29 noiembrie 2017 – Informare privind redepunerea moţiunii simple intitulate "România în beznă. PSD şi ALDE fură curent!", iniţiate de parlamentari ai Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal.

Raluca Turcan Domnule preşedinte de şedinţă, Dragi colegi, Partidul Naţional Liberal redepune astăzi moţiunea "România în beznă. PSD şi ALDE fură curent". Este iniţiată de deputaţi ai Partidului Naţional Liberal şi vă reamintim că, prin refuzul dezbaterii în plenul Camerei Deputaţilor, a acestei moţiuni, dumneavoastră comiteţi un abuz de drept, pentru că v-am adus spre înştiinţare celelalte moţiuni, pe care dumneavoastră, în calitate de parlamentari ai opoziţiei, le-aţi depus şi unde încălcaţi în mod flagrant articolul din Regulament, art. 186, pe care dumneavoastră îl invocaţi. Vă dau exemplu. Moţiunea "Minciuna - adevărul justiţiei Macovei", moţiune prin care solicitaţi - citez -"demiterea ministrului justiţiei". "Drepturile omului nu sunt un lux!" - este moţiunea prin care solicitaţi înlăturarea neîntârziată, de şeful Guvernului, din orice poziţie de decizie publică. Moţiunea Achim Irimescu - "Cel mai mare dezastru", moţiune prin care dumneavoastră solicitaţi demiterea şi faptul că acest ministru trebuie să plece astăzi. Aşadar, vă atrag atenţia aici, în plenul Camerei Deputaţilor, să încetaţi prin a mai folosi această instituţie după bunul plan. Există decizii ale Curţii Constituţionale, care susţin dreptul unui grup parlamentar de a iniţia moţiuni de cenzură şi moţiuni simple, atât timp cât ele nu produc un efect juridic prin votul dat. Aşadar, o moţiune simplă nu duce la demiterea ministrului justiţiei. Noi putem să solicităm ministrului sau prim-ministrului să-l demită pe ministrul respectiv, însă nu confundaţi lucrurile şi nu faceţi din nou un abuz în Camera Deputaţilor. Subiectul este într-adevăr unul foarte sensibil pentru dumneavoastră, pentru că suntem în prag de iarnă şi populaţia este în pericol cu asigurarea rezervelor de energie. De asemenea, preţul la energie şi la facturi a crescut într-un mod alarmant. (Vociferări.) Dumneavoastră aveţi obligaţia să purtăm în această instituţie o dezbatere pe aceste chestiuni atât de importante. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Vă rog să-mi daţi textul. În viitoarea şedinţă a Biroului permanent vom discuta moţiunea depusă de dumneavoastră, dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute de Regulament. Mulţumesc. Vă rog, domnule coleg. Tot pe procedură înţeleg că aveţi o intervenţie.