4 decembrie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu şi Comitetul Economic şi Social European: În continuarea planului de acţiune privind TVA - Către un spaţiu unic pentru TVA în UE - Momentul acţiunii COM(2017)566 (PHCD 100/2017). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 14. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu şi Comitetul Economic şi Social European: În continuarea planului de acţiune privind TVA - Către un spaţiu unic pentru TVA în UE - Momentul acţiunii COM(2017)566. Vă rog, doamnă Plumb.

Rovana Plumb Mulţumesc. Raport privind Proiectul de Hotărâre al Camerei Deputaţilor redactat pe baza opiniei Comisiei pentru afaceri europene privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu şi Comitetul Economic şi Social European: În continuarea planului de acţiune privind TVA - Către un spaţiu unic pentru TVA în UE - Momentul acţiunii COM(2017)566. Prin acest nou pachet de propuneri Comisia Europeană propune noi iniţiative pentru cea mai importantă reformă a normelor Uniunii în materie de TVA din ultimii 25 de ani. În opinia formulată de către Comisia pentru afaceri europene aceasta salută iniţierea planului de acţiune pentru reforma TVA, pentru a face sistemul mai simplu, favorabil companiilor şi mai puţin vulnerabil la fraude. În acest context, susţine introducerea unui portal la nivelul Uniunii Europene pentru plata on-line a TVA-ului - "ghişeul unic" - care va reduce cheltuielile legate de respectarea obligaţiilor privind TVA-ul şi va permite extinderea sistemului TVA pentru serviciile de telecomunicaţii, la celelalte tranzacţii şi recomandă identificarea unor soluţii viabile de apărare împotriva fraudei TVA. Comisia pentru afaceri europene a evidenţiat, în opinia sa, eforturile României pentru sporirea nivelului de siguranţă fiscală, sens în care, în recentul act normativ de modificare a Codului fiscal a prevăzut cinci măsuri concrete care combat evaziunea şi împiedică eludarea plăţii taxelor şi contribuţiilor. Comisia pentru afaceri europene susţine eforturile la nivel european pentru reformarea sistemului TVA şi armonizarea principiilor şi politicilor fiscale în acest domeniu. Opinia a fost supusă dezbaterii în şedinţa comisiei din 21 noiembrie, a fost adoptată în unanimitate şi o supunem aprobării plenului Camerei Deputaţilor în forma adoptată de către Comisia pentru afaceri europene. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Domnul Leoreanu.

Laurenţiu-Dan Leoreanu Mulţumesc. Comisia Europeană propune, aşadar, crearea unui nou sistem TVA unitar şi definitiv pentru Uniune, care ar avea ca efect combaterea fraudei, coerenţă legislativă şi reducerea birocraţiei. Totuşi, sunt identificate o serie de aspecte, ca necesitate a adoptării sistemului TVA la economia digitală, propuneri în materie de TVA pentru comerţul electronic şi publicaţiile electronice, măsuri specifice de combatere a fraudei, îmbunătăţirea procesului de colectare a impozitului şi de cooperare administrativă. Sunt propuse şi soluţii rapide care vor intra în vigoare până în 2019. Comunicarea va fi urmată în anul 2018 de o propunere juridică, în vederea modificării efective a Directivei privind TVA. Grupul Partidului Naţional Liberal din Camera Deputaţilor va vota pentru adoptarea prezentului document. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Alte intervenţii? Nu. La titlu? Adoptat. La preambul? Adoptat. La articolul unic? Adoptat. Vot final. Salutăm prezenţa doamnelor de la Dâmboviţa! (Aplauze.) N-am greşit, nu?!