13 februarie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea art.230 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (PL-x 458/2016). ( rămas pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu 24. Proiectul de Lege pentru completarea art. 230 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii; PL-x 458/2016. Domnul preşedinte Buicu - prezentarea raportului.

Corneliu-Florin Buicu Vă mulţumesc. Am avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul negativ al Guvernului şi al Ministerului Sănătăţii, avizul favorabil al Comisiei juridice. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art. 230 alin. (2) care prevede dreptul pacienţilor de a beneficia de rambursarea ulterioară, în termen de 60 de zile, a cheltuielilor efectuate pentru investigaţiile din cadrul pachetului de servicii medicale de bază pentru specialităţile paraclinice. Le dezbateri a participat domnul secretar de stat Dan Dumitrescu. În urma dezbaterilor, Comisia pentru sănătate şi familie a hotărât, cu majoritate de voturi, respingerea proiectului de lege, din următoarele considerente: nu este posibilă rambursarea din FNUASS, deoarece furnizarea de servicii şi plata acestora este reglementată de contractele încheiate între casele de asigurări de sănătate şi furnizori; nu există prevederi referitoare la sursa de finanţare, condiţiile şi instituţia care rambursează cheltuielile. În raport cu conţinutul şi obiectul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. La dezbateri generale? Domnul deputat Ciuhodaru. Vă rog.

Tudor Ciuhodaru Multe din prevederile acestui proiect legislativ sunt înscrise în contractul-cadru, dar atrag încă o dată atenţia asupra acestor investigaţii paraclinice care ar trebui să fie, totuşi, decontate. Din punctul meu de vedere, asistenţa medicală ar trebui să fie gratuită pentru toţi cetăţenii României şi cred că o adaptare a noului Cod al sănătăţii ar trebui să rezolve această problemă, pentru că, în continuare, sunt suficiente probleme în ceea ce înseamnă deconturile asistenţei medicale, mai ales în investigaţia de înaltă performanţă. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mai sunt şi alţi colegi care doresc să intervină? Vă rog, da.

Levente Vass Permiteţi-mi, totuşi, să citesc din raport, care a fost semnat şi de mine, ca secretar al Comisiei pentru sănătate. "Nu este posibilă rambursarea din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, deoarece furnizarea de servicii şi plata acestora este reglementată de contractele încheiate între casele de asigurări de sănătate şi furnizorii de servicii medicale". Propunerea legislativă este una corectă. Cel care plăteşte în spitale, în 60 de zile, în principiu, ar trebui să primească banii înapoi. Ar trebui să existe o metodologie clară, acceptabilă şi care poate să fie aplicată de pacienţii care plătesc pentru servicii. Să ştiţi, dacă avem contracte separate pe furnizori, electricitate, apă şi aşa mai departe, atunci de ce să nu aibă cetăţeanul, românul, un contract separat, măcar formal, la care poate să se refere atunci şi cu casele de asigurări de sănătate, şi să ceară banii plătiţi în spitale pentru serviciile acordate sau pentru materialele cumpărate de dumnealui? E o propunere legislativă bună. Nu poate fi aplicată şi de aceea va fi respinsă astăzi. Dar, în principiu, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii ar trebui să-şi dea silinţa de a face contract separat cu fiecare cetăţean, cu fiecare asigurat, ca pe baza acelui contract să putem să cerem banii înapoi, bani care au fost plătiţi pentru serviciile medicale, pentru materiale sanitare şi pentru medicamente care nu pot fi furnizate de sistem. Poate unii dintre noi nu o să ceară, dar cel care e necăjit şi n-are bani, are nevoie de această rambursare. În principiu, o să votăm împotrivă, dar cu menţiunea şi cu cererea către Ministerul Sănătăţii să elaboreze posibilitatea unui contract separat, pe cetăţean, cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Alte intervenţii dacă mai sunt? Nu. Iniţiativa merge la votul final. Este 11,30. Încheiem aici prima parte a şedinţei. Votul final la ora 12,00. Vă mulţumesc.