29 noiembrie 2017 – Intervenţie prilejuită de Ziua Bucovinei.

Ştefan-Alexandru Băişanu Domnule preşedinte, Stimate doamne colege şi stimaţi colegi, Cu mândrie în suflet vreau să vă spun că, acum 99 de ani, mai exact pe 28 noiembrie, înainte cu trei zile de Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, a mai avut loc o unire - una mai mică, ce-i drept - prin care cetăţenii care locuiau în Bucovina au hotărât să-şi ia destinul în mâini, să plece din Imperiul Austro-Ungar şi să se unească cu Moldova şi Ţara Românească. Ieri a fost Ziua Bucovinei, după ce am înaintat, în 2015, un proiect de lege în faţa dumneavoastră, a colegilor mei, iar dumneavoastră aţi votat ca Ziua Bucovinei să se celebreze la 28 noiembrie. Vă mulţumesc pe această cale şi spun - şi o repet - aceasta înseamnă un gest de înţelegere, de respect faţă de bucovineni, de respect faţă de o zonă istorică şi geografică de mare importanţă pentru România.

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Ştefan-Alexandru Băişanu Dacă-mi permiteţi două secunde? Aş vrea din tot sufletul să nu uităm, la Centenarul Marii Uniri, că a mai existat o unire, a Bucovinei cu Moldova şi Ţara Românească. Şi, 2, Cred că în momentul de faţă, pentru mine cel puţin şi cred că pentru toţi, unire înseamnă investiţii în cultură, în sănătate, în educaţie şi, nu în ultimul rând, în infrastructură, în posibilitatea ca fiecare român, indiferent de zona istorică în care se află, să se poată deplasa cu rapiditate, atât în interes personal, cât şi în interes economic, turistic sau medical. Vă mulţumesc foarte mult. Felicitări pentru gestul pe care l-aţi făcut! (Aplauze.)

Florin Iordache Vă mulţumesc. Mai sunt intervenţii de procedură? Nu. Intrăm în ordinea de zi. Facem un vot de control, da? Pe lideri îi întreb. Vot de control? Da. Un vot de control. Să înceapă votul. Merge, merge! Adică funcţionează. 185 de colegi şi-au înregistrat prezenţa. Suntem în cvorum. Mulţumesc.