6 decembrie 2017 – Solicitări procedurale privind sistarea şedinţei şi modificări ale ordinii de zi. ( respinse )

Petru Gabriel Vlase Doamna Turcan, procedură.

Raluca Turcan Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, În baza art. 91 alin. (3), vă solicităm sistarea şedinţei de astăzi. După momentul în care am asistat la un recurs la valorile solide ale neamului nostru, la momente care au marcat pozitiv istoria noastră, ca naţie, cred că se impune ca şedinţa de astăzi, care se prefigurează a fi una concentrată pe proiecte care nu au legătură cu interesul naţiunii române, ci cu un interes mai restrâns, să suspendăm această şedinţă, să reflectăm la ceea ce înseamnă România puternică, România unită, solidară, o Românie a interesului celor mulţi, şi nu a interesului personal. Să reflectăm şi să ne întâlnim la o altă şedinţă a Parlamentului, în care să putem pune pe masa dezbaterii proiecte care să-i vizeze pe cei din afara Parlamentului şi care privesc cu încredere spre această instituţie, că se poate concentra şi pe probleme serioase, probleme care ţin de bunăstarea şi de viitorul lor. Aşadar, în baza art. 91 alin. (3), vă propunem sistarea şedinţei de astăzi. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Vot, vă rog. 67 de voturi pentru, 124 de voturi împotrivă, 2 colegi care nu şi-au exprimat votul. Solicitarea dumneavoastră a fost respinsă. Continuăm cu domnul Pambuccian sau domnul Seidler? Nu mai ştiu ordinea, că nu văd. Domnul Seidler.

Cristian-Gabriel Seidler Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Pe procedură, invocând acelaşi art. 91 alin. (3), dacă aţi respins ca şedinţa de astăzi să nu mai aibă loc, vă propun, în acelaşi spirit în care chiar şi partidul dumneavoastră a anulat mitingurile, în acelaşi spirit în care organizaţiile civice au anunţat sistarea oricăror proteste, în contextul încetării din viaţă a Majestăţii Sale Regele Mihai, şi au făcut un apel pentru a fi stopate, măcar în această perioadă, acţiuni şi iniţiative care ar putea genera tensiune, ştiind că punctele 2 şi 3 de pe ordinea de zi sunt exact cele care ar putea genera tensiuni de care nu avem nevoie acum, vă propun, încă o dată, dacă aţi decis să continuăm lucrările şedinţei de astăzi, să eliminăm punctele 2 şi 3 de pe ordinea de zi. Şi o să vă rog să ne exprimăm prin vot, separat, privind eliminarea punctului 2 şi mai apoi eliminarea punctului 3 de pe ordinea de zi. Mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Eu am să fac vot, dar să ştiţi că art. 91 alin. (3) nu îmi cere lucrul acesta, ca să rămână pe stenogramă. Dar ca să fim corecţi, facem votul acesta. Nu cere art. 91 alin. (3) să scoatem de pe ordinea de zi acum aşa ceva. Vot, vă rog. 73 de voturi pentru, 135 de voturi împotrivă, 2 colegi care nu şi-au exprimat votul - pentru punctul 2. Şi pentru punctul 3 - vot, vă rog. 73 de voturi pentru, 137 de voturi împotrivă, 4 colegi care nu şi-au exprimat votul. La fel, a fost respinsă solicitarea dumneavoastră.

Petru Gabriel Vlase Doamna Turcan, procedură.

