11 decembrie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr.1092/2010 privind supravegherea macroprudenţială la nivelul Uniunii Europene a sistemului financiar şi de înfiinţare a unui Comitet european pentru risc sistemic COM(2017)538 (PHCD 105/2017). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 11. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1092/2010 privind supravegherea macroprudenţială la nivelul Uniunii Europene a sistemului financiar şi de înfiinţare a unui Comitet european pentru risc sistemic. Comisia pentru afaceri europene? Citiţi raportul. (Rumoare.)

Simona Bucura-Oprescu Comisia europeană arată că acţiunile care vizează consolidarea cadrului de supraveghere trebuie să se aplice pieţelor financiare, în toate statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, se poate beneficia de avantajele oferite de pieţele financiare mai bine integrate, menţinându-se, în acelaşi timp, condiţiile de concurenţă echitabile în întreaga Uniune Europeană, măsuri legislative care să consolideze autorităţile europene de supraveghere şi Comitetul European pentru Sistem pentru risc... seismic. Comisia pentru afaceri europene a ţinut cont de punctul de vedere exprimat de Banca Naţională a României şi susţine, prin urmare, necesitatea clarificării şi consolidării prevederilor existente şi consideră că prin ajustarea cadrului macroprudenţial CERS ar deveni o instituţie mai eficientă. De asemenea, Comisia pentru afaceri europene a luat în considerare poziţia exprimată de Autoritatea de Supraveghere Financiară şi apreciază că propunerile de modificare ale regulamentului în discuţie vor permite ca CERS să faciliteze supravegherea sistemului financiar din Uniunea Europeană. În egală măsură, consideră că modificările propuse de Comisia Europeană sunt menite să stimuleze colaborarea între instituţiile europene şi cele naţionale. Opinia a fost supusă dezbaterii în şedinţa Comisiei pentru afaceri europene, din data de 5 decembrie 2017, şi a fost adoptată în unanimitate. Supunem aprobării plenului Camerei Deputaţilor opinia, în forma adoptată de Comisia pentru afaceri europene.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Dezbateri? Domnul Avram Constantin? Aşa văd... v-aţi înscris la cuvânt. Domnul Oprea.

Dumitru Oprea "Graba strică treaba" - nu este risc seismic, ci este risc sistemic.

Petru Gabriel Vlase Şi cine a greşit, domnule profesor? Eu? Off, Doamne... Discuţii, comentarii de ordin general? Nu. La articole, la titlu? Adoptat. La preambul? Adoptat. La articolul unic? Adoptat. Vot final.