Florin Iordache 10. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2017 privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării şi producerii de mijloace imunoprofilactice, terapeutice şi antidoturi, în vederea asigurării protecţiei intereselor esenţiale ale siguranţei stării de sănătate a populaţiei; procedură de urgenţă; PL-x 504/2017. Guvernul? Intervine cineva? Vă rog, domnule secretar de stat. Şi apoi domnul Buicu, raportul Comisiei pentru sănătate.
Florin Iordache Vă mulţumesc şi eu, domnule secretar de stat. Raport comun, Comisia pentru învăţământ, pentru sănătate şi pentru apărare, domnul preşedinte Florin Buicu. Vă rog.
Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimate colege, Stimaţi colegi, Vin în faţa dumneavoastră cu raportul comun al Comisiei pentru învăţământ, Comisiei pentru apărare şi Comisiei pentru sănătate asupra Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2017 privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării şi producerii de mijloace imunoprofilactice; PL-x 504-2017. Cele trei comisii au dezbătut proiectul de lege. Senatul a aprobat acest proiect de lege. Camera Deputaţilor este for decizional. În urma finalizării dezbaterilor, membrii celor trei comisii au hotărât să propună plenului adoptarea proiectului de lege, cu amendamentele admise. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Mulţumesc. La dezbateri generale, Grupul PSD, domnul Tudor Ciuhodaru. Ia spuneţi, domnule doctor, cum este?
Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, domnule preşedinte. Sper că astăzi asistăm la un nou început pentru Institutul "Cantacuzino". Vă reamintesc că problema este veche, am depus de-a lungul timpului mai multe proiecte legislative pentru redeschiderea acestui institut, ca activitate de producţie, ultimul chiar în această sesiune parlamentară, unde am reuşit performanţa ca o treime din parlamentarii României, indiferent de culoarea politică, să semneze pentru acest demers. Vă reamintesc cinci lucruri esenţiale. Problema Institutului "Cantacuzino" este o problemă de siguranţă naţională, de siguranţă epidemiologică, pentru că, pe de o parte, face parte din reţeaua Institutului "Pasteur" - 32 de institute răspândite pe cele cinci continente ale lumii -, face parte din planul global de acţiune antigripă, în subordinea OMS, iar pe vremuri vorbeam despre 800.000 de doze de vaccin antigripal, 800.000 de doze de vaccin BCG, de seruri terapeutice existente doar în România, precum Cantastimul şi Polidinul şi alte produse care sunt extrem de importante pentru sănătatea fiecăruia dintre noi - vaccinul antirujeolos antirubeolic, vaccinul antitetanic. În plus, dacă se va reuşi acest lucru, aşa cum am vrut de fiecare dată, gândiţi-vă că suntem mai puţin vulnerabili la tot felul de influenţe externe atunci când avem nevoie de aceste produse, mai ales într-un context geopolitic extrem de complicat. Şi nu în ultimul rând, vorbim despre producţie la preţuri mici, de medicamente ieftine, în aşa fel încât ele să fie accesibile pentru toată populaţia, atunci când are nevoie de astfel de medicamente. Eu voi vota cu două mâini un astfel de proiect şi sper ca odată şi odată, mai ales acum, într-un astfel de sistem, ca problema Institutului "Cantacuzino" să se rezolve, pentru că nu vorbim de o simplă structură economică, de o simplă fabrică, ci de o instituţie etalon, un adevărat proiect de ţară pentru asigurarea sănătăţii tuturor românilor. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc. În continuare, Grupul USR, domnul Emanuel Ungureanu. Vă rog, domnule deputat.
Emanuel-Dumitru Ungureanu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Recunosc că m-a încercat un sentiment de jenă atunci când l-am văzut pe colonelul Roşu, ieri, în Comisia pentru sănătate, stingher, începând argumentarea trecerii Institutului "Cantacuzino" cu cuvântul "raportez". Dragi colegi, vă raportez că nu sunteţi serioşi - şi mă refer la colegii din majoritatea parlamentară, care au venit, prin domnul Ciuhodaru, cu foarte scurt timp în urmă, în această sesiune parlamentară, să ne spună că a găsit soluţia de salvare a acestei instituţii, sub autoritatea Ministerului Sănătăţii. Vă întreb, ce garanţii aveţi că o unitate militară... în O.U.G. nr. 66, la alin. (3) scrie aşa: "Institutul «Cantacuzino» are statut de unitate militară şi este condus de către un director general, cadru militar activ". În aceste unităţi militare se fac şi achiziţii secrete. Pe noi ne interesează, pe noi, cei din USR, transparenţa. Ce garanţii aveţi de transparenţă, că tot ce se va achiziţiona acolo vom şti şi noi cum este folosit banul public. Vorbim acum de o unitate militară care preia o grămadă de datorii. Este extrem de ciudat să semnăm, să aprobăm, să votăm, în acelaşi plen, aceleaşi persoane care par a fi responsabile în faţa poporului, proiecte de lege de salvare a unei instituţii care devine militară, fără să avem, repet, garanţia că aceasta înseamnă şi salvarea acestei instituţii, mai ales că noi am fi foarte interesaţi, spre exemplu, ca în această unitate militară să avem o unitate medicală capabilă să lupte cu infecţiile nosocomiale din spitale. Aţi mai auzit ceva despre cazul Hexi Pharma? De aceea, noi vom fi împotriva acestui proiect de salvare, pentru că v-aţi dovedit a fi neserioşi cu propunerile pe care ni le-aţi făcut, pentru că, nu-i aşa, următoarea propunere ar fi ca Ministerul Sănătăţii să intre în structura MApN, pentru că domnul prim-ministru ne spunea, de la masa Guvernului, că doar MApN-ul ne mai poate salva. (Aplauze.)
