19 decembrie 2017 – Informare privind distribuirea unor documente la casetele deputaţilor, potrivit prevederilor art.94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Petru Gabriel Vlase Bună dimineaţa, stimaţi colegi! Rog liderii de grup să-şi invite colegii în sală! Declar deschisă şedinţa de astăzi a Camerei Deputaţilor şi vă anunţ că sunt prezenţi 109 colegi. 110... a venit şi domnul Bejinariu. La primul punct al ordinii de zi, în conformitate cu prevederile art. 94 din Regulamentul... (Domnul deputat Florin-Claudiu Roman solicită să ia cuvântul.) Deschid şedinţa, domnule Roman!

Florin-Claudiu Roman Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Am rugămintea la dumneavoastră să fiţi foarte serioşi şi să revenim la normalitate în ceea ce priveşte pupitrul de la tribuna Camerei Deputaţilor. Este o pată de ruşine pentru noi ca, în Parlamentul României, să fie scoase butoanele microfonului de la pupitru şi cred că este în interesul nostru, al tuturor, să ne respectăm blazonul şi să nu ajungem de ruşinea lumii, în Parlamentul României. În Camera Deputaţilor sunt scoase butoanele de la microfon. Eu am înţeles că au existat tensiuni, că au fost oameni supăraţi. Eu cred că este în interesul nostru, al tuturor, să dăm dovadă de responsabilitate. Şi vă solicit, domnule preşedinte, ca responsabil de buna desfăşurare şi organizare a şedinţelor Camerei Deputaţilor, să dispuneţi, de îndată, revenirea la normalitate în ceea ce priveşte montarea acestor butoane. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Declar deschisă şedinţa... (Domnul deputat Emil-Marius Paşcan solicită să ia cuvântul.) Vă rog, domnule Paşcan, vreau şi eu să încep şedinţa. Văd că avem declaraţii politice!

Emil-Marius Paşcan Bună dimineaţa, tuturor! Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Am solicitat ieri să intervin pentru explicarea votului. Mi s-a spus că nu am fost văzut şi că era oricum prea târziu, la final de şedinţă. Ţineam să explic o poziţie a Partidului Mişcarea Populară, legat de ceea ce s-a întâmplat cu votarea bugetului, în ceea ce priveşte primarii, în special. Şi am primit foarte multe telefoane din judeţul meu. Vă rog să nu o consideraţi o declaraţie politică, dar vă reamintesc ce s-a întâmplat în legislatura trecută, pentru că este un sentiment de "deja-vu", şi situaţia este acelaşi film. Adică, în legislatura trecută, prin două ordonanţe, cea privind migraţia primarilor şi mai apoi privind alocarea, direct de la minister, a fondurilor pentru administraţiile publice locale - cele două ordonanţe au prilejuit, o dată, transferul a foarte multor primari către PSD şi, mai apoi, li s-au alocat fonduri recompensatorii în acest sens. Ieri, de fapt, s-a întâmplat acelaşi lucru, dar într-o altă formulă. Adică, prin faptul că nu li s-au alocat resursele necesare, dar li s-a permis să mărească salariile personalului, a funcţionarilor angajaţi, sunt puşi în situaţia de a veni umiliţi, cu căciula în mână la minister, pentru că asta le-a spus la întâlnirea Asociaţiei oraşelor, domnul premier Tudose, că vor completa, prin alocări, direct de la minister, prin bugetul de stat, fondurile pentru primării, acolo unde nu se descurcă, sau unii sunt în imposibilitatea de a funcţiona, intrând în faliment. De aceea, am considerat că este firesc, normal să arăt că este aceeaşi situaţie, doar într-o altă formulă, şi noi, într-un fel sau altul, vom pedepsi comunităţile locale şi îi vom determina pe primari fie să se ralieze politic partidului de guvernământ, pentru a beneficia de alocări şi echilibrări de bugete locale, fie, pur şi simplu, să-şi asume eşecul unor mandate, ceea ce este nefiresc şi nepermis. De aceea, vă rog să reflectaţi mult mai bine şi să nu împingeţi democraţia într-o extremă care s-ar traduce astfel - "doi lupi şi o oaie votează ce să mănânce la cină" - fiindcă asta faceţi! Profitaţi de faptul că este un act democratic. Majoritatea stabileşte în ce direcţie ne îndreptăm. Dar, stimaţi colegi, daţi-ne şi nouă prilejul, celor din opoziţie, să reprezentăm comunităţile pe care le avem aici, prin persoanele individuale ale fiecăruia...

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc, domnule deputat.

Emil-Marius Paşcan ... în Parlamentul României. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Vedeţi, de asta a plecat butonul de acolo! Declar deschisă şedinţa de astăzi. La primul punct al ordinii de zi, în conformitate cu prevederile art. 94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, vă informez că au fost distribuite deputaţilor următoarele documente: ordinea de zi pentru şedinţa Camerei Deputaţilor; programul de lucru; lista rapoartelor depuse în perioada 11-18 decembrie 2017; informare cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Camera Deputaţilor. Programul de lucru este cel anunţat. Vă rog, domnule Munteanu.