Raluca Turcan Doresc să reamintesc, pe procedură, tot în baza art. 91 alin. (3), care permite liderului de grup să intervină cu privire la ordinea de zi a şedinţei, că încă nu a fost supusă votului ordinea de zi a şedinţei de astăzi şi, în consecinţă, aş dori să fac trei modificări la ordinea de zi. Prima este legată de punerea pe ordinea de zi a moţiunii simple pe energie, iniţiate de Partidul Naţional Liberal, în baza căreia astăzi, în Parlamentul României, avem ocazia să ne pronunţăm pe fond asupra unei teme de interes naţional pentru români. Această propunere se întemeiază pe două articole din Regulamentul Camerei Deputaţilor, şi anume, art. 186 alin. (1) care prevede ca moţiunea să poată fi dezbătută în Camera Deputaţilor, pentru că este semnată de minimum 50 de deputaţi şi, de asemenea, art. 186 alin. (2), prin care moţiunea trebuie dezbătută în Camera Deputaţilor, pentru că se referă la o problemă importantă de politică internă, privind creşterea preţurilor la energie, ceea ce afectează în mod grav nivelul de trai al românilor. Ne aflăm în prag de iarnă, resursele de combustibil sunt reduse, instituţiile care trebuie să reglementeze piaţa de energie sunt profund politizate şi considerăm că această moţiune îndeplineşte şi articolele regulamentare şi reprezintă şi o prioritate pentru Camera Deputaţilor. Aşa că vă rog să supuneţi votului dumneavoastră ca pe primul punct al ordinii de zi să fie dezbaterea acestei moţiuni. Mai am două propuneri de procedură. O să vă rog să supuneţi la vot şi după aceea să le fac şi pe celelalte.

Petru Gabriel Vlase Din câte ştiu eu, moţiunea simplă nu a fost aprobată de Biroul permanent. Doi. Articolul 186 spune doar că moţiunea simplă poate fi iniţiată de 50 de deputaţi, iar alin. (2), pe care l-aţi invocat, spune că un deputat poate să îşi retragă sau nu semnătura. Ce legătură are cu propunerea dumneavoastră nu ştiu. Mulţumesc. Următoarea...

Raluca Turcan Vă dau un răspuns...

Petru Gabriel Vlase Următoarea propunere, doamnă deputat...

Raluca Turcan ... vă dau un răspuns.

Petru Gabriel Vlase Următoarea propunere...

Raluca Turcan Domnule preşedinte, Articolele invocate mai au un alineat, în baza căruia plenul este suveran şi poate să decidă cu adevărat dezbaterea unei probleme de interes naţional.

Petru Gabriel Vlase Sigur...

Raluca Turcan Aşa că, pe procedură, vă rog să supuneţi la vot această propunere pe care v-o face Partidul Naţional Liberal.

Petru Gabriel Vlase Nu pot, nu am prevederi regulamentare. Domnul Andronache.

Gabriel Andronache Tot pe procedură. Domnule preşedinte, În baza art. 151, mi se solicită, prin acest articol, să vă indic ce cred eu că a fost încălcat din Regulament - exact art. 186 alin. (1). Aţi spus că Biroul permanent nu a aprobat această moţiune. Greşit, domnule preşedinte de şedinţă. În acel articol, la alin. (4) se spune că preşedintele Camerei poate sau nu poate să primească moţiunea respectivă, nu Biroul permanent. Prin urmare, ceea ce aţi spus dumneavoastră constituie o încălcare a Regulamentului, pentru că nu Biroul permanent are această posibilitate. Oricum, prevederea la care facem referire, aceea că preşedintele Camerei Deputaţilor poate sau nu poate să cenzureze un act politic al minorităţii parlamentare sau al parlamentarilor care au semnat acea moţiune este profund neconstituţională. Iar în măsura în care abuzaţi de această reglementare, nu-i nimic, vorba aceea, ne vedem la Curtea Constituţională. Pentru că acest articol nu poate rămâne în Regulament. Este absurd ca preşedintele Camerei Deputaţilor să refuze ca opoziţia să îşi exprime sau să îşi exercite un act politic aşa cum este el definit de Regulament şi de Constituţia României. Uitaţi-vă la toate articolele din Constituţie! Nicăieri o asemenea procedură de cenzurare a actului politic al opoziţiei nu este prevăzută. Ca atare, Regulamentul adaugă la Constituţie. Pe cale de consecinţă, este neconstituţională o asemenea prevedere. Mai mult. În cazul moţiunii de cenzură nu există o astfel de procedură. Moţiunea de cenzură, odată depusă, se citeşte şi se dezbate în Parlament. Ca atare, ceea ce v-a solicitat liderul de Grup PNL este perfect regulamentar. Mai mult, este perfect constituţional. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Art. 86 alin. (2)... Hai să facem şedinţe de regulament în plen. Art. 86 alin. (2), da? Pe care l-aţi invocat, domnule Andronache?

