4 decembrie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor (BPI 422/11.10.2017; PH CD 78/11.10.2017). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 16. Proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor. Comisia? Domnul Márton Árpád. Comisia sau iniţiator? Comisia.

Árpád-Francisc Márton Dacă doreşte iniţiatorul, eventual... Domnule preşedinte, n-am nimic...

Petru Gabriel Vlase Comisia? Vă rog. Am întrebat!

Raluca Turcan Domnule preşedinte de şedinţă, Dragi colegi, Această propunere de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor vizează modificarea art. 26, şi anume, procedura de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor. În momentul de faţă, în baza Regulamentului, preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat doar de grupul care l-a propus. Din nefericire, această variantă, existentă în momentul de faţă în Regulament, nu acoperă două speţe, şi anume, una în care preşedintele Camerei Deputaţilor săvârşeşte un abuz, foloseşte funcţia în mod discreţionar, afectează imaginea instituţiei pe care o conduce şi majoritatea care l-a propus nu reacţionează. Deci Curtea Constituţională a analizat această speţă, pentru că a mai fost modificată o dată maniera de propunere a preşedintelui Camerei Deputaţilor şi consideră că trebuie aplicat principiul în baza căruia puterea decide, opoziţia se exprimă şi, în sensul acesta, dreptul de exprimare al opoziţiei poate să vină, prin iniţiativă - iniţiativă parlamentară. Partidul Naţional Liberal, împreună cu alţi colegi din Parlamentul României, consideră că această iniţiativă parlamentară poate să vină de la o treime din numărul deputaţilor sau de la liderii a cel puţin două grupuri parlamentare, altele decât cel care l-au propus pe preşedintele Camerei Deputaţilor. Evident, votul se ia cu majoritate. A doua speţă pe care doresc să v-o prezint este aceea în care, într-o instituţie, for emblematic al democraţiei din orice stat care se respectă, puterea se manifestă abuziv, se încalcă reguli, legi şi decizii. Şi, în acest context, este absolut firesc ca măcar o simplă dezbatere şi iniţiativă să poată să existe în Parlament, astfel încât, în virtutea dezbaterii şi argumentării, să se poată contura opinii publice care să susţină necesitatea unor modificări şi intervenţii, să susţină oprirea unor abuzuri. Acesta este sensul acestei propuneri de modificare a Regulamentului şi vă solicit...

Petru Gabriel Vlase Vă rog să concluzionaţi, doamnă!

Raluca Turcan Mulţumesc pentru grija de a urmări intervenţia mea!

Petru Gabriel Vlase Aşa sunt eu, mai grijuliu cu dumneavoastră!

Raluca Turcan Vă solicit, dragi colegi, să analizaţi cu maximă atenţie, să cântăriţi bine şi să vedeţi ce este mai important - interesul unui grup restrâns care a confiscat decizia în Parlamentul României sau interesul unei instituţii care trebuie să dea legi pentru cei mulţi, pentru cei care se aşteaptă ca de aici să plece soluţii pentru problemele cu care ei se confruntă?! Este o decizie atât de simplă, dar, din nefericire, pare foarte greu de urmărit! Ca atare, vă solicităm să susţineţi modificarea art. 26 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, să poată fi iniţiată procedura de revocare, să dezbatem pe fond dacă în momentul de faţă, în România, se impune revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, domnul Liviu Dragnea, şi dacă în momentul de faţă...

Petru Gabriel Vlase Vă rog!

Raluca Turcan ...Liviu Dragnea este reprezentativ pentru ceea ce înseamnă instituţie parlamentară, instituţie democratică, de elaborare a legilor pentru cei mulţi! Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnule Seidler, sunteţi iniţiator? Nu, la dezbateri. Domnul Márton Árpád - comisia.

Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, În şedinţa comisiei din 29 noiembrie 2017 s-a luat această decizie în legătură cu tema expusă înainte de doamna lider de grup parlamentar. Au participat domnul preşedinte Eugen Nicolicea, doamna deputat Cătăniciu Steluţa-Gustica, deputaţii Márton Árpád-Francisc, Duruş Vlad-Emanuel, Vasile Daniel şi au lipsit doamna deputat Adriana Săftoiu, domnul deputat Robert Turcescu, şi s-a propus respingerea acestui proiect, din considerente constituţionale. Curtea Constituţională a dezbătut de două ori această temă, ambele dezbateri au avut loc în 2005. Prima era în februarie - Deciziei nr. 62. S-au dezbătut atunci art. 25, 25 1 , 25 2 , 25 3 ; toate aveau nişte prevederi asemănătoare cu cele propuse aici, inclusiv iniţiativa de a fi schimbat un preşedinte, la propunerea unei treimi dintre deputaţi. Citez din considerentele Deciziei nr. 62: "Posibilitatea oricărui grup parlamentar de a face această cerere şi nu doar acelui al cărui reprezentant este membru este contrar art. 61 alin. (5) din Constituţie, conform căruia Biroul permanent se alcătuieşte potrivit configuraţiei politice a Senatului - era vorba de un Regulament al Senatului -, întrucât revocarea reprezintă o modalitate simetrică cu desemnarea membrului pentru a fi ales în Biroul permanent". Şi altă decizie, la Camera Deputaţilor, tot în acelaşi an, Decizia nr. 602, care grăieşte astfel: "Votul acordat preşedintelui unei Camere este vot politic, care nu poate fi anulat decât în cazul în care grupul care l-a propus cere revocarea politică a acestuia. Această înlocuire se poate face numai cu o persoană din acelaşi grup parlamentar, care nu îşi poate pierde dreptul la funcţia de preşedinte, dobândit în virtutea rezultatelor obţinute în alegeri". Astfel de considerente având, în ambele decizii ale Curţii Constituţionale articolele respective au fost găsite a fi neconstituţionale şi au fost şterse din cele două Regulamente. Vă mulţumesc. Ca atare, prin unanimitatea voturilor celor prezenţi, pe care tocmai i-am enumerat, comisia a decis respingerea proiectului de hotărâre. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Bacalbaşa. Dezbateri generale.

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Vreau să salut competenţa şi tăria morală a colegului Márton Árpád şi să constat cu neplăcere că, în frenezia mahalagismului, unii vor să transforme acest for, dintr-un for de deliberare legislativă, într-un for de propagandă politică ieftină. Noroc că Constituţia României se opune acestui lucru! (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Domnule Seidler?

Cristian-Gabriel Seidler Domnule preşedinte, În primul rând că raportul nu a fost adoptat în unanimitate. Nu de alta, dar reprezentantul USR a votat împotriva respingerii acestui proiect. Deci nu poate să fie unanimitate ceva ce n-a fost adoptat în unanimitate. Aceasta strict pe procedură. Mai apoi, pe fond, aşa cum spunea şi antevorbitoarea mea, sunt o mulţime de prevederi regulamentare care lipsesc, de fapt, sunt o mulţime de goluri legislative. Sunt cel puţin două situaţii pe care actualul Regulament nu le prevede. De exemplu, nu prevede ca acest for să fie condus de către o persoană condamnată penal definitiv şi care ar fi sancţiunea în acest caz. Din punctul nostru de vedere, ar trebui să fie cel puţin demisia de onoare şi nu încetăm să o cerem de fiecare dată când avem ocazia. Pe de altă parte, ... (Vociferări.) Mulţumesc. Eu nu am intervenit când aţi vorbit dumneavoastră! Şapte ani de acasă... vă cer să faceţi acelaşi lucru! (Vociferări.) Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnule deputat, vă rog! (Vociferări.)

Cristian-Gabriel Seidler Al doilea lucru... (Vociferări.) Căutaţi-vă mitraliera şi lăsaţi-mă în pace! (Vociferări.)

Petru Gabriel Vlase Domnule deputat! Vă rog, stimaţi colegi! Vă rog să rămâneţi la subiect, domnule deputat!

Cristian-Gabriel Seidler Al doilea lucru pe care nu-l prevede acest Regulament este când, chiar preşedintele Camerei Deputaţilor, total, în lipsa oricărei prevederi regulamentare, angajează întregul plen - şi o face în nume propriu, fără consultarea plenului. Ştiţi, s-a întâmplat recent, printr-o scrisoare pierdută, pe care domnul Dragnea a dat-o! În mod normal o asemenea activitate ar trebui sancţionată de comisia condusă de către domnul... - nu este aici domnul Nicolicea -, ceea ce face imposibil acest lucru?! V-am oferit doar două motive pentru care o asemenea modificare de Regulament s-ar impune şi, mai devreme sau mai târziu, dragi colegi de la PSD, veţi avea nevoie de o asemenea modificare, veţi vedea, aşa cum aţi avut nevoie, chiar şi atunci când aţi schimbat propriul premier. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Bichineţ.

