21 februarie 2018 – Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.18/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind activitatea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", pentru schimbarea regimului juridic al unor imobile şi pentru modificarea unor acte normative (PL-x 393/2014). ( retrimis comisiilor )

Vasile-Daniel Suciu Pe procedură, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Domnule preşedinte, Vă rog să fiţi de acord să supuneţi la vot scoaterea de pe ordinea de zi de la "Capitolul III. Legi organice. Adoptări", punctul 9, şi anume, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind activitatea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", pentru schimbarea regimului juridic al unor imobile şi pentru modificarea unor acte normative; PL-x 393/2014 şi ulterior un nou vot pentru retrimiterea la comisie, pentru două săptămâni, pentru corelarea cu textele administrative şi lămuriri suplimentare. Este şi solicitarea din partea Comisiei pentru administraţie, a domnului vicepreşedinte.

Nicolae-Liviu Dragnea Supun la vot propunerea ca... (Domnul deputat Florin-Claudiu Roman solicită să ia cuvântul.) Pe procedură? Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. În calitate de preşedinte al Comisiei pentru administraţie publică, cred că ar fi trebuit să avem măcar o discuţie. N-am nimic împotriva retrimiterii la comisie, însă vreau să vă spun că acest proiect a fost votat în unanimitate în cadrul Comisiei pentru administraţie, la raport a fost prezent şi reprezentantul Secretariatului General al Guvernului, care a spus că susţine acest proiect, toată lumea a fost de acord, ca să aud acum că e nevoie... Dacă dumneavoastră consideraţi că este nevoie, cred că trebuia măcar să avem o discuţie în cadrul comisiei. Mulţumesc.

Nicolae-Liviu Dragnea Sunt total de acord cu dumneavoastră. Supun la vot propunerea domnului lider Daniel Suciu, de a fi scoasă... (Domnul deputat Tudor-Vlad Benga solicită să ia cuvântul.) Mai doreşte cineva? Vă rog.

Tudor - Vlad Benga Domnule preşedinte, Şi nouă ni se pare de bun-simţ măcar să înţelegem de ce am ajuns aici, că suntem la "buza" Regulamentului, să ştim de ce o retrimitem.

Nicolae-Liviu Dragnea La care buză suntem, domnule Benga?! (Râsete.)

Tudor - Vlad Benga Suntem deja la momentul votului final!

Nicolae-Liviu Dragnea Şi, înainte să aprobăm ordinea de zi, putem supune votului astfel de propuneri. Deci nu suntem la buze. Supun votului propunerea domnului lider Daniel Suciu, de a fi scos de pe ordinea de zi, punctul 9. Cine este pentru? 230 de voturi pentru, 25 de voturi contra, 10 abţineri, un coleg nu votează. Propunerea a fost aprobată. Supun votului acum propunerea ca termenul pentru comisie să fie de două săptămâni. Cine este pentru? Vă mulţumesc. 235 de voturi pentru, două voturi contra, 30 de abţineri, doi colegi nu votează. Propunerea a fost adoptată. Vă rog, domnule Vîlceanu.

Dan Vîlceanu Mulţumesc, domnule preşedinte. Pe procedură, invoc art. 151 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, pentru a vă putea comunica, înainte de a trece la votul final şi la votarea inclusiv a moţiunii simple împotriva ministrului muncii, faptul că, în conformitate art. 8 din Legea răspunderii ministeriale, poate constitui infracţiune prezentarea de date inexacte Parlamentului României şi Preşedintelui României. Doamna ministru Olguţa Vasilescu a minţit plenul Camerei Deputaţilor şi, din punctul acesta de vedere, vă pun în vedere să nu fiţi părtaşi la o minciună pe care o puteţi regăsi foarte uşor, consultând paginile de socializare. Şi încă ceva. Să nu toleraţi şi să nu perpetuaţi prezenţa miniştrilor în plenul Camerei Deputaţilor, pentru a minţi Parlamentul României şi implicit poporul român, de la tribuna Parlamentului! Vă mulţumesc.

Nicolae-Liviu Dragnea Să înţeleg, dacă-mi permiteţi, că ne-aţi ameninţat să nu care cumva să votăm? Că ne-aţi spus că dacă vom vota, vom fi complici şi riscăm să primim o plângere penală şi voiam să lămuriţi lucrul acesta, pentru că mai mulţi colegi vor să afle.

Dan Vîlceanu Domnule preşedinte, Trebuie să recunosc că mai bine ca dumneavoastră nu se pricepe nimeni la chestiuni penale. (Aplauze. Rumoare.) Dar, dincolo de aceasta, n-am ameninţat pe nimeni, ci v-am pus în vedere faptul că poate constitui şi să nu toleraţi sau să perpetuaţi asemenea comportamente, de a minţi poporul român de la tribuna Camerei Deputaţilor. Mulţumesc.

Nicolae-Liviu Dragnea Eu înţeleg aceasta. Deci aţi reiterat faptul că ne ameninţaţi, cu scopul de a influenţa votul astăzi. Vă rog. Aveţi deja şi plângerea penală făcută?

Dan Vîlceanu Conform art. 8 - încă o dată - am invocat o lege. Din Legea răspunderii ministeriale - "Prezentarea de date inexacte Parlamentului României sau Preşedintelui României poate constitui infracţiune". Eu doar v-am spus ce prevede legea. Dumneavoastră, care vă pricepeţi mult mai bine decât mine la chestiuni penale, puteţi interpreta cum doriţi dumneavoastră lucrul acesta. Mulţumesc. Şi cu aceasta am terminat, nu mai intervin, indiferent de întrebările pe care le puneţi, pentru că nu am toată ziua să fac cursuri cu dumneavoastră. Mulţumesc. (Râsete. Aplauze.)

Nicolae-Liviu Dragnea Vă mulţumesc foarte mult, domnule profesor. Dacă pe procedură mai doreşte să ne dea cineva sfaturi sau ameninţări? Bun. Supun votului proiectul ordinii de zi, în condiţiile în care punctul 9 a fost eliminat. Cine este pentru? Cu 270 de voturi pentru, un vot contra, 4 abţineri şi un coleg care nu votează, proiectul ordinii de zi a fost aprobat.