20 decembrie 2017 – Supunerea la votul final:

Petru Gabriel Vlase Începem şedinţa de vot final. Vă rog să vă pregătiţi cartelele! Vom face un vot de control. Vă rog, vot. Mulţumesc. Suntem în cvorum. Începem. Capitolul I. Legi ordinare. Adoptări. 1. Proiectul de Lege pentru modificarea art.1 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Comisia pentru industrii, Comisia economică şi Comisia juridică propun adoptarea. Vă rog, vot. 158 de voturi pentru, 71 de voturi împotrivă, 4 abţineri. Adoptat. Explicarea votului. Domnul Popescu.

Pavel Popescu Domnule preşedinte, Dragi colegi, PNL a votat împotriva acestui măcel al Ordonanţei nr. 109. Practic, aseară târziu, la ora 17,00, comisiile reunite - Comisia pentru industrii, Comisia pentru politică economică şi Comisia juridică - au aprobat, practic, să excepteze toate companiile mari de la ordonanţa corporativă. Practic, PSD, trebuie să recunoaştem, oficial, aseară, în comisiile acestea, a spus că doreşte să-şi asume politic conducerea acestor companii. Asta aţi dorit, domnilor, să politizaţi întreaga economie naţională! De aceea, am votat împotrivă. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Cristina Prună.

Cristina-Mădălina Prună Stimaţi colegi, Aţi profitat de haosul pe care l-aţi creat zilele acestea cu dezbaterile pe legile justiţiei pentru a excepta zeci, poate sute de companii de la principiile ordonanţei corporative. De fapt, ceea ce aţi votat dumneavoastră astăzi este să creaţi noi locuri de muncă pentru oamenii dumneavoastră de partid, care să căpuşeze în continuare aceste companii de stat. Ar trebui să vă fie ruşine pentru ceea ce aţi votat şi pentru faptul că subjugaţi economia ţării, pe lângă justiţie.

Petru Gabriel Vlase Domnul Nistor.

Laurenţiu Nistor Domnilor colegi, Este trist că acum, în prag de sărbători, unii vin să spună în faţa Parlamentului "Să ne fie ruşine!". Consider că aceasta este educaţia pe care au primit-o de acasă. Încă unul mai comentează: "Să vă fie!". Nouă nu are pentru ce să ne fie ruşine, pentru că facem legi, iar dumneavoastră sunteţi cei care căpuşaţi banii pe care îi primiţi din afară, de la ONG-uri, de la Soros. (Rumoare. Aplauze.) Pentru asta vă zbateţi atât. Continuaţi aşa, că lumea o să râdă de dumneavoastră, nu de noi. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Stanciu? Păi, n-am auzit să vă fi pronunţat numele. (Rumoare.) Nu merge. Vă rog... vă rog... vă rog... vă rog... vă rog, nu am acordat niciun drept la replică. Punctul 3. Vă rog, nu mai strigaţi, domnule Drulă, la mine, din sală. Punctul 3. 2, mă scuzaţi. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia; lege ordinară. Comisia pentru cultură propune adoptarea. Vă rog să votaţi. 216 voturi pentru, 32 de voturi împotrivă. Adoptat. Explicarea votului, domnul Drulă. Vă rog, dreptul dumnealui... dumnealor, pardon.

Cătălin Drulă Am votat împotrivă. Acest proiect de lege are o prevedere aberantă. De astăzi înainte sunt ilegale în România proiecţiile de filme subtitrate, spre exemplu, într-o limbă de circulaţie internaţională. De exemplu, putem să avem un film, nu ştiu, finlandez sau coreean, care la matineu poate fi proiectat în cinematografe cu subtitrare în engleză, pentru expaţii care trăiesc în marile metropole. E o practică comună în toate oraşele europene. De azi înainte, pentru că e o prevedere care iniţial s-a vrut exclusiv, probabil, naţionalistă, să fie numai filme subtitrate sau dublate în română, dar UDMR a introdus şi o limbă a minorităţilor naţionale, nu vom putea avea, în România, va fi ilegal să avem orice fel de proiecţie a unui film care este subtitrat în engleză. Mi se pare o aberaţie atât de mare. Acesta e motivul pentru care am votat împotrivă la această lege. E o parte din noianul de tâmpenii care trec pe repede înainte în perioada aceasta în Parlament.

