21 decembrie 2017 – Supunerea la votul final:

Petru Gabriel Vlase E în regulă. Începem. Proiecte de hotărâri ale Camerei Deputaţilor. 1. Proiectul de Hotărâre privind modificarea anexei la Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 125/2016 pentru aprobarea componenţei nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor. Vă rog să votaţi. 237 de voturi pentru, 3 voturi împotrivă, o abţinere. Adoptat. Legi ordinare. Adoptări. 2. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/2016 pentru prorogarea unor termene prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2015 privind stabilirea unor măsuri necesare pentru asigurarea tranziţiei de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia la nivel naţional. Comisiile - pentru tehnologia informaţie şi pentru cultură - propun adoptarea. Vă rog să votaţi. 250 de voturi pentru, un vot împotrivă, un coleg care nu optează. Adoptat. 3. Proiectul de Lege privind anularea unor obligaţii fiscale. Comisia pentru buget propune adoptarea. Vă rog, vot. 249 de voturi pentru, un vot împotrivă, 3 abţineri, un coleg care nu optează. Adoptat. 4. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 10/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 62/2011 privind stabilirea cadrului financiar general pentru utilizarea contribuţiei financiare elveţiene nerambursabile acordate României prin intermediul Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, precum şi a contribuţiei naţionale aferente acestei asistenţe. Comisia pentru buget propune adoptarea. Vă rog, vot. În unanimitate, adoptat. 5. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 22/2007 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale de Prognoză. Comisia pentru politică economică propune adoptarea. Vă rog, vot. 175 de voturi pentru, 78 de voturi împotrivă, 8 abţineri. Adoptat. 6. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 24/2017 privind formarea iniţială a ofiţerilor în activitate din Ministerul Apărării Naţionale în instituţii de învăţământ superior militar din străinătate. Comisia pentru apărare propune adoptarea. Vă rog, vot. 263 de voturi pentru, un coleg care nu optează. Adoptat. Pe 7 l-am trimis la comisie. 8. Proiectul de Lege pentru completarea art. 30 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Comisia pentru buget propune adoptarea. Vă rog, vot. 263 de voturi pentru, o abţinere. Adoptat. 9. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 29/2017 pentru înfiinţarea Centrului Naţional de Management al Apei Grele. Comisia pentru industrii propune adoptarea. Vă rog, vot. 263 de voturi pentru, două voturi împotrivă, o abţinere. Adoptat. Domnule Popescu, v-am văzut. Vă rog.

Virgil-Daniel Popescu Domnule preşedinte, Dragi colegi, Astăzi, prin adoptarea acestei ordonanţe, practic, în mod oficial, Parlamentul aprobă înfiinţarea Centrului de Management al Apei Grele de la Drobeta-Turnu Severin, o entitate pentru care noi, severinenii, ne-am bătut de la începutul anului, inclusiv de la bugetul anului 2017. Este adevărat că în această ordonanţă, dacă vă uitaţi, scria că Guvernul, în termen de 30 de zile, deci din august până în septembrie, trebuia să elaboreze o hotărâre de Guvern pentru finanţarea acesteia, hotărâre de Guvern care a venit acum o săptămână. Dar mai bine mai târziu decât niciodată. PNL a votat şi va susţine acest lucru. Mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Vă mulţumesc. 10. Proiectul de Lege privind promovarea transportului ecologic. Comisiile pentru administraţie, pentru mediu şi pentru transporturi propun adoptarea. Vă rog, vot. 217 voturi pentru, un vot împotrivă, 45 de abţineri. Adoptat. 11. Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Comisia pentru administraţie propune adoptarea. Vă rog, vot. 263 de voturi pentru, un vot împotrivă, trei abţineri, un coleg care nu optează. Adoptat. Proiectul de Lege... (Domnul deputat Ionuţ Simionca solicită să ia cuvântul.) Domnul Simionca. 263 de voturi pentru, un vot împotrivă, trei abţineri, un coleg care nu optează. Adoptat. Proiectul de Lege... (Domnul deputat Ionuţ Simionca solicită să ia cuvântul.) Domnul Simionca.

