13 decembrie 2017 – Supunerea la votul final:

Petru Gabriel Vlase Invit liderii să-şi invite colegii în sală şi în bănci. Începem sesiunea de vot final. Vă rog, doamnă Turcan, procedură.

Raluca Turcan Domnule preşedinte de şedinţă, O să vă rog frumos, la începutul sesiunii de vot final, să verificaţi dacă, printr-o minune, s-au reparat aparatele noastre de vot, iar în cazul în care acestea nu funcţionează, o să vă solicit ca la Legile justiţiei votul să fie prin apel nominal.

Petru Gabriel Vlase Suntem de acord. Aparatele nu s-au repara şi sunt convins că plenul va fi de acord pentru prima dată în viaţa lui cu propunerea dumneavoastră. (Râsete.) Supun votului propunerea doamnei lider Raluca Turcan, ca să precizăm exact pentru stenogramă. Deci facem votul normal, deschis, la celelalte, până la Legea nr. 304/2004; Pl-x 417/2017 şi la Legea nr. 317; Pl-x 419/2017. Da? Vă rog. Cine este pentru? Unanimitate, doamnă Turcan. Capitolul I. Legi ordinare. Adoptări. 1. Proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2018; în procedură de urgenţă; lege ordinară. Comisia pentru buget propune adoptarea. Vă rog. Cine este pentru? 170. Împotrivă? 81. Abţineri? Colegi care nu-şi exprimă votul? Adoptat. Explicarea votului. Vă rog. Domnule deputat, explicarea votului? Vă rog.

Lucian-Ovidiu Heiuş Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Partidul Naţional Liberal nu a votat acest act normativ, deoarece se încalcă Constituţia, respectiv art. 148 alin. (2) din Constituţia României, lucru care a fost recunoscut şi de reprezentanţii Ministerului de Finanţe, în expunerea de motive. De asemenea, prin acest act normativ se acceptă derogări de la Legea nr. 69/2010 a responsabilităţii fiscal-bugetare, lucru din punctul de vedere al Partidului Naţional Liberal care este inacceptabil. În loc să ducem în această ţară, să se respecte disciplina financiar-bugetară, încurajăm în continuare indisciplina financiară. Mai mult de atât, în loc să creşteţi veniturile bugetare, măriţi deficitul bugetar; când ar fi trebuit să fie 2,17%, mergem la 2,97%. Din păcate, şi în anul 2018 bugetul României se bazează pe nişte indicatori macro-economici nerealişti şi ajungeţi ca minciuna să fie politică de stat în stabilirea bugetului României. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. 2. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA; lege ordinară. Comisia pentru buget propune adoptarea. Cine este pentru? 163. Împotrivă? 95. Adoptat. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului... (Vociferări.) Explicarea votului, vă rog.

Lucian-Ovidiu Heiuş Partidul Naţional Liberal nu a votat această Ordonanţă nr. 23, deoarece mecanismul de plată defalcată a TVA nu este agreat de mediul de afaceri şi creează mari probleme administrative ANAF-ului. Prin această ordonanţă transferaţi incapacitatea Guvernului de a administra colectarea TVA, în sarcina şi pe cheltuiala contribuabililor, cu consecinţe catastrofale asupra mediului de afaceri. Prin Ordonanţa nr. 23, mai mult de atât, încălcaţi Constituţia, îngrădind dreptul de folosire a proprietăţii, respectiv a banilor agentului economic. Datorită deciziei de implementare a acestui mecanism de plată defalcată a TVA, obligaţi agenţii economici să facă cheltuieli suplimentare pentru a-şi adopta sistemele financiare proprii la noul mecanism şi vă garantez că în maximum şase luni de zile veţi renunţa la acest mecanism, pentru că el va duce la blocaje foarte mari în economie, cu consecinţe catastrofale asupra încasărilor bugetare. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Năsui.

Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Stimaţi colegi, Aţi avut toate oportunităţile pentru a respinge această aberaţie fiscală, care este unică în Europa. Repet, eu sunt convins că blocajele care se vor comite, erorile care se vor comite, contribuabilii nevinovaţi şi oneşti care vor ajunge splitaţi, fără voia lor, din nişte erori administrative, care sunt inerente şi normale într-o instituţie cum este ANAF, vor avea foarte mult de suferit, şi suferinţa aceasta putea fi evitată dacă dumneavoastră aţi fi respins astăzi această ordonanţă pentru care, repet, nu avem nici măcar aviz de la Uniunea Europeană. Aţi făcut un lucru foarte rău pentru toată economia României. Sper să vă asumaţi lucrul acesta anul care va veni, când vor veni, cu siguranţă, consecinţele nefaste ale acestui sistem. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Vă rog, Grupul PMP.

Adrian-Mihăiţă Todoran În primul rând aş vrea să-i felicit pe colegii de la UDMR... (Gălăgie.) ...care au susţinut această măsură... (Gălăgie.) Sigur că... (Gălăgie.)

Petru Gabriel Vlase Vă rog! Vă rog! Stimaţi colegi,... (Gălăgie.)

Adrian-Mihăiţă Todoran Normal, în momentul de faţă nu ştiţi altceva ce să faceţi! (Gălăgie.) Aş vrea un singur lucru să remarcaţi. Faptul că în momentul de faţă... (Gălăgie.)

Petru Gabriel Vlase Vă rog! Domnule deputat, ... Domnule deputat!