Petru Gabriel Vlase Domnul Paşcan.

Emil-Marius Paşcan Domnule preşedinte de şedinţă, Distinşi colegi, Acest amendament este doar o mostră a felului în care înţeleg să convieţuiască cu noi cei de la UDMR, pentru că ei creează această politică discriminatorie şi de segregare etnică ale cărei victime suntem noi, cei care trăim în Târgu Mureş, Harghita, Covasna. Aţi înţeles greşit, domnule antevorbitor. Aici nu e vorba doar de subtitrare, este vorba de dublare audio. Şi veţi ajunge probabil să constataţi, dacă veţi veni în Harghita, Covasna sau Mureş, dacă vreţi să mergeţi la cinematograf, că nu puteţi să participaţi, întrucât filmul este dublat în limba maghiară şi nu veţi înţelege ce se vorbeşte acolo. Dar votaţi, fraţilor, pentru că tocmai vin de la Comisia pentru învăţământ, la care aţi dat un vot privind înfiinţarea unui liceu teologic care în momentul de faţă s-a înfiinţat nelegal şi este cu proces penal pe rol, în care un inspector şcolar de la Târgu Mureş şi directorul acelui liceu sunt trimişi în judecată pentru abuz în serviciu şi uzurpare de funcţie. Dumneavoastră tocmai aţi dat girul prin acel raport şi urmează, evident, să votaţi o lege. Pentru că astfel vor trebui să treacă modificările şi la Legile justiţiei, va trebui să vă treacă şi bugetul, trădând şi vânzându-i pe românii din centrul ţării. Vom ajunge să ne considerăm o categorie inferioară, stimaţi colegi, pentru că minoritatea maghiară, prin reprezentanţii ei politici, ne consideră infecţi. Ei trebuie să stea separat de noi, trebuie să-i scoată pe români afară din şcoli, trebuie probabil să facem trotuare şi infrastructură separate, ca să putem convieţui. Şi dacă nu vă sunt suficiente argumentele acestea, ale separării cu orice preţ, ia uitaţi-vă puţin cu ochi critic şi realist către Harghita şi Covasna şi întrebaţi-vă de ce au plecat oare românii din Harghita şi Covasna? Şi mai priviţi către Mureş mai apoi şi întrebaţi-vă oare noi cât vom mai rezista? Pentru că asta faceţi, pas cu pas. căutaţi să alimentaţi, să fundamentaţi legislativ...

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc.

Emil-Marius Paşcan ... segregarea pe criterii etnice, discriminarea etnică, să ne puneţi pe noi, românii care trăim acolo, într-o situaţie disperată, într-o situaţie conflictuală. Şi dacă vă întrebaţi, oare - cei care mai ştiţi şi mai citiţi, aveţi timp pentru aşa ceva - oare de ce s-a ieşit în stradă în martie 1990, la Târgu Mureş, vă reamintesc: pentru că tot aşa, din Liceul "Bolyai Farkas" au fost scoşi cu forţa elevii români. Şi urmează acum un alt liceu, Colegiul Naţional Unirea, pe care tocmai aţi hotărât, şi prin amendamentele UDMR...

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc, domnule deputat.

Emil-Marius Paşcan ... se va transforma într-un singur liceu, etnic - Liceul Teologic Romano-Catolic. V-o spun celor care sunteţi din Ardeal, chiar dacă sunteţi de la PSD sau ALDE. Nu consimţiţi la asemenea trădări...

Petru Gabriel Vlase Domnule deputat, nu mă puneţi în situaţia să vă opresc microfonul...

Emil-Marius Paşcan ... nu ne vindeţi, nu conflictualizaţi, nu vă bateţi joc de românii din centrul ţării, dacă vreţi să mai existăm ca popor şi ca naţiune. Mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Korodi.

