13 februarie 2018 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru completarea art.5 din Legea nr.70 din 2 aprilie 2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată (Pl-x 291/2016). ( rămasă pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 16. Propunerea legislativă pentru completarea art. 5 din Legea nr. 70 din 2 aprilie 2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată. Comisiile? Domnul Varga?

Vasile Varga Mulţumesc, domnule preşedinte. Cele două comisii au fost sesizate, spre dezbatere în fond, cu această propunere legislativă. Senatul, în calitate de primă Cameră, a respins propunerea legislativă. La întocmirea raportului s-au avut în vedere avizul negativ al Comisiei pentru industrii şi servicii şi un punct de vedere negativ al Guvernului, rămânând un aviz favorabil, al Consiliului Legislativ. Propunerea legislativă supusă dezbaterii are ca obiect de reglementare completarea art. 5 din Legea nr. 70/2015, în sensul instituirii unei noi excepţii de la aplicarea plafoanelor limită prevăzute de acest act normativ, respectiv transferul sumelor în valută cu titlul "cash to master" pentru alimentarea casei bordului. Casa bordului reprezintă acel instrument constituit prin transferuri bancare ale armatorilor sau ale operatorilor prin conturile agenţilor, care se declară organului vamal la sosirea şi la plecarea navelor din port şi care este gestionat de comandantul navei sau de un ofiţer intendent pentru achitarea în numerar a unor cheltuieli restrânse. În urma examinării Propunerii legislative pentru completarea acestui art. 5 din Legea nr. 70 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 193/2002, cele două comisii au hotărât, în unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor respingerea acesteia, deoarece, conform alin. (1) al art. 1 din Legea nr. 70/2015, "Operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar, definite potrivit legii".

Petru Gabriel Vlase Vă mulţumim, domnule preşedinte. Dezbateri? Nu sunt dezbateri. Vot final.