Florin Iordache Vă mulţumesc. Grupul PNL, domnul deputat Victor Paul Dobre.
Victor Paul Dobre Domnule preşedinte de şedinţă, Doamnelor şi domnilor, Principial, Partidul Naţional Liberal este împotriva acestei decizii. Principial, suntem o ţară europeană. Spunea domnul doctor Ciuhodaru că sunt 35 de institute, o reţea respectabilă, importantă. Niciunul nu este unitate militară! Doamnelor şi domnilor, Mai bine de 20 de ani - şi mai sunt câţiva colegi pe aici - am demilitarizat, am făcut o Românie europeană, sau am încercat să o facem. Acum o luăm de la capăt, acum facem din cercetători soldaţi, ofiţeri, comandanţi. Mă bucur, pentru că, colegii de la USR ni se alătură în acest demers şi fac un apel şi la dumneavoastră. Nu putem, atunci când nu merge undeva o instituţie, sigura soluţie e să o militarizăm! Armata are rolul ei şi - atenţie! - pe angajamentele NATO, pe tratatul pe care l-am semnat, sarcinile armatei sunt pe teatrele de operaţiuni, apărarea ţării şi respectarea deciziilor alianţei, atunci când este nevoie. Armata nu se mai ocupă nici de agricultură, nici de zootehnie, cum era pe vremuri. Acest institut a funcţionat - şi a funcţionat bine, şi a funcţionat de mulţi ani. Dacă nu suntem în stare să rezolvăm situaţia într-o unitate medicală sau alta, o trecem la armată?! Eu cred că suntem pe o cale greşită! Vom vota împotrivă.
Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule deputat. Grupul PMP, domnul deputat Petru Movilă.
Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Subiectul nu este deloc unul uşor. Institutul "Cantacuzino" sau decăderea Institutului "Cantacuzino" a început din anii 2011-2012, atunci când şi-a pierdut licenţe, autorizaţii de a fabrica vaccinuri, când s-a desfiinţat filiala Institutului "Cantacuzino" de la Iaşi. Din 2011-2012 au fost alocaţi foarte mulţi bani pentru revigorarea, refacerea, reorganizarea Institutului "Cantacuzino" şi, din păcate, nici Ministerul Sănătăţii, nici CSAT-ul, nici o altă instituţie a statului român nu a făcut o evaluare, o analiză. Cum de s-a ajuns ca astăzi Institutul "Cantacuzino" să fie un fel de Cenuşăreasă a cercetării medicale româneşti?! La fel ca şi în cazul Societăţii Antibiotice Iaşi, care a fost salvată de la privatizare în 2008, ca urmare a unei comisii de anchetă parlamentară, pe care dumneavoastră, parlamentarii, aţi susţinut-o şi aţi votat-o, ca Antibiotice să nu se vândă cu strigare, Compania Antibiotice Iaşi a devenit o companie strategică în sistemul de sănătate, o companie care astăzi este o emblemă a producţiei de medicamente în România. La fel şi "Cantacuzino" ar trebui să fie. Sigur că este discutabil de ce Ministerul Sănătăţii, indiferent cum s-a numit ministrul care a răspuns de acest institut, nu a fost capabil niciodată să prezinte un plan de reorganizare, un plan de management, de finanţare şi să facă o integrare corectă a Institutului "Cantacuzino" în viaţa medicală, în viaţa spitalicească din România. Sunt de acord cu ceea ce a spus colegul meu antevorbitor, domnul Dobre, că noi trebuie să ne ducem spre societatea civilă, dar eu cred că e o şansă importantă acum şi vom vota ca Institutul "Cantacuzino" să ajungă la Ministerul Apărării, vom vota această ordonanţă, sperând ca într-un timp foarte scurt acesta să se revigoreze şi să revină acolo unde îi este locul în sistemul de sănătate, la Ministerul Sănătăţii. De asemenea, am avut discuţii cu cei de la Direcţia Medicală a Ministerului Apărării şi reprezentanţi ai institutului. Este absolut necesar ca reorganizarea, finanţarea şi mai ales reautorizarea privind producţia de vaccinuri să fie foarte rapidă. Dacă noi avem o ordonanţă de trei luni şi anul acesta nu avem în proiectul bugetului de stat nimic prins pentru "Cantacuzino", este o poveste şi vom constata într-un timp foarte scurt că acest institut, care cândva era o emblemă a cercetării medicale nu doar în România, ci şi în Europa, va fi doar istorie. De aceea, vom vota pentru această ordonanţă, pentru legea de aprobare a ordonanţei, pentru că Institutul "Cantacuzino" nu mai are timp de poveşti, are nevoie de lucruri clare, hotărâte şi imediate. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. În continuare, Grupul UDMR, domnul deputat Vass Levente.