Adrian-Mihăiţă Todoran ... aţi pus o povară pe tot ce înseamnă mediul privat, prin faptul că splitul TVA va scoate, în momentul de faţă, foarte multe firme în... (Gălăgie.) Deci e simplu! Altceva cred că nu ştiţi! Asta este şcoala de partid, să nu luăm în considerare faptul că...

Petru Gabriel Vlase Vă rog, stimaţi colegi!

Adrian-Mihăiţă Todoran ...n-aţi cerut o aprobare a Uniunii Europene pentru acest lucru! (Gălăgie.) Sigur, din nou, dacă acest lucru trebuia să-l susţineţi, să luaţi din partea Rusiei, cu siguranţă... cu siguranţă, luaţi acest accept! Sigur, dumneavoastră, cei din PSD, în afară de a face un scandal şi a nu ne respecta pe noi, cei din opoziţie, nu prea cred că aveţi foarte multe de spus! (Gălăgie.) Noi, Partidul Mişcarea Populară, nu am susţinut acest proiect! (Aplauze. Gălăgie.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Vă rog! Vă rog! (Gălăgie.) Domnul Dénes nu este atât de acut! Un pic de linişte!

Dénes Seres Doamnelor şi domnilor deputaţi, Domnule preşedinte de şedinţă, Este foarte greu ca după un discurs, aşa, înflăcărat să iau eu cuvântul, neavând vocabularul adecvat. Dar trebuie să vă spun - şi poate că cei care aţi participat la şedinţa "Ora ministrului", şi domnul ministru Mişa a fost prezent în această sală -, atunci am prezentat o analiză pe care am făcut-o în urma întâlnirilor cu mediul de afaceri care au cerut, au solicitat ori retragerea acestei ordonanţe, ori votarea împotrivă. Deci UDMR nu şi-a schimbat astăzi macazul sau în acest moment, din anumite motive, ci, din contră, acum două, trei sau patru săptămâni - nu mai reţin exact - am anunţat că UDMR va vota împotriva acestei legi de aprobare a Ordonanţei nr. 23. Mulţumesc pentru înţelegere.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. 3. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 38/2017 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000. Comisia pentru învăţământ propune adoptarea proiectului de lege. Vă rog să votaţi. Cine este pentru? Împotrivă dacă e cineva? Abţineri? Nu. Unanimitate. Mulţumesc. 4. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar; în procedură de urgenţă. Procedură.

Ioan Munteanu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Vreau să fac o clarificare. Întrucât există o neclaritate exprimată de către Departamentul Legislativ cu privire la rezultatul votului pe amendamentele de la PL-x-ul acesta, respectiv Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2017, aflat pe poziţia la care suntem acum, fac următoarea precizare: amendamentele de la poziţia 1 şi 2, din tabelul cu amendamente respinse, au fost supuse votului, iar rezultatul votului a fost de admitere a acestor amendamente. Vă mulţumesc. Pentru că nu era clar în stenogramă!

Petru Gabriel Vlase Am înţeles. E clar acum, da? Mergem cu votul înainte. Cine este pentru? 152. Împotrivă? 110. Abţineri? Adoptat.

Nechita-Adrian Oros Stimaţi colegi, Partidul Naţional Liberal a votat împotriva acestui proiect de lege - periculos, profund imoral şi neconstituţional -, pentru că Partidul Naţional Liberal înţelege să nu se amestece în modul de organizare şi exercitare a unei profesii liberale, respectabile şi reglementate sectorial, atât la nivel naţional, cât şi european, de peste 20 de ani. Partidul Naţional Liberal înţelege să nu cedeze presiunilor făcute de entităţi din afara profesiei medical-veterinare, care au ca unic scop profitul. Partidul Naţional Liberal înţelege că medicamentul, în general, şi, în cazul nostru, medicamentul veterinar, nu este o marfă oarecare; medicamentul nu se vinde, medicamentul se prescrie, se eliberează şi se utilizează de către cei care au competenţe, abilităţi şi responsabilităţi în acest domeniu. Partidul Naţional Liberal nu va vota niciodată o lege care-şi propune să distrugă o profesie şi să pună în pericol sănătatea românilor. Eu vă mulţumesc tuturor celor care aţi votat împotriva acestui proiect de lege, în numele colegilor mei, medicii veterinari din România. Mi-ar fi plăcut să mulţumesc şi majorităţii PSD-ALDE dar, din păcate, de data aceasta aţi fost împotriva colegilor mei. Mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Continuăm. 5. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2017 privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării şi producerii de mijloace imunoprofilactice, terapeutice şi antidoturi, în vederea asigurării protecţiei intereselor esenţiale ale siguranţei stării de sănătate a populaţiei. Comisiile - pentru învăţământ, pentru sănătate şi pentru apărare - propun adoptarea. Cine este pentru? 188. Împotrivă? 80. Abţineri? 4. Adoptat. 6. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 62/2017 privind completarea art. II din Legea nr. 152/2017 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare. Comisiile - pentru buget şi pentru muncă - propun adoptarea. Vă rog să votaţi. Cine este pentru? 183. Împotrivă? 83. Abţineri? Două abţineri. Adoptat. Capitolul II. Legi organice. Adoptări. 7. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale. Comisiile - pentru administraţie şi juridică - propun adoptarea. Cine este pentru? 183. Împotrivă? 25. Abţineri? 59. Adoptat. Explicarea votului, da. Domnul Benga.