Attila Korodi Stimaţi colegi, S-au zis foarte multe minciuni în ultimele cinci minute de la acest microfon. Şi este păcat. Legea cinematografiei, ceea ce spune legea amendată şi votată - şi mulţumesc pentru sprijin, pentru că era un sprijin pentru normalitate - spune următorul lucru. Nu mai este interzis ca, în paralel, când un cinematograf decide să proiecteze un film, în România, cu subtitrare sau cu dublare în limba română, să existe şi, dacă este cerere, pentru o comunitate minoritară, în limba minoritară. De ce? Stimaţi colegi din USR, sunteţi din generaţia mea. Probabil aveţi copii. Eu am o fată care este în clasa a III-a şi un băiat care are 5 ani. Fata mea acum începe să meargă la cinematograf, pentru că, da, a reuşit, prin şcoală, să înveţe limba română şi să înceapă să înţeleagă desenele animate. Fiul meu încă nu poate să facă. De ce degrevaţi generaţii la începutul vieţii să meargă la cinematograf? (Vociferări. Rumoare.) Asta spuneţi dumneavoastră.

Cătălin Drulă Noi am zis de engleză, în maghiară poate să fie.

Attila Korodi Nu este adevărat. Nu este adevărat. Citiţi legea... citiţi legea în întregul ei. Stimaţi colegi... Stimaţi colegi, S-a adus aici în discuţie... (Rumoare.)

Petru Gabriel Vlase Vă rog, domnule Drulă....

Attila Korodi S-a adus aici în discuţie o temă care nu vizează legea adoptată astăzi. Dar vreau să vă spun, ca să spunem foarte clar, fără minciuni. La ora actuală - şi este bine că este aşa - Colegiul Unirea are, pentru 20 de ani, contract cu Biserica Catolică, ca să fie în aceeaşi clădire, pentru că asta este normal. Şi contractul acesta este valabil, dacă şi Biserica Catolică poate să aibă şcoala proprie, pentru că sunt două clădiri, una lângă cealaltă. De aceea trebuie şi este bine ceea ce facem. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Vă atenţionez, domnule Munteanu, aveţi doi înscrişi la explicarea votului. Stabiliţi doar unul. Domnul Roman.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor colegi, Partidul Naţional Liberal a votat pentru adoptarea acestui proiect de lege, pentru că suntem cel mai vechi istoric partid din România, Partidul Marii Uniri, iar în Rezoluţia de la Alba Iulia - aşa cum invocă foarte des colegii noştri de la UDRM - se vorbeşte foarte, foarte serios şi despre drepturile minorităţilor. Ca să nu mai existe discuţii că PNL-ul e nu ştiu cum şi nu ştiu cum, am votat pentru că noi considerăm că e un proiect bun. În schimb, ceea ce s-a întâmplat astăzi la Comisia pentru învăţământ, stimaţi colegi, este profund ilegal. În primul rând, s-a adoptat acest raport, deşi Biroul permanent al Camerei stabilise pentru ora 12,30 vot final. Am atras atenţia doamnei preşedinte...

Petru Gabriel Vlase Domnule deputat, nu are legătură cu subiectul...

Florin-Claudiu Roman Nu, nu, vă rog frumos, daţi-mi voie să îmi explic votul.

Petru Gabriel Vlase Da, dar nu are legătură cu subiectul...

Florin-Claudiu Roman Vreau să vă spun, domnule preşedinte, că astăzi, în Parlamentul României, din păcate, s-a întâmplat un lucru grav. Vorbim de acest lucru. Vorbim de faptul că s-a luat decizia ca pentru prima dată un liceu să fie înfiinţat prin lege de către primării, de către consiliile judeţene, de către biserici, şi nu prin ordin al Ministerului Educaţiei, aşa cum s-a întâmplat până acum. Suntem pentru dialog. Suntem pentru ca acei copii să poată să-şi desfăşoare activitatea la Târgu Mureş. Este abuziv faptul că 400 de părinţi au fost chemaţi la declaraţii. Nu e normal. În schimb, ceea ce s-a întâmplat astăzi, din nou pe repede înainte, cu termen de dezbatere 5 minute la un proiect atât de important, stimaţi colegi, a deschis cutia Pandorei. Iar cei care şi-au asumat această decizie să ţină minte! Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Bacalbaşa. Informez grupurile că aveţi dreptul la un singur drept la replică.

