28 februarie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul Muncii (PL-x 68/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 12. Proiectul de Lege pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii; PL-x 68/2018; caracter organic; procedură de urgenţă. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu. Domnul preşedinte Solomon. Vă rog, prezentaţi raportul.

Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Obiectul de reglementare al proiectului de lege este completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, prin declararea zilei de vineri, anterioară Paştelui, cunoscută ca "Vinerea Mare", ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice. A fost adoptat de Senat în şedinţa din 21 februarie 2018. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Comisia propune adoptarea proiectului de lege în forma prezentată de Senat.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Din partea minorităţilor naţionale, Adnagi Slavoliub. Vă rog.

Slavoliub Adnagi Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Paştele şi misterul pascal nu trebuie reduse la Învierea Domnului, care s-a petrecut în zorii zilei de duminică, şi el include întregul Triduum Pascal Prea Sfânt al Domnului, adică răstignirea, înmormântarea şi învierea, adică tot ce se celebrează din Joia Sfântă, seara, până Duminica Învierii, inclusiv. În Vinerea Mare, după credinţa creştină, s-a petrecut moartea lui Iisus, răstignit pe cruce, jertfit pentru răscumpărarea neamului omenesc. Înscriind Vinerea Mare în calendarul zilelor de sărbătoare legală, înscriem şi România în rândul ţărilor care au adoptat deja Vinerea Mare ca sărbătoare legală. Fie ca prima duminică a postului Sfintelor Paşti să lumineze şi să dea putere pentru desăvârşirea procedurilor necesare, astfel încât să avem parte de sărbători Pascale mai înălţătoare. Grupul minorităţilor naţionale susţine această iniţiativă legislativă şi va vota pentru ca Vinerea Mare să fie adoptată ca sărbătoare legală. Mulţumesc.

Florin Iordache Grupul PNL. Domnul Andrei Gheorghe.

Andrei Daniel Gheorghe Mulţumesc, domnule preşedinte. Voi susţine un punct de vedere din partea celor 4-5 colegi de la PNL, care suntem coiniţiatori ai acestei legi, şi, deşi de foarte multe ori am fost în opoziţie cu membrii UDMR-ului, de data aceasta chiar îi mulţumesc colegului Szabó Ödön de la UDMR că a venit la mine şi la colegii mei şi ne-a cerut să ne dăm semnătura şi susţinerea pentru această iniţiativă legislativă. Eu cred că ziua de Vinerea Mare reprezintă un moment fundamental pentru noi, toţi, în calitatea noastră de creştini. Înainte de a fi angajaţi într-o companie publică sau privată, înainte de a avea anumite responsabilităţi sau chiar înainte de a avea o origine etnică, noi suntem creştini, iar această identitate creştină este fundamentală pentru societatea românească. Ziua de Vinerea Mare, Vinerea Patimilor lui Hristos, când în Biserica Ortodoxă are loc Slujba Prohodului Domnului, cea mai cutremurătoare cântare bizantină pe care încă o păstrăm şi o moştenim, şi o ducem pe mai departe, în care se trece pe sub Sfântul Epitaf sau Sfânta Masă şi toată comunitatea vine la biserică, în care creştinii ţin post negru şi merg la cimitir să şi-i amintească pe cei plecaţi din această lume, este un pas fundamental spre momentul Învierii. Foarte multă lume consideră - şi mă bucur că şi antevorbitorul a menţionat acest lucru - că nu putem gândi Învierea fără Vinerea Mare. Hristos s-a jertfit pe cruce în ziua de vineri şi a înviat duminică. Aşadar, Învierea, miracolul Învierii lui Hristos şi a mântuirii oamenilor, prin jertfa Fiului lui Dumnezeu, nu ar fi putut avea loc fără această zi, a acestui supliciu, a acestui cumplit sacrificiu pe care Hristos l-a adus omenirii. Vinerea Mare este o zi în care oamenii se reîntorc către familie, se reîntorc către credinţă, se reîntorc către biserică. În ziua de Vinerea Mare productivitatea muncii nu este nici pe departe atât de ridicată încât să constituie o problemă faptul că această zi ar deveni liberă. Foarte multe societăţi, inclusiv private, dau liber angajaţilor, cunosc foarte mulţi oameni care au un program extrem de încărcat, dar în Vinerea Mare sunt liberi. Pentru că, să nu uităm că nu suntem doar materie, suntem şi spirit, iar acest timp sacru, timpul care premerge Învierii Mântuitorului Hristos, trebuie petrecut aşa cum se cuvine. Omul are nevoie de sacru, omul are nevoie de Dumnezeu, omul nu este o maşină, nu este o rotiţă într-un simplu ansamblu mecanic. De aceea, eu, personal, şi mulţi dintre colegii mei din PNL, vom vota în favoarea acestei legi.

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Andrei Daniel Gheorghe Este o chestiune fundamentală să ne respectăm valorile şi identitatea. Vă mulţumesc şi eu.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Corneliu Olar. Vă rog.