Tudor - Vlad Benga Dragi colegi, Noi am avut tentaţia... (Râsete.) ... să votăm pentru. Acest proiect... pentru că ştiu că nu ştiţi despre ce este vorba, majoritatea dintre dumneavoastră, pentru că n-aţi citit mai nimic din ce votăm azi, aici, după cum am văzut mai devreme. Dar vă spun eu despre ce e vorba. Acest proiect de lege încearcă să deblocheze o serie de blocaje din administraţia publică locală şi din consiliile locale şi noi am fost tentaţi să votăm pentru, în virtutea ideii că majoritatea parlamentară poate are bună-credinţă faţă de democraţie. Dar ce s-a întâmplat astăzi aici - şi ţineţi minte - aceasta este cea mai neagră zi din această legislatură. Domnul Nicolicea, domnul "Ciordache" şi domnul Márton Árpád măcelăresc parlamentarismul românesc şi democraţia! România nu uită şi nu iartă lucrurile acestea! Mulţumesc frumos. (Aplauze. Gălăgie.)

Petru Gabriel Vlase Domnul Roman.

Florin-Claudiu Roman Domnule preşedinte de şedinţă, Poate colegii amintiţi vor să dea dreptul la replică! Nu vrea nimeni dreptul la replică... Dragi şi stimaţi colegi, Astăzi am avut două legi cu dedicaţie specială. Din păcate, una dintre ele e cea la care făcea domnul Benga referire şi care se referă la un caz tipic. Ne referim la judeţul Bihor, unde colegii noştri de la UDMR au o problemă nerezolvată. Pe fond, e o idee bună, numai că substratul acestei legi pe care noi am adoptat-o astăzi înseamnă o nedreptate şi o intervenţie a Parlamentului în procesul legislativ local, ceea ce cred că nu este nici corect şi nici de dorit. Ar trebui să ne vedem de treburile noastre şi de oile domnului Daea. Este acelaşi lucru ca şi în cazul celeilalte legi când, din păcate, stimaţi colegi, astăzi - şi v-am atenţionat cu toată buna-credinţă - unii au greşit. Sper să nu greşească şi altă dată - am spus-o cu foarte bună-credinţă - am impresia că astăzi s-a dat un tun în Parlamentul României pentru o firmă privată care vrea să pună mâna pe tot ceea ce înseamnă distribuţie de medicamente cu uz veterinar, iar cei care au dat astăzi votul, să ştiţi că n-aţi procedat corect. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Continuăm. 8. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 47/2017 pentru prorogarea unui termen şi pentru modificarea art. 13 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 232/2016 privind industria naţională de apărare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Comisiile - pentru industrii şi pentru apărare - propun adoptarea. Vă rog să votaţi. Cine este pentru? Împotrivă? Două voturi împotrivă. Abţineri? Împotrivă? Două împotrivă. Nu. Unanimitate. Adoptat. Am ajuns la punctele 9 şi 10. Aşa cum a hotărât plenul, daţi-mi voie, stimaţi colegi... Iertaţi-mă! E primul vot pe care-l facem aşa, în mandatul acesta. Să vă explic puţin, să citesc din Regulament, de altfel. Articolul 125: "Votul prin apel nominal se desfăşoară astfel: preşedintele explică obiectul votării" - aceasta am lămurit-o - ".... "«pentru», «contra» şi «abţinere»..." - este exact ca la orice vot, dar se spune vocal; "...unul dintre secretari dă citire numelui şi prenumelui deputaţilor; fiecare deputat se ridică în picioare şi răspunde: «pentru», «contra» sau «abţinere»". La finalul fiecărui vot facem centralizarea, anunţăm rezultatul, după care reluăm procedura şi pentru al doilea vot. (Vociferări.) Cum? Sigur! Exact ca la celelalte. Dacă la apel s-a făcut o greşeală şi nu a răspuns cineva, secretarii împreună reluaţi, până aveţi închisă prezenţa, cu vot. (Vociferări.) Poftim? De acolo! În picioare - "pentru". Aşa se face, domnule Drulă! Păi, aşa se face! (Vociferări.) Deci rugămintea mea la dumneavoastră... (Gălăgie.) Stimaţi colegi, Domnule Gerea, Vă rog! Rugămintea mea la dumneavoastră, ca să nu stăm până dimineaţă, întrucât nu avem... Aşa e procedura de vot! Vă rog să rămânem fiecare în banca lui, în linişte, să poată secretarii de şedinţă să vă vadă când vă ridicaţi şi să vă audă... să audă opţiunea de vot. Vă rog, începem cu Pl-x 417/2017. 9. Este Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Comisia specială propune adoptarea propunerii legislative. Vă rog, în partea aceea, domnule deputat! Aveţi un "paznic" deja, ia uitaţi-vă la el, e tot din partidul acela.

Ioana Bran-Voinea Am să încep cu lista miniştrilor.

Petru Gabriel Vlase Începeţi cu lista... cum începeţi normal apelul! Vă rog, stimaţi colegi! Dacă nu facem linişte, stăm aici şi facem de zece ori, n-am nicio problemă!