Corneliu Bichineţ Domnule preşedinte, Am să fac trimitere la Maiorescu, care spunea că niciodată nu se va lăsa condus de uliţă şi de spiritul ei, dacă poate fi vorba de un spirit al uliţei, al străzii, deşi glasul străzii trebuie ascultat. Mi se pare mie sau noi am uitat de faptul că aici, la începutul mandatului, acum un an de zile, s-a creat o majoritate. Majoritatea aceasta este formată din PSD şi ALDE care, prin numărul mare de parlamentari, şi-a putut impune un preşedinte şi aproape toate proiectele de lege. Uneori, pe cele bune le-am susţinut şi noi, şi cei de la USR, şi de la PNL, şi de la UDMR, şi de la PMP şi o vom face în continuare, cel puţin noi, cei de la Partidul Mişcarea Populară. În timp ce unii dintre colegii noştri îi cer capul domnului Dragnea şi săptămâna trecută, şi astăzi, aici, chiar în aceste momente Domnia Sa este chemat la altă instituţie. Deci din toate direcţiile pare a fi înconjurat! Ştiţi ce spunea un cecen când erau 100 şi au fost înconjuraţi de 1.000 de ruşi? "Stimaţi colegi, duşmanul ne-a înconjurat din toate părţile! Nu mai putem fugi de el! Nici el de noi!". PSD va face cu preşedintele lui ce va considera că este bine; e problema dumnealor! Însă, aş vrea să vă spun, de la înălţimea acestei tribune, că cine v-a sfătuit, stimaţi colegi, - că sunteţi colegii noştri - să procedaţi la a aduce alţi oameni în stradă pentru a-i contracara pe alţii, aduşi nu ştiu de cine în stradă, este o idee sinucigaşă greşită! Nu faceţi niciun miting! Aveţi posibilitatea...

Petru Gabriel Vlase La subiect, domnule deputat!

Corneliu Bichineţ ...cei câţi sunteţi parlamentari aici, să impuneţi ce trebuie ţării! N-are nevoie în preajma Crăciunului, de Sfântul Nicolae, ţara de răzmeriţă! Ce vrea doamna Firea?

Petru Gabriel Vlase Domnule deputat, Regulamentul!

Corneliu Bichineţ Să facă târg de Crăciun în Piaţa Victoriei, să dea cu varga într-un cuib de viespi?! N-ai să ajungi preşedintele ţării, doamnă, niciodată! (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Vă mulţumesc. Domnul Cătălin Predoiu.

Marian-Cătălin Predoiu Bună ziua! De ce vrem noi, PNL şi USR, să propunem modificarea acestui Regulament, astfel încât preşedintele Camerei Deputaţilor să poată fi revocat prin votul Camerei, chiar dacă este propus numai de unul dintre grupurile parlamentare? Pentru că preşedintele Camerei Deputaţilor nu reprezintă doar grupul parlamentar care l-a propulsat în această funcţie. Preşedintele Camerei Deputaţilor îi reprezintă pe toţi deputaţii! Şi atunci când semnează comunicate abuzive, prin care pretinde că are un mandat, să facă sau să dreagă, noi, opoziţia, indiferent cine este opoziţia la un anumit moment, trebuie să aibă dreptul să pună în discuţia Camerei funcţia de preşedinte. Pentru că atunci când preşedintele Camerei nu mai poate reprezenta cu demnitate instituţia pe care formal o conduce, ar trebui ca vocea opoziţiei să fie auzită. Pentru că atunci când preşedintele Camerei o face de râs, ar trebui ca opoziţia să poată să se exprime, pentru că nu în numele tuturor domnul Dragnea face de râs acest Parlament, această Cameră! În fine, pentru că există o jurisprudenţă a Curţii Constituţionale care spune foarte clar că opoziţia trebuie să se exprime, majoritatea decide, iar acest Regulament care opreşte opoziţia să pună în discuţie - subliniez - să pună în discuţie revocarea preşedintelui Camerei, este un Regulament care încalcă acest principiu al parlamentarismului, încalcă decizia Curţii Constituţionale, încalcă, prin urmare, spiritul Constituţiei! Pentru toate aceste motive, dacă aţi putea face un minut abstracţie şi departajare între subordonarea dumneavoastră politică temporară unui om şi funcţia, menirea pentru care suntem cu toţii aici, respectiv să reprezentăm interese mai largi decât cele ale domnului Dragnea, ar trebui măcar să daţi curs acestei modificări. Nu vă cere nimeni să vă lăsaţi din braţe idolul! Nu vă cere nimeni să vă debarasaţi de el ca de o pată ruşinoasă pe obrazul Parlamentului, dar vă cerem să respectaţi Constituţia, să respectaţi deciziile Curţii Constituţionale, să respectaţi poporul în numele căruia pretindeţi că vorbiţi! Nu aveţi acest drept, în acest moment, câtă vreme puneţi pumnul în gura opoziţiei... şi pentru cine?! Pentru un om care refuză să facă un pas înapoi şi care e gata să dea foc unei ţări, doar pentru că în afara acelui scaun nu mai are nicio altă menire, poate doar să numere dividende! Faceţi un pas înapoi şi dumneavoastră, pentru că nu-l faceţi în faţa unui interes meschin, îl faceţi în faţa interesului poporului!

Petru Gabriel Vlase Vă mulţumesc.

