc frumos.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Grupul UDMR, doamna deputat Éva-Andrea Csép.
Éva-Andrea Csép Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, UDMR votează pentru această iniţiativă legislativă. Şi cred că trebuie să discutăm despre perspectiva oportunităţii acesteia, deoarece ştim că foarte mulţi deja, în era în care ne aflăm, lucrează de acasă. Chiar dacă înainte vorbeam despre sprijinirea femeilor, putem să vorbim şi despre mame care îşi cresc acasă copiii, dar totuşi, pe de o parte, s-ar întoarce la lucru. Telemunca este o formă de lucru care este acceptată în Uniunea Europeană. Şi ar ajuta foarte mult la integrarea pe piaţa muncii a persoanelor care chiar suferă de dizabilităţi şi nu pot să se deplaseze, în ciuda faptului că sunt capabile să presteze o muncă pentru comunitate şi să se simtă utile. Sprijinim această iniţiativă şi sper că împreună putem să lucrăm şi pentru metodologia de aplicare a acestei legi. Mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Şi ultimul vorbitor, domnul Cristian Seidler, Grupul USR.
Cristian-Gabriel Seidler Telemunca, stimaţi colegi, este unul dintre acele capitole în care economia reală a luat-o înaintea legislativului. Telemunca există deja în România şi este în regulă să o reglementăm. Dar nu este în regulă să o suprareglementăm. În cazul de faţă, prin reglementarea telemuncii e necesară înscrierea a 10 elemente suplimentare în contractul individual de muncă, printre care şi - că vorbeam despre mobilitate - locul la care se desfăşoară activitatea lucrativă de către telesalariat. Abia aştept să văd câte amenzi va aplica ITM-ul. Pentru că acesta este sensul principal, din păcate, al acestei legi. Câte amenzi va aplica ITM-ul pentru că salariatul se va afla într-o altă locaţie decât cea stabilită eventual prin contractul de telemuncă. Nu a scăpat nicio idee bună nebirocratizată şi suprabirocratizată, în România, din păcate. Mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Trecem la dezbaterea pe articole. La titlul legii dacă sunt observaţii? Nu. De la poziţia 2 până la poziţia 10, marginal, dacă sunt intervenţii? Nu. 11, 12, 13, marginal? Nu. Rămâne la votul final. Caracter organic. Încheiem aici. La ora 12,00, vot final.