Ioana Bran-Voinea Achiţei Vasile-Cristian contra Adnagi Slavoliub pentru Alexe Costel contra Ambrus Izabella-Agnes pentru Anastase Roberta Alma contra Andrei Alexandru-Ioan pentru Andronache Gabriel contra Andruşcă Dănuţ pentru Antal István-János pentru Anton Anton pentru Apjok Norbert pentru Ardelean Ben-Oni contra Avram Constantin pentru Axinte Vasile pentru Babuş Radu pentru Balan Ioan contra Balint Liviu-Ioan pentru Banias Mircea Marius absent Barna Ilie Dan contra Băişanu Ştefan-Alexandru pentru Bălănescu Alexandru pentru Bănicioiu Nicolae pentru Bârlădeanu Dragoş-Petruţ pentru Bejinariu Eugen pentru Bende Sándor absent Benedek Zacharie pentru Benga Tudor-Vlad contra Benkő Erika absentă Bica Dănuţ contra Bichineţ Corneliu absent Birchall Ana absentă Biró Rozália-Ibolya absentă Biro Zsolt-Istvan absent Bîzgan-Gayral Oana-Mioara contra Boboc Tudoriţa-Rodica pentru Boboc Valentin Gabriel pentru Bode Lucian Nicolae contra Bodea Marius contra Bogaciu Alexandra-Corina pentru Bogdan Gheorghe-Dănuţ pentru Bontea Vlad pentru Boroianu Aurel-Robert contra Borza Remus-Adrian pentru Bota Marius Sorin-Ovidiu pentru Botez Mihai-Cătălin contra Bozianu Nicoleta-Cătălina absentă Bran Ioana pentru Bucura-Oprescu Simona pentru Budăi Marius-Constantin pentru Buican Cristian contra Buicu Corneliu-Florin pentru Bulai Iulian contra Bumb Sorin-Ioan absent Burciu Cristina pentru Calista Mara-Daniela contra Calotă Florică Ică pentru Căciulă Aurel pentru Călin Ion pentru Căprar Dorel-Gheorghe pentru Căruceru Aida-Cristina pentru Cătăniciu Steluţa-Gustica pentru Cherecheş Florica contra Cherecheş Viorica contra Chichirău Cosette-Paula contra Chiriac Viorel pentru Ciocan Dan pentru Ciofu Tamara-Dorina pentru Ciolacu Ion-Marcel absent Ciuhodaru Tudor pentru Cîmpeanu Sorin Mihai absent Cîtea Vasile pentru Cobuz Maricela pentru Cocoş Vasile pentru Codreanu Constantin absent Coliu Doru-Petrişor absent Constantin Daniel absent Cosma Andreea pentru Cosma Lavinia-Corina absentă Cozmanciuc Corneliu-Mugurel absent Cristache Cătălin contra Csép Éva-Andrea pentru Csokany Petronela-Mihaela pentru Csoma Botond pentru Cuc Alexandru-Răzvan pentru Cucşa Marian-Gheorghe pentru Culeafă Mihai contra Cupă Ion pentru Cupşa Ioan contra Dan Nicuşor Daniel absent Dehelean Silviu absent Dinu Cristina-Elena pentru Dîrzu Ioan pentru Dobre Mircea-Titus pentru Dobre Victor Paul contra Dobrică Ionela Viorela pentru Dobrovici-Bacalbaşa Nicolae pentru Dobrovie Matei-Adrian contra Dohotaru Adrian-Octavian absent Dragnea Nicolae-Liviu absent Drăghici Mircea-Gheorghe pentru Drulă Cătălin contra Dumitrache Ileana Cristina pentru Dunava Costel Neculai pentru Durbacă Eugen absent Duruş Vlad-Emanuel contra Erdei Dolóczki István pentru Farago Petru pentru Fădor Angelica contra Firczak Iulius Marian absent Florea Damian pentru Florea Oana-Consuela absentă Floroiu Ionel pentru Furic Iarco pentru Furtună Mirela pentru Ganţ Ovidiu Victor contra Gavrilă Camelia pentru Gavrilescu Graţiela Leocadia pentru Gavriliţă Bianca-Miruna absentă Găină Mihăiţă pentru Georgescu Nicolae pentru Gerea Andrei Dominic pentru Gheorghe Andrei Daniel contra Gheorghe Tinel absent Gheorghiu Bogdan absent Ghera Giureci-Slobodan pentru Gherman Dumitru pentru Ghilea Găvrilă absent Ghinea Cristian contra Gilia Claudia pentru Giugea Nicolae contra Goga Octavian absent Grosaru Andi-Gabriel pentru Gudu Vasile contra Halici Nicuşor pentru Havrici Emanuel-Iuliu pentru Heiuş Lucian-Ovidiu contra Holban Georgeta-Carmen pentru Huncă Mihaela absentă Huţucă Bogdan-Iulian contra Iancu Iulian pentru Iancu Marius-Ionel pentru Ibram Iusein pentru Iftimie Neculai pentru Ignat Miron pentru Ilişanu Claudiu-Augustin pentru Intotero Natalia-Elena pentru Ion Stelian-Cristian contra Ionescu George contra Ioniţă Antoneta contra Iordache Florin pentru Itu Cornel pentru Iurişniţi Cristina-Ionela contra Jivan Luminiţa-Maria pentru Kelemen Hunor absent Korodi Attila absent Kulcsár-Terza József-György absent Lazăr Sorin pentru Leoreanu Laurenţiu-Dan contra Longher Victoria absentă Lovin Dumitru pentru Lungu Tudoriţa contra Lupaşcu Costel pentru Lupescu Dumitru contra Macovei Silviu Nicu pentru Magyar Loránd-Bálint pentru Manole Petre-Florin