20 decembrie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru ratificarea Acordului de parteneriat strategic între Uniunea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de o parte, şi Canada, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 30 octombrie 2016 (PL-x 443/2017). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 36. Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului de parteneriat strategic între Uniunea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de o parte, şi Canada, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 30 octombrie 2016. Comisia juridică?

Costel Neculai Dunava Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a fost sesizată spre dezbatere în fond cu proiectul de lege. Consiliul Legislativ a avizat favorabil. Comisia pentru politică externă şi Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale au avizat favorabil. În urma examinării iniţiativei legislative, a documentelor ce o însoţesc, precum şi a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea proiectului de lege. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Domnul Gheorghe. (Vociferări.) PL-x 443, cu Canada, cu OIAC-ul.

Andrei Daniel Gheorghe Nu e! Următorul este.

Petru Gabriel Vlase Următorul e... Mai e o Canadă după aceea, da. După aceea! Deci la ăsta nu mai vreţi? Proiectul de Lege pentru aderarea României la Protocolul referitor... (Discuţii în sală.) PL-x 443! Ăsta e! Da. Păi am spus. Sunt două, de aceea. Au fost două... Acesta este al doilea. (Discuţii la prezidiu.)

Andrei Daniel Gheorghe Mă scuzaţi, domnule preşedinte, a fost o mică neînţelegere. Se pare că astăzi este o zi mai agitată aici, la Parlament. Relaţia României cu Canada şi relaţia Uniunii Europene cu Canada fac parte din tot acest ansamblu a ceea ce numim apărarea colectivă şi acest proiect internaţional de securitate colectivă din Spaţiul Nord-Atlantic. Noi, Partidul Naţional Liberal, susţinem pe deplin o relaţie deschisă către Canada, ca reprezentant al civilizaţiei occidentale transatlantice, a doua ţară ca mărime din lume, una din principalele componente ale Commonwealth-ului şi ale Anglosphere-i şi totodată una dintre ţările care posedă cele mai mari resurse de dezvoltare economică şi industrială de pe planetă. În acest context global al ameninţărilor pe care le trăim cu toţii, cu privire la securitate şi siguranţă, cu privire la acest terorism internaţional, credem că este firesc ca toate aceste societăţi, atât că vorbim de lumea europeană, că vorbim de lumea americană, că vorbim de alte zone ale globului care aderă la un set de valori comune, de principii şi care gândesc cu toate în perspectiva unei lumi democratice şi care se bazează pe aceleaşi valori esenţiale de civilizaţie, să se simtă tot mai aproape şi să poată gândi o serie de proiecte de dezvoltare, indiferent dacă vorbim de domeniul cercetării şi inovării, de domeniul cooperării economice şi de domeniul apărării şi securităţii colective. Noi, bineînţeles, vom vota pentru şi credem că este foarte importantă această componentă Nord-Atlantică, atât din punct de vedere al securităţii şi militar, dar mai ales economic; acesta este cel mai important lucru, părerea mea.

Petru Gabriel Vlase Domnul Bichineţ.

Corneliu Bichineţ Domnule preşedinte, Şi Partidul Mişcarea Populară va susţine astfel de acorduri. Raporturile noastre cu Canada, raporturile României cu Canada sunt din ce în ce mai bune şi munca celor de la Ministerul de Externe - mă refer la specialişti - a dat roade. Nu este un secret pentru nimeni că în ultimii 15 ani Canada a fost un fel de El Dorado pentru foarte mulţi tineri din România care şi-au găsit acolo locuri de muncă, s-au integrat şi şi-au pus în valoare virtuţile lor profesionale, pentru că aici, din nefericire, n-au putut să o facă. Profit de faptul că m-aţi lăsat să intervin, pentru că am înţeles că uneori te lasă cel de la pupitru, alteori nu, să intervin astăzi aici. Şi aţi văzut, la amendamentele propuse ieri de mine, am cerut doar pentru drumuri judeţene, pentru judeţul Vaslui ceva, amendament respins cu succes. N-am cerut nici capele mortuare, pentru că noi în judeţul Vaslui ne forţăm, ne străduim să trăim, şi astăzi doresc foarte mult să vă pregătesc şi să mă susţineţi atunci când voi cere pentru judeţul Vaslui, pentru Negreşti Vaslui, unde s-a închis spitalul, zece ambulanţe de tip C. (Aplauze.) Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Sunteţi nedrept, domnule deputat, cu lăsatul la microfon, în ceea ce vă priveşte. Domnul Benga.

Tudor - Vlad Benga Bună ziua, dragi colegi. Şi Grupul parlamentar USR va susţine, evident, ratificarea acestui acord. Relaţiile noastre cu Canada sunt dincolo... nu doar cele de securitate şi cele economice, dar să nu uităm că este o importantă comunitate, adică sunt importante comunităţi de români şi în Toronto, şi în Montreal, şi în statele de vest ale Canadei. Cumva îmi face mare bucurie faptul că o parte din efectele concrete ale acestui raport se văd deja, şi anume că în vara anului viitor, pentru prima dată după mai bine de zece ani, primele zboruri regulate transcontinentale care vor pleca de pe Otopeni vor fi către Toronto şi către Montreal.

Petru Gabriel Vlase Vă rog. Dacă mai sunt intervenţii? Nu.