Gabriel Andronache 186.

Petru Gabriel Vlase 186? Eu am spus că Biroul permanent nu a aprobat înscrierea pe ordinea de zi. (Vociferări.) Mulţumesc. Da, consideraţi ce vreţi dumneavoastră. Domnul Ghinea. Vă răspund şi la 186, în câteva minute.

Cristian Ghinea Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Am avut un moment solemn mai devreme, în care istoria ne-a vorbit. Vreau să vă întreb: vă simţiţi bine în pielea dumneavoastră, acum? Da? Că discutăm pe procedură şi pe regulament? PNL şi USR au avut două propuneri de maxim bun-simţ. (Vociferări.) Anume, să nu discutaţi astăzi punctele 2 şi 3, şi ştiţi foarte bine de ce. Pentru că sunt intenţii ticăloase în spatele acestor puncte 2 şi 3. (Vociferări.) Domnule preşedinte, Conform art. 91 alin. (3), prin care liderii grupurilor parlamentare pot să prezinte, au dreptul să prezinte Camerei poziţia grupului faţă de ordinea de zi, în calitate de vicelider al Grupului USR, propun ca punctul 35, anume Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 10/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 62/2011 privind stabilirea cadrului financiar general pentru utilizarea contribuţiei financiare elveţiene nerambursabile acordate României prin intermediul Programului de cooperare elveţiano-român, deci acest proiect de lege, care e la numărul 35 pe ordinea de zi, să vină la punctul 2 pe ordinea de zi. Vă rog să supuneţi Camerei propunerea mea. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Vot, vă rog. Acelaşi 73, constant, de voturi pentru, 135 de voturi împotrivă şi aceiaşi doi colegi care nu-şi exprimă votul. Solicitarea dumneavoastră a fost respinsă. Domnul... Domnule Seidler, vorbiţi toţi viceliderii de la dumneavoastră? Ca să ştim de la început. Domnul Viziteu. (Doamna deputat Raluca Turcan solicită să ia cuvântul.) Era domnul înaintea dumneavoastră, doamnă. Vă rog.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă, că mi-aţi dat cuvântul, regulamentar. Da, liderul de grup, în calităţile care îi sunt conferite de Regulament, poate să delege, în parte sau în totalitate, atribuţiile.

Petru Gabriel Vlase Ştiu, mă iertaţi că am întrebat...

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Am vrut să vă lămurim regulamentar. Deci, în baza art. 91 alin. (3), în calitatea mea de vicelider, aş vrea să vă solicit să supuneţi la vot două chestiuni. Prima este mutarea proiectului de lege de pe poziţia 30, care este Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. Acest proiect este de o importanţă deosebită şi este chiar propus de Guvernul Tudose. El prevede modificarea cadrului legislativ pentru a combate traficul şi consumul ilicit de droguri. Aşa că aş vrea să-l supuneţi la vot. Şi după ce supuneţi, mai am încă o cerere. Vă mulţumesc. Să fie mutat de pe poziţia 30 pe poziţia 1. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Vot, vă rog. 79 de voturi pentru, 137 de voturi împotrivă. Respinsă. Vă rog.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Bună ziua! Mulţumesc, domnule preşedinte. Mai am o solicitare similară. În baza art. 91 alin. (3), vă solicit respectuos ca proiectul de pe ordinea de zi, de la punctul 42 - Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, o lege iniţiată chiar de colegii dumneavoastră de la PSD şi ALDE, v-aş ruga să-l mutaţi de pe poziţia 42 pe poziţia 1 a ordinii de zi. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Vot, vă rog. 76 de voturi pentru, 135 de voturi împotrivă. Respinsă. Domnul Chiriac, PSD. Domnule Chiriac Viorel, v-aţi înscris la cuvânt? Nu. Doamna Chichirău.

