21 decembrie 2017 – Aprobarea modificării ordinii de zi.

Raluca Turcan Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Vă fac o propunere de procedură, ca punctul 2 să nu figureze astăzi pe ordinea de zi, din mai multe motive procedurale. Şi o să vă rog să supuneţi votului. Proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea Hotărârii Camerei Deputaţilor nr. 23/2013 a fost pus pe ordinea de zi în baza unui Memorandum intern, prezentat de Secretariatul General, şi care nu are expunere de motive şi, de asemenea, încalcă Regulamentul, prin faptul că nu este asumat de entităţi care au drept de iniţiativă a unei hotărâri parlamentare. Pentru clarificarea tuturor colegilor care nu au văzut ordinea de zi, este un Memorandum intern, prin care funcţiile de conducere din serviciile Camerei Deputaţilor, care se regăsesc în statul de funcţii prevăzut în anexa funcţiilor publice, devin, deci funcţiile de conducere devin funcţii de conducere corespunzătoare pentru funcţionari parlamentari. Cu alte cuvinte, persoane care au fost angajate în Camera Deputaţilor - nu se ştie dacă pe perioadă determinată sau nedeterminată, pentru că nu există o expunere de motive, nu există nicio evidenţă a acestor persoane - devin funcţionari parlamentari, cu un statut pe care foarte mulţi angajaţi ai Camerei Deputaţilor l-au obţinut în urma unor concursuri şi parcurgând anumite etape de evoluţie în carieră. Cu alte cuvinte, prin acest Memorandum, din pixul cuiva, nişte oameni - posibil foarte mulţi competenţi, dar nu ştim exact care sunt - devin, cu acelaşi rang de conducere în Camera Deputaţilor, ca şi colegi de-ai lor care au parcurs toate etapele şi toate examenele pentru funcţiile publice parlamentare. Ca atare, o să vă rog să reflectaţi cu maximă atenţie şi să nu acţionăm astăzi printr-o încălcare a Regulamentului, printr-o forţare, nu se ştie cu ce scop, printr-o discriminare între angajaţi ai Camerei Deputaţilor - mulţi dintre ei cu aceeaşi pregătire, cu aceeaşi vechime - şi să amânăm acest punct al ordinii de zi, să ne fie prezentat de către cine vrea să şi-l asume, pentru că trebuie să fie asumat în mod regulamentar, şi să ştim şi noi care sunt aceste persoane vizate de hotărârea Parlamentului. O să vă rog frumos să supuneţi votului şi să reflectaţi bine dacă în ziua în care comemorăm 28 de ani de la Revoluţia Română, în ziua în care, astăzi, vom avea o şedinţă solemnă, merită să încălcaţi şi să forţaţi din nou Regulamentul, să treceţi peste orice procedură, să faceţi nişte discriminări între nişte oameni care nu au nicio vină. Vă spun, posibil, foarte mulţi dintre ei au fost angajaţi pentru că sunt competenţi. Dar ce vină au ceilalţi, care sunt la fel de competenţi, ca ei să nu aibă acelaşi statut? Nu merită să faceţi lucrurile acestea, în această zi. În timpul perioadei care se va scurge de acum înainte, vom putea analiza şi aceşti oameni, mulţi dintre ei pe bune, să ajungă să deţină funcţii parlamentare. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Care era propunerea, doamnă?

Raluca Turcan Scoaterea punctului 2, de pe ordinea de zi. Cu încălcarea procedurilor de lipsă de iniţiativă parlamentară şi, de asemenea, lipsa expunerii de motive.

Petru Gabriel Vlase Eu ştiu că Biroul permanent a aprobat introducerea pe ordinea de zi, dar mă rog... Vă rog să vă pregătiţi cartelele! Vot.

Petru Gabriel Vlase Continuăm. Propunerea... Staţi un pic, că am... Dar nu înţeleg... dacă vorbiţi toţi cu mine! Veniţi... liderul până aici. Nu înţeleg ce vreţi. Domnule Roman aţi cerut cuvântul. Vă rog.

Victor Paul Dobre Domnule preşedinte, Vă rog să anunţaţi rezultatul votului şi faptul că s-a scos de pe ordinea de zi, nu?

Petru Gabriel Vlase Da, mă scuzaţi! Dar aţi început să strigaţi la mine şi nu înţelegeam ce am făcut. Puteţi să-mi arătaţi încă o dată? (Se adresează staffului tehnic.) 52 de voturi pentru, 49 de voturi împotrivă, două abţineri. Propunerea a fost aprobată. Domnul Roman. Microfonul, la tribună!

Florin-Claudiu Roman Bună dimineaţa, stimaţi colegi! Vă mulţumesc că mi-aţi dat cuvântul. M-aş aştepta să avem şi un live. Din păcate, la ora aceasta, este prea devreme. (Vociferări.) Stimaţi colegi, daţi-mi voie! Am o rugăminte la dumneavoastră, domnule preşedinte, pe procedură. Punctul 3 de pe ordinea de zi nu-l putem discuta. Aşa cum v-am spus şi ieri, s-a dat un raport de adoptare ilegal, după ora 12,30, când Biroul permanent al Camerei Deputaţilor stabilise ora de vot final. Prin urmare, vă rog foarte mult să consultaţi stenogramele de şedinţă şi să dispuneţi scoaterea de pe ordinea de zi a acestui proiect.

