28 februarie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.72/2017 privind implementarea Sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă "RO-ALERT"(PL-x 538/2017). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 13. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 72/2017 privind implementarea Sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă "RO-ALERT"; PL-x 538/2017. Guvernul? Vă rog, domnule secretar de stat.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Raport comun - Comisia pentru administraţie, Comisia pentru apărare şi Comisia pentru tehnologia informaţiilor. Vă rog, prezentaţi. Domnule Drulă, prezentaţi raportul comun.

Cătălin Drulă Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. În conformitate cu prevederile art. 95 şi art. 115 din Regulament, cele trei comisii pe care le-aţi menţionat au fost sesizate spre dezbatere, în procedură de urgenţă, cu acest proiect de lege, Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională. În prealabil, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat acest proiect de lege în şedinţa din 4 decembrie 2017. Există un aviz favorabil de la Consiliul Legislativ. Aşa cum a spus şi reprezentantul Guvernului, proiectul de lege are ca obiect de reglementare implementarea Sistemului "RO-ALERT". Comisiile au dezbătut acest proiect de lege în şedinţe separate. Astfel, la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, în 12 decembrie 2017, cu o prezenţă de 23 de deputaţi din totalul de 25 de membri; la Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, tot în data de 12 decembrie 2017; iar la Comisia pentru tehnologia informaţiei, în 14 februarie 2018, la lucrările comisiei fiind prezenţi 9 deputaţi, din totalul de 16 membri. În calitate de invitaţi, i-am avut pe domnul Bogdan Samoilă, antevorbitorul, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, domnul Raed Arafat, de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, şi domnul Mihai Virgil, adjunct tehnic al STS. În urma dezbaterilor, membrii celor trei comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea acestui proiect de lege, în forma adoptată de Senat. În raport cu obiectul de reglementare, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Din partea grupului, vă rog, intervenţie.

Cătălin Drulă Intervenţia din partea Grupului USR. Vreau să spun ceva ce ar putea să vă surprindă, şi anume, că autorităţile centrale, chiar şi Guvernul, s-au mişcat bine pe acest proiect. Vă reamintesc că el a apărut ca urmare a furtunii teribile care a avut loc la Timişoara. Există şi o explicaţie: s-a ocupat domnul Raed Arafat de acest sistem şi i s-a dat mână liberă să o facă. Până acum a fost organizată licitaţia pentru softuri şi harduri pentru trimiterea acestor mesaje, care a costat 13 milioane, dintr-un buget estimat de 30 de milioane, şi înţeleg că deja totul a fost pus în funcţiune. Este lăudabil că doar în trei luni a fost pus în funcţiune acest sistem, dar el nu este operaţional din punct de vedere legal, încă. Adică, acest Guvern trebuie să continue proiectul şi să emită o ordonanţă de urgenţă care să stabilească cadrul normativ de funcţionare. Ce înseamnă aceasta? Deşi există colaborarea operatorilor de telefonie mobilă şi a tuturor actorilor, ei trebuie să aibă şi responsabilităţi legale, pentru că, dacă se întâmplă un dezastru, nu putem să dăm din umeri sau să ne derobăm de responsabilitate. Înţeleg că este nevoie de un proiect de lege şi se preferă o ordonanţă de urgenţă, dar că ea întârzie, aşa că cer şi pe această cale să fie urgentată stabilirea acestui cadru legal şi să fie făcut operaţional acest sistem. Ca să dau un exemplu, în cazul de la Timişoara...

Florin Iordache Concluzionaţi, domnule deputat!

Cătălin Drulă Concluzionez imediat! În cazul de la Timişoara, unde acea furtună a avut avertizare cam cu o oră, o oră şi jumătate înainte, de la meteo, de la ANM, dacă ar fi existat acest sistem, s-ar fi putut trimite un SMS care se vede automat pe ecranul telefonului, deci nu trebuie deschis şi nu trebuie o altfel de intervenţie, aparatele de telefonie mobilă îl afişează direct, în care s-ar fi avertizat că urmează cod portocaliu, cod roşu, o furtună foarte puternică. Încă nu suntem la stadiul în care acest lucru să se poată întâmpla astăzi. Eu sper ca banii aceia care s-au cheltuit, cele 13 milioane, să aibă şi beneficiu cât mai curând şi, aşa cum spuneam, cer Guvernului Dăncilă să susţină acest proiect şi să-l urgenteze. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Florin Iordache Continuăm dezbaterile. Grupul ALDE. Punct de vedere, domnul Băişanu. Am revenit la PL-x 538/2017.

