19 februarie 2018 – Primirea de răspunsuri la interpelările adresate membrilor Guvernului.

Petru Gabriel Vlase Continuăm cu partea a doua a şedinţei, consacrată primirii răspunsurilor orale la interpelările adresate. Domnul Codreanu, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. Înţeleg că... Domnule Codreanu, sunteţi în sală? Aveţi mai multe. La prima? Sau doar asta? Înţeleg că la prima aţi primit răspuns, da? Bun. Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, domnul Toma Ilie, cu domnul secretar de stat Rîndunică. Este în sală? Aţi discutat? Mulţumesc. Ministerul Economiei, domnul Duruş, cu doamna Anca Chiser. E aici? Domnul Duruş este în sală? Nu este. Scris. Domnul Codreanu, din nou. Cu Ministerul Afacerilor Externe - "Eliberare paşaport diplomatic..."? Este rezolvată, da? Bun. Din nou, domnul Toma Ilie, cu domnul Mareş la... Aţi rezolvat? Bun. Doamna Prună Cristina, cu domnul Vişan, de la Ministerul Energiei, da? Este domnul Vişan? Vă rog, la microfon, la tribună.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Vă mulţumesc, domnule...

Petru Gabriel Vlase Vă rog, doamnă Cristina Prună, dacă aveţi...? Un minut pentru lămuriri suplimentare, vă rog.

Cristina-Mădălina Prună Vă mulţumesc frumos, domnule preşedinte de şedinţă. Vă mulţumesc, domnule secretar de stat pentru acest răspuns. În primul rând, aş vrea să vă întreb, dacă puteţi să-mi puneţi la dispoziţie acest plan, atât pentru perioada 2018-2024, cât şi pentru 2018-2030? Şi, în al doilea rând, văd că unul dintre puncte este decalarea termenelor de închidere şi de prelungire a funcţionării minelor Lonea şi Lupeni. A avut loc, în luna octombrie, un accident grav la mina Lupeni, care s-a soldat cu moartea a trei oameni. Eu am coborât în mină şi am văzut care sunt condiţiile din această mină, care necesită, de altfel, retehnologizări urgente. Şi aş vrea să vă întreb dacă faptul că am decalat aceste termene de închidere a minelor nu afectează în vreun fel securitatea muncii de acolo şi nu pune în pericol viaţa minerilor? Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnule ministru, un minut, lămuriri.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Codreanu. Următorul, cu Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Este în regulă? Nu. Atunci, Attila Gyorgy.

Petru Gabriel Vlase Domnul Şaramet.

Petru Gabriel Vlase Un minut.

Constantin Codreanu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Vreau să fac precizarea că interpelarea respectivă a fost adresată inclusiv doamnei Vasilica-Viorica Dăncilă, prim-ministrul României. Din păcate, nu avem un punct de vedere din partea secretarului general al Guvernului şi am văzut că ambele ministere, şi Ministerul Finanţelor Publice, şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, ne direcţionează spre secretariat, în acest sens. Aşteptăm cu viu interes răspuns şi din partea Guvernului. Până atunci m-aş mulţumi, să spun, cu un răspuns la a şaptea întrebare, cel puţin, atât din partea MFP, cât şi din partea MRP, dacă ei consideră că este normal ca, atât criteriile pentru minorităţile naţionale, cât şi pentru organizaţiile reprezentative ale românilor din afara graniţelor ţării, să aibă un numitor comun, mai ales că acest subiect a făcut parte din discuţia pe care am avut-o la finanţe, buget, la sfârşitul anului 2017, şi a fost unul dintre argumentele care a permis majorarea bugetului MRP pentru anul 2018. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Aveţi răspuns la ce v-a întrebat? (Vociferări.) Este altceva? Este altceva decât în interpelare? Punctul 6, pentru că asta am înţeles... cine? DRP. Un minut.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Neagu este? Nu. Celelalte sunt cu amânare. Mulţumesc. Declar şedinţa închisă. Şedinţa s-a încheiat la ora 18,36.