Cosette-Paula Chichirău Dragi colegi, Vedem astăzi, la punctele 2 şi 3 pe ordinea de zi, nişte proiecte care nu au trecut prin comisiile permanente ale Parlamentului României. Au trecut printr-o comisie specială, făcută pentru nişte interese speciale. Nu te apropii de domeniul justiţiei ca şi cum ai trata o problemă, nu ştiu, de ordin social sau economic. Justiţia trebuie să rămână independentă şi orice modificare în domeniul justiţiei trebuie să fie făcută atent şi prin procedură constituţională. Ca atare, în baza aceluiaşi articol, art. 91 alin. (3), în calitate de vicelider al Grupului USR, vă solicit să urcăm punctele 32 şi 33 de pe ordinea de zi, şi anume Proiectul de Lege pentru aprobarea Programului geologic la nivel naţional; PL-x 383/2017, la punctul 2 de pe ordinea de zi, şi punctul 33 - Proiectul de Lege privind reglementarea activităţii de telemuncă; PL-x 400/2017 - la punctul 3 pe ordinea de zi. Vă rog să supuneţi votului propunerea mea.

Petru Gabriel Vlase Vot, vă rog. 73 de voturi pentru, 137 de voturi împotrivă, două abţineri. Respinsă solicitarea dumneavoastră. Domnul Cupşa. Voci de la Grupul parlamentar al USR : Erau două solicitări...

Petru Gabriel Vlase Vot şi pentru a doua propunere. 73 de voturi pentru, 139 de voturi împotrivă, o abţinere, un coleg care nu votează. Respinsă. Vă rog, domnul Cupşa.

Ioan Cupşa Domnule preşedinte, Ţinând cont de faptul că n-am încheiat discuţiile privitoare la moţiunea simplă, dacă îmi permiteţi, pentru că s-a discutat dacă există vreun temei regulamentar pentru cererea pe care liderul nostru de grup a făcut-o, o să explic această poziţie a noastră, a Partidului Naţional Liberal. Moţiunea simplă pe energie a fost înregistrată la Cameră; Camera a fost legal sesizată. Pentru că n-a survenit incidentul procedural prevăzut la art. 186 alin. (4), respectiv, preşedintele Camerei - nu doar că nu a luat în considerare, dar nici măcar nu s-a pronunţat în legătură cu această moţiune simplă, suntem, aşa cum spuneam, în plen, Camera legal sesizată cu această moţiune simplă pe energie. Drept urmare a faptului că preşedintele Camerei a lipsit la ultimele şedinţe, din cauză că preşedintele Camerei nu-şi îndeplineşte obligaţiile specifice, cele pe care le are, stabilite la art. 188, este firesc ca plenul Camerei să poată decide introducerea pe ordinea de zi a acestei moţiuni simple. Preşedintele Camerei, în fapt, încalcă art. 188, aşa cum a încălcat şi art... cum dumneavoastră încălcaţi, Biroul a încălcat prevederile art. 186 alin. (4). Aşadar, propunerea de suplimentare a ordinii de zi este una perfect regulamentară şi ar trebui s-o supuneţi la vot. Ar trebui să facă parte din ordinea de zi a şedinţei de astăzi susţinerea moţiunii simple pe energie. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnule deputat, Deci moţiunea simplă a ajuns la Biroul permanent. Asta înseamnă că nu preşedintele Camerei nu a luat-o în considerare. Biroul permanent a făcut acelaşi lucru - nu că nu a luat-o în considerare, ci v-a rugat să îndepliniţi condiţiile deciziilor Curţii Constituţionale şi ale Regulamentului... şi v-am rugat să reveniţi în text. N-aţi vrut, vă convine situaţia asta. Dar nu vreau să intru în polemică pe acest subiect. Deci articolul invocat de dumneavoastră nu mă obligă să supun votului această cerere. (Vociferări.) Domnul Barna.