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Da. Stimaţi colegi, Eu sunt unul dintre cei care au votat "tâmpenia", conform colegilor salvatori de România. Să fim foarte clari. Ceea ce s-a votat acolo nu este o măsură de constrângere, ci o măsură permisivă. Un text de lege nu permitea decât emiterea unui film subtitrat sau audio în limba română. Deci când există nişte comunităţi cu o populaţie 80% de o altă limbă nu mi se pare normal să nu li se permită. Sigur că putem discuta de relaţia deseori complicată cu concetăţenii noştri maghiari. Dar aici o filosofie de plusare este o filosofie a dezastrului. Eu, personal, am fost victima discriminării din partea unui ministru maghiar al sănătăţii, dar în spate, la sfori, era domnul Dobre. Să fie foarte clar. Mă rog, mi s-a făcut o porcărie, dar de-ai mei, cu mână maghiară. Totuşi, în ciuda acestui fapt, că mi s-a făcut o porcărie de un ministru maghiar, eu am votat, ca un parlamentar responsabil, pentru principiile democraţiei şi bunului-simţ. Şi cred că trebuie să ne ghidăm în funcţie de aceste principii, că de asta am fost trimişi aici. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Domnul Băişanu. Drept la replică, domnul Dobre. Domnule Băişanu, o secundă.

Victor Paul Dobre E vorba de Eugen Nicolăescu, ministrul UDMR al sănătăţii. Mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Domnul Băişanu.

Ştefan-Alexandru Băişanu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Cu îngăduinţa dumneavoastră, vreau să vă spun că vin din Bucovina, acolo unde 12 - 12, nu una, nu două minorităţi - trăiesc în bună pace cu românii. Bucovina e un loc în care am putea spune că Europa a ajuns cu mult timp înainte. Acum, eu vă spun foarte clar că mi se pare normal ca un film să fie subtitrat în limba unui cetăţean de etnie maghiară, sau germană, sau turcă - evident, acolo unde acea etnie e majoritară. Dar îl rog pe domnul deputat care a fost mai înainte la microfon să-şi înveţe copilul de 5 ani şi limba română. (Aplauze.) Şi acesta... acesta fiind un exemplu pe care să-l daţi colegilor dumneavoastră, colegilor noştri, vecinilor noştri, de orice etnie ar fi. Doi. Colegii de la USR au şi ei dreptate, numai că, în stilul lor, n-au ştiut să pună problema. Ei au votat împotrivă nu că nu e subtitrat şi în engleză; au votat împotrivă pentru că aşa trebuie să facă în permanenţă - să voteze doar împotrivă. (Aplauze.) Le sugerez o chestiune - pentru că sunt copii tineri, frumoşi, deştepţi, unii dintre ei educaţi în străinătate - le sugerez să vină la acest microfon sau în comisii şi să spună: "Domnilor, hai să facem şi un amendament ca pe lângă limba germană, maghiară, ucraineană, a naţionalităţilor care trăiesc în România în bună pace cu românii, să introducem şi un amendament prin care cinematografele care doresc să titreze doar în engleză pentru expaţi să o facă". E simplu şi cred că e loc şi pentru asta. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Vă rog, un drept la replică scurt. Încheiem aici.

Cătălin Drulă Deci... ca să clarificăm. Noi suntem foarte de acord ca aceste proiecţii să se facă în limbile minorităţilor. Problema este că fiind legiferat pe repede înainte, pe stilul UDMR ridică mingea, PSD dă gol, această prevedere elimină acum posibilitatea de a subtitra în engleză. Deci e o greşeală legislativă. Noi primim rapoartele cu câteva minute înainte. Şi arată exact limitele sistemului de a legifera pe repede înainte şi pe genunchi, domnule Dragnea. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Sistăm. 3. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Comisia pentru cultură şi Comisia juridică propun adoptarea. Vă rog, vot. 252 de voturi pentru, 8 voturi împotrivă, 7 abţineri. Adoptat. 4. Proiectul de Lege pentru ratificarea Protocolului de aderare, semnat la Bruxelles la 11 noiembrie 2016, la Acordul Comercial dintre Uniunea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de o parte, şi Columbia şi Peru, pe de altă parte, semnat la Bruxelles la 26 iunie 2012, pentru a se ţine seama de aderarea Ecuadorului. Comisia pentru industrii propune adoptarea. Vă rog, vot. Unanimitate. Adoptat. 5. Proiectul de Lege pentru ratificarea... Explicarea votului, domnule Seidler?