Ionuţ Simionca Stimaţi colegi, Vreau să vă mulţumesc. E primul meu proiect legislativ care ... anul trecut, în această zi, am depus un jurământ pentru ţară şi să ştiţi că sunt mândru de dumneavoastră că aţi votat responsabil. Vreau să vă mulţumesc tuturor celor care aţi susţinut proiectul şi tuturor celor care l-aţi votat. E un lucru important. Acest proiect pe care presa l-a numit şi "Legea Colectiv" va salva vieţi omeneşti. Vă mulţumesc şi - încă o dată - sărbători fericite! Doamne ajută! (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Domnul Suciu.

Vasile-Daniel Suciu Mulţumesc mult, domnule preşedinte de şedinţă. Să ştiţi că, în februarie, un deputat la primul mandat, din opoziţie, ne-a solicitat ajutorul pentru acest proiect legislativ, şi împreună cu doamna deputat Doina Pană am semnat iniţiativa colegului nostru, din Bistriţa. Să ştiţi că sunt foarte bucuros că astăzi, aproape în unanimitate, se demonstrează că, în afară de încrâncenarea care are loc aici la tribuna Parlamentului, găsim resurse de înţelepciune să votăm un proiect din opoziţie, susţinut de putere, şi sunt mândru că din Bistriţa a plecat acest proiect. Felicitări Ionuţ, felicitări tuturor! Sărbători fericite! (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Continuăm. 12. Proiectul de Lege pentru modificarea art. 28 alin. (3) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat şi a art. 90 alin. (3) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative. Comisia pentru muncă propune adoptarea. Vă rog să votaţi. 267 de voturi pentru, 2 colegi care nu optează. Adoptat. 13. Propunerea legislativă pentru modificarea art. 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor. Comisia pentru administraţie propune adoptarea. Vă rog, vot. 179 de voturi pentru, 76 de voturi împotrivă, 13 abţineri. Adoptată. Domnul Roman.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor colegi, Grupul Partidului Naţional Liberal a votat împotriva acestui proiect de lege pentru că, practic, din ce era până acum, operatorii de pe zona de distribuţie stat în stat, prin acest proiect, practic, îi facem şi mai puternici, le dăm posibilitatea, discriminându-i pe ceilalţi competitori, să prelungim termenul de petiţii şi practic acoperim prin această lege posibilitatea ca cei care intervin în domeniul gazelor şi în domeniul energiei să fie sancţionaţi conform legii. Poate atunci când o să avem, fiecare, probleme de întreruperi ale furnizării gazelor şi electricităţii şi sesizăm acest lucru, o să ne amintim că i-am făcut pe aceşti distribuitori, care beneficiază de resurse financiare importante, practic i-am făcut din nou stat în stat. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Capitolul III. Legi organice. Adoptări. Punctul 14. Propunerea legislativă pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Comisia pentru învăţământ propune adoptarea. Vă rog, vot. 172 de voturi pentru, 69 de voturi împotrivă, 8 abţineri, 3 colegi care nu optează. Adoptată. Domnul Paşcan, explicarea votului.

Emil-Marius Paşcan Vă mulţumesc pentru că aţi retransformat Târgu Mureş într-un poligon de tragere pentru discriminarea etnică, pentru segregarea etnică. Vă mulţumesc celor care aşa sunteţi mândri că sunteţi români şi aşa credeţi şi aveţi încredere în România viitoare. Iată, aşa s-a vândut România, pas cu pas, resurse, terenuri, imobile, interese naţionale, şi acest lucru continuaţi să-l giraţi. Nu pot să vă spun decât că este o lege - dacă va deveni lege - cu un vădit caracter neconstituţional, pe care Partidul Mişcarea Populară o va ataca la Curtea Constituţională. Domnule Dragnea, dumneavoastră vă spun ce le-a spus revoluţionarilor la 1848, cei care luptau să închege naţiunea română, ce le-a spus Simion Bărnuţiu: "Ţineţi toţi cu poporul, ca să nu rătăciţi!". (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Domnul Roman.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor colegi, Grupul PNL a votat împotriva acestui proiect de lege, din mai multe considerente. Primul este că nu putem accepta ca pentru un liceu din România să încălcăm legea, şi dacă până acum toate liceele se înfiinţau prin ordin al ministrului, de această dată să îl înfiinţăm prin lege. Dacă spuneam ieri că s-a deschis o cutie a Pandorei, probabil că de acum înainte pentru orice liceu din România va trebui să dăm o lege. Partidul Naţional Liberal susţine dreptul la învăţământ al tuturor copiilor, indiferent din ce parte vin. Problema este că nu putem să generăm nişte situaţii conflictuale, şi rugămintea pe care v-o readresez este ca, atunci când ajungeţi în Harghita şi Covasna, să-i întrebaţi pe românii din aceste judeţe cum trăiesc sub administrarea unor lideri ai UDMR, nu ai tuturor. În altă ordine de idei, stimaţi colegi, nu am votat acest proiect de lege pentru că raportul în baza căreia s-a dat votul în plen a fost adoptat cu încălcarea Regulamentului, în afara calendarului stabilit de Biroul permanent. Am solicitat de mai multe ori interogarea stenogramelor, pentru aflarea adevărului, dar, din păcate, constat că nu se doreşte. Eu cred în maturitatea PSD-ului. Cred că aţi dorit să faceţi un cadou de sărbători colegilor de la UDMR pentru votarea bugetului, însă, la experienţa dumneavoastră, cred că acest lucru se va opri aici, iar colegii care speră că la Senat vor primi mai mult, cred că se înşeală. Şi pentru asta vă mulţumesc anticipat. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Doamna Cosma.