pentru Mareş Mara contra Marica Petru-Sorin pentru Márton Árpád-Francisc pentru Matei Călin-Vasile-Andrei pentru Mărgărit Mitică-Marius pentru Meiroşu Marilena-Emilia absentă Mihalescul Dumitru absent Mihălcescu Carmen-Ileana pentru Mînzatu Roxana pentru Moagher Laura-Mihaela pentru Mocanu Adrian absent Mocioalcă Ion pentru Mohaci Mihai pentru Moldovan Sorin-Dan contra Moşteanu Liviu-Ionuţ contra Movilă Petru absent Munteanu Ioan pentru Muşoiu Ştefan pentru Nasra Gabriel-Horia pentru Năsui Claudiu-Iulius-Gavril contra Neagu Nicolae contra Neaţă Eugen pentru Nechifor Cătălin-Ioan pentru Nicoară Romeo-Florin contra Nicolae Andrei pentru Nicolicea Eugen pentru Nistor Laurenţiu pentru Niţă Mihai absent Niţă Nicu pentru Nosa Iuliu pentru Olar Corneliu absent Olteanu Daniel contra Oprea Dumitru contra Oprişcan Mihai-Doru absent Oros Nechita-Adrian contra Oteşanu Daniela pentru Palăr Ionel contra Pambuccian Varujan prezent, nu votează Pană Adriana-Doina pentru Paraschiv Rodica pentru Paşcan Emil-Marius absent Pau Radu-Adrian pentru Păle Dănuţ pentru Petcu Toma-Florin pentru Petrea Gabriel pentru Petreţchi Nicolae-Miroslav absent Petric Octavian pentru Pirtea Marilen-Gabriel contra Pistru-Popa Eusebiu-Manea absent Pleşoianu Liviu Ioan Adrian pentru Plumb Rovana pentru Ponta Victor-Viorel absent Pop Andrei pentru Pop Georgian pentru Pop Rareş-Tudor contra Popa Florin pentru Popa Mihai Valentin pentru Popa Ştefan-Ovidiu pentru Popescu Mariana-Venera pentru Popescu Nicolae-Daniel contra Popescu Pavel absent Popescu Virgil-Daniel contra Preda Cezar-Florin absent Predoiu Marian-Cătălin contra Presură Alexandra pentru Prisnel Adrian-Claudiu contra Prişcă Răzvan Sorin contra Prună Cristina-Mădălina contra Radu Anişoara pentru Radu Nicolaie-Sebastian-Valentin pentru Raeţchi Ovidiu-Alexandru absent Răcuci Claudiu-Vasile absent Rădulescu Alexandru pentru Rădulescu Cătălin-Marian pentru Rădulescu Dan-Răzvan contra Răduţ Violeta pentru Rodeanu Bogdan-Ionel contra Roman Florin-Claudiu contra Roman Ioan-Sorin pentru Romanescu Cristinel absent Roşca Lucreţia pentru Rotaru Alexandru pentru Rotaru Răzvan-Ilie absent Săftoiu Ana-Adriana contra Sămărtinean Cornel-Mircea absent Schelean-Şomfelean Valeria-Diana contra Sebestyén Csaba-István pentru Sefer Cristian-George absent Seidler Cristian-Gabriel contra Seres Denes absent Sighiartău Robert-Ionatan contra Simion Lucian-Eduard pentru Simionca Ionuţ contra Simonis Alfred-Robert pentru Sitterli Ovidiu-Ioan contra Socotar Gheorghe-Dinu pentru Solomon Adrian pentru Spânu Ion pentru Stamatian Vasile-Florin absent Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel contra Stancu Florinel pentru Stativă Irinel-Ioan pentru Stănescu Alexandru pentru Steriu Valeriu-Andrei absent Stoica Bogdan-Alin absent Stroe Ionuţ-Marian absent Suciu Matei pentru Suciu Vasile-Daniel pentru Surgent Marius-Gheorghe pentru Szabó Ödön pentru Şarapatin Elvira pentru Şerban Ciprian-Constantin pentru Şimon Gheorghe pentru Şişcu George contra Şotcan Theodora pentru Şova Lucian pentru Şovăială Constantin contra Ştefan Corneliu pentru Ştefan Ion contra Ştefan Viorel pentru Ştefănescu Eliza-Mădălina pentru Ştirbu Gigel-Sorinel contra Tabugan Ion absent Tănăsescu Alina-Elena pentru Teiş Alina pentru Terea Ioan pentru Tîlvăr Angel pentru Todor Adrian pentru Todoran Adrian-Mihăiţă contra Toma Ilie pentru Tomac Eugen absent Trăilă Cristina contra Tripa Florin-Dan pentru Tudor Beatrice pentru Tudose Mihai absent Turcan Raluca contra Turcescu Robert-Nicolae absent Tuşa Adriana-Diana pentru Ungureanu Emanuel-Dumitru absent Ursu Răzvan-Ioan pentru Varga Glad-Aurel absent Varga Vasile contra Vasile Daniel pentru Vasilescu Lia-Olguţa pentru Vasilică Radu-Costin absent Vass Levente pentru Văcaru Alin Vasile absent Velcea Nicolae pentru Vexler Silviu pentru Vişan George-Gabriel pentru Vîlceanu Dan contra Vîrză Mihăiţă pentru Vlad Sergiu Cosmin contra Vlase Petru-Gabriel pentru Vlăducă Oana-Silvia pentru Voicu Mihai-Alexandru contra Vosganian Varujan pentru Vrăjitoru Sorinel-Marian pentru Weber Mihai absent Zainea Cornel contra Zamfira Constantin-Cătălin pentru Zisopol Dragoş-Gabriel absent Trecem la votul al doilea. (Vociferări.)

