21 februarie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru ratificarea Memorandumului de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Croaţia privind asigurarea reciprocă a sprijinului naţiunii gazdă, semnat la Bucureşti, la 12 septembrie 2017 (PL-x 3/2018). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 12. Proiectul de Lege pentru ratificarea Memorandumului de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Croaţia privind asigurarea reciprocă a sprijinului naţiunii gazdă, semnat... Domnule deputat, şi eu... ca... ... semnat... la Bucureşti, la 12 septembrie 2017. Nu-i vina mea... microfonul... Comisia pentru apărare, domnul Rodeanu.

Bogdan-Ionel Rodeanu Domnule preşedinte, În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a fost sesizată spre dezbatere pe fond, în procedură obişnuită, cu Proiectul de Lege pentru ratificarea Memorandumului de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Croaţia privind asigurarea reciprocă a sprijinului naţiunii gazdă, semnat la Bucureşti, 12 septembrie 2017. Obiectul de reglementare al acestui proiect prevede ratificarea Memorandumului de Înţelegere între cele două state, care va constitui temeiul juridic pentru facilitarea sprijinului logistic în cazul activităţii bilaterale româno-croate, în vederea optimizării utilizării facilităţilor de instruire din cele două state, precum şi planificarea sprijinului naţiunii gazdă... Consiliul Legislativ a avizat favorabil. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, de asemenea, Memorandumul. Proiectul în sine face parte din categoria legilor ordinare, iar Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată. La dezbaterile din cadrul comisiei a fost prezent, în calitate de invitat, în conformitate cu prevederile art. 54 şi 55 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, domnul Nicolae Nasta, secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul. În urma dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea acestui proiect de lege în forma prezentată. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dezbateri generale? Domnule Olteanu, sunteţi înscris la cuvânt, cumva? Da? Vă rog.

Daniel Olteanu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Ministerele Apărării - român şi croat - au nevoie de un cadru juridic adecvat care să le permită asigurarea unei reciprocităţi în ceea ce priveşte îndeplinirea de exerciţii şi operaţiuni în domeniul apărării. În acest sens, sprijinul naţiunii gazdă constituie o direcţie prioritară în domeniul logistic, atât pentru România, cât şi pentru partenerul croat, şi reprezintă un factor esenţial în orice scenariu operaţional sau exerciţiu militar. Grupul PNL este consecvent şi va susţine toate angajamentele din domeniul apărării, care revin României din statutul de ţară membră a NATO. Prin ratificarea acestui Memorandum considerăm că România va consolida relaţia cu Republica Croaţia, facilitând întărirea parteneriatului, în cadrul NATO, dintre cele două ţări membre. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Nu. Fără amendamente. Vot final. III. Reexaminări.