Lavinia-Corina Cosma Am spus şi la dezbateri generale faptul că de 27 de ani la Târgu Mureş se votează etnic. La Târgu Mureş sunt lideri români şi maghiari care speculează votul etnic într-un fel josnic, înjositor pentru noi, ca popor român. Noi, cei de la USR, am decis să votăm pentru, menţionând faptul că nu facem parte din nicio alianţă cu nimeni, din nicio înţelegere cu nimeni şi, chiar dacă există această înţelegere între PSD şi UDMR, nu facem parte din acest târg al lor. (Gălăgie.) Am votat astăzi pentru copii, am votat astăzi pentru copii... (Gălăgie.)

Petru Gabriel Vlase Vă rog!

Lavinia-Corina Cosma ... pentru că în 2017 trebuie să fim politicieni responsabili şi să încheiem această poveste care este prezentată, inclusiv în media, într-un mod manipulator. Am votat astăzi pentru ca aceşti copii să aibă dreptul la educaţie. Am votat astăzi pentru ca aceşti copii să nu mai fie la mijloc, între jocuri politice. Nu am votat astăzi, în schimb, nici ca maghiarii să plece cu Ardealul în spate, şi nici ca la Târgu Mureş să nu poţi să ceri pâine în limba română, după cum se speculează. Am votat astăzi echilibrat, responsabil şi este foarte important de înţeles că în 2017 acest mesaj manipulator între maghiari şi români trebuie să înceteze. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Csoma Botond.

Botond Csoma Stimaţi colegi, Doresc să le mulţumesc celor care au sprijinit această lege, celor care au abordat raţional şi cu bun-simţ această problemă a şcolii confesionale de la Târgu Mureş şi şi-au dat seama că prin această lege nu sunt umiliţi românii din Transilvania. Nu cred că putem afirma în mod raţional că prin înfiinţarea unui liceu teologic romano-catolic la Târgu Mureş ar fi umiliţi românii din Transilvania. Vă mulţumesc încă o dată pentru acest vot şi ţin să precizez că copiii români de la Liceul "Unirea" vor rămâne în corpul de clădire, care este tot în proprietatea bisericii, au un contract pe 20 de ani în acest sens. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Şi domnul Bacalbaşa.

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa S-a vorbit aici despre cadouri. Mie mi s-a adus în câteva rânduri acuzaţia că aş fi naţionalist. Naţionalist nu sunt, sunt patriot. Numai că a legifera este un lucru de mare responsabilitate şi nu se face nici emoţional, nici global, la grămadă. Deci noi nu suntem aici ca să declanşăm răfuieli globale şi războaie civile. S-a votat într-un domeniu strict punctual, pe baza bunului-simţ şi a unei dreptăţi elementare. În numele aceleiaşi dreptăţi elementare, şi punctual va trebui să abordăm dacă sunt - şi eu cred că sunt - problemele din Harghita şi Covasna şi să le rezolvăm. Dar a face răfuieli globale, este o greşeală fundamentală şi vă felicit că nu aţi căzut în ea. La mulţi ani!

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Închidem şedinţa. Birou permanent la Cameră, acum. Şedinţa s-a încheiat la ora 12,55.