Petru Gabriel Vlase Număraţi! Vă rog să luaţi loc în bănci! Avem rezultatul votului şi continuăm cu al doilea apel.

Ioana Bran-Voinea Rezultatul votului - 257 de voturi exprimate, din care: Trecem la votul următor.

Petru Gabriel Vlase Vă rog, să luăm loc în bănci! Începem al doilea apel.

Ioana Bran-Voinea Spânu Ion - prezent, pentru. (Doamna deputat Raluca Turcan solicită să ia cuvântul.)

Petru Gabriel Vlase Ioana, las-o, frate, să explice un minut! (Gălăgie.)

Ioana Bran-Voinea Mocioalcă Ion - prezent, pentru.

Raluca Turcan Este neregulamentar, pentru că sunteţi în procedură de vot. Dragi colegi, Nu o să vă ţin mult. Vreau doar să anunţăm că - cei care privesc astăzi instituţia Parlamentului - astăzi, în Parlamentul României, s-a conturat o majoritate toxică, PSD-ALDE-UDMR, împotriva interesului României (Gălăgie. Vociferări.) şi împotriva românilor, şi împotriva democraţiei.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc, doamnă deputat.

Raluca Turcan Singurul subiect care v-a interesat vreodată a fost să vă spălaţi propriile dosare... (Gălăgie.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc, doamnă deputat.

Raluca Turcan ... nimic altceva! Aveţi un comportament tipic infracţional (Gălăgie. Vociferări.) şi singura soluţie decentă pentru...

Petru Gabriel Vlase Doamnă deputat, mulţumesc.

Raluca Turcan ... este să-şi dea demisia acest grup infracţional, care a confiscat Parlamentul României şi decizia în ţara noastră. (Gălăgie.)

Petru Gabriel Vlase Vă rog, linişte! Începem al doilea apel, la PL-x 317.

Ioana Bran-Voinea Bota Marius Sorin-Ovidiu - prezent, pentru. Jivan Luminiţa-Maria - prezent, pentru. Achiţei Vasile-Cristian contra Adnagi Slavoliub contra

Petru Gabriel Vlase Vă rog să luaţi loc în bănci!

Ioana Bran-Voinea Cîtea Vasile - pentru. Gavrilă Camelia - pentru. Macovei Silviu Nicu - pentru. Căprar Dorel-Gheorghe - pentru. (Vociferări.)

Petru Gabriel Vlase Doamna secretar... Mergeţi în bancă! Reluăm. (Voci suprapuse.)

Ioana Bran-Voinea Simonis Alfred-Robert - pentru. Tripa Florin-Dan - pentru. Roman Ioan Sorin - pentru. (Gălăgie. Vociferări.)

Petru Gabriel Vlase Vă rog, începeţi cu lista de la început!

Ioana Bran-Voinea Luăm de la început!

Petru Gabriel Vlase Începeţi cu lista de la început! Domnule Drulă...

Ioana Bran-Voinea Achiţei Vasile-Cristian... (Gălăgie.) (Un deputat ia microfonul de la tribună.)

Petru Gabriel Vlase Domnule deputat, aduceţi, domnule, microfonul înapoi! (Gălăgie.) Domnule deputat, aduceţi, domnule, microfonul înapoi! Ce înseamnă gestul acesta? Vă rog, stafful tehnic, recuperaţi microfonul! Incredibil! Vă rog, reluaţi!

Ioana Bran-Voinea Achiţei Vasile-Cristian contra Adnagi Slavoliub pentru Alexe Costel contra

Petru Gabriel Vlase Vă rog să luaţi loc în bănci!

Ioana Bran-Voinea Ambrus Izabella-Agnes pentru Anastase Roberta-Alma contra Andrei Alexandru-Ioan pentru Andronache Gabriel contra

Petru Gabriel Vlase Vă rog să luaţi loc în bănci! (Vociferări.)

Ioana Bran-Voinea Andruşcă Dănuţ pentru Antal István-János pentru Anton Anton pentru Apjok Norbert pentru Ardelean Ben-Oni contra Avram Constantin pentru Axinte Vasile pentru Babuş Radu pentru Balan Ioan contra Balint Liviu-Ioan pentru Banias Mircea-Marius absent Barna Ilie-Dan contra Băişanu Ştefan-Alexandru pentru Bălănescu Alexandru pentru Bănicioiu Nicolae pentru Bârlădeanu Dragoş-Petruţ pentru Bejinariu Eugen pentru Bende Sándor absent Benedek Zacharie pentru Benga Tudor-Vlad contra Benkő Erika absentă Bica Dănuţ contra Bichineţ Corneliu absent Birchall Ana absentă Biró Rozália-Ibolya absentă Biro Zsolt-Istvan absent Bîzgan-Gayral Oana-Mioara contra Boboc Tudoriţa-Rodica pentru Boboc Valentin-Gabiel pentru Bode Lucian-Nicolae contra Bodea Marius contra Bogaciu Alexandra-Corina pentru Bogdan Gheorghe-Dănuţ pentru Bontea Vlad pentru Boroianu Aurel-Robert contra Borza Remus-Adrian pentru

Petru Gabriel Vlase Vă rog să luaţi loc în bănci!

