21 februarie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru realizarea "Capabilităţii de sprijin de foc indirect" aferentă programului de înzestrare "Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare" (PL-x 42/2018). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 6. Proiectul de Lege pentru realizarea "Capabilităţii de sprijin de foc indirect" aferentă programului de înzestrare "Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare"; procedură de urgenţă. Comisia pentru apărare? Domnul Rodeanu.

Bogdan-Ionel Rodeanu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, În conformitate cu prevederile art. 95 şi art. 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a fost sesizată spre dezbatere pe fond, în procedură de urgenţă, cu Proiectul de Lege pentru realizarea "Capabilităţii de sprijin de foc indirect" aferentă programului de înzestrare "Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare"; PL-x 42 din 20 februarie 2018. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, cu acordul individual al membrilor acestuia, a avizat acest proiect de lege, conform Hotărârii nr. 6 din 7 februarie 2018. De asemenea, Consiliul Legislativ, conform avizului cu nr. 103 din 15 februarie 2018, a avizat favorabil acest proiect de lege. Senatul a adoptat proiectul de lege, în procedură de urgenţă, în şedinţa din 19 februarie 2018. Acest proiect face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. La dezbaterea proiectului de lege au participat reprezentaţi ai Guvernului României, respectiv domnul ministru Mihai Fifor, şi alţi reprezentanţi ai ministerului. În urma dezbaterilor, în şedinţa din 20 februarie 2018, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea acestui proiect de lege, cu amendamentele de tehnică legislativă cuprinse în anexă. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Raeţchi, dezbateri generale.

Ovidiu Alexandru Raeţchi Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Este foarte interesant că, atunci când preşedintele României a propus, imediat după alegerile prezidenţiale, un Pact de 2% pentru apărare, am văzut foarte mulţi sceptici. În momentul de faţă, pactul este în execuţie, a fost adoptat nu numai de întreaga clasă politică românească, dar a devenit un model şi pentru partenerii din NATO. Am avut ceva emoţii, este adevărat, la sfârşitul anului trecut, în ceea ce priveşte realizarea cifrei de 2% pentru apărare. Colegii din Guvern au ratat la mustaţă acest obiectiv, probabil pe fondul instabilităţii politice de la Ministerul Apărării, dar am evitat să ridicăm subiectul acesta, pentru că vorbim totuşi despre o temă de interes naţional şi trebuie să stăm departe de politizarea ei. Pentru că ne dorim ca anul acesta să nu mai avem emoţii similare, am sprijinit în Comisiile pentru apărare, fără discuţie, acest proiect. Îl vom sprijini noi, cei de la PNL, şi la plen, şi recomandăm colegilor de la Ministerul Apărării să urmeze linia sugerată de preşedintele Iohannis, de şeful CSAT, pentru că până acum s-a dovedit una câştigătoare. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumim. Alte intervenţii la dezbateri generale? Nu sunt. La articole? Nu. Vot final. La punctul 7 nu avem raport.