Ilie Dan Barna Domnule Dragnea, Şi mă adresez dumneavoastră pentru că ştim cu toţii, ştim cu toţii că tot acest spectacol este pentru dumneavoastră. În istorie se poate intra în mai multe feluri - pentru fapte măreţe, pentru o decizie înţeleaptă sau mai puţin înţeleaptă.

Petru Gabriel Vlase Aveţi o procedură, domnule Barna?

Ilie Dan Barna Da. Art. 91 alin. (3); revin imediat la el. Dacă însă veţi forţa această dezbatere pe aceste legi, astăzi, când naţiunea română... (Rumoare.)

Petru Gabriel Vlase Vă rog...

Ilie Dan Barna ... când naţiunea română este în doliu pentru pierderea Regelui, veţi intra cu siguranţă în istorie...

Petru Gabriel Vlase Vă rog, procedură...

Ilie Dan Barna ... dar într-o parte tristă. Şi nu ştiu dacă e o miză... (I se întrerupe microfonul.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Bichineţ. Mulţumesc. Domnul Bichineţ, vă rog.

Ilie Dan Barna Revenind la procedură - art. 91 alin. (3). Vă solicit, domnule preşedinte de şedinţă, mutarea punctului 28, respectiv Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 8/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 29/2015 privind gestionarea şi utilizarea fondurilor externe nerambursabile şi a cofinanţării publice naţionale, pentru obiectivul "Cooperare teritorială europeană", în perioada 2014-2020; PL-x 329/2017; lege ordinară, adoptată de Senat în 4.10.2017. Vă solicit mutarea pe punctul 2 al ordinii de zi. Şi, după aceea, mai am încă unul, o să revin la el.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Vot. 76 de voturi pentru, 139 de voturi împotrivă, un coleg care nu votează. Solicitarea dumneavoastră a fost respinsă.

Ilie Dan Barna A doua solicitare, domnule preşedinte de şedinţă, este mutarea punctului 29 de pe ordinea de zi - Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2017 privind unele măsuri pentru administraţia publică centrală; PL-x 347/2017; lege ordinară adoptată de Senat în 10.10.2017 - mutarea acestuia de pe poziţia 29 pe poziţia a doua a ordinii de zi. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Vot. 78 de voturi pentru, 134 de voturi împotrivă, un coleg care nu votează. Doamna Turcan, procedură.

Raluca Turcan Domnule preşedinte de şedinţă, Dragi colegi, Vă mărturisesc că ziua de astăzi este realmente una tristă. Am omagiat şi ne-am gândit la un om extraordinar...

Petru Gabriel Vlase Doamnă deputat, vă rog, procedură...

Raluca Turcan ... la Majestatea Sa Regele Mihai. Şi, în acelaşi timp, în baza art. 91 alin. (3) am încercat să vă propunem pentru a dezbate astăzi pe ordinea de zi câteva proiecte cu adevărat de interes public. Vi s-au făcut aici propuneri de a pune pe ordinea de zi proiecte care ţin de fonduri europene, de muncă, de infrastructură, proiecte care ţin de preţul la energie şi rezervele de combustibili pentru iarnă...

Petru Gabriel Vlase Vă rog, propuneţi, doamnă deputat...

Raluca Turcan Nimic nu v-a interesat. Şi aveţi două mari priorităţi - punctele 2 şi 3. Unul se referă la ANI şi al doilea...

Petru Gabriel Vlase Vă rog...

Raluca Turcan ... se referă la răspunderea magistraţilor. Ca atare, pe procedură. Domnule preşedinte de şedinţă şi dragi colegi, Vă rog, cu preţuire pentru mulţi dintre dumneavoastră, acceptaţi ca astăzi punctele 2 şi 3 să fie puse la finalul ordinii de zi. Haideţi să ne concentrăm pe proiectele pe care le avem înscrise pe ordinea de zi şi în faţa cărora, fără absolut nicio urgenţă, dumneavoastră aţi pus proiectul legat de ANI, care îi spală de pedepse pe cei care vă fac treaba murdară...