Ioana Bran-Voinea Bota Marius-Sorin-Ovidiu pentru Botez Mihai-Cătălin contra Bozianu Nicoleta-Cătălina absentă Bran Ioana pentru Bucura-Oprescu Simona pentru Budăi Marius-Constantin pentru Buican Cristian contra Buicu Corneliu-Florin pentru Bulai Iulian contra Bumb Sorin-Ioan absent Burciu Cristina pentru Calista Mara-Daniela contra Calotă Florică Ică pentru Căciulă Aurel pentru Călin Ion pentru Căprar Dorel-Gheorghe pentru Căruceru Aida-Cristina pentru Cătăniciu Steluţa-Gustica pentru Cherecheş Florica contra Cherecheş Viorica absentă Chichirău Cosette-Paula contra Chiriac Viorel pentru Ciocan Dan pentru Ciofu Tamara-Dorina pentru Ciolacu Ion-Marcel absent Ciuhodaru Tudor pentru Cîmpeanu Sorin Mihai absent Cîtea Vasile pentru Cobuz Maricela pentru Cocoş Vasile pentru Codreanu Constantin absent Coliu Doru-Petrişor absent Constantin Daniel absent Cosma Andreea pentru Cosma Lavinia-Corina absentă Cozmanciuc Corneliu-Mugurel absent Cristache Cătălin contra Csép Éva-Andrea pentru Csokany Petronela-Mihaela pentru Csoma Botond pentru Cuc Alexandru-Răzvan pentru Cucşa Marian-Gheorghe pentru Culeafă Mihai contra Cupă Ion pentru Cupşa Ioan contra Dan Nicuşor Daniel absent Dehelean Silviu absent Dinu Cristina-Elena pentru Dîrzu Ioan pentru Dobre Mircea-Titus pentru Dobre Victor Paul contra Dobrică Ionela Viorela pentru Dobrovici-Bacalbaşa Nicolae pentru Dobrovie Matei-Adrian contra Dohotaru Adrian-Octavian absent Dragnea Nicolae-Liviu absent Drăghici Mircea-Gheorghe pentru Drulă Cătălin contra Dumitrache Ileana-Cristina pentru Dunava Costel Neculai pentru Durbacă Eugen absent Duruş Vlad-Emanuel contra Erdei-Doloczki Istvan pentru Farago Petru pentru Fădor Angelica contra Firczak Iulius Marian absent Florea Damian pentru Florea Oana-Consuela absentă Floroiu Ionel pentru Furic Iarco pentru Furtună Mirela pentru Ganţ Ovidiu-Victor absent Gavrilă Camelia pentru Gavrilescu Graţiela-Leocadia pentru Gavriliţă Bianca-Miruna absentă Găină Mihăiţă pentru Georgescu Nicolae pentru Gerea Andrei-Dominic pentru Gheorghe Andrei-Daniel contra Gheorghe Tinel absent Gheorghiu Bogdan absent Ghera Giureci-Slobodan pentru Gherman Dumitru pentru Ghilea Găvrilă absent Ghinea Cristian contra Gilia Claudia pentru Giugea Nicolae contra Goga Octavian absent Grosaru Andi-Gabriel pentru Gudu Vasile contra Halici Nicuşor pentru Havrici Emanuel-Iuliu pentru Heiuş Lucian-Ovidiu contra Holban Georgeta-Carmen pentru Huncă Mihaela absentă Huţucă Bogdan-Iulian contra Iancu Iulian pentru Iancu Marius-Ionel pentru Ibram Iusein pentru Iftimie Neculai pentru Ignat Miron pentru Ilişanu Claudiu-Augustin pentru Intotero Natalia-Elena pentru Ion Stelian-Cristian contra Ionescu George contra Ioniţă Antoneta contra Iordache Florin pentru Itu Cornel pentru Iurişniţi Cristina-Ionela contra Jivan Luminiţa-Maria pentru Kelemen Hunor absent Korodi Attila absent Kulcsár-Terza József-György absent Lazăr Sorin pentru Leoreanu Laurenţiu-Dan contra Longher Victoria absentă Lovin Dumitru pentru Lungu Tudoriţa contra Lupaşcu Costel pentru Lupescu Dumitru contra Macovei Silviu Nicu pentru Magyar Loránd-Bálint pentru Manole Petre-Florin pentru Mareş Mara contra Marica Petru-Sorin prezent, pentru Márton Arpad-Francisc pentru Matei Călin-Vasile-Andrei pentru Mărgărit Mitică-Marius pentru Meiroşu Marilena-Emilia absentă Mihalescul Dumitru absent Mihălcescu Carmen-Ileana pentru Mînzatu Roxana pentru Moagher Laura-Mihaela pentru Mocanu Adrian absent Mocioalcă Ion pentru Mohaci Mihai pentru Moldovan Sorin-Dan contra Moşteanu Liviu-Ionuţ contra Movilă Petru absent Munteanu Ioan pentru Muşoiu Ştefan pentru Nasra Gabriel-Horia pentru Năsui Claudiu-Iulius-Gavril contra Neagu Nicolae contra Neaţă Eugen pentru Nechifor Cătălin-Ioan pentru Nicoară Romeo-Florin contra Nicolae Andrei