Cristian-Gabriel Seidler Vreau să explic pentru colegii care folosesc acest microfon pentru retorică ieftină că acest proiect de lege a fost votat în unanimitate. Deci uneori USR-ul votează "pentru", atunci când consideră argumentat că există motive raţionale pentru a vota "pentru". Chiar şi atunci când "pentru" votează împreună cu PSD, ALDE, UDMR, PMP, PNL, minorităţi. Mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc şi eu. 5. Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului Economic şi Comercial Cuprinzător (CETA) între Canada, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de altă parte, semnat la Bruxelles la 30 octombrie 2016. Comisia pentru industrii propune adoptarea. Vă rog, vot. Unanimitate. Adoptat. 6. Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) privind privilegiile şi imunităţile OIAC, semnat la Haga, la 6 septembrie 2017. Comisia juridică propune adoptarea. Vot. 270 de voturi pentru, o abţinere şi un coleg care nu optează. Adoptat. 7. Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului de parteneriat strategic între Uniunea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de o parte, şi Canada, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 30 octombrie 2016. Comisia juridică propune adoptarea. Vă rog, vot. Unanimitate. Adoptat. 8. Proiectul de Lege pentru aderarea României la Protocolul referitor la privilegiile şi imunităţile Autorităţii Internaţionale privind Spaţiile Submarine, adoptat la Kingston, la 27 martie 1998, care a intrat în vigoare la 31 mai 2003. Comisia juridică propune adoptarea. Vă rog, vot. Cu un vot împotrivă, a fost adoptat. 9. Proiectul de Lege pentru ratificarea Convenţiei între România şi Bosnia şi Herţegovina pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit, semnată la Sarajevo, la 6 decembrie 2016. Comisia pentru buget propune adoptarea. Vă rog, vot. Unanimitate. Adoptat. 10. Proiectul de Lege pentru acordarea de servicii medicale unor categorii de persoane şi pentru completarea art. 2 din Legea nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român. Comisia pentru sănătate şi Comisia pentru apărare propun adoptarea. Vă rog să votaţi. 243 de voturi pentru, 26 de voturi împotrivă, 3 abţineri. Adoptat. 11. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2017 privind unele măsuri pentru administraţia publică centrală. Comisia pentru administraţie propune adoptarea. Vă rog, vot. 240 de voturi pentru, 32 de voturi împotrivă. Adoptat. 12. Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. Comisia pentru apărare şi Comisia pentru sănătate propun adoptarea. Vă rog, vot. Unanimitate. Adoptat. 13. Proiectul de Lege pentru aprobarea Programului geologic la nivel naţional. Comisia pentru industrii propune adoptarea. Vă rog să votaţi. Unanimitate. Adoptat. Capitolul II. Legi organice. Adoptări. 14. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Comisia juridică propune adoptarea. Vă rog să votaţi. 180 de voturi pentru, 86 de voturi împotrivă, 5 abţineri. Adoptat. 15. Proiectul de Lege privind... Explicarea votului, domnul Stelian.