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc.

Raluca Turcan ... pe Legile justiţiei. (I se întrerupe microfonul.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Bichineţ.

Raluca Turcan ... şi de asemenea, proiectul...

Petru Gabriel Vlase Doamnă deputat, nu... nu... Mulţumesc. Aţi terminat.

Raluca Turcan ... care spală onoarea...

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc.

Raluca Turcan ... preşedintelui dumneavoastră de partid. Vă rog... Vă rog să supuneţi la vot. Este o propunere de procedură prin care vă solicit ca punctele 2 şi 3 să fie mutate pe poziţiile 37 şi 38. Şi dacă dumneavoastră astăzi doriţi cu adevărat să daţi importanţă acestei zile, să dezbatem... (Rumoare.)

Petru Gabriel Vlase Vă rog, stimaţi colegi...

Raluca Turcan ... alte proiecte prioritare...

Petru Gabriel Vlase Am înţeles, doamnă deputat...

Raluca Turcan ... şi acestea, la finalul zilei...

Petru Gabriel Vlase Am înţeles. Mulţumesc.

Raluca Turcan Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Vot, vă rog. 80 de voturi pentru, 138 de voturi împotrivă, un coleg care nu votează. Domnul Bichineţ.

Corneliu Bichineţ Acelaşi articol, procedură. Vedeţi, domnule preşedinte de şedinţă, dacă nu respectaţi opoziţia? Niciun avion nu poate zbura într-o singură aripă. Reprezentaţi puterea, o aripă a acestui for democratic. Fără noi, nu puteţi funcţiona sau funcţionaţi defectuos şi vă prăbuşiţi. Dar pentru că eu sunt un om de echilibru - şi, deşi nu mi-am luat-o muză pe doamna Turcan, m-a inspirat, vreau să vă propun ca toate proiectele, cele 250, să fie mutate în acelaşi timp la numărul 2. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Doamna Cosma.

Lavinia-Corina Cosma Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Regele Mihai spunea că lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Ceea ce vreţi să faceţi astăzi nu înseamnă nici morală, nici credinţă, nici memorie. Pe procedură. (Aplauze.) Vreau să vă propun să mutăm punctul 27 - Proiectul de Lege pentru acordarea de servicii medicale unor categorii de persoane şi pentru completarea art. 2 din Legea nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român - pe poziţia nr. 2. Şi a doua propunere. 26, tot pentru poziţia 2 - Proiectul de Lege privind abrogarea art. 35 din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Vot. 78 de voturi pentru, 138 de voturi împotrivă, două abţineri. Prima solicitare a fost respinsă. Al doilea vot, pentru a doua solicitare. 77 de voturi pentru, 138 de voturi împotrivă, două abţineri. Şi aceasta a fost respinsă. Mulţumesc. Domnul Dobrovie. (Rumoare. Vociferări.)

Matei-Adrian Dobrovie Ştiam că n-aveţi şapte ani de acasă. Mulţumesc, colegilor de la PSD. Bun. Revenind acum. În calitate de vicelider al Grupului USR, solicit mutarea punctului 23... solicit punctul 23 să fie trecut pe poziţia nr. 2. Punctul 23... (Rumoare. Vociferări. Gălăgie.) Domnule preşedinte, vă rog să faceţi puţin linişte aici, că nu se poate... Deci numărul 23 - Proiect... (Rumoare. Vociferări. Gălăgie.) Putem să stăm aşa, nu-i nicio problemă...

Petru Gabriel Vlase Vă rog... Vă rog... vă rog... vă rog... vă rog...

Matei-Adrian Dobrovie V-am spus, nicio problemă. Să fiţi sănătoşi!

Petru Gabriel Vlase Vă rog...

Matei-Adrian Dobrovie N-aveţi cei şapte ani de acasă, într-adevăr. O dovediţi în fiecare zi.

