6 februarie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene (PL-x 378/2017). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 20. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene; PL-x 378/2017. Guvernul? Vă rog.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Raport comun, Comisia pentru agricultură şi Comisia pentru învăţământ. Doamnă preşedinte Gavrilă, vă rog să prezentaţi raportul.

Camelia Gavrilă Mulţumesc, domnule preşedinte. Raportul comun al celor două comisii, referitor la PL-x 378. Este vorba de Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene. Proiectul are ca obiect de reglementare aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, din perspectiva stabilirii unor măsuri menite să permită aplicarea reglementărilor incidente ale Uniunii Europene, corelativ obiectivelor politicii europene în domeniu. Proiectul asigură aplicarea eficientă a măsurilor coerente în ceea ce priveşte acordarea de ajutoare din partea Uniunii Europene pentru furnizarea şi distribuţia de fructe şi legume proaspete, fructe şi legume prelucrate destinate copiilor din cadrul Programului de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Proiectul a fost adoptat în Senat, în calitate de primă Cameră, în octombrie 2017. Cele două comisii au dezbătut separat proiectul respectiv. Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, cu unanimitate de voturi, a întocmit raport de adoptare a proiectului de lege. Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a dezbătut proiectul de lege şi, de asemenea, cu unanimitatea voturilor celor prezenţi, a susţinut raportul de adoptare a proiectului de lege, cu amendamentele admise. Deci, în urma finalizării dezbaterilor, membrii celor două comisii menţionate au hotărât să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege, cu amendamentele admise, din anexa care face parte integrantă din prezentul raport.

Florin Iordache Da.

Camelia Gavrilă Dincolo de raportul pe care l-am prezentat, este de subliniat importanţa consumului de fructe şi legume proaspete, care diversifică măsurile de protecţie socială şi de susţinere educaţională a elevilor. Şi este important că există şi componenta educaţională, în contextul acestui proiect, pentru că atunci când vorbim de nutriţie, de diferite boli, de chestiuni care ţin de o alimentaţie nesănătoasă, aşa cum se formează obişnuinţele în anii de şcoală, aceste lucruri pot fi utile adultului de mai târziu. Deci este foarte important şi vă rugăm să susţineţi acest proiect. Mulţumim.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dezbateri generale? Grupul PSD, Ciuhodaru Tudor. Vă rog.

Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, domnule preşedinte. Parlamentul va adopta azi un program fundamental pentru toţi copiii României. Vorbim, în primul rând, de ceea ce înseamnă alimentaţie, de Programul pentru şcolile din România, şi tindem deja către acel pachet unic alimentar în care să fie incluse, pe lângă laptele şi cornul, fructele şi legumele proaspete, masa caldă şi eventual un sandvici. Dar pe lângă acest lucru mai sunt trei lucruri extrem de importante. Vorbesc de partea de educaţie - educaţie alimentară, educaţie pentru sănătate; vorbesc de partea de prevenţie - pentru că pe termen lung, un stil de viaţă sănătos va preveni apariţia diabetului, a hipertensiunii şi a altor boli legate de alimentaţie; şi nu în ultimul rând, ne referim la consumul de produse autohtone - pentru că în acest tip de program sunt incluse produse sănătoase, care nu sunt prelucrate şi care asigură o alimentaţie corespunzătoare tuturor copiilor. Vă cer tuturor să votaţi acest proiect de lege. Şi sper ca şi atunci când Legea educaţiei pentru sănătate va ajunge în Parlament, pe care am iniţiat-o împreună cu mai mulţi colegi, să o votaţi. Vă mulţumesc. Şi cred că de astăzi...

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Tudor Ciuhodaru ... viaţa copiilor din România poate fi mai bună.

Florin Iordache Grupul PNL, domnul Romanescu.

Cristinel Romanescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Deputaţii PNL vor vota pentru adoptarea acestui Proiect de Lege care aprobă participarea României în Programul pentru şcoli al Uniunii Europene. Programul încurajează consumul de fructe şi legume în şcoli, respectiv distribuirea laptelui în şcoli. PNL susţine şi diversificarea alimentaţiei elevilor în şcoli, prin acordarea unei mese la şcoală sau a unui pachet alimentar, după caz. Aceste programe, pe lângă Programul afterschool, contribuie la reducerea abandonului şcolar şi considerăm că este esenţial să le adoptăm, pentru că avem încă un procent nepermis de mare al abandonului, de peste 18%. Din aceste motive, Grupul PNL va vota pentru adoptare.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Zisopol, Grupul minorităţilor naţionale.