Ştefan-Alexandru Băişanu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Pentru a înţelege mai bine semnificaţia acestui proiect de hotărâre, trebuie să specificăm faptul că, în perioada 1960-2010, au fost înregistrate aproximativ 400 de inundaţii majore, din care 39 sunt considerate inundaţii istorice semnificative, 36 pe râurile interioare şi 3 pe Dunăre. Evenimentele majore menţionate au generat 237 de victime, respectiv o medie de 6,6 victime pe eveniment. Cele mai grave au fost înregistrate pe bazinul râului Siret - 140 de morţi, ceea ce este destul de grav. Totodată, inundaţiile din 2005 şi 2006 au afectat peste 1,5 milioane de persoane, 93 de persoane au decedat, au distrus o parte importantă a infrastructurii şi au provocat daune estimate la peste două miliarde de euro. La vremea aceea eram subprefect şi mai târziu, prefect. Am lucrat împreună cu cei de la Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. Dar sunt convins că dacă am fi avut ceea ce astăzi ne dorim să implementăm, numărul morţilor şi, clar, şi numărul efectelor negative asupra gospodăriilor, asupra infrastructurii ar fi fost scăzut. Grupul ALDE susţine deci acest proiect. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnul deputat Roman.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Au trebuit să vină câteva zile de iarnă ca primarii să fie luaţi din nou în vizor, de toată lumea, pentru că nu pot gestiona eficient "urgia albă". N-am cunoscut încă un primar care să poată să bată viscolul, care să poată să bată o localitate înzăpezită peste tot, având un număr mic de utilaje. N-am văzut încă un primar care să bată ceea ce ne dă sfânta natură. Din acest punct de vedere, eu spun că primarii sunt printre puţinii care îşi fac treaba în astfel de situaţii. Sunt cei care gestionează comandamente de apărare împotriva dezastrelor; sunt cei care nu dorm nopţi şi zile pentru ca noi, dimineaţa, să putem cât de cât circula şi să ne putem desfăşura activitatea. Cei care au lucrat în administraţie ştiu că erau beneficiari ai informaţiilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi primeau aceste alerte pentru ca împreună cu direcţiile tehnice să poată acţiona. Dacă există o întârziere pe acest palier, ea se datorează celor care ar fi trebuit să facă partea de informatică. Şi mă bucur că în sfârşit vin cu acest proiect. Şi m-aş fi bucurat ca informaticienii să fie mult mai pe fază în diseminarea informaţiilor către mai mulţi beneficiari. Pentru că, de fapt, şi cel mai important lucru, acest proiect se adresează unui număr mai mare de beneficiari. Iar aceşti oameni, dacă au informaţia în timp util, ştiu că trebuie să se adăpostească, ştiu că urmează să facă câteva proceduri standard. Din acest motiv, Partidul Naţional Liberal susţine acest proiect de lege. Dar, vă repet, în situaţii excepţionale, trebuie luate şi măsuri excepţionale. Şi, fiind vorba de situaţii excepţionale, cred că ar fi un moment bun să scoatem puturoşii la muncă. Să-i scoatem pe cei care sunt sănătoşi şi beneficiază de venit minim garantat, fără a fi bolnavi, să cureţe trotuarele, să deszăpezească căile de acces. Să apelăm şi la cei care stau bine-mersi la căldură, în puşcărie. Şi, în situaţii excepţionale, să aplicăm situaţii excepţionale. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Domnul Simionca, vă rog, Grupul PMP.

Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, În ceea ce priveşte Proiectul de Lege pentru implementarea Sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă "RO-ALERT", e un sistem bine-venit sau mult aşteptat. Noi, cei din PMP, o să-l susţinem. Dar sistemul acesta de alertă poate fi folosit în multe, multe ale zone. De exemplu, în Statele Unite este un sistem care se cheamă "AMBER Alert" şi acel sistem este folosit în cazul în care un copil dispare. Şi cred că ar trebui să ne gândim cum putem să mărim zona de lucru a acestui sistem şi să-i ajutăm pe cât mai mulţi cetăţeni ai României. Grupul parlamentar al PMP va vota pentru acest proiect legislativ. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Doamna deputat Popescu Mariana-Venera, Grupul minorităţilor. Vă rog, doamnă deputat.

Mariana-Venera Popescu Domnule preşedinte, Grupul minorităţilor naţionale susţine acest proiect legislativ, conştient fiind de importanţa acestui proiect. Acest proiect va presupune afişarea instantanee pe ecranele terminalelor a alertelor; se vor repeta aceste alerte la intervale succesive de timp; alertarea se va face numai pentru zonele afectate. Acesta este un lucru important, pentru că nu vor fi alerte pentru persoane şi zone care nu vor fi afectate de aceste calamităţi. Ceea ce n-au spus colegii mei - vor fi alerte şi la radio şi la televiziune. Mă bucur că acest sistem a fost elaborat, aşa cum au spus şi colegii mei, numai în trei luni şi sunt mândră că am făcut parte din acest proiect. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Ultimul vorbitor, Grupul UDMR, domnul Norbert Apjok.

Norbert Apjok Sistemul "RO-ALERT" este unul foarte important, care o să ajute foarte mult la siguranţa populaţiei, în cazul acestor evenimente majore. Îmi pare chiar foarte rău că a trebuit să avem parte de evenimentele din septembrie ca să ajungem la implementarea sau la pornirea către implementarea Sistemului "RO-ALERT". Trebuie însă avută grijă mare ca să se comunice care sunt acele dispozitive care nu pot să recepţioneze aceste alerte, ca oamenii să ştie dacă dispozitivele lor sunt compatibile cu Sistemul "RO-ALERT". Din câte am înţeles, sunt câteva dispozitive care nu sunt compatibile. Şi, pornind de la ideea că a trebuit să avem parte de evenimente majore rele şi grele, în septembrie, ca să pornim acest sistem, mă gândesc şi la ideea că în momentul acela, pe lângă faptul că oamenii nu erau avertizaţi în legătură cu ceea ce va urma, mai erau şi probleme cu construcţii neautorizate, construcţii neconforme. Eu cred că trebuie să păşim şi în direcţia aceasta, ca să punem în siguranţă oamenii. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Nemaifiind amendamente, rămâne la votul final. Are caracter ordinar.