Corneliu Olar Eu vreau să pun o întrebare. Stimaţi colegi, În special celor din Grupul UDMR, odată la 7-8 ani se suprapun sărbătorile de Paşte, avem Paştele odată cu catolicii. Atunci când dumneavoastră nu le aveţi odată cu noi, noi, ortodocşii vom fi liberi vinerea pe care o sărbătoriţi dumneavoastră?! Deci întrebarea este în felul următor: sărbătorim şi noi, ortodocşii, vinerea de Paşte şi dumneavoastră încă o dată sărbătoriţi şi dumneavoastră şi vinerea noastră, şi noi, pe a dumneavoastră? Mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Ştefan Băişanu.

Ştefan-Alexandru Băişanu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Cei care aţi iniţiat această lege, felicitări, dar am o singură întrebare. Este evident că Domnul Iisus Hristos s-a sacrificat pentru noi, pentru păcatele noastre, dar stau să mă întreb, oare, şi-a imaginat vreodată că nişte parlamentari români, în 2017, spre 2018, pentru că legea este propusă din 2017, o să găsească de cuviinţă ca, în momentul acela de sacrificiu maxim, poporul român să mai primească o zi în care să nu se sacrifice, în care să nu muncească, în care să stea şi să se gândească la nemurirea sufletului?! Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Márton Árpád, Grupul UDMR, care este şi iniţiator al proiectului.

Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Răspund la două întrebări ale colegilor noştri. 1. Vinerea Mare se va sărbători exact... va fi o zi liberă exact aşa cum este ziua de Paşte. Deci nicio schimbare, ca să zic aşa, majoră, pentru că lunea, iarăşi, doar din patru în patru ani avem aceeaşi zi de luni, da?! Ca atare, nu e nicio problemă, se face, se dau aceste zile libere, conform legislaţiei actuale. De Rusalii, la fel! 2. Iar, referitor la sacrificiu... Atunci, poate nu sunteţi de acord ca nici ziua de Paşte sau de Rusalii să nu fie zi liberă, sau duminica, care, din Creştinism, a fost dată o zi liberă, în care nu te ocupi cu lucrurile lumeşti, ci te îndrepţi către Divinitate. Acestea sunt cele două răspunsuri. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnul preşedinte Solomon.

Adrian Solomon Trebuie să remarc, stimaţi colegi, că există şi liberali care gândesc pozitiv în această ţară şi îl felicit pe colegul nostru care a susţinut atât de complet punctul de vedere cu privire la ceea ce ar trebui să ne preocupe mai mult pe noi, pe noi ca români, pe noi ca unguri, pe noi ca şi creştini, până la urmă, şi anume, şi partea spirituală, pentru că de multe ori uităm că suntem fiii Domnului. (Vociferări.) Silviu mă atenţionează că şi evreii trebuie să gândească la fel, la această chestiune. Vinerea Mare, dincolo de orice, este momentul cel mai important pentru un creştin, în Săptămâna Patimilor, este chiar o zi de post negru, dacă este să respectăm toate tradiţiile creştine, iar poporul român, în totalitate sa, este peste 80% creştin-ortodox. Lucrurile acestea încep să apară din ce în ce mai mult şi prin statisticile Eurostat-ului şi încep să dea de gândit unora de pe la anumite instituţii europene, de ce românii sunt atât de încăpăţânaţi să rămână tradiţionalişti şi nu să meargă pe ideea sacrificiului, prin muncă, á la Calvin, de exemplu, Calvin care era şi auster, totodată. Eu cred că vremea lozincilor de acestea, că totul se rezolvă prin muncă, ar trebui să treacă şi trebuie să ne gândim, înainte de toate, că românii stau cel mai puţin să se odihnească, au cele mai puţine zile de concediu, au cele mai puţine zile libere, prin lege, sunt doar 14 zile în acest moment, aceasta ar fi a 15-a. Din cele 14 zile, două sunt obligatoriu duminica, şi anume, prima zi de Paşte şi prima zi de Rusalii. Mai sunt şi alte sărbători de peste an care pică în aceeaşi zi de duminică. Prin urmare, angajatorii n-au de ce să se teamă, ba, mai mult, ar trebui să se gândească mai bine dacă nu sunt mai utili afacerii lor nişte angajaţi odihniţi şi cu chef de muncă, decât nişte angajaţi blazaţi şi obosiţi şi care trag, ştiu eu, de timp, până când vine ziua liberă sau sfârşitul de săptămână. Grupul PSD va susţine această iniţiativă, pentru că este o iniţiativă, dincolo de simbolistica spirituală, este o iniţiativă care aduce românilor un plus de mai bine. De aceea, pentru că toată lumea sper că vrea mai binele românilor, să lăsăm etica protestantă şi să mergem pe spiritul tradiţionalist creştin.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Botez. Reamintesc, de la Grupul PNL au vorbit deja doi colegi. E procedură de urgenţă.

Mihai-Cătălin Botez Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Vreau să vă spun că sunt unul dintre cosemnatari, mă bucur că am ajuns în acest moment şi că vom avea o zi liberă şi înainte de Paşte, pentru că avem zile libere când ne bucurăm, dar poate că sunt necesare şi câteva zile, şi poate şi Vinerea Mare, o zi de nevoinţă, o zi de înălţare a sufletului, şi sper să treacă această lege. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Nemaifiind intervenţii şi neavând amendamente, rămâne la votul final; are caracter organic.