Dragoş Gabriel Zisopol Vă mulţumesc. Stimate domnule preşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Stimaţi invitaţi, Componentele Programului pentru şcoli al Uniunii Europene reprezintă esenţa proiectului de lege la care ne-am referit astăzi - este vorba de PL-x 378/2017. Mă refer, în primul rând, la distribuirea de fructe şi/sau legume proaspete, lapte natural şi/sau lactate fără adaos de lapte praf, dar în special la cea de-a doua măsură, un lucru foarte important, din punctul meu de vedere - măsurile educative care însoţesc distribuţia produselor anterior amintite. Vă mărturisesc că începând cu anul 2002, atunci când a fost lansat proiectul "Laptele şi cornul", am participat la nenumărate dispute pot chiar să le numesc, în cadrul Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, am discutat chiar şi în instituţiile de învăţământ din toată ţara despre aceste proiecte şi se pare că nu am reuşit să găsim o soluţie. Iată de ce consider că se impune unificarea actualelor programe de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli, respectiv, de distribuire a laptelui în şcoli, sub aceleaşi reguli şi principii de implementare instituite de regulamentele Uniunii Europene, în vederea abordării unitare a unui cadru juridic şi financiar comun pentru îndeplinirea obiectivelor specifice urmărite de Politica Agricolă Comună. În acest context, membrii Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale vor vota în favoarea proiectului de lege aflat în dezbatere. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Simionca, Grupul PMP.

Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Grupul Partidului Mişcarea Populară va susţine acest proiect legislativ. Foarte important, să ne amintim că avem producţie internă pomicolă, putem... şi să încercăm, toţi cei care aduc aceste produse în şcoli, să le aducă totuşi din producţie internă. Cumva noi trebuie să ne protejăm producţia noastră. Şi atunci fac un apel către cei care furnizează toate aceste produse, să le ia, să le cumpere din producţia internă; şi laptele, şi merele. Plus că am mai văzut acolo un alineat, s-au introdus bananele, e un lucru bun, sunt o sursă bună de proteine. Dar noi în România nu prea producem banane; cred că ar trebui să rămânem la măr. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi Grupul USR, doamna deputat Iurişniţi Cristina.

Cristina-Ionela Iurişniţi Mulţumesc, domnule preşedinte. Într-adevăr, această armonizare a politicilor educaţionale europene în ceea ce înseamnă educaţia naţională este bine-venită. Grupul parlamentar al USR susţine această iniţiativă legislativă, cu câteva amendamente. Implementarea trebuia să înceapă în 2017. Suntem în 2018, dragi colegi. Deci acest program este prevăzut pentru 2017-2023. E de lăudat intenţia de a implementa acest program de încurajare a consumului de lapte natural, dar mai ales de legume şi fructe proaspete în şcoli, însoţită obligatoriu de programe educaţionale. Copiii trebuie să fie învăţaţi să înţeleagă ce înseamnă un stil de viaţă sănătos, ce înseamnă educaţie nutriţională, încă de la cele mai mici vârste, şi asta înseamnă educaţie pentru sănătate. Şi profit de acest prilej pentru a vă aminti că există în curricula şcolară opţionalul care este lăsat la voia întâmplării de ani buni de zile şi care nu ajunge în şcoli, şcoala nu îşi asumă măcar o dată la patru ani acest opţional - educaţia pentru sănătate în şcoli. Ne dorim copii sănătoşi şi bine informaţi. Ei, iată că Uniunea Europeană ne obligă de această dată. Noi deja suntem în întârziere cu un an în implementarea acestui proiect şi în armonizarea legislaţiei şi a politicilor europene. Degeaba s-a semnat Planul multianual integrat pentru promovarea educaţiei pentru sănătate în şcoli, degeaba există Strategia 2014-2020. Se pare că sunt doar pe hârtie, nişte planuri frumos desenate, şi nimic nu se întâmplă în realitate. Mulţumesc. Să sperăm că totuşi vom ajunge acolo unde trebuie să fim. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Începem dezbaterea pe articole. La titlul legii. Dacă sunt intervenţii? Nu. Articolul unic? Nu. 3? 4? 5 marginal? Nu. 6? 7? 8 marginal? Mulţumesc. Rămâne la votul final. Caracter ordinar.