Petru Gabriel Vlase Vă rog...

Matei-Adrian Dobrovie Da, domnule Bacalbaşa, tovarăşe ofiţer...

Petru Gabriel Vlase Domnule deputat, vă rog... Domnule Bacalbaşa...

Matei-Adrian Dobrovie Poftiţi, domnule Bacalbaşa... Aşa... deci... Proiectul de Lege pentru ratificarea Protocolului de aderare, semnat la Bruxelles la 11 noiembrie 2016, la Acordul Comercial dintre Uniunea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de o parte, şi Columbia şi Peru, pe de altă parte, semnat la Bruxelles la 26 iunie 2012, pentru a se ţine seama de aderarea Ecuadorului. Vă solicit vot pentru mutarea punctului 23 la poziţia 2. Mulţumesc. (Rumoare. Vociferări.)

Petru Gabriel Vlase Vot. 79 de voturi pentru, 136 de voturi împotrivă. Solicitarea dumneavoastră a fost respinsă. Domnul Stanciu.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Mulţumesc, domnule preşedinte. Înainte să vă spun procedura, v-aş ruga să faceţi un apel de chemare la ordine, să ne reamintim că este o zi de doliu şi ar trebui să o tratăm ca atare. Dacă... (Rumoare. Vociferări.) ... fiecare e responsabil pentru propriile fapte şi fiecare se manifestă după nivelul propriei inteligenţe. Dacă domnul deputat Bichineţ sau...

Petru Gabriel Vlase Vă rog, procedură, domnule deputat.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu ... domnul deputat Bacalbaşa are vreo problemă, poate să ceară cuvântul şi să vină să spună aici.

Petru Gabriel Vlase Domnule deputat...

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Da. În primul rând, domnule preşedinte de şedinţă, aş vrea să vă atrag atenţia asupra unei abateri grave de la lege. Regulamentul acesta, cel roşu, pe care şi dumneavoastră îl citiţi şi pe care unii colegi îl invocă, nu mai este de actualitate, este perimat.

Petru Gabriel Vlase Faceţi propuneri la Comisia pentru regulament... Continuaţi cu procedura.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Păi, nu, dar vreau să spun că dumneavoastră...

Petru Gabriel Vlase Continuaţi cu procedura...

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Da, pe proce... dar nu ştiu cum să invoc o procedură...

Petru Gabriel Vlase Dar nu facem dialog aici pe neclarităţile Regulamentului...

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Domnule preşedinte, Colegii de la PNL au invocat un articol, art. 186...

Petru Gabriel Vlase Da...

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu ... care este în acest Regulament...

Petru Gabriel Vlase Da...

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Dar în Regulamentul actual, care este publicat în Monitorul Oficial, nu se mai regăseşte.

Petru Gabriel Vlase E în regulă...

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Deci aş ruga să vadă pe site-ul Camerei care este ultima variantă şi să resolicite pe procedură acelaşi lucru. Iar dumneavoastră, domnule preşedinte de şedinţă, să folosiţi Regulamentul în vigoare, nu unul perimat de un an de zile vechime. Acesta este din decembrie 2016, a suportat două-trei modificări; articolele sunt deja decalate. Ar trebui poate reprintat. Şi dumneavoastră, ca preşedinte de şedinţă, ar trebui să ştiţi care este Regulamentul în vigoare. Acesta nu mai este. Bun. Revenind acum la Regulament şi la procedură. Din nou, în calitate de vicelider, fiind mandatat de liderul Grupului, vă solicit o modificare a ordinii de zi. Proiectul cu numărul 64 - Proiectul de Lege pentru inocenţa copilăriei privind interzicerea cursurilor de educaţie sexuală în învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial fără acordul scris al părinţilor sau tutorelui - v-aş ruga să-l mutaţi de pe poziţia 64 pe poziţia 1. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Vot. Vot. 70 de voturi pentru, 132 de voturi împotrivă, doi colegi care nu şi-au exprimat opţiunea. Respinsă.