pentru Nicolicea Eugen pentru Nistor Laurenţiu pentru Niţă Mihai absent Niţă Nicu pentru Nosa Iuliu pentru Olar Corneliu absent Olteanu Daniel contra Oprea Dumitru contra Oprişcan Mihai-Doru absent Oros Nechita-Adrian contra Oteşanu Daniela pentru Palăr Ionel contra Pambuccian Varujan prezent, nu votează Pană Adriana-Doina pentru Paraschiv Rodica pentru Paşcan Emil-Marius absent Pau Radu-Adrian pentru Păle Dănuţ pentru Petcu Toma-Florin pentru Petrea Gabriel pentru Petreţchi Nicolae-Miroslav absent Petric Octavian pentru Pirtea Marilen-Gabriel contra Pistru-Popa Eusebiu-Manea absent Pleşoianu Liviu Ioan Adrian pentru Plumb Rovana pentru Ponta Victor-Viorel absent Pop Andrei pentru Pop Georgian pentru Pop Rareş-Tudor contra Popa Florin pentru Popa Mihai Valentin pentru Popa Ştefan-Ovidiu pentru Popescu Mariana-Venera pentru Popescu Nicolae-Daniel contra Popescu Pavel absent Popescu Virgil-Daniel contra Preda Cezar-Florin absent Predoiu Marian-Cătălin contra Presură Alexandra pentru Prisnel Adrian-Claudiu contra Prişcă Răzvan Sorin contra Prună Cristina-Mădălina contra Radu Anişoara pentru Radu Nicolaie-Sebastian-Valentin pentru Raeţchi Ovidiu-Alexandru absent Răcuci Claudiu-Vasile absent Rădulescu Alexandru pentru Rădulescu Cătălin-Marian pentru Rădulescu Dan-Răzvan contra Răduţ Violeta pentru Rodeanu Bogdan-Ionel contra Roman Florin-Claudiu contra Roman Ioan Sorin pentru Romanescu Cristinel absent Roşca Lucreţia pentru Rotaru Alexandru pentru Rotaru Răzvan-Ilie absent Săftoiu Ana-Adriana contra Sămărtinean Cornel-Mircea absent Schelean-Şomfelean Valeria-Diana contra Sebestyén Csaba-István pentru Sefer Cristian-George absent Seidler Cristian-Gabriel contra Seres Denes absent Sighiartău Robert-Ionatan contra Simion Lucian-Eduard pentru Simionca Ionuţ contra Simonis Alfred-Robert pentru Sitterli Ovidiu-Ioan contra Socotar Gheorghe-Dinu pentru Solomon Adrian pentru Spânu Ion pentru Stamatian Vasile-Florin absent Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel contra Stancu Florinel pentru Stativă Irinel-Ioan pentru Stănescu Alexandru pentru Steriu Valeriu-Andrei absent Stoica Bogdan-Alin absent Stroe Ionuţ-Marian absent Suciu Matei pentru Suciu Vasile-Daniel pentru Surgent Marius-Gheorghe pentru Szabó Ödön pentru Şarapatin Elvira pentru Şerban Ciprian-Constantin pentru Şimon Gheorghe pentru Şişcu George contra Şotcan Theodora pentru Şova Lucian pentru Şovăială Constantin contra Ştefan Corneliu pentru Ştefan Ion contra Ştefan Viorel pentru Ştefănescu Eliza-Mădălina pentru Ştirbu Gigel-Sorinel contra Tabugan Ion absent Tănăsescu Alina-Elena pentru Teiş Alina pentru Terea Ioan pentru Tîlvăr Angel pentru Todor Adrian pentru Todoran Adrian-Mihăiţă contra Toma Ilie pentru Tomac Eugen absent Trăilă Cristina contra Tripa Florin-Dan pentru Tudor Beatrice pentru Tudose Mihai absent Turcan Raluca contra Turcescu Robert-Nicolae absent Tuşa Adriana-Diana pentru Ungureanu Emanuel-Dumitru absent Ursu Răzvan-Ioan pentru Varga Glad-Aurel absent Varga Vasile contra Vasile Daniel pentru Vasilescu Lia-Olguţa pentru Vasilică Radu-Costin absent Vass Levente pentru Văcaru Alin Vasile absent Velcea Nicolae pentru Vexler Silviu pentru Vişan George-Gabriel pentru Vîlceanu Dan contra Vîrză Mihăiţă pentru Vlad Sergiu Cosmin contra Vlase Petru Gabriel pentru Vlăducă Oana-Silvia pentru Voicu Mihai Alexandru contra Vosganian Varujan pentru Vrăjitoru Sorinel-Marian pentru Weber Mihai absent Zainea Cornel contra Zamfira Constantin-Cătălin pentru Zisopol Dragoş-Gabriel absent

Petru Gabriel Vlase Vă rog.

Ioana Bran-Voinea Totalul voturilor valabil exprimate - 256; Voturi pentru - 177; (Aplauze.) Voturi contra - 78; Un deputat prezent, nu votează.

Petru Gabriel Vlase Închidem şedinţa. Noapte bună! Şedinţa s-a încheiat la ora 21,04.