13 decembrie 2017 – Păstrarea unui moment de reculegere în memoria Majestăţii Sale Regele Mihai I al României.

Raluca Turcan Vă spun de la început că am intervenţie pe două puncte, la procedură. Însă voiam să nu fiţi în situaţia de a anunţa ceva neadevărat de la microfonul Camerei Deputaţilor, întrucât pe proiectele înscrise pe ordinea de zi, ca urmare a deciziei Comitetului liderilor, într-un mod neregulamentar - şi voi demonstra cu articol din Regulament - nu au fost transmise toate rapoartele legilor care astăzi se află pe ordinea de zi. Dar... să începem. Aşadar, o să vă rog să nu mă şicanaţi cu închiderea microfonului, pentru că am două intervenţii pe procedură. Prima este una serioasă... (Râsete. Aplauze. Rumoare . ) ... extrem de serioasă... Râdeţi... O să cădeţi în capcana propriului amuzament al dumneavoastră, întrucât doream ca într-un moment în care ultimul Rege al României se întoarce în ţară să vă solicit un moment de respect şi de reculegere. Vă rog să-mi permiteţi, domnule preşedinte, ca, în această Cameră, în ziua în care ultimul monarh al României ajunge în ţară, să ţinem un moment de reculegere.

Petru Gabriel Vlase Vă rog, un minut. (Se păstrează un moment de reculegere.) Mulţumesc. Continuaţi.

Raluca Turcan În acord cu gândul pe care sunt convinsă că l-aţi exprimat cu toţii în acest moment de reculegere, aş dori să spun că Regele a simbolizat speranţa într-o Românie demnă, prosperă, respectată şi puternică, în care toţi românii să simtă că au şanse egale şi că legea este aceeaşi pentru toată lumea. Foarte mulţi oameni cu aceleaşi aspiraţii îl vor însoţi pe Rege pe ultimul drum... (Discuţii în sală.)... începând cu Aeroportul...

Petru Gabriel Vlase Vă rog...

Raluca Turcan ... Palatul Regal, Patriarhia Română. Mă uit şi mă întreb, unde este domnul Dragnea?

Petru Gabriel Vlase Doamnă, vă rog...

Raluca Turcan Şi vă întreb...

Petru Gabriel Vlase ... procedura, doamnă deputat. (Vociferări.)

Raluca Turcan ... dacă este firesc ca, într-un asemenea moment, Grupul... (I se întrerupe microfonul.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Munteanu, procedură. Îmi pare rău, doamnă, v-am dat cuvântul pe procedură, aţi avut cu totul alte discuţii la microfon. Domnul Munteanu, procedură. (Vociferări.) Data viitoare... Aţi început... aţi cerut o procedură, aţi invocat cu totul altceva; eu v-am respectat poziţia; şi acum continuaţi să... Acesta nu e un respect faţă de ceea ce aţi cerut în prima discuţie. Vă rog, acum, procedură, aveţi dreptul la un minut. Să-mi spuneţi procedura.

Raluca Turcan Procedura este legată de art. 151 alin. (5) din Regulamentul Camerei Deputaţilor. Şi vă solicit - în spiritul a tot ce am declarat mai înainte - sistarea şedinţei de astăzi. Şi într-adevăr să fim în acord cu ceea ce foarte mulţi români simt.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc.

Raluca Turcan A doua propunere de procedură - pe care o să o fac şi o să vă solicit să o supuneţi votului - să nu acceptăm, în baza art. 69 alin. (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, nicio propunere de modificare a ordinii de zi, pe care liderul PSD a făcut-o astăzi în Comitetul liderilor, întrucât aceste propuneri au fost făcute neregulamentar. Acest art. 69 alin. (3) spune foarte limpede că în ziua votului orice propunere de modificare trebuie luată cu unanimitatea votului liderilor de grupuri parlamentare. Astăzi, liderii PNL, USR şi PMP au fost împotriva modificării ordinii de zi. Şi tot ceea ce veţi face dumneavoastră astăzi este cu încălcarea Regulamentului. Pe cele două propuneri de procedură o să vă rog să le supuneţi votului şi dezbaterii, întrucât este nefiresc ca într-un moment în care toată lumea are pe buze respectul, aici, în Camera Deputaţilor, să vă bateţi joc de democraţie. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. La prima procedură. O voi supune votului, dar daţi-mi voie să vă corectez. Art. 151 alin. (5) spune că un deputat care are o problemă de ordin personal... Înţeleg că aveţi o problemă de ordin personal să sistăm şedinţa, da? Am înţeles. Doar ca lider de grup puteaţi cere chestiunea aceasta. Dar dacă aveţi o problemă de ordin personal... Supun votului dumneavoastră propunerea doamnei deputat. Vot. 73 de voturi pentru, 139 de voturi împotrivă, 3 abţineri, 3 colegi care nu optează. Propunerea a fost respinsă. A doua propunere a doamnei deputat. Vot. Aşa mi-aţi cerut, doamnă.

Raluca Turcan Trebuie să luaţi act de ea.

Petru Gabriel Vlase Verificăm stenograma. Mi-aţi cerut să le supun pe amândouă votului. M-am supus cerinţei dumneavoastră. Nu mai vorbiţi cu mine din sală. Domnule Munteanu. 75 de voturi pentru, 144 de voturi împotrivă. Respinsă. Domnul Munteanu, vă rog.