Stelian-Cristian Ion Mă uit în faţă, la colegii din PSD, la colegii din ALDE, la colegii din UDMR şi văd că v-a revenit zâmbetul pe buze, pentru că Moş Gerilă a venit anul acesta cu tolba plină - Legile justiţiei, se pare, s-ar putea şi Codul penal. Dar iată că Moş Crăciun, coborât pe horn, în formă de şobolan roşu, vă aduce încă un cadou - acela de ştergere a unor incompatibilităţi... (Rumoare. Domnul deputat Eugen Nicolicea solicită să ia cuvântul.) ... nu, nu putem da drept la replică domnului Moş Gerilă, deci... da?... sub forma ştergerii unor incompatibilităţi care au avut o logică foarte clară, în legislaţie. Nu poţi fi şi demnitar, şi parlamentar, şi prefect, şi ministru, şi primar, şi viceprimar şi aşa mai departe şi să desfăşori, în acelaşi timp, activităţi comerciale. Faptul că aţi avut în vedere, în expunerea de motive, anumite activităţi, cum ar fi cele didactice, este o minciună. Activităţile didactice sunt prevăzute ca excepţie de la această incompatibilitate, cum sunt şi activităţile desfăşurate de către avocaţi. Dacă voiaţi să faceţi anumite exceptări, trebuia să le faceţi punctual, nu să asiguraţi o exceptare pentru toate aceste categorii. Văd că vreţi să fiţi mai puţin parlamentari şi mai mult afacerişti, da? Trebuie să aveţi grijă de afacerile acestea, dar ar fi trebuit să aveţi grijă şi de soarta acestei ţări şi să faceţi o pauză din afaceri, pe perioada derulării mandatului. Deci iată ce cadou frumos vă face... Vă faceţi singuri practic. Vă faceţi singuri. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. 15. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice. Comisia pentru muncă propune adoptarea. Vă rog să votaţi. Unanimitate. Adoptat. Capitolul II. Legi organice. Respingeri. 16. Propunerea legislativă privind modificarea art. 9 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. Comisia pentru învăţământ propune respingerea. Vă rog, vot. 168 de voturi pentru, 10 voturi împotrivă, 91 de abţineri. Adoptată. Vă rog, doamna Bîzgan, aveaţi o explicare a votului.

Oana-Mioara Bîzgan-Gayral Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Aş începe prin a face o remarcă. După părerea mea, art. 150 din Regulament este total discriminatoriu, pentru că prevede ca deputaţii neafiliaţi să-şi exprime sau să-şi spună punctul de vedere, de ce au votat într-un anume fel, abia la finalul şedinţei de vot, ceea ce vă daţi seama că nu este OK. Sper că sunteţi şi dumneavoastră de acord cu asta. Şi acum explicarea votului cu privire la modificările aduse Ordonanţei nr. 109. Din punctul meu de vedere, problemele invocate pentru a excepta atât de multe companii şi mai ales care nu au de-a face cu siguranţa naţională sunt în special următoarele: modul defectuos în care se efectuează selecţia managementului, indicatorii de performanţă care sunt total nepotriviţi şi bonusurile imense pe care unii manageri le-au luat fără a avea performanţă. Toate aceste aspecte - dar toate - din punctul meu de vedere, sunt probleme de implementare şi nicidecum probleme legislative. Şi nu este nevoie să avem o atitudine intervenţionistă pentru a regla anumite probleme pe care le avem strict din implementare. După opinia mea, toate aceste lucruri pot fi rezolvate dacă investim în creşterea competenţei oamenilor din sistemul central, care implementează aceste lucruri şi care se asigură că: 1. Selecţia este făcută cum trebuie şi un CV extraordinar înseamnă şi o performanţă aliniată; 2. Că indicatorii de performanţă care sunt în momentul de faţă agreaţi de AGA sunt cei care corespund activităţii acelei companii şi bonusurile sunt date într-adevăr după performanţă, dar şi după nivelul economiei româneşti.

Petru Gabriel Vlase Concluzionaţi.

Oana-Mioara Bîzgan-Gayral Vă mulţumesc foarte mult.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Închidem şedinţa. Biroul permanent... Ce e, o clarificare? Vă rog.

Eugen Nicolicea Voiam doar să vă spun doar atât, că Moş Gerilă a fost darnic cu o incompatibilitate care de fapt nu mai exista - persoană fizică autorizată nu mai există în terminologia din legea noastră şi a fost anulată de peste tot. Asta e tot.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Închidem aici şedinţa. Birou permanent la Cameră, acum. Şedinţa s-a încheiat la ora 13,11.