4 decembrie 2017 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor: Intensificarea supravegherii integrate pentru a consolida uniunea pieţelor de capital şi integrarea financiară într-un mediu aflat în schimbare COM(2017)542 (PHCD 97/2017). ( rămas pentru votul final )

Petru Gabriel Vlase 11. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor: Intensificarea supravegherii integrate pentru a consolida uniunea pieţelor de capital şi integrarea financiară într-un mediu aflat în schimbare COM(2017)542. Comisia. Doamnă Plumb, vă rog. Vă rog, doamnă Plumb. E COM (2017) 542.

Rovana Plumb Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport privind propunerea de Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor: Intensificarea supravegherii integrate pentru a consolida uniunea pieţelor de capital şi integrarea financiară într-un mediu aflat în schimbare COM(2017)542. Propunerea Comisiei Europene constituie un prim pas concret către instituirea unei autorităţi unice de supraveghere a pieţelor de capital şi pentru finalizarea Uniunii Financiare, inclusiv Uniunea Bancară şi Uniunea Pieţelor de Capital până în 2019. În cadrul documentului elaborat, Comisia pentru afaceri europene a semnalat că transpunerea directivei propuse în dreptul naţional necesită un proces de legiferare extins pentru a cuprinde toate normele relevante. Totodată, comisia a recomandat stabilirea unui mecanism de schimb de experienţă între statele membre, cu participarea instituţiilor de supraveghere de la nivelul Uniunii privind impactul noilor tehnologii, în special din domeniul colectării şi procesării datelor asupra serviciilor financiare, pentru a contribui la promovarea unei abordări coerente a beneficiilor şi riscurilor, precum şi pentru a promova concurenţa sănătoasă. Opinia a fost supusă dezbaterii în şedinţa comisiei din data de 21 noiembrie şi a fost adoptată în unanimitate şi supunem aprobării plenului Camerei Deputaţilor opinia, în forma adoptată de către Comisia pentru afaceri europene. Mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Dezbateri? Nu. Da? Vă rog. Domnul Leoreanu. Domnule Munteanu, veniţi un pic la prezidiu. Domnule Munteanu!

Laurenţiu-Dan Leoreanu Mulţumesc, domnule preşedinte. Proiectul de opinie prezintă măsuri pentru a accelera convergenţa în materie de supraveghere pe toate segmentele pieţei de capital, dar şi pentru a face progrese în direcţia unei supravegheri centralizate şi unice. Comisia Europeană şi-a stabilit ca prioritate finalizarea Uniunii Bancare şi introducerea tuturor elementelor constitutive pentru crearea unei Uniuni a Pieţelor de Capital până în 2019. Principalele elemente pentru un cadru de supraveghere consolidat sunt: consolidarea competenţelor de care dispun în prezent autorităţile europene de supraveghere; Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe va primi date privind tranzacţiile direct de la participanţii la piaţă; Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale va avea un rol mai important în coordonarea autorizării modelelor interne de măsurare a riscurilor; formarea unei baze solide pentru guvernanţă şi finanţarea Autorităţii Europene de Supraveghere şi sporirea eficienţei de supraveghere macroprudenţiale şi adaptarea cadrului de supraveghere pentru a valorifica potenţialul Fintech. Grupul PNL din Camera Deputaţilor va vota pentru adoptarea prezentului document. Vă mulţumesc.

Petru Gabriel Vlase Mulţumesc şi eu. Alte intervenţii la dezbateri generale? Nu. La articole. La titlu? Adoptat. La preambul? Adoptat. La articolul unic? Adoptat. Vot final.