Petru Gabriel Vlase 8. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea... Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale (Pl-x 363/2017). Domnule Iordache, veniţi puţin până la prezidiu? Propunerea legislativă... Procedură? Vă rog.
Victor Paul Dobre Domnule preşedinte, Grupul PNL vă propune retrimiterea la comisie a acestei propuneri legislative, întrucât există o serie de aspecte care trebuie rediscutate, având în vedere implicaţiile. Şi ţinând cont de faptul că termenul constituţional este la începutul lunii martie, nu cred că e o problemă. (În continuare, lucrările şedinţei au fost conduse de domnul deputat Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, asistat de doamna deputat Ioana Bran şi de domnul deputat Cristian Buican, secretari ai Camerei Deputaţilor.)
Florin Iordache Da. Supun votului dumneavoastră propunerea făcută de domnul Dobre, de la PNL. Să înceapă votul. Mulţumesc. 71 de voturi pentru, 126 de voturi împotrivă, o abţinere. Propunerea a fost respinsă. Dacă iniţiatorii doresc să intervină? Nu doresc să intervină. Raport comun Comisia juridică şi Comisia pentru administraţie. Domnul Varga. Vasile Varga, de la Comisia juridică, raport comun. Vă rog să prezentaţi raportul.
Vasile Varga Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Cele două comisii au fost sesizate spre dezbatere în fond cu această Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale. Camera a fost pentru prima dată sesizată, Consiliul Legislativ a dat un aviz favorabil, dar cu foarte multe observaţii, iar Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a avizat negativ iniţiativa. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 215, astfel încât ulterior constituirii consiliului local, validarea sau invalidarea unor mandate să se facă pe baza propunerii comisiei de validare, prin ordin al prefectului, care se va emite în termen de două zile de la data înregistrării propunerii comisiei de validare. De asemenea, şedinţele consiliului local sau judeţean să se desfăşoare legal în prezenţa majorităţii consilierilor locali sau judeţeni în funcţie, cu excepţia situaţiei în care în şedinţa respectivă se propune validarea sau invalidarea unuia sau mai multor mandate de consilieri locali sau judeţeni noi, dacă validarea ar asigura prezenţa majorităţii consilierilor locali în funcţie, cât şi a celor judeţeni. În urma dezbaterilor, cele două comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 215, propunere legislativă care face parte din categoria legilor organice.
Florin Iordache Mulţumesc. La dezbateri generale. Dacă sunt intervenţii din partea colegilor? Da. Grupul PNL, domnul Leoreanu. Vă rog. Şi apoi se pregăteşte domnul Petru Movilă, PMP.
Laurenţiu-Dan Leoreanu Da. Mulţumesc, domnule preşedinte. Grupul PNL a solicitat retrimiterea la comisie a PL-x 363 cu privire la modificarea şi completarea Legii nr. 215/2001, cu privire la asigurarea majorităţii în şedinţele consiliului local sau judeţean atunci când se validează noi membri ai consiliului, tocmai pentru că această lege specială se referă la un caz special - cel de la Oradea. Noi considerăm că acest PL-x ar trebui mai mult analizat şi discutat, de aceea am şi solicitat retrimiterea. Drept pentru care Grupul Partidului Naţional Liberal va vota abţinere la acest proiect de lege. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule deputat. Procedură, doamnă Turcan? Sau...? Vă rog. Procedură. Numai puţin, domnule Movilă... Vă rog.
Raluca Turcan În baza art. 151 alin. (3), doresc să anunţ că tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial modificarea la Regulamentul Camerei Deputaţilor. Şi aşa cum aţi subordonat Monitorul Oficial şi se execută, precum "Noaptea..." pe Ordonanţa nr. 13, aşa vă veţi subordona şi Parlamentul României, din acest moment. Deci Monitorul a executat ce dumneavoastră aţi punctat astăzi. Din acest moment, nu mai putem avea dezbateri pe amendamentele respinse şi Legile justiţiei vor fi puse pe masa domnului Dragnea, aşa cum şi-a dorit.
Florin Iordache Mulţumesc. Monitorul Oficial era obligat să publice ce s-a votat în Parlament. Următorul vorbitor - domnul Petru Movilă, vă rog, Grupul PMP.
Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Este o lege importantă. Şi aş vrea să vă citesc câteva lucruri. Sau să vi le prezint. Avem un articol în care se spune că "Prefectul, în două zile de la prezentarea raportului comisiei de validare, poate valida mandatul unui consilier". Dar nu se spune nimic de aprobarea, prin hotărâre de consiliu local, a acestui raport al comisiei de validare - e o neclaritate. A doua neclaritate - şi aici sunt mari semne de întrebare - se referă la constituirea majorităţii în consiliul local şi consiliul judeţean, în sensul că: "Se consideră legal constituit un consiliu local sau consiliu judeţean dacă există majoritate sau dacă nu există majoritate dar în şedinţa respectivă se validează mandatele unor consilieri". Lucrul este total nesănătos. Cred că este şi imoral. Şi neconstituţional. Sigur, încercăm să-l facem legal. Partidul Mişcarea Populară a susţinut retrimiterea la comisie. În cazul în care acest lucru nu s-a aprobat, noi vom vota împotrivă. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Alte intervenţii dacă sunt? Dacă nu mai sunt alte intervenţii, rămâne la votul final; nu are amendamente admise şi respinse. Următorul.