Petru Gabriel Vlase Domnule deputat, Eu nu am încă raportul la acest punct, aşa că nu am cum să îl pun în discuţie. (Vociferări.) Nu am niciun raport, deci nu intră în discuţie! Doamna Lungu Tudoriţa? Din greşeală... Vă rog.

Raluca Turcan Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Invoc art. 53 alin. (1): "Şedinţele comisiilor parlamentare pot avea loc în acelaşi timp cu cele ale plenului Camerei Deputaţilor, pe baza aprobării date..." O să vă rog să fiţi atenţi, pentru că este foarte important! Domnule deputat Ödön... Aş vrea să fiţi atenţi, pentru că acest subiect este unul foarte controversat, cu multe interese, unele dintre ele sunt suspicionate de a sta la baza votului pe Legile justiţiei. Şi atunci vreau să înţelegeţi că Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal este interesat ca un proiect controversat să fie dezbătut în mod regulamentar şi să nu planeze nicio suspiciune cu privire la democraţia în care a fost dat votul pe el. Aşadar, conform art. 53 alin. (1), şedinţele comisiilor parlamentare nu pot avea loc concomitent cu plenul decât dacă există o decizie a Biroului permanent în acest sens. Din nefericire, ieri, la ora 11,30, a avut loc şedinţa Comisiei pentru învăţământ, unde s-a discutat acest proiect privind înfiinţarea Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureş. La ora... cred că 14,30 sau 15,00 a avut loc şedinţa Biroului permanent, unde a venit solicitarea să se aprobe Comisiei pentru învăţământ să lucreze în paralel cu plenul, adică post factum , după ce această comisie s-a întrunit şi a dat un vot, un vot cu multe tensiuni foarte controversate. Dar, mă rog, a fost un vot, şi suveranitatea votului primează. Aşadar, vă solicităm să retrimiteţi acest proiect de lege comisiei, să faceţi un Birou permanent în care să se aprobe comisiei să lucreze în paralel cu plenul, să purtăm dezbateri şi, ulterior, dacă doriţi, să-l supunem votului în plenul Parlamentului. Dar, până atunci, vă supun votului prima propunere de procedură, şi anume să mutaţi acest punct, de pe punctul 3 la punctul 30, ca să nu existe această presiune de a da un vot cât se poate de repede.

Petru Gabriel Vlase Doamnă Turcan, mi-aţi cerut şi retrimitere, şi mutare... Hotărâţi-vă, că nu pot să fac 10 voturi pe acelaşi subiect. Doamnă Turcan, mi-aţi cerut şi retrimitere, şi mutare... Faceţi o cerere, să ştiu ce supun votului acestor oameni!

Raluca Turcan Prima este mutarea la punctul 30.

Petru Gabriel Vlase Vă rog, vot. Respins. Vă informez că raportul este gata, semnat, îl aşteptăm de la redactare, şi când va veni, vom face dezbaterea pe punctul... Deci nu îl fac acum.

Raluca Turcan Tocmai dumneavoastră aţi menţionat, domnule preşedinte de şedinţă, că raportul este gata. Care raport? Un raport al unei comisii care s-a întrunit neregulamentar. Deci, domnule preşedinte, este nefiresc ca în plenul Camerei Deputaţilor să vină un raport al unei comisii care nu avea dreptul să se întrunească. Este ca şi cum un grup de parlamentari se duce într-o sală şi convoacă o şedinţă şi fac un raport. Creaţi un precedent înfiorător, şi anume că oricine vrea, un preşedinte de şedinţă poate să-şi strângă parlamentarii şi elaborează rapoarte pe proiecte de lege. Deci, în felul acesta, domnule preşedinte, vă rog foarte mult să intrăm în Regulament, convocaţi Birou permanent, aprobăm funcţionarea în paralel cu plenul a Comisiei pentru învăţământ, se strânge Comisia pentru învăţământ, votează acolo, după care vine raportul în plen.

Petru Gabriel Vlase Aţi spus că mai aveţi o propunere. Până acum nu aţi făcut nimic.

Raluca Turcan Eu credeam că s-a înţeles. Vă cer să intrăm în Regulament, şi anume să întoarceţi acest proiect la comisie...

Petru Gabriel Vlase Deci cereţi retrimiterea!

Raluca Turcan Comisia... exact... să se întrunească în mod regulamentar, să existe o decizie a Biroului permanent, pentru ca această comisie să funcţioneze astăzi. Deci procedura este - Birou permanent, comisie, vot, raport, plen. Asta este, dacă vreţi să fiţi regulamentari.

Petru Gabriel Vlase Cerere de retrimitere. Vă rog, vot. 44 de voturi pentru, 82 de voturi împotrivă, 4 abţineri. Respinsă. Sub rezerva primirii raportului, voi reveni la proiect. La punctul 4, la fel. La punctul 5, la fel.