Levente Vass Domnule preşedinte de şedinţă, În timp de pace, în principiu, într-o democraţie, armata, apărarea ţării, este un sistem în aşteptare. În principiu, dacă nu suntem atacaţi, ei dezvoltă infrastructură, se pregătesc şi stau la dispoziţia cetăţenilor. Putem să spunem că într-un fel se comportă ca organizaţie nonguvernamentală, neafiliată politic. Dacă sunt inundaţii, atunci armata e mobilizată, ostaşii se duc, ajută şi nu contează dacă sunt de la PNL, de la UDMR, de la PSD, stau la dispoziţia oamenilor şi îi ajută. În acest principiu, eu cred că în timp de pace, un sistem care este în aşteptare poate fi folosit la dezvoltare prin cercetare, la fabricarea vaccinurilor şi la alte probleme, chiar educaţionale, sportive şi aşa mai departe. Pe acest principiu, noi considerăm că, după 27 de ani de văitare, când nu s-a putut rezolva problema acestui institut - şi avem şi noi parte şi ne-am dat şi noi silinţa să ajutăm şi să refacem această instituţie cu renume -, considerăm că decizia de astăzi va fi o decizie bună şi îi dorim succes armatei şi ministerului să rezolve această problemă.
Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule deputat. Grupul ALDE, domnul deputat Anton Anton.
Anton Anton Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Vreau să vă spun că în 2005, când am ajuns să conduc destinele cercetării, mi-am făcut vaccin antigripal la "Cantacuzino". În 2006 mi-am făcut vaccin antigripal la "Cantacuzino". După care, n-am înţeles de ce, n-am mai putut să-mi fac vaccinul antigripal la "Cantacuzino", pentru că nu s-au mai îndeplinit nişte condiţii. Şi am urmărit. Şi tot ce s-a întâmplat acolo a fost din cauza unui management defectuos, şi acest management defectuos l-am perpetuat, am încercat să-l corectăm şi la Ministerul Sănătăţii, n-am reuşit! Am încercat să-l corectăm şi la Ministerul Cercetării, n-am reuşit! Eu sper ca de data aceasta să încercăm şi să reuşim să corectăm acest management, şi la anul să-mi fac vaccinul antigripal cu un vaccin de la "Cantacuzino". ALDE votează pentru.
Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Şi ultimul vorbitor înscris la cuvânt, domnul Bacalbaşa. Vă rog.
Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Domnilor colegi, Ce s-a întâmplat cu Institutul "Cantacuzino" a fost un eşec major al serviciilor noastre secrete, după părerea mea. Din dorinţa de a pune mâna pe un teren aflat în centrul Bucureştiului, s-a distrus un serviciu esenţial pentru sănătatea poporului român, lucru de o gravitate extremă. Cunosc foarte bine această problemă, pentru că înaintea mea a fost colegul meu, profesorul Nechita, în acest Parlament, şi s-a luptat împotriva hoţilor, şi acum constat cu foarte mult interes cine se opune soluţiei absolut naturale a militarizării unui segment important al siguranţei naţionale în domeniul sănătăţii, pentru că acesta este modul de a vedea cine s-a aflat în faţa tentativelor de hoţie. Şi constat cu plăcere că colegii maghiari sunt alături de interesele poporului român, că partidul fostului preşedinte, cu care nu am foarte multe lucruri în comun, sprijină această soluţie absolut corectă, sunt alături de partidul meu şi sunt absolut uimit cum colegii de la USR sunt împotriva unei alte unităţi militare - probabil din cauza concurenţei. (Vociferări.)
Florin Iordache Vă mulţumesc. Începem dezbaterile. Avem 15 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt observaţii? Nu. Adoptat. 2 marginal? 3? 4 marginal, art. I? 5 marginal? 6, art. II? 7 marginal? 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 şi 15 - art. X? Mulţumesc. Rămâne la votul final, are caracter ordinar. Următorul.