Marian-Cătălin Predoiu Nu merităm să fim reprezentaţi de domnul Dragnea!

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc, domnule deputat!

Marian-Cătălin Predoiu Măcar să discutăm acest lucru! (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Márton Árpád.

Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Încep prin a recunoaşte că am greşit. Într-adevăr, scorul era de 4 la 1 în comisie. Reprezentantul USR nu a votat acest punct de vedere. Dar n-am... (Vociferări.) Dar n-am greşit în ceea ce priveşte citarea exactă. Aţi observat, am citit din deciziile Curţii Constituţionale. Domnule ministru, nu vă supăraţi, e greu de susţinut că cineva încalcă prevederile constituţionale, atunci când persoana respectivă se conformează deciziilor general obligatorii ale Curţii Constituţionale. Prevederea că o treime care poate solicita schimbarea preşedintelui Camerei Deputaţilor era în Regulamentul nostru şi a fost scos datorită Deciziei nr. 602 a Curţii Constituţionale. Ca atare, e bine să discutăm despre ea, este libertate, dar, în rest, a te ţine de Constituţie înseamnă... chiar dacă de foarte multe ori nu sunt de acord cu deciziile Curţii Constituţionale, vă spun sincer, şi nu cred că în viitorul apropiat vom avea noi un preşedinte de Cameră de care va trebui să ţinem cu dinţii să rămână în fotoliu, dar, cu toate acestea, aceasta este decizia Curţii Constituţionale, deci o treime - alt grup parlamentar decât cel care l-a propus - nu poate solicita revocarea preşedintelui. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Stanciu-Viziteu. Mai au un minut.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Bună ziua, domnule preşedinte! Mă bucur că domnul Márton Árpád şi-a recunoscut greşeala, dar trebuie corectată. Deci ori refaceţi acum raportul comisiei şi îl semnaţi, ori solicităm retrimiterea la comisie pentru ca raportul să fie în concordanţă cu realitatea. Acest document va rămâne şi trebuie să fie corect. Nu ştiu care e procedura, poate domnul... (Vociferări.) Raportul este scris greşit. În sinteza lucrărilor apare votul împotrivă, în raport apare unanimitate. Trebuie modificat, să nu rămână astfel. Şi a doua intervenţie, tot pe procedură, domnule preşedinte, în conformitate cu art. 213, vă invit să-i chemaţi la ordine pe deputaţii care au abateri grave de la Regulament - şi aici mă refer la domnul deputat Bacalbaşa, care deja întrece măsura! (Vociferări.) Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc. Domnul Solomon.

Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, N-aş fi vorbit astăzi, dar înţeleg că un fost ministru de justiţie ne cam certa astăzi aici. De ce? Că suntem mai mulţi şi că ei sunt mai puţini şi nu vor putea să-şi treacă modificările, astfel încât să facă din Regulamentul Camerei Deputaţilor ce doresc Domniile Lor. Noi, majoritatea, suntem mulţumiţi de cum ne reprezintă domnul preşedinte Liviu Dragnea şi sper că votul de mâine va demonstra lucrul acesta. Este totuşi un pic cam jenant pentru un ministru care a condus Ministerul Justiţiei, exact în momentul în care se modificau Legile justiţiei, se modificau Codul penal, Codul de procedură, cele care au creat, prin decizii ale Curţii, atâtea situaţii... ştiu eu... de neaplicat în momentul în care se adresează cineva sau este trimis în faţa justiţiei. Prin urmare, domnule ex-ministru de justiţie - nu v-am pronunţat numele - nu ne mai certaţi pe noi. Poate că ar fi bine să vă certaţi pe dumneavoastră, uitându-vă în oglindă!

Petru Gabriel Vlase Domnule Márton Árpád, mai aveaţi o precizare? Vă rog.

Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Stimaţi colegi din USR, Mi-am recunoscut greşeala şi greşeala consta în următorul lucru: este un raport comun ... (Vociferări.)

Petru Gabriel Vlase Vă rog! Domnule Solomon! (Vociferări.) Domnule Rădulescu! Vă rog! Vorbeşte domnul Márton Árpád.

Árpád-Francisc Márton Deci există un raport comun pentru două iniţiative de modificare a Regulamentului: unul al PSD, care într-adevăr a fost respins cu unanimitate de voturi, iar pe cel pe care-l dezbatem acum nu scrie nimic de numărul celor care au votat pentru. Era 4 la 1. Ca atare, aveţi dreptate, nu trebuie modificat, pentru că în raport nu există greşeală. Greşeala este din partea mea. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Petru Gabriel Vlase Mulţumim. Încheiem aici dezbaterile. Proiectul de hotărâre merge la votul final. Am depăşit un pic. Vă rog, domnule